Jeff Bezos și Lauren

Nunta lui Jeff Bezos în Veneţia declanşează proteste:...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger și Carrie-Anne Moss

Arnold Schwarzenegger și Carrie-Anne Moss au ''exersat...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Curtea Supremă respinge reluarea procesului privind...

Citeste mai mult»
Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»
rochii

Rochii de vară extrasezon – cum să le porți în zilele mai...

Citeste mai mult»
frum

Self-care feminin în era digitală: Cum evoluează...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei...

Citeste mai mult»
Malia

Malia, fiica lui Michelle şi Barack Obama, renunţă la...

Citeste mai mult»
sejur

Antalya sau Bodrum? Ce destinație ți se potrivește mai bine?

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness

Citeste mai mult»
jane

Prima geantă Hermès concepută în 1984 pentru Jane Birkin...

Citeste mai mult»
David Beckham

David Beckham va primi titlul de cavaler din partea...

Citeste mai mult»
Cătălin Crișan

Cătălin Crișan, acuzat că și-a agresat fizic partenera, a...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry a analizat posibilitatea de a-și schimba...

Citeste mai mult»
Rod Stewart

Cântărețul Rod Stewart a anulat două concerte în Las...

Citeste mai mult»
Michael J. Fox

Michael J. Fox lansează un apel pentru găsirea unei...

Citeste mai mult»
Morten Harket

Morten Harket, solistul trupei a-ha, suferă de Parkinson

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle sărbătoreşte ziua de naştere a fiicei sale...

Citeste mai mult»
crbl

De ce își vede rar CRBL fiica: „E complicată toată treaba...

Citeste mai mult»
Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în trei săptămâni:...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul Kardashian: Sentințele 'bunicilor bandiți' au...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift a recâştigat controlul asupra muzicii sale,...

Citeste mai mult»
Opal Suchata Chuangsri

Opal Suchata Chuangsri din Thailanda este Miss World...

Citeste mai mult»
buchet

Buchete de 101 trandafiri pentru aniversări speciale

Citeste mai mult»
dlllf

Când să te oprești: Semnale că este timpul să iei o pauză...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a pledat nevinovat la acuzațiile de viol și...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Fosta prințesă Mako a Japoniei a născut primul său copil

Citeste mai mult»
vancea

Cum se menține în formă Roxana Vancea. Fosta asistentă TV...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie si Brad Pitt

Brad Pitt, prima reacție după încheierea divorțului de...

Citeste mai mult»
Maria

Maria Grazia Chiuri a demisionat din funcția de director...

Citeste mai mult»
maicu

O sesiune de beatboxing a unor călugăriţe braziliene la o...

Citeste mai mult»
cuplu

Mituri despre dragoste care pot distruge o căsnicie

Citeste mai mult»
cancer

Medicii au descoperit o posibilă cauză a creșterii...

Citeste mai mult»

Vegetarianismul - mai mult decat accesibil!

De în Sport 13 mar 2009
Nu poti sa privesti portia de orez sau de legume ca pe o simpla gustare, ci decat alaturata unei suculente fripturi pe gratar? Nu vezi rostul gustului si aromelor fara bucata de carne dintr-un preparat? Carnea a devenit o continuare a fiintei tale de care pur si simplu nu te mai poti desprinde? Afla povestea unei femei care a reusit sa descopere gustul sanatatii si mii de arome si gusturi noi intr-un nou stil de viata: vegetarianismul! Gaseste-ti combinatia care sa fie in armonie cu trupul tau, pentru ca sanatatea nu are "gust" unic de legume. Afla posibilitatile!
Uneori, vegetarianismului i s-a creat un "ambalaj" greu de inteles si fara noima pentru cei mai multi dintre noi. I s-a dus reputatia prin popor cum ca ai deveni un soi de animal care se hraneste numai cu ierburi fara gust si fara savoare, daca te subscrii acestui regim alimentar. Este un cosmar, spun unii! Altii spun ca "leguma" cea mai buna este carnea. Cum sa renuntam la acest deliciu care rasfata papilele gustative ale multora dintre noi si a carui diversitatea ne indeamna sa le procuram din ce in ce mai mult? Putem asemui foarte bine vegetarianismul cu perioada de post, astfel ca, daca reusesti sa tii post, atunci esti o fericita, te poti converti linistita la acest stil de viata renuntand definitiv la carne, fara nici un fel de probleme.

Astazi vom expune povestea de viata a unei femei care a reusit sa isi gaseasca un stil adecvat organismului ei prin intermediul vegetarianismului. Poate ca nu vorbim de un vegetarianism pur, bazat numai pe legume, dar de o excludere a carnii din meniul zilnic putem discuta cu siguranta. Povestea este cu atat mai interesanta cu cat stilul alimentar al ei a fost destul de oscilant: viata a pus-o in situatii in care a fost nevoita sa renunte la aceasta dieta, revenind ulterior cu alte schimbari impuse de o dorinta personala, pentru ca apoi regimul de viata sa ia o alta turnura; insa niciodata nu a renuntat complet la vegetarianism, doar ca din cand in cand a fost "condimentat" de cate o bucatica de pui sau cu cate o branza de oaie traditionala de la bunica, conform cerintelor diverselor cure pe care a fost nevoita sa le urmeze.

Vei afla o poveste spectaculoasa in care momente cheie ale vietii i-au pus la incercare fidelitatea pentru vegetarianismul adoptat cu toata dragostea, dar la finalul carora a revenit la tot ce inseamna "gust dulce al sanatatii" si la un stil alimentar pe care ea il numeste "dragoste pe care o porti pentru tine si familia ta". Seninatatea, naturaletea, voiosia si bucuria cu care vorbeste despre acest stil de viata sunt cu adevarat contagioase.

Motivatia - Cunoaste-te pe tine insuti

Ca orice schimbare si actiune pe care o intreprindem si care are in spate o dorinta, trebuia sa o intreb de motivatia care a condus-o catre adoptarea unui astfel de regim alimentar. Facem totul cu un motiv, si nici ea nu face exceptie de la aceasta regula. Localizeaza aceasta dorinta de aderare la un nou stil alimentar intr-o perioada de cunoastere proprie, de regasire a sufletului si a spiritului, in care cerceta si experimenta diverse lucruri care ar fi putut-o "imbunatati" ca entitate, spune ea. "Am facut cursuri de ayurveda si am aflat cat de important este sa mentii echilibrul dintre functiile fizice, psihice si mentale pentru buna functionare a organismului, pentru randament mental maxim si confort psihic. O alimentatie corecta inseamna cel mai bun combustibil pentru masinaria complexa care suntem. Am facut cursuri Zen si am gustat mancarurile (nu asta a fost scopul, ci cunoasterea interioara) si mi-a placut simplitatea felurilor si bogatia aromelor. Am mers la sedinte de bioenergie si am aflat cum poti sa previi bolile si degradarea organismului cu ajutorul plantelor. Toate astea impreuna cu faptul ca imi place sa experimentez , m-au determinat sa spun ca 'pot sa incerc'. Si incercarea a devenit certitudine." Certitudinea s-a transformat in dorinta de a transmite si altora notiunile de „sanatos” si „corect”.  Sotul, mama, copii... toti au gustat din sanatate. Si le-a placut."

Pe baza dorintei de auto-cunoastere, de echilibrare a balantei trup-suflet si a experimentelor diverse la care a avut acces, deci cu un preambul de idei in spate, a reusit sa adopte in viata ei un stil extrem de benefic si sanatos, care are in centrul lui doar minuni ale naturii: legume si fructe. Dupa ce acest regim a inceput sa faca parte din viata ei, un alt pas a fost sa transmita si altora notiunile de "sanatos" si "corect", iar primii "cobai" au fost chiar membrii familiei ei, care, spune ea, au fost incantati de gustul si aromele acestor bunatati.Vegetarianism adaptat - organism multumit

Avand in vedere ca exista o multitudine de ramificatii ale acestui mare curent numit vegetarianism, vorbim astazi de ovo-vegetarianism, ovo-lacto-vegetarianism sau mai nou "fisho-lacto-vegetarianim", urmatoarea mea curiozitate a fost sa aflu cat de "curat" a fost regimul ei. "Prima data am renuntat la produsele pe baza de carne. Febletea mea, muschiuletul  tiganesc imi facea fara succes cu ochiul din vitrina. Puiul se perpelea degeaba la rotisor. Rudele toate ma ademeneau cu feluri carnivore care de care mai apetisante. Hotararea a fost luata. Timp de 8 ani m-am rasfatat cu budinci de conopida, cu borsuri de cartofi cu taitei de casa si prajituri cu fructe. Cu branza adevarata de oaie si cu oua proaspete din ograda bunicilor." Nu a tinut un regim 100% vegetarian, dar a reusit sa elimine tot ce insemna toxicitate din meniu si sa adopte un regim echilibrat, spre stisfacerea organismului ei.

Probabil ca acest lucru este un punct forte in dezbaterea noastra: nu trebuie sa mananci numai fructe si legume toata ziua, trebuie sa stii sa iti gasesti resursele fara de care nu poti trai in alimente sanatoase si cat mai naturale, "dezintoxicate chimic". Si daca aduci in meniul tau din cand in cand peste, oua, branza sau chiar cate o bucatica de pui, acest lucru tot "sanatate" se numeste - baza o reprezinta insa fructele si legumele, aceste mici miracole ale naturii.

Vegetarianism... cu intreaga familie?


Floriana este o femeie casatorita si are doi copii. Este normal sa ajungem sa conchidem ca si familia a fost marcata de acest regim de viata. Sau nu? Sa fi gatit ea separat pentru membrii familiei ei sau a reusit sa-i converteasca la acest stil de viata? Destainuirile ei sunt cel putin interesante: "Sotul meu nu este convertit in totalitate nici dupa 17 ani de experimente culinare. Nu gatesc separat pentru ca nu este economic (financiar si ca timp) si, in plus ar lipsi bucuria de a savura si a comenta impreuna fiecare reteta pe care o incerc. Chiar daca este o persoana mofturoasa, am gustat impreuna ciorba de rosii nefiarta, salate combinate de papadie cu leurda si tofu, chiftelute de tarate cu praz, tarte de legume... lista ar fi uriasa. Si chiar daca ciolanul din varza nu e de porc ci de pui sau pulpa e de rosie si chiar daca drobul nu are in el nici o farama de miel ci doar ciuperci, mananca cu placere pentru ca e gustos si gatit cu dragoste."

Sa fie oare acest compromis al sotului o dovada de dragoste, dar si o bucurie de a testa tot felul de preparate culinare si de a le comenta pana la epuizare? Mai tineti minte ce spuneam in paginile articolului "Mai trece dragostea prin stomac"? O dovada vie ca iubirea poate trece peste orice fel de obstacole, char si culinare si ca activitatile din interiorul celor 4 pareti poate nu tocmai romantici ai bucatariei pot fi cu adevarat interesante.

Totusi... sotul ei reuseste sa mai gaseasca cate o portita prin care sa evadeze din taramul vegetarianismului, atunci cand isi viziteaza mama, insa "dupa fiecare evadare 'dincolo' se intoarce mai convins ca niciodata ca se simte mai bine fara carne de porc. Asta il tine o jumatate de an pana la urmatoarea evadare."

Prima sarcina - "turbulente" in taramul vegetarianismului

Dupa o perioada destul de indelungata de vegetarianism fara pic de carne, se pare ca prima sarcina a Florianei a fost unul dintre momentele in care a trebuit sa reintegreze in meniul ei carnea, insa doar pui si peste, tipuri de carne nedaunatoare, ba chiar utile intr-un stil de viata, pestele fiind un adevarat "miracol al naturii", cum spunea Dr. Mihaela Bilic, iar puiul, chiar inofensiv.

"Se poate spune ca am fost nevoita. Leoiaca din burtica mea nu se putea 'trata' doar cu verdeturi. Vroia festinuri carnivore. E drept ca nu prea des, dar cand vroia trebuia sa-i prezint un copanel de pui sau o bucata de peste la gratar.  Dar, pentru ca am adaugat doar putina carnita la obiceiurile mele alimentare, organismul nu s-a resimtit si drept dovada am adaugat la silueta 14 kg cu tot cu copil. Asa s-a terminat perioada mea 'fara carne'."

Dieta de ingrasare - imposibilitate de a reveni la "fara carne"

In timp ce majoritatea femeilor nu stiu ce sa faca pentru a slabi, Floriana vroia sa se ingrase, mai ales ca, asa cum declara mai sus, luase 14 kilograme in timpul sarcinii, ceea ce nu este foarte mult. Dupa un an de la nastere se simtea lipsita de puteri si foarte obosita, stare generata de o perioada destul de extenuanta: munca acasa, ingrijire copil si grija de casa (numai aceasta din urma consumand timp si energie dubla): "Cele 150% energie pe care le aveam nu mai erau suficiente, imi trebuia 300% energie".

Ca urmare a acestei dorinte, s-a hotarat sa apeleze la o nutritionista: "Eram prima pacienta care vroia sa se ingrase. Dar ingrasarea asta era mai mult o problema psihica pentru ca vroiam, si vreau si acum sa fiu putin mai plinuta. Nu mult. Cu vreo 5 kg. Nu neaparat ca mi-ar fi crescut energia la volum maxim dar, combinata cu odihna si masaj mi-ar fi adus confortul psihic necesar meseriilor de mama (educator, psiholog, pediatru, nutritionist, colega de joaca, etc), sotie si designer. Toate amestecate si profesate in acelasi timp."

Avand in vedere ca scopul era acela de a se ingrasa, restrictiile alimentare au fost minime, insa totul trebuia sa fie organizat si echilibrat, de aceea nutritionista i-a construit o dieta hipercalorica de aprox 2500 calorii/zi, care arata astfel:

Mic Dejun: 2 felii de paine neagra, doua felii de sunca de pui, doua felii de cascaval, o rosie, un ardei gras, un pahar cu suc de portocale, prospat stors si cafea (optional)

Gustare: 5 - 6 smochine si miezul de la 10 nuci, lapte cu cacao

Pranz: 2 felii de paine neagra, piept de pui, amestec mexican (porumb, morcov, mazare) cu ulei de masline, verdeata, sare, ciocolata

Gustare: iaurt de fructe cu biscuiti

Cina:
Supa de legume, paste cu unt, branza si sos de tomate, snitele (chiftele) de pui, un pahar de lapte batut.

Si multe lichide: apa plata sau minerala, ceai de plante, sucuri naturale.

Pe langa alimentatia propriu-zisa, a mai avut nevoie de cateva suplimente de fortificare, din cauza arderilor puternice de care organismul ei dadea dovada: Perito, Decanofort, Ascolecitin, Vitamina A+D2 si Magneziu +B6.

Dupa respectarea regimului alimentar timp de o luna de zile a reusit sa castige 4 kg, ceea e o facea foarte fericita, insa, desi vroia sa mai continue cu aceasta dieta, a trebuit sa o opreasca pentru a nu-si deregla organismul; din pacate, odata cu oprirea dietei a dat jos tot ceea ce castigase in luna respectiva: "Dupa o luna de zile castigasem 4 kg. Nici nu visasem ca pot adauga ceva in plus la greutatea mea obisnuita. Inima imi spunea da - continua, creierul imi spunea stop - iti dereglezi metabolismul. Si cum inima nu castiga intotdeauna, bucuria mea a fugit impreuna cu cele  4 kg. Nu am renuntat la idee, astept sa adoarma vigilenta putin si reiau procedurile."

Stilul ei alimentar astazi: 80% ovo-lacto-vegetarian si 20% pui si peste


Dupa atatea "turbulente" alimentare, oscilatii carnivore si experimente diverse, Floriana a ajuns la concluzia ca alimentatia cea mai echilibrata, perfect adaptata organismului ei este: 80% lactate si legume si fructe, iar 20% carne (doar pui si peste). Un meniu armonios, echilibrat si sanatos, nici daca am vrea sa ii gasim ceva necorespunzator nu am putea pentru ca ingredientele pe care le foloseste de obicei inlocuiesc cu succes toti nutrientii din alte tipuri de carne: cereale si  leguminoase (pentru fibre), masline si nuci (pentru lipide), paine prajita, unt, ou si pui (pentru proteine), iar pentru glucide (salata de fructe cu fulgi de porumb si miere sau o placinta de mere. In acest fel, eroina noastra imbina toate elementele nutritive necesare functionarii in conditii optime a organismului, iar carnea este data uitarii.

Indemn catre o viata mai sanatoasa


Am rugat-o pe Floriana sa ne ofere un sfat pentru acele femei care ar dori sa se "converteasca" la vegetarianism, dar au impresia ca acest stil de viata este mult prea dificil si restrictiv, iar indemnul ei este unul de bun-simt: "Restrictia este doar mentala. Nu vad nimic dificil intr-o salata cu paste, branza, masline si rosii. Sau intr-o mancare de linte cu legume. Sau in... si in... .  Tot ce conteaza este dispozitia interioara. Dorinta de a experimenta arome si gusturi noi (si sunt multe, multe, mii de combinatii). Conteaza placerea de a crea ceva special. Si banala clatita poate fi speciala daca adaugi la ea fructe taiate, frisca si putina ciocolata."

Se pare ca Floriana a reusit sa isi creeze un stil de viata sanatos, vegetarian sau nu, insa importanta este fidelitatea pe care ea a dovedit-o fata de un regim sanatos. Important e sa iti doresti sa "traiesti bine"  si atunci vei reusi! Gusta si tu din sanatate, poate ca te vei molipsi!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 iun