7 beneficii ale exerciţiilor tip plank

De în Sport 24 mar 2017

Plank-ul sau planşa are mai multe variante, dar în principiu presupune menţinerea corpului drept, cu sprijin de obicei în vârful degetelor de la picioare şi în antebraţe sau palme.

În mod natural, când staţi pe canapea, coloana vertebrală se curbează în formă de C şi celulita se formează mai uşor pe şolduri, din cauza faptului că pielea se strânge şi muşchii se relaxează. Pentru a preîntâmpina aceste probleme neplăcute este indicat plank-ul, care deşi pare uşor de făcut este destul de greu de menţinut. Avantajele acestui exerciţiu sunt nenumărate, dar vă vom prezenta doar câteva, pentru a vă face o idee mai bună de ce este bine să acceptaţi o provocare de plank.

1. Întăreşte trunchiul

Odată cu remodelarea fesierilor vă veţi lucra şi muşchii abdominali transversali, care vă susţin corpul să rămână în poziţie verticală. Pe lângă aceştia, vă veţi întări acea grupă de muşchi care oferă coloanei vertebrale flexibilitate şi îi permite să se îndoaie după preferinţe. Vă vor mulţumi şi oblicii, care susţin greutatea coloanei vertebrale şi care vă ajută să vă răsuciţi când vorbiţi cu cineva sau când vreţi să faceţi un anumit tip de exerciţii fizice.

2. Reduce riscul de accidentări

Datorită numărului mare de muşchi pe care îi întăreşte, orice tip de mişcare devine mai amplă şi mai uşor de făcut. În timp ce trunchiul devine mai bine tonifiat, spatele şi coloana vertebrală capătă o postura mai bună. Plank-ul executat corect previne durerile de spate prin menţinerea poziţiei normale a coloanei şi de asemenea îmbunătăţeşte durerile de spate deja existente, prin întărirea musculaturii spatelui. Fiindcă este un exerciţiu care nu solicită extrem de mult coloana, este recomandat ca alternativă la abdomenele clasice pentru cei cu osteoporoză sau spondiloză.

3. Îmbunătăţeşte metabolismul

Cârcotaşii s-ar putea întreba cum arde calorii o activitate care nu presupune mişcare, iar răspunsul pentru aceştia este că prin accelerarea pulsului corpul consumă automat din rezervele existente. În timpul acestui exerciţiu, sângele este pompat către inimă cu o viteză mai mare şi muşchii se contractă cu ajutorul oxigenului luat din mediul ambiant şi din nutrienţi. Deci, în efortul de a menţine poziţia corectă, muşchii se contractă şi asta duce la accelerarea ritmului cardiac, ceea ce presupune arderea caloriilor în exces.

4. Vă ajută să staţi drepte

Un spate puternic presupune să staţi drepte chiar şi când nu vă concentraţi asupra acestui fapt. Postura corporală este importantă în protejarea sănătăţii gâtului, a umerilor şi a pieptului. Practicarea planşei în mod regulat vă va îmbunătăţi postura şi veţi părea mai înalte, mai frumoase şi mai feminine şi vă va întări rezistenţa la a sta în picioare.

5. Îmbunătăţeşte echilibrul

Un trunchi sănătos este acela care îşi poate menţine cu uşurinţă echilibrul. Pelvisul va forma o linie mai dreaptă alături de abdomenul tonifiat şi spatele întărit, ceea ce vă va oferi o postura corectă, verticală, chiar şi în condiţiile în care, să zicem, sunteţi pe o mare agitată sau participaţi la o ora de BOSU sau REBOUND cu antrenori specializaţi în asta.

6. Creşte flexibilitatea

Plank-ul (alias planşă) reprezintă un bun exerciţiu de streching pentru muşchii din jurul umerilor şi chiar ai gâtului, ai picioarelor, degetelor şi bineînţeles abdomenului. Iar pentru a vă mări flexibilitatea este nevoie de muşchi care să se poată întinde bine, fără a se rupe, ceea ce veţi câştiga dacă veţi depune efort în asta.

7. Tonifică braţele şi picioarele

În mod evident, odată cu fesierii şi abdomenul se întăresc şi muşchii de la mâini şi picioare, pentru că au poate cel mai important rol în menţinerea plank-ului. Astfel veţi scăpa şi de o parte din celulită, deoarece prin încordarea întregului organism, se reduc depunerile suplimentare de apă, cele care provoacă aspectul inestetic de coajă de portocală.

Pentru cine este la început de drum, e indicat să înceapă uşor, ca să evite accidentările şi plictiseala. Se începe cu 10 secunde în prima zi şi se creşte durata în mod progresiv până ce timpul total ajunge la două-trei minute sau mai mult. Dacă aveţi impresia că un minut trece foarte repede, atunci nu aţi încercat niciodată să faceţi plank. Şi dacă vreţi să treacă şi mai repede ascultaţi melodia preferată în tot acest timp.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 mai