vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»
alla

Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea...

Citeste mai mult»
Alessandro Michele

Designerul Alessandro Michele, ex-Gucci, va crea...

Citeste mai mult»
nolan

Regizorul Christopher Nolan va fi făcut cavaler de regele...

Citeste mai mult»
chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»

Mai aplicam trucurile bunicii in nutritia copiilor?

De în Sport 12 mar 2009
"Mananca tot din farfurie" auzeam des in gospodariile bunicilor si ulterior in casa parintilor. Noi, curiosi din fire, intrebam intodeauna de ce este asa de obligatoriu sa nu lasam resturi la masa. Si parca si acum aud vocea bunicii care incerca sa ma convinga prin diverse trucuri: "pentru ca e norocul tau" sau " pentru ca altfel nu cresti mare" sau ca o mananca pisica si nu e bine. Si reusea: cat aveam in farfurie, atat mancam. Se mai aplica in ziua de azi astfel de retete? Si daca da, sunt ele sanatoase? Afla parerea dr. nutritionist Serban Damian in legatura cu acest subiect.
Multi copii au ramas cu reale sechele in urma unor astfel de incercari  ale parintilor sau bunicilor de a-i determina pe copii sa manance cat mai mult, pentru a creste mari si frumosi. Sora mea este exemplul cel mai elocvent: cand era mai mica, nu era o gurmanda innascuta, iar efortul de a manca tot din farfurie, ca indrumare a parintilor a fost ca un bumerang. S-a complacut in astfel de dorinte si indemnuri parintesti pana la refuz. Si acum este oripilata doar de auzul unor cuvinte din gura unor parinti inca promotori ai acestor obiceiuri si nici acum nu intelege de ce trebuie sa mananci tot din farfurie, daca pur si simplu te saturi mai repede.

Aceeasi educatie am primit-o si eu numai ca eu am fost mai pofticioasa si mai gurmanda din fire, ceea ce nu ma afecta prea tare, insa un alt obicei a fost instalat in cazul meu: acela de a ravni la savurosul desert numai dupa ce terminam cele doua feluri principale de mancare. Iar ca orice copil, preferam desertul in locul oricarui aliment, astfel ca nu prea aveam de ales si  ma "sacrificam" pentru acest scop.

Am vorbit cu dr. nutritionist Serban Damian de la Superfit Expert despre aceste mici trucuri, dar si de obiceiuri de odinioara si l-am intrebat daca le mai putem integra in epoca noastra in programul alimentar al copiilor nostri. Este sanatos sa mananci tot din farfurie, chiar daca nu mai poti? Nu este un pas spre obezitate ca un copil sa manance doua feluri plus desert la o singura masa? Le putem da apa in timpul mesei sau e mai bine ca ea sa fie consumata la sfarsit? Este bine sa ne recompensam copii prin dulciuri pentru fiecare fapta buna pe care o fac? La toate aceste intrebari am incercat sa aflu raspunsul de la specialistul nostru si iata ce am aflat.

"Mananca tot din farfurie"


Obligatiunea de a manca tot din farfurie este cu dus si intors, pentru ca uneori este recomandat, alteori insa este mai bine sa renunti la acest obicei, spune specialistul. De exemplu, daca ai un copil care se incadreaza in limite normale de greutate, este sanatos si activ, atunci este foarte bine sa il lasi sa manance cat poate, pentru ca va stii exact cat are nevoie sa manance.

Insa, daca respectivul copil este subnutrit de exemplu, sau putin sub parametrii normali de greutate, atunci efortul de a-l aduce la o greutate corespunzatoare este posibil sa fie sustinut de acest indemn de a manca integral din farfurie.

Dr. Serban Damian ne recomanda sa fim foarte atente la marimea portiilor, aceasta fiind unul dintre principalii fatorii declansatori ai obezitatii. Evident ca marimea difera in functie de varsta sau de greutate, de aceea specialistul indruma parintii sa intrebe medici nutritionisti, pediatrii sau sa citeasca carti de specialitate pentru a-si creste copiii intr-un mod armonios. Nu putem fi indiferente la portionarea farfuriilor si la calitatea preparatelor cu care ne hranim copiii, pentru ca mancarea de acum poate influenta viitorul sanatatii adultului de mai tarziu.

In rest, ca sfat general, nutritionistul recomanda farfurii moderate cu mancare, de bun simt cum s-ar spune si evident de calitate foarte buna, cat mai sanatoasa, portii cu care nu avem cum sa dam gres in cresterea armonioasa a copilului nostru.

"Desertul numai dupa ce mananci si felul 1 si felul 2"


Nu asta ar fi problema, si anume ca respectivul copil ar primi desertul numai dupa ce mananca, ci cantitatea de mancare ingerata personal mi se pare cam exagerata in zilele noastre pentru un copil, avand in vedere statisticile de obezitate ingrijoratoare care sunt afisate peste tot.

Specialistul sustine ca si aici discutam de o problema relativa, dezbatuta  in raport cu starea de sanatatea si greutatea respectivului copil. Si aici depinde de marimea farfuriei si a cantitatii din interiorul ei. Sa incercam sa fim moderate in crearea portiilor la copii. Daca stam sa ne gandim, spune specialistul, felul 1 consta in supa, care nu este foarte hranitoare, de aceea este indicat sa i se ofere si felul 2 ,care intotdeauna este mai consistent si apoi un desert, care insa nu face parte mereu din categoria deserturilor sanatoase, din pacate.

Oricum in functie de varsta, kilograme, inaltime, avem grija sa portionam bine mancarea si, daca deja copilul este obisnuit cu acest stil alimentar, trebuie sa gatim cat mai sanatos, iar felul 2 care este cel mai satios, trebuie sa constea in cat mai multe legume si eventual bucati de carne slaba, gatite intr-un mod cat mai natural. Iar de preferat este sa inlocuim dulciurile cu fructele, sunt mai sanatoase si mai putin daunatoare corpului.

De cele mai multe ori parintii folosesc acest truc si pentru a determina un copil sa manance fie supa pe care nu o place asa de mult sau felul 2, pentru ca in final sa ajunga la desertul mult dorit, asigurandu-se astfel ca a mancat suficient de bine inainte.

"Bei apa numai la sfarsitul mesei"


Cam in acest stil am fost si eu educata, de aceea curiozitatea mea a fost destul de mare in aceasta problema. Nu aveam voie sa beau apa in timpul mesei, insa niciodata nu mi s-a explicat de ce. Nutritionistul sustine ca de obicei nu se bea apa in astfel de momente pentru a nu se dilua sucurile gastrice. Ideea este sa nu umpli stomacul inainte de a-ti asigura toti nutrientii necesari pe care trebuie sa ii iei de la o masa.

Astfel, de cele mai multe ori parintii le interzic copiilor sa bea apa in timpul mesei, pentru a nu fi indusi in eroare atunci cand ei spun ca s-au saturat, pentru ca apa nu face altceva decat sa umple stomacul si sa creeze o senzatie temporara de statietate. Prin bautul apei la finalul mesei, parintii se sigura ca s-au aprovizionat cu toti nutrientii necesari. Nu este un gest sau un indemn gresit din punct de vedere nutritional.

"Pentru fiecare fapta buna pe care o faci primesti o ciocolata"


In majoritatea cazurilor, parintii recompenseaza copii cu dulciuri, atat de agreate de cei mici, pentru faptele bune pe care le fac. Fapta cu fapta, kilogram cu kilogram si iata cum a devenit copilul tau obez!

Este un gest gresit pe care parintii il fac si nu isi dau seama ca astfel risca sa pericliteze sanatatea lui.  Dr. Serban Damian avertizeaza ca dulciurile creeaza intr-adevar o senzatie de placere imediata si are rolul demecanism de reglare a deficitului de glucoza din sange. In parametrii normali, creierul functioneaza cu glucoza, iar cand aceasta scade sub nivelul mediu, se creeaza senzatia de a manca "ceva dulce" care creeaza acea stare de bine prin eliminarea endorfinei si a serotoninei din creier. Insa, atata timp cat copilul nu cere neaparat aceste dulciuri, dorinta care ar surveni in urma unui deficit de glucoza, iar noi totusi il "indopam" cu bomboane si alte prajituri, menite sa fie considerate "premii" de buna purtare, este foarte nociv, deoarece copilul nu va refuza niciodata o ciocolata daca i se da, iar kilogramele in plus vor aparea inevitabil.

Incercati sa gasiti slabiciunile copilului vostru, pasiunile lui si sa il recompensati prin alte metode legate de acestea, eliminati ideea de premiu in mancare, mai ales in zilele noastre cand se poate aluneca foarte usor in panta alunecoasa a obezitatii.

Tu iti mai hranesti copilul dupa astfel de traditii culinare?

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 apr