„Nutriția este combustibilul creierului nostru. Alimentele pe care le consumăm furnizează elementele de bază pentru celulele creierului, energia necesară gândirii și protecția împotriva deteriorării. O dietă săracă poate priva creierul de resurse, favorizând inflamația și crescând riscul de tulburări de memorie sau chiar demența”, explică dr. Kevin Sheth, directorul Centrului Yale pentru Sănătatea Creierului și Minții din SUA, pentru publicația Parade.
Deși suntem obișnuiți să auzim despre pericolele grăsimilor, acizii grași Omega-3 nu trebuie excluși din alimentație. Din contră, alimentele bogate în Omega 3 contribuie la menținerea sănătății cognitive și la rezistența creierului în fața stresului și îmbătrânirii.
Rămâne întrebarea: care este cantitatea zilnică optimă de Omega 3 pentru un creier sănătos? Și din ce surse le putem obține cel mai ușor?
Neurologii și mai multe organizații de sănătate recomandă un aport zilnic între 250 și 500 mg de acizi grași Omega-3, în special DHA și EPA, pentru a menține creierul alert și agil. „Alimentația influențează modul în care creierul se construiește și se repară. Acizii grași Omega-3, mai ales EPA și DHA, sunt esențiali în acest proces”, completează dr. Kimberly Idoko, neurolog și director medical la Everwell Neuro, o clinică online care oferă consultații neurologice virtuale și a doua opinie medicală, ajutând pacienții să înțeleagă diagnosticul și să primească recomandări personalizate de la specialiști, potrivit Adevărul.ro.
Cu toate acestea, corpul nu produce suficienți acizi grași Omega-3 pentru a susține funcția creierului, așa că trebuie să îi obținem prin alimentație.