smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Compromis sau familie monoparentala?

De în Dragoste & Sex 18 iun 2009
O femeie aflata la inceputul vietii nu stie niciodata care va fi drumul pe care il va urma. E usor sa spui "Eu? Niciodata..." dar nu ai de unde sa stii ce se va intampla si unde te va purta viata. Despre cuplurile care fac compromisuri si familiile monoparentale ne vorbeste psihoterapeutul Anda Pacurar.
Ne inchipuim ca noi nu vom repeta greselile parintilor nostri si, de multe ori, chiar reusim sa le evitam. Alteori, ne dam seama prea tarziu ca le repetam greselile sau ca nu luam deciziile corecte.

Cred ca aceasta nu va fi niciodata pentru nimeni o alegere. E foarte clar ca nimeni nu porneste in viata dorindu-si sa isi aiba o casnicie ratata sau sa fie parinte singur pentru copiii sai.

O discutie inceputa pe forum saptamanile trecute a fost punctul de plecare pentru acest articol, in care vom incerca sa descoperim, cu ajutorul psihoterapeutului de la PsihoCenter, Anda Pacurar.

Mai exista, in zilele noastre, familii in care parintii stau impreuna doar datorita copiilor ?

Ne raspunde Anda Pacurar, psihoterapeut: "Poate mult mai rar ca inainte de 1989. Totusi, si atunci si acum, cei care fac acest lucru inconstient o fac pentru ei, nu pentru copil. Pe de o parte, ei se supun unor traditii legate de familie si fac asta pentru a nu fi judecati, criticati, pentru a simti in continuare ca apartin comunitatii. Pe de alta parte, nu au curajul asumarii uneir relatii de cuplu si o familie, chiar si disfunctionala, le da iluzia ca fac ce trebuie. Sunt de exemplu femei inclinate spre suferinta, care neconstient aleg rolul de victima sau martir si astfel raman in relatie cu sotul pentru ca doar suferind simt ca apartin."

Una dintre cititoarele de pe forumul Feminis.ro raspundea la aceasta intrebarea referitoate la posibilele traume pe care copiii acestor familii le pot suferi spunand ca pentru copiii sai, acum mari, compromisul pe care ea si sotul sau l-au facut pentru a-si creste copiii nu a fost simtit niciodata. Ea adauga chiar faptul ca pentru copiii sai "noi suntem familia ideala".

Eu am intalnit oameni adulti care spun, vorbind despre parintii lor, "mi-am dorit toata copilaria sa se desparta". Majoritatea acestor persoane au trecut, sau cel putin asa pare, peste toate lucrurile negative pe care le-au trait si au ajuns, departe de dorinta cea mare din copilarie, sa se detaseze fortat de parinti, incercand astfel sa se protejeze de viitoare posibile traume.

Ceea ce este, cred eu, important, este sa realizam ca fiecare lucru pe care il decidem, fie acela de a ramane intr-o relatie care nu mai merge pentru ca cei mici sa aiba "si mama si tata", fie acela de a ne asuma singuri intreaga responsabilitate pentru copii, ii afecteaza pe acestia.

Ce invata copilul tau de la tine daca tu ai o relatie de compromis?

Am fost curioasa sa aflu daca un copil, fie el baiat sau fata, are ceva de castigat vazandu-si parintii implicati intr-o relatie de compromis si cum le-ar putea fi afectata dezvoltarea emotionala.

Psihoterapeutul de la PsihoCenter ne explica: "Desigur, copilul nu are nici un avantaj atunci cand intre parinti este o tensiune de lunga durata. Cei mai multi adulti care ajung in cabinet sunt copii ai caror parinti au fost mereu in conflict sau nu si-au exprimat niciodata afectiunea unul fata de altul."

Anda Pacurar ne spune care ar putea fi cel mai mare dezavantaj pentru dezvoltarea copiilor care au avut parte de astfel de relatii de familie. "Dezavantaje exista in ideea in care copilul ii poate lua drept model de relationare si va crede ca asa trebuie sa fie o relatie de cuplu. Sau daca se revolta impotriva lor decide sa "le dea o palma" prin casatoria pe care o face, o casatorie ce se dovedeste repede a fi nepotrivita."

Parerea mea personala este ca acesti copii descopera mult prea devreme cat de urata si de incordata poate deveni o relatie atunci cand dispare iubirea. Si daca imi doresc ceva pentru viitorii mei copii este sa creada in iubire si sa nu fie dezamagiti de la o varsta frageda - din experientele mele si nu din experientele lor.
Noua familie, familia monoparentala

Familia si felul in care ar "trebui" sa arate ea se redefinesc in ultimii ani. Nu am renuntat la ideea traditionala de familie formata din doi parinti, dar sunt tot mai numeroase cazurile familiilor monoparentale.

Specialistul PsihoCenter ne spune cateva caracteristici ale acestei familii, evidentiind si lucrurile negative care se pot petrece in sanul unei astfel de familii si care ii pot afecta pe copii.

"Familie monoparentala inseamna, in majoritatea cazurilor, familia formata din mama si copil sau copii. Cand se intampla asa si mama detine controlul si responsabilitatea relatiei exista riscul ca ea sa-si asume si rolul masculin. Multi din cei care au fost crescuti de mame nu au simtit o afectiune tipica celei oferite de femei. Au primit tot ce a avut nevoie, mai putin afectiunea. Sau, in extrema cealalta, au dezvoltat relatie de dependenta afectiva si o inabilitate de a face fata provocarilor vietii.

Se creeaza adesea o relatie foarte puternica ce se poate transforma intr-o lupta de putere. Din acest motiv e important ca in viata copilului sa existe si alte persoane semnificative, modele de barbati, de femei, chiar daca nu sunt modele ideale. Copilul nu trebuie crescut intr-o lume ideala pentru ca nu va reusi sa inteleaga mai tarziu de ce oamenii "se schimba" atat de tare."

Unde e tatal in familia monoparentala?

Anda Pacurar: "In zilele noastre tatii sunt mult mai implicati in viata copiilor. Chiar daca se despart de sotii, pastreaza o relatie cu copilul si acest lucru e important. Este insa vital ca relatia intre parinti sa fie finalizata, adica nici unul sa nu incerce sa ramana agatat de partener prin intermediul copilului. Un copil care va fi in permanenta intrebat de celalalt parinte, va fi criticat sau influentat va deveni vulnerabil emotional, descurajat si pasiv sau agresiv."

Familie aflata in conflict: toti membrii sunt victime sigure

Chiar daca persoanele cele mai afectate par a fi copiii intr-o relatie aflata in conflict, afectati - firesc - sunt si parintii. Iata ce spune specialistul Anda Pacurar, psihoterapeut la PsihoCenter.

"Toti membrii familiei traiesc intr-o atmosfera de razboi rece sau razboi deschis. Pe termen lung echilibrul emotional si sanatatea psihica in ansamblu sunt afectate. O astfel de situatie poate duce la afectarea personalitatii si la dezvoltarea unor mecanisme de aparare de genul: agresivitate, iritabilitate, evitare, retragere, depresie, anxietate etc".

Niciuna dintre variante nu este cea mai fericita. Dar familiile care stau impreuna "pentru copii" si care se afla mereu in conflict si familiile monoparentale sunt - pe langa familia traditionala - cele care ne invata rolurile pe care si noi le vom avea, mai tarziu.

Va invit sa ne spuneti gandurile si parerile voastre pe marginea acestui subiect!
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 9

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (01.03.2012, 21:08)
Excelent articol!
O fetita de pana in 8 ani, ii spune mamei care se intreba daca sa divorteze sau nu (procesul era in desfasurare): "Eu daca as fi in locul tau as divorta. As duce lucrurile pana la capat."

Am vazut ca americanii au adoptat o solutie "noua": parintii se despart, dar copiii sunt cei care raman acasa. Adica nu mai trimit copilul de la un parinte la altul, mereu pe drumuri intre doua case, ci parintii sunt aceia care vin si pleaca, incercand astfel sa le ofere copiilor un oarecare sentiment de stabilitate si sa ii bulverseze cat mai putin.
Răspunde-i
Georgiana Papari (31.07.2009, 18:05)
@ Jasmine: Sper sa ajungi sa te simti ca intre prieteni aici :) si sa nu mai crezi ca trebuie sa te cenzurezi!

Dupa-amiaza frumoasa!
Răspunde-i
jasmine flower (31.07.2009, 18:02)
multumesc, GeorgianaPapari. As vrea sa spun mai mult, dar simt ca e ciudat aici, in vazul tuturor.
Răspunde-i
Georgiana Papari (31.07.2009, 11:23)
@ Jasmine: Merita sa iti bata inima mai repede cand il vezi si sa ai fluturi in stomac. Merita, zic eu, sa iubesti din nou, chiar daca iti pare prea curand acum.
Răspunde-i
jasmine flower (31.07.2009, 10:32)
"Ce e cel mai bine pentru copil?",cu intrebarea asta ma chinui de 6 luni...
Suntem in divort, am trait impreuna multi ani; la un moment dat, am descoperit ca nu ne mai suportam. Inca simt ca sunt dependenta de el, de prezenta lui, asa searbada cum e. Daca raman, copilul va fi langa tatal la care tine enorm; daca plec, se vor vedea in week-end, in restul saptaminii il va avea pe tatal vitreg si pe mami. Dar se merita sa o iau de la capat?
Răspunde-i
l l (09.07.2009, 17:51)
nu mai confundati cele doua relatii; una este relatia intre parinti, alta relatia de cuplu, alta relatia fiecarui parinte cu copilul sau. divortul este hotarirea luata in cuplu. nu este hotarirea parintilor copilului! daca faceti aceasta distinctie, totul va fi mult mai usor. orice copil caruia i se explica aceste relatii diferite va intelege si va accepta mai usor tipul de familie in care va creste.

@barbie29: ce vrei sa spui despre tine cind compatimesti femeile care nu merg la doctor?...
Răspunde-i
Georgiana Papari (06.07.2009, 11:33)
@ Barbie: Exact asta as fi vrut si eu sa inteleaga femeile din articol, cat de multe lucruri le pot afecta, atat pe ele, cat si pe copiii lor, daca raman intr-o casatorie de compromis.
Răspunde-i
Elena B (04.07.2009, 09:18)
Si daca tot suntem la un subiect care ar trebui sa fie un semnal de alarma,nu pot sa nu ma gandesc la mamele inconstiente care nu se duc la doctor nici macar o data pe toata perioada sarcinii.Pacat!!!!
Răspunde-i
Elena B (04.07.2009, 09:03)
Am ramas surprins placuta sa vad ca un subiect postat de mine acum ceva timp in urma te-a inspirat pentru un nou articol.Cu atat mai mult m-am bucurat vazand ca ai apelat si la sfaturile unui psiholog,poate citind aceste randuri persoanele aflate in aceasta situatie vor reflecta mai mult atunci cand se gandesc la ce e mai bine pentru copilul lor.Am vazut multe cazuri in care copilul ajuns la maturitate si isi i-a zborul,(asa cum e firesc)o intreaba pe mama de ce a stat daca nu se intelegeau,iar ea raspunde „Din cauza ta mama ca sa ai o familie!„ adica pe langa faptul ca l-a traumatizat prin alegerea ei acum il mai si invinovateste pentru greselile ei.Ma gandesc cu groaza cati copii sunt in situatia asta.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr