chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Vegetarianismul - mai mult decat accesibil!

De în Sport 13 mar 2009
Nu poti sa privesti portia de orez sau de legume ca pe o simpla gustare, ci decat alaturata unei suculente fripturi pe gratar? Nu vezi rostul gustului si aromelor fara bucata de carne dintr-un preparat? Carnea a devenit o continuare a fiintei tale de care pur si simplu nu te mai poti desprinde? Afla povestea unei femei care a reusit sa descopere gustul sanatatii si mii de arome si gusturi noi intr-un nou stil de viata: vegetarianismul! Gaseste-ti combinatia care sa fie in armonie cu trupul tau, pentru ca sanatatea nu are "gust" unic de legume. Afla posibilitatile!
Uneori, vegetarianismului i s-a creat un "ambalaj" greu de inteles si fara noima pentru cei mai multi dintre noi. I s-a dus reputatia prin popor cum ca ai deveni un soi de animal care se hraneste numai cu ierburi fara gust si fara savoare, daca te subscrii acestui regim alimentar. Este un cosmar, spun unii! Altii spun ca "leguma" cea mai buna este carnea. Cum sa renuntam la acest deliciu care rasfata papilele gustative ale multora dintre noi si a carui diversitatea ne indeamna sa le procuram din ce in ce mai mult? Putem asemui foarte bine vegetarianismul cu perioada de post, astfel ca, daca reusesti sa tii post, atunci esti o fericita, te poti converti linistita la acest stil de viata renuntand definitiv la carne, fara nici un fel de probleme.

Astazi vom expune povestea de viata a unei femei care a reusit sa isi gaseasca un stil adecvat organismului ei prin intermediul vegetarianismului. Poate ca nu vorbim de un vegetarianism pur, bazat numai pe legume, dar de o excludere a carnii din meniul zilnic putem discuta cu siguranta. Povestea este cu atat mai interesanta cu cat stilul alimentar al ei a fost destul de oscilant: viata a pus-o in situatii in care a fost nevoita sa renunte la aceasta dieta, revenind ulterior cu alte schimbari impuse de o dorinta personala, pentru ca apoi regimul de viata sa ia o alta turnura; insa niciodata nu a renuntat complet la vegetarianism, doar ca din cand in cand a fost "condimentat" de cate o bucatica de pui sau cu cate o branza de oaie traditionala de la bunica, conform cerintelor diverselor cure pe care a fost nevoita sa le urmeze.

Vei afla o poveste spectaculoasa in care momente cheie ale vietii i-au pus la incercare fidelitatea pentru vegetarianismul adoptat cu toata dragostea, dar la finalul carora a revenit la tot ce inseamna "gust dulce al sanatatii" si la un stil alimentar pe care ea il numeste "dragoste pe care o porti pentru tine si familia ta". Seninatatea, naturaletea, voiosia si bucuria cu care vorbeste despre acest stil de viata sunt cu adevarat contagioase.

Motivatia - Cunoaste-te pe tine insuti

Ca orice schimbare si actiune pe care o intreprindem si care are in spate o dorinta, trebuia sa o intreb de motivatia care a condus-o catre adoptarea unui astfel de regim alimentar. Facem totul cu un motiv, si nici ea nu face exceptie de la aceasta regula. Localizeaza aceasta dorinta de aderare la un nou stil alimentar intr-o perioada de cunoastere proprie, de regasire a sufletului si a spiritului, in care cerceta si experimenta diverse lucruri care ar fi putut-o "imbunatati" ca entitate, spune ea. "Am facut cursuri de ayurveda si am aflat cat de important este sa mentii echilibrul dintre functiile fizice, psihice si mentale pentru buna functionare a organismului, pentru randament mental maxim si confort psihic. O alimentatie corecta inseamna cel mai bun combustibil pentru masinaria complexa care suntem. Am facut cursuri Zen si am gustat mancarurile (nu asta a fost scopul, ci cunoasterea interioara) si mi-a placut simplitatea felurilor si bogatia aromelor. Am mers la sedinte de bioenergie si am aflat cum poti sa previi bolile si degradarea organismului cu ajutorul plantelor. Toate astea impreuna cu faptul ca imi place sa experimentez , m-au determinat sa spun ca 'pot sa incerc'. Si incercarea a devenit certitudine." Certitudinea s-a transformat in dorinta de a transmite si altora notiunile de „sanatos” si „corect”.  Sotul, mama, copii... toti au gustat din sanatate. Si le-a placut."

Pe baza dorintei de auto-cunoastere, de echilibrare a balantei trup-suflet si a experimentelor diverse la care a avut acces, deci cu un preambul de idei in spate, a reusit sa adopte in viata ei un stil extrem de benefic si sanatos, care are in centrul lui doar minuni ale naturii: legume si fructe. Dupa ce acest regim a inceput sa faca parte din viata ei, un alt pas a fost sa transmita si altora notiunile de "sanatos" si "corect", iar primii "cobai" au fost chiar membrii familiei ei, care, spune ea, au fost incantati de gustul si aromele acestor bunatati.Vegetarianism adaptat - organism multumit

Avand in vedere ca exista o multitudine de ramificatii ale acestui mare curent numit vegetarianism, vorbim astazi de ovo-vegetarianism, ovo-lacto-vegetarianism sau mai nou "fisho-lacto-vegetarianim", urmatoarea mea curiozitate a fost sa aflu cat de "curat" a fost regimul ei. "Prima data am renuntat la produsele pe baza de carne. Febletea mea, muschiuletul  tiganesc imi facea fara succes cu ochiul din vitrina. Puiul se perpelea degeaba la rotisor. Rudele toate ma ademeneau cu feluri carnivore care de care mai apetisante. Hotararea a fost luata. Timp de 8 ani m-am rasfatat cu budinci de conopida, cu borsuri de cartofi cu taitei de casa si prajituri cu fructe. Cu branza adevarata de oaie si cu oua proaspete din ograda bunicilor." Nu a tinut un regim 100% vegetarian, dar a reusit sa elimine tot ce insemna toxicitate din meniu si sa adopte un regim echilibrat, spre stisfacerea organismului ei.

Probabil ca acest lucru este un punct forte in dezbaterea noastra: nu trebuie sa mananci numai fructe si legume toata ziua, trebuie sa stii sa iti gasesti resursele fara de care nu poti trai in alimente sanatoase si cat mai naturale, "dezintoxicate chimic". Si daca aduci in meniul tau din cand in cand peste, oua, branza sau chiar cate o bucatica de pui, acest lucru tot "sanatate" se numeste - baza o reprezinta insa fructele si legumele, aceste mici miracole ale naturii.

Vegetarianism... cu intreaga familie?


Floriana este o femeie casatorita si are doi copii. Este normal sa ajungem sa conchidem ca si familia a fost marcata de acest regim de viata. Sau nu? Sa fi gatit ea separat pentru membrii familiei ei sau a reusit sa-i converteasca la acest stil de viata? Destainuirile ei sunt cel putin interesante: "Sotul meu nu este convertit in totalitate nici dupa 17 ani de experimente culinare. Nu gatesc separat pentru ca nu este economic (financiar si ca timp) si, in plus ar lipsi bucuria de a savura si a comenta impreuna fiecare reteta pe care o incerc. Chiar daca este o persoana mofturoasa, am gustat impreuna ciorba de rosii nefiarta, salate combinate de papadie cu leurda si tofu, chiftelute de tarate cu praz, tarte de legume... lista ar fi uriasa. Si chiar daca ciolanul din varza nu e de porc ci de pui sau pulpa e de rosie si chiar daca drobul nu are in el nici o farama de miel ci doar ciuperci, mananca cu placere pentru ca e gustos si gatit cu dragoste."

Sa fie oare acest compromis al sotului o dovada de dragoste, dar si o bucurie de a testa tot felul de preparate culinare si de a le comenta pana la epuizare? Mai tineti minte ce spuneam in paginile articolului "Mai trece dragostea prin stomac"? O dovada vie ca iubirea poate trece peste orice fel de obstacole, char si culinare si ca activitatile din interiorul celor 4 pareti poate nu tocmai romantici ai bucatariei pot fi cu adevarat interesante.

Totusi... sotul ei reuseste sa mai gaseasca cate o portita prin care sa evadeze din taramul vegetarianismului, atunci cand isi viziteaza mama, insa "dupa fiecare evadare 'dincolo' se intoarce mai convins ca niciodata ca se simte mai bine fara carne de porc. Asta il tine o jumatate de an pana la urmatoarea evadare."

Prima sarcina - "turbulente" in taramul vegetarianismului

Dupa o perioada destul de indelungata de vegetarianism fara pic de carne, se pare ca prima sarcina a Florianei a fost unul dintre momentele in care a trebuit sa reintegreze in meniul ei carnea, insa doar pui si peste, tipuri de carne nedaunatoare, ba chiar utile intr-un stil de viata, pestele fiind un adevarat "miracol al naturii", cum spunea Dr. Mihaela Bilic, iar puiul, chiar inofensiv.

"Se poate spune ca am fost nevoita. Leoiaca din burtica mea nu se putea 'trata' doar cu verdeturi. Vroia festinuri carnivore. E drept ca nu prea des, dar cand vroia trebuia sa-i prezint un copanel de pui sau o bucata de peste la gratar.  Dar, pentru ca am adaugat doar putina carnita la obiceiurile mele alimentare, organismul nu s-a resimtit si drept dovada am adaugat la silueta 14 kg cu tot cu copil. Asa s-a terminat perioada mea 'fara carne'."

Dieta de ingrasare - imposibilitate de a reveni la "fara carne"

In timp ce majoritatea femeilor nu stiu ce sa faca pentru a slabi, Floriana vroia sa se ingrase, mai ales ca, asa cum declara mai sus, luase 14 kilograme in timpul sarcinii, ceea ce nu este foarte mult. Dupa un an de la nastere se simtea lipsita de puteri si foarte obosita, stare generata de o perioada destul de extenuanta: munca acasa, ingrijire copil si grija de casa (numai aceasta din urma consumand timp si energie dubla): "Cele 150% energie pe care le aveam nu mai erau suficiente, imi trebuia 300% energie".

Ca urmare a acestei dorinte, s-a hotarat sa apeleze la o nutritionista: "Eram prima pacienta care vroia sa se ingrase. Dar ingrasarea asta era mai mult o problema psihica pentru ca vroiam, si vreau si acum sa fiu putin mai plinuta. Nu mult. Cu vreo 5 kg. Nu neaparat ca mi-ar fi crescut energia la volum maxim dar, combinata cu odihna si masaj mi-ar fi adus confortul psihic necesar meseriilor de mama (educator, psiholog, pediatru, nutritionist, colega de joaca, etc), sotie si designer. Toate amestecate si profesate in acelasi timp."

Avand in vedere ca scopul era acela de a se ingrasa, restrictiile alimentare au fost minime, insa totul trebuia sa fie organizat si echilibrat, de aceea nutritionista i-a construit o dieta hipercalorica de aprox 2500 calorii/zi, care arata astfel:

Mic Dejun: 2 felii de paine neagra, doua felii de sunca de pui, doua felii de cascaval, o rosie, un ardei gras, un pahar cu suc de portocale, prospat stors si cafea (optional)

Gustare: 5 - 6 smochine si miezul de la 10 nuci, lapte cu cacao

Pranz: 2 felii de paine neagra, piept de pui, amestec mexican (porumb, morcov, mazare) cu ulei de masline, verdeata, sare, ciocolata

Gustare: iaurt de fructe cu biscuiti

Cina:
Supa de legume, paste cu unt, branza si sos de tomate, snitele (chiftele) de pui, un pahar de lapte batut.

Si multe lichide: apa plata sau minerala, ceai de plante, sucuri naturale.

Pe langa alimentatia propriu-zisa, a mai avut nevoie de cateva suplimente de fortificare, din cauza arderilor puternice de care organismul ei dadea dovada: Perito, Decanofort, Ascolecitin, Vitamina A+D2 si Magneziu +B6.

Dupa respectarea regimului alimentar timp de o luna de zile a reusit sa castige 4 kg, ceea e o facea foarte fericita, insa, desi vroia sa mai continue cu aceasta dieta, a trebuit sa o opreasca pentru a nu-si deregla organismul; din pacate, odata cu oprirea dietei a dat jos tot ceea ce castigase in luna respectiva: "Dupa o luna de zile castigasem 4 kg. Nici nu visasem ca pot adauga ceva in plus la greutatea mea obisnuita. Inima imi spunea da - continua, creierul imi spunea stop - iti dereglezi metabolismul. Si cum inima nu castiga intotdeauna, bucuria mea a fugit impreuna cu cele  4 kg. Nu am renuntat la idee, astept sa adoarma vigilenta putin si reiau procedurile."

Stilul ei alimentar astazi: 80% ovo-lacto-vegetarian si 20% pui si peste


Dupa atatea "turbulente" alimentare, oscilatii carnivore si experimente diverse, Floriana a ajuns la concluzia ca alimentatia cea mai echilibrata, perfect adaptata organismului ei este: 80% lactate si legume si fructe, iar 20% carne (doar pui si peste). Un meniu armonios, echilibrat si sanatos, nici daca am vrea sa ii gasim ceva necorespunzator nu am putea pentru ca ingredientele pe care le foloseste de obicei inlocuiesc cu succes toti nutrientii din alte tipuri de carne: cereale si  leguminoase (pentru fibre), masline si nuci (pentru lipide), paine prajita, unt, ou si pui (pentru proteine), iar pentru glucide (salata de fructe cu fulgi de porumb si miere sau o placinta de mere. In acest fel, eroina noastra imbina toate elementele nutritive necesare functionarii in conditii optime a organismului, iar carnea este data uitarii.

Indemn catre o viata mai sanatoasa


Am rugat-o pe Floriana sa ne ofere un sfat pentru acele femei care ar dori sa se "converteasca" la vegetarianism, dar au impresia ca acest stil de viata este mult prea dificil si restrictiv, iar indemnul ei este unul de bun-simt: "Restrictia este doar mentala. Nu vad nimic dificil intr-o salata cu paste, branza, masline si rosii. Sau intr-o mancare de linte cu legume. Sau in... si in... .  Tot ce conteaza este dispozitia interioara. Dorinta de a experimenta arome si gusturi noi (si sunt multe, multe, mii de combinatii). Conteaza placerea de a crea ceva special. Si banala clatita poate fi speciala daca adaugi la ea fructe taiate, frisca si putina ciocolata."

Se pare ca Floriana a reusit sa isi creeze un stil de viata sanatos, vegetarian sau nu, insa importanta este fidelitatea pe care ea a dovedit-o fata de un regim sanatos. Important e sa iti doresti sa "traiesti bine"  si atunci vei reusi! Gusta si tu din sanatate, poate ca te vei molipsi!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar