Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Putem folosi trecutul ca pe o scuza?

Intreb asta pentru ca mi s-a intamplat adesea sa gasesc scuze celorlalti pentru ceea ce faceau, pentru modul in care se comportau fata de mine sau in general. Daca nu gaseam scuze, atunci cautam pentru ei circumstante atenuante. Intotdeauna era altceva sau altcineva de vina, indirect macar. Acum nu mai gandesc chiar asa.

Sa dau un exemplu, pentru a intelege mai bine la ce fac referinta. Unui copil de pana in zece ani ii mor ambii parinti, la interval de un an. Ambele pierderi sunt la fel de socante si de greu de explicat in mintea unui copil atat de mic. De cele mai multe ori, copilul este tentat sa creada ca el poarta vina, pentru ca nu a fost suficient de cuminte si ascultator si prin urmare, a fost astfel pedepsit. Mamica si taticul lui au plecat in alta parte, la alti copii mai buni. Aceasta dubla trauma petrecuta la o varsta atat de frageda nu are cum sa nu lase urme. Si viata lui de acum inainte va fi cu totul alta. Va avea nevoie sa se adapteze la toata schimbarile, fie ca vrea sau nu, ca poate sau nu poate. Un om matur s-ar gandi ca toate astea au un anume sens si fac parte din cursul lui evolutiv. Un copil nu poate merge cu mintea atat de profund. El ia lucrurile personal si le judeca dupa putinele lui criterii si principii. Dar o astfel de experienta tragica poate explica comportamentul lui viitor? Ajuns la tinerete se transforma dintr-o data intr-un om crud, care nu iarta nimic nimanui, capabil fiind sa “calce pe cadavre”. Devine intransigent cu sentimentele celorlalti, al persoanelor apropiate care il cunosc si tin la el. Ii raneste, fiind pe deplin constient de urmarile actelor si cuvintelor sale. Nu mai conteaza ce vor ceilalti, important e doar ce vrea el. Egoismul tinde catre paroxism, iar maniera in care si-l satisface poate fi considerata cel putin sadica. Cei care intra in contact cu un astfel de om, care a “reusit” sa mearga mai departe dupa o astfel de trauma, pot accepta linistiti cele ce li se intampla? Ii pot scuza la infinit faptele, rautatile, cruzimile doar pentru ca acesta a fost traumatizat in copilarie?

Intotdeauna exista o competitie intre frati, iar cand aceasta e alimentata si de parinti, cei mici nu au decat de suferit. Intr-o zi se joaca impreuna afara, iar unul dintre ei spune ca nu se simte bine si ca urca in casa, sa se intinda putin. Dupa care nu se mai trezeste niciodata. Fiind copilul favorizat, adulat si sustinut de parinti, pierderea e cu atat mai mare, iar vina este aruncata pe fratele care nu a avut suficienta grija de el. De parca ar fi putut face ceva! Ar fi putut sta langa el, cu manutele lui mici, si i-ar fi apasat inima in ritmul stiut, pana ce ar fi convins-o sa nu se opreasca. Una e sa aiba grija de fratele mai mic atunci cand se joaca in fata blocului, alta e sa poata interveni in vreun fel si schimba acestuia. Desigur, daca se poate asa ceva. Iar viata de aici inainte capata un cu totul alt sens. Sentimentul de vinovatie apasa incontinuu deasupra fratelui ramas. Peste propria lui invinovatire se adauga cea venita din partea ambilor parinti. Acestia uita ca le-a mai ramas un copil si se dedica amintirii celui plecat. Cel ramas nu va reusi niciodata sa fie la fel de bun, de frumos, de destept... Cel putin asta simt si gandesc ei. Mai rau e ca nu pregeta sa transmita aceste ganduri singurului copil pe care il mai au. Si ce se mai poate dezvolta de aici inainte? Ce curaj si incredere in viata ramasa mai poate avea un astfel de om?!? Comportamentul si gandirea i se modifica, se adapteaza cum poate si accepta sau nu sa isi traiasca viata in umbra fratelui disparut. Totul depinde de el. Poti sa mai acuzi un astfel de om ca nu are suficienta vointa si tarie de caracter? Ca isi iroseste viata osciland intre a-l ajunge din urma pe fratele pierdut de mult si cautarea propriului sine? Iar in decursul acestui proces devine un pic “ciudat”, cam egoist, oarecum distantat de ceilalti oameni si cu oroare fata de familiile cu mai multi copii. Se uita la ei cu dispret, dar de fapt in inima lui e doar tristete si invidie. El nu-l mai poate avea niciodata pe celalalt frate. Iar asta va constitui pentru el un motiv care il va tine mereu pe loc.

Toti avem la un moment dat rautati, invidii, gelozii, cruzimi chiar. Fie ca suntem copii sau ca am ajuns la stadiul de adult, avem parte de astfel de trairi. Diferenta consta in felul in care reusim sa controlam astfel de ganduri si manifestari. Daca le dam frau liber si ne hranim din reactiile celorlalti fata de atitudinile noastre reprobabile, sau ni le asumam cu ceva mai multa responsabilitate si incercam sa le identificam, sa ne dam seama daca sunt cu adevarat ale noastre, cum au aparut si ce suntem in stare sa facem pentru a le diminua sau opri.

Intr-o familie cu cinci copii, toti sunt maltratati de catre parinti. Sunt batuti si chinuiti zilnic, infometati, denigrati unii in fata celorlalti, instigati sa se bata intre ei, sa se urasca reciproc, sa se trateze ca niste dusmani. Adulti fiind de acum, dintre cei cinci, doar unul ajunge sa se transforme intr-un criminal. Toti au primit acelasi “tratament” din partea ambilor parinti. Ce s-a intamplat cu cel care a luat-o in cu totul alta directie?!? Ce l-a determinat sa fie altfel? In definitiv, nu a avut parte de absolut nimic in plus sau in minus fata de ceilalti patru.

In cele din urma totul depinde de alegerile pe care le facem, felul in care reusim sa ne adaptam incercarilor vietii. Toti am avut in trecut ceva care ne-a marcat, care ne-a facut sa suferim intr-un fel sau altul. Fie ca a fost moartea cuiva drag si apropiat, fie ca nu ne-am simtit suficient de iubiti si apreciati de catre parinti (chiar daca ei ne iubeau din tot sufletul), toti trecem prin framantari si nelinisti. Trecutul ne poate scuza intr-o oarecare masura faptele din prezent, insa asta nu inseamna ca putem abuza la infinit de aceasta scuza: stii, cand eram eu mic...
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

alina (09.02.2009, 11:30)
Dar poate este vorba si de felul in care te fac sa te simti cei din jurul tau chiar in prezent
Răspunde-i
Cristina Marioglou (09.02.2009, 00:15)
ati putea incerca o terapie.
Răspunde-i
violeta lindner (08.02.2009, 16:28)
sant o mamica care la fel ca si celelalte mamici am avut o viata privata mai putin placuta as dori un sfat de la dumneavoastra in leg cu trecutul meu mama mea ma batea des tatal meu ma ura eu sant inca intr o depresie f urata ce sa fac sa pot iesi din ea
Răspunde-i
Cristina Marioglou (06.02.2009, 16:53)
Da, este foarte greu si cred ca te inteleg. Dar daca simti ca nu esti multumita cu viata pe care o ai, cu ce primesti de la cel de langa tine, sta in puterea ta sa schimbi ceva. Pe tine, pe el...mai greu, sau pur si simplu atitudinea ta.
Ne alegem partenerii de viata in asa fel incat sa ne satisfacem anumite nevoi si dorinte. Poate aici ai putea medita putin, asupra ceea ce ceri tu de la celalalt si modul in care o faci.
Răspunde-i
trista (06.02.2009, 16:01)
Este foarte emotionant si mai ales , foarte adevarat ....uneori ma regasesc si eu in
urmatorul pasaj ... "Toti avem la un moment dat rautati, invidii, gelozii, cruzimi chiar. Fie ca suntem copii sau ca am ajuns la stadiul de adult, avem parte de astfel de trairi. Diferenta consta in felul in care reusim sa controlam astfel de ganduri si manifestari. Daca le dam frau liber si ne hranim din reactiile celorlalti fata de atitudinile noastre reprobabile, sau ni le asumam cu ceva mai multa responsabilitate si incercam sa le identificam, sa ne dam seama daca sunt cu adevarat ale noastre, cum au aparut si ce suntem in stare sa facem pentru a le diminua sau opri."
Dar ce faci atunci cand tu constientizezi toate acestea , te straduiesti sa controlezi cat mai bine si mai mult acete trairi , dar .....
Cum sa fii asa cum iti doresti , adica bun , respectuos , balnd si pozitiv cand traiesti aproape zi de zi umulinte si rautai tocmai langa cine nu te gandesti ca este capabil (a) sa-ti faca asta ?
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr