chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

I' m feeling so blue

De în Tu si ceilalti 12 ian 2009
Ascult Ella Fitzgerald; blues si jazz. Ma duce cu gandul la toate perioadele triste, deprimante din viata mea. Facem noi cumva si avem si din astea. Altfel cred ca nu am sti sa facem diferenta si sa ne bucuram de cele bune si fericite.

Si in cele negre, cum le numim noi, americanii le zic albastre (or stii ei ceva?!), cand simti ca orice ai incerca nu merge, orice ai manca nu te mai binedispune, oricine s-ar ivi in cadru tot ar trece neobservat, si doare destul de tare, si parca nu mai vezi scapare pe niciunde, incep sa ne atraga mai cu seama lucrurile astea “down”. Tot schimbam canalele televizorului si ne oprim doar la filmele dramatice sau cu povesti de dragoste nefericite, tot ce ne cade sub ochi de citit e ori trist, ori fara de speranta, auzim de la cei din jur numai vestile nefericite si tot asa. Parca ne-am alimenta starea, am cauta prelungirea ei, ne-am hrani din durerea asta. Cred ca firesc ar fi sa cautam prezenta oamenilor veseli, care sunt intr-o stare de spirit buna si ne pot binedispune si pe noi, sa ne uitam la comedii, sa citim glume si chestii haioase, sa ne indreptam cu toata fiinta noastra spre ceva pozitiv si placut, care sa ne ajute si pe noi, sa ne traga in sus.

La polul opus, la fel se intampla si atunci cand ne place ceva/cineva, sau cand suntem indragostite. Sa zicem ca el e inalt si brunet, are un Audi A6 (am zis si eu, acolo) si e doctor. Ha! Ce crezi ca o sa vezi pe strada dintre sutele de masini care trec pe langa tine?!? bineinteles ca in mod deosebit Audi! Tot ce trece prin raza ochilor tai e triat de aceste repere, selectat in asa fel incat atentia maxima sa fie indreptata intr-un singur sens. La fel se intampla si cu tipii bruneti si inalti de pe strada, de la birou, de oriunde; doar ei ies in evidenta. Patul lui Procust a masurat si a ales! Asta e. Si asa se intampla si mai departe...Esti in permanenta atrasa de halatul alb si tot ce are legatura cu el. Nu ca te-ai apuca acum sa faci medicina, insa “toate” informatiile care vin spre tine contin un termen medical...in presa, la tv, oriunde.

In concluzie, avem la indemana si plus si minus. In functie de stare, alegem una sau alta. Dar de ce nu am incerca sa schimbam nitel? Sa inversam polii? Macar atunci cand suntem deprimate, suparate, triste, disperate? Sa facem un efort, un exercitiu in a respinge orice informatie negativa sau neplacuta care vine inspre noi? Oare e chiar atat de greu? Vrem sa ne “savuram” durerea atat cat crede ea de cuviinta sa dureze? Sa o lasam sa fie? Ii permitem sa ne ia complet in stapanire?

Pentru ca este foarte posibil sa ne obisnuim cu ea in asemenea masura incat sa nu vrem sa ii mai dam drumul, sa nu o mai lasam noi sa plece prea usor. Si atunci chiar ca am dat de bucluc! Asta e chiar o prerogativa a deprimatului...nu ii mai place nimic, nu mai vrea nimic, nu mai mananca, nu mai doarme, nu mai nu mai...

Cand intri in apa si te ia valul si te duce prea departe unde nu te mai simti in siguranta, iti dai seama ca esti pe cale sa te ineci, firesc ar fi sa incepi sa lupti pentru viata ta, sa dai din maini, sa iti tii respiratia, sa ceri ajutor cuiva. Oare de ce nu procedam la fel si in astfel de situatii, de depresie?!? De ce nu ne zabtem sa iesim din ea? De ce nu cautam ajutor in stanga si in dreapta? La rude, la prieteni, la cineva specializat sa faca asta? Sa ne invete si pe noi cum sa facem sa nu ii mai cedam?

Ei, nu! Mai bine rabd. Lasa ca imi trece. Fac eu cumva sa ies din “butoiul” asta plin cu melancolie. Si ne alimentam cu aceste minciuni pe care nici noi nu le credem pe deplin. In definitiv, pare jenant sa fugi repede la cineva ori de cate ori ai o problema. Dar daca totusi problema e majora, incepe sa iti afecteze viata de zi cu zi? Cea de familie, cea profesionala, cea sociala? Nici atunci? Continui sa amani, sa te complaci, sa te amagesti ca maine Poate o sa iti fie mai bine?

Ei bine, de la sine nu prea se rezolva ele problemele. Asa ca tot noi o sa luam taurul de coarne, cum se spune. Tot noi vom fi cele care sa facem Ceva.

Si un prim pas cred ca ar putea fi si asta. Sa respingem si sa ne indepartam de sursele de durere si de tristete. Stiu ca e greu, dar nu chiar imposibil. In cele din urma nu te ajuta cu nimic daca te intalnesti cu o oameni care sunt si mai deprimati decat tine. E foarte posibil sa nu ai suficienta energie nici macar pentru tine, ca sa faci fata fiecarei zi. Dar sa ii mai sustii si pe ei. Te poate seca si de acea putina energie ramasa.

Poti da ultimii bani din buzunar unui nevoias de pe strada, insa daca faci un sport din asta, s-ar putea ca in viitorul apropiat sa ajungi ca el sau chiar mai rau. Iar asta nu ajuta pe nimeni; nici pe tine si nici pe el. Asa ca, gandeste-te inainte, pur si simplu ca forma de bun simt fata de tine, de propria ta persoana, daca esti capabila sa ajuti pe altul mai in nevoie decat tine. Daca nu, incearca sa eviti un timp, pana te mai pui tu pe picioare, pana cand te vei simti mai bine, vei fi in stare sa acorzi tu o mana de ajutor celuilalt de langa tine.

Si nu te teme sa spui ca te doare si ce te doare! Nu e nici o rusine in asta. Toti trecem si prin asa ceva. Intr-un comentariu de la un alt articol de-al meu spunea cineva ca nici un psiholog nu te poate vindeca...(de o problema sau tristete, ceva asa). Pai rolul psihologului nici macar nu e asta! Meseria lui e cu totul alta. Consilierea si terapia nu au rolul de a vindeca, iar psihologul, terapeutul si psihanalistul nu sunt vraci! In functie de tehnica de lucru a fiecaruia, el te poate indruma pe tine sa te cauti si sa te gasesti, sa te intelegi si sa faci schimbarile posibile de care tu hotarasti ca ai nevoie.

Sunt oameni care merg in cabinetul unui terapeut si incep cu propozitia: “nici macar nu stiu cu ce sa incep”. Pe de o parte problemele sunt percepute ca fiind prea multe, pe de alta, nu se stie prea clar care e problema principala care ii aduce acolo, in cabinet.

Durerea si tristetea, depresia, sunt destul de parsive. De cele mai multe ori te iau pe nepregatite, te inconjoara, de doboara, iti ingenuncheaza curajul de a fi si a gandi, de a simti chiar, de a te lupta, dupa care pun stapanire pe tine si nu vor sa iti mai dea drumul. Asa ca, atunci cand simti ca incepe sa se intample asta, de la bun inceput, incearca sa lupti impotriva lor cu toate metodele pe care le ai la indemana. Nu te lasa dusa de valul lor. E foarte posibil sa ajungi in mijlocul “marii” si foarte greu sa mai apara cineva la orizont capabil sa iti intinda o mana de ajutor. Ia viata ca pe o calatorie plina de experiente din care ai mereu de invatat. Fie bune, fie rele, ele ne ajuta sa evoluam, sa fim noi insene.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 9

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

emogirl (03.06.2009, 19:29)
in starea asta sunt in tot de-a una!!!!!!!!
Răspunde-i
gladiatoarea (09.02.2009, 10:37)
Viata e plina de incercari,probleme,greutati totul depinde sa gaseti in tine puterea de lupta,de a te ridica,de a merge mai departe.Daca gasesti in tine aceste resurse nimeni nu o poate sau nu o va face pt tine.Chiar daca suferi,esti trist,plangi,te confesezi,te eliberezi nu renunta,merge mai departe,regaseste-te pe tine,ai incredere in viitor.Se spune cu un sfarsit este un alt inceput.Fiecare din noi am avut sau avem perioade mai dificile,pe care le depasim mai usor sau mai greu.Famila,prietenii,colegele de birou incearca cu totii sa ne sustina avem nevoie de ei,de cei dragi dar avem nevoie cel mai mult sa ne incredem in capacitatea noastra de a depasi situatia.Dragostea celor din jur ne vindeca,trebuie sa ne acceptam cu calitatile si defectele noastre,sa ne iubim si ...vom putea depasi orice problema.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (20.01.2009, 21:51)
Anais, tocmai despre asta incercam sa vb. despre acesta bariera pe care noi o cream, fara sa vrem, atunci cand suntem in depresie. primul pas e greu, atunci cand vrei sa schimbi ceva, sa incerci si alta varianta fata de cele care te-au tras tot in jos. dupa aia merge mai usor pt ca esti incurajata si sustinuta de rezultate, de ce simti si gandesti, de cum esti perceputa de catre ceilalti.

precum spuneam, ai curaj si cere ajutor daca simti ca ai nevoie de asta. nu duce singura, pe umerii tai, tot greul.

poate pe cei care se duc la AA meetings nu ii ajuta foarte mult. dar macar isi descopera limitele si devin putin mai constienti de ei, de ceea ce isi fac si ce repercursiuni au actele lor. exista multe forme de terapie, grupuri de discutii, forumuri, unde oamenii stiu sa asculte sau sa dea sfaturi. nu esti singura. nici acum, nici in ceea ce simti, nici pe viitor.
Răspunde-i
stroe anais (20.01.2009, 17:51)
Cristina- Tine, ai atata dreptate in tot ce ai scris aici intradevar atunci cand esti in depresie, in necaz parca totul in jur este numai despre asta, hai sa zicem ca e intamplator dar cand ai la dispozitie atatea canale TV si te opresti la ce e mai trist in loc sa privesti o comdie pt ca te-ar ajuta, intradevar ne-o facem cu mana noastra, aceasta nu mai e o intamplare, dar oare ce ne trebuie? vointa?, putere?, eu nu stiu dar cred ca este vorba de ceva ce se intampla in adancul mintii si sufletului, probabil RAUL atrage RAU.
Ma bucura faptul ca pot vorbi cu voi despre aceste probleme care ma distrug, parca cand le mai povestesti te mai usurezi, cand mai vezi si alte opinii si faptul ca cineva se gandeste un pic la problema ta ma simt ajutata, nu neaparat ca mi se dau sfaturi ci doar ca am cu cine vorbi, e lucru mare.
cu drag anais
Răspunde-i
stroe anais (20.01.2009, 17:22)
Te inteleg deeeaa, la fel simt si eu, desi la mine problemele sunt din cauza sotului meu pe care eu inca il iubesc dar el vrea sa ne despartim, dupa 18 ani de casnicie, e infiorator. Iti doresc sa poti sa fii puternica sa le poti duce si sa le poti trece pe toate si sa poti ramane om. Multa sanatate pt taticul tau, Dumnezeu sa va aiba in paza!
anais
Răspunde-i
Tine (18.01.2009, 16:14)
Aveti mare dreptate, insa cred ca incercand sa schimbam optica, sa ne orientam catre oameni si lucruri pozitive atunci cand suntem low, deprimate si suparate, ne-am putea face un mare serviciu. Primul pas e mai dificil...dupa aceea poate deveni o obisnuinta. In definitiv, este vorba doar de a schimba directia, cu un minim de efort.
Răspunde-i
Brighinaru Mariana (14.01.2009, 12:50)
Depresia,supararile ii doboara tot mai des pe cei tineri, care inca nu au experienta vietii, nu au un control al propriei vieti, se pierd pur si simplu pe drum, parintii au si ei problemele lor si nu mai au timp sa-i mai aduca pe drumul cel bun nici macar cu un sfat, sau din cauza batrinetii, a suferintei, a bolilor, a divorturilor, lasa totul pe umerii copiilor,care trebuie sa se ocupe si de parintii bolnavi si de viitorul lor incert....Noi care am trecut prin viata, prin decesele parintilor si greutati de tot felul, privim toate astea ca pe ceva normal , lucruri pe care trebuie sa le privesti ca pe ceva normal, chiar dureroase asa cum e moartea cu care toti suntem datori...Experientele vietii ne-au facut mai intelepti...
Răspunde-i
inej rancea (12.01.2009, 23:41)
-Tu ce citesti acum, aceste randuri,
Cu ochii tai de inger, coborat din stele,
Primeste-n suflet ale mele ganduri,
Ce pace si lumina duc cu ele!

-De vei simti in inima, un val de bucurie
Si-o unde de caldura, intensa si curata,
Sa-ti amintesti un astru-n galaxie,
Si sa mai treci pe-aici
Acum si altadata.....!!

-iti trimit pe stele, o gurita de placere
-si pe razele de luna, o frumoasa...
-"NOAPTE BUNA".
-sa fiti iubite...
Răspunde-i
deeeaa (12.01.2009, 18:27)
THE BEST!!! ADEVARAT,dar ffff greu de respectat.In momentele in kre nu ai nimic spui cu tarie:DA ASA VOI FACE,dar knd ai probleme,fie ele de orice fel,te simti doborat si simti k numai ai nici un fel de putere sa treci peste ele,si de aceea faci lucruri kre te fac sa suferi mai mult,de ex dk e vorba de o despartire,suferi incontinuu,asculti unele melodii kre te legau de persoana respectiva,dar poate nu vrei sa treci peste,poate iti doreai sa fiti impreuna si de aceea nu depasesti momentul.Acum,dk e vorba de probleme de sanatate cum e si cazul meu akm (tatal meu este fff bolnav)plangi incontinuu,te rogi,speri,dar totodata condamni pe oricine iti iese in cale,eu personal consider k toate,dar si cele mai grave probleme se opresc la mine.Se spune k Dumnezeu iti da cat poti sa duci,e la mine au fost si sunt prea multe,sunt probleme kre ma depasesc......
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar