Conform cercetărilor, sportul în timpul sarcinii previne apariția diabetului gestațional, te împiedică să te îngrași prea mult ca apoi să-ți fie mai ușor să revii la forma inițială, ajută în privința depresiei perinatale și preîntâmpină preeclampsia. La ora actuală, spre deosebire de recomandările din trecut, medicii sunt de părere că orice viitoare mămică trebuie să facă cel puțin 150 de minute pe săptămână activitate de intensitate medie, timp pe care-l poate spori în timpul perioadei de postpartum.
De ce să fii activă în sarcină
Pentru a avea o sarcină sănătoasă, este foarte important ca o femeie să adopte un stil de viață sănătos atât înainte, în timpul cât și după sarcină, deoarece activitatea fizică va face o femeie să aibă mai mult încredere în sine. În plus, exercițiile prenatale ajută la dezvoltarea fătului în uter, dar iată și care sunt alte beneficii, vizibile mai devreme:
1. Îmbunătățirea calității somnului
Se întâmplă des ca în timpul sarcinii să apară insomnia, din cauza disconfortului cauzat de diverse poziții, a arsurilor stomacale, a durerilor de piept, schimbărilor hormonale și nevoii de a urina mai des, inclusiv în timpul nopții. Cu toate acestea, exercițiile fizice diminuează excesul de energie și ajută în lupta cu anxietatea, făcându-te să te simți și să dormi mai bine, dacă și tu te afli în această ipostază.
2. Scurtarea travaliului
Conform unui studiu realizat pe 500 de femei însărcinate, sportul efectuat pe durata sarcinii ajută la scurtarea travaliului, mai ales în cazul femeilor aflate la prima sarcină. Așadar, păstrareea activității fizice duce la mai puține intervenții medicale și face ca travaliul să fie mai scurt și mai ușor.
3. Îmbunătățește abilitățile motrice ale copilului
Studiile recente au arătat că femeile care în timpul sarcinii au făcut exerciții ușoare de aerobic, au avut copii cu abilități neuromotorii mai bune, deci o flexibilitate crescută față de bebelușii de o lună născuți din mame sedentare.
4. Controlarea greutății copilului
Copiii născuți din mame care fac sport în timpul sarcinii sunt mai activi, ceea ce înseamnă și un metabolism mai bun, adică reducerea riscurilor obezității infantile.
Cum să faci mai multă mișcare
Sarcina nu este un handicap, deci ar trebui să te simți bine în timpul ei, realizând, poate la intensitate mai mică, tot ce făceai și înainte. În acest sens, iată câteva moduri simple în care să rămâi activă pe parcursul celor 9 luni de sarcină:
- Rezervă-ți timp pentru măcar câteva plimbări săptămânale;
- Fă-ți planuri să fii activă alături de un prieten sau membru al familiei;
- Urcă pe scări de câte ori ai ocazia;
- Fă exerciții cu gantere ușoare, benzi elastice sau doar folosindu-ți propriul corp, în timp ce te uiți la televizor;
- Găsește pe Internet antrenamente prenatale gratuite;
- Du-te la yoga;
- Pune-ți alarme care să-ți amintească să te miști;
- Du-te la înot sau aqua gym.
Acestea sunt doar câteva sfaturi generale, dar nu uita că totul depinde de activitatea ta fizic dinainte de sarcină și mai ales de cum evoluează sarcina ta.