Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»
rochii

Rochii de vară extrasezon – cum să le porți în zilele mai...

Citeste mai mult»
frum

Self-care feminin în era digitală: Cum evoluează...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei...

Citeste mai mult»
Malia

Malia, fiica lui Michelle şi Barack Obama, renunţă la...

Citeste mai mult»
sejur

Antalya sau Bodrum? Ce destinație ți se potrivește mai bine?

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness

Citeste mai mult»
jane

Prima geantă Hermès concepută în 1984 pentru Jane Birkin...

Citeste mai mult»
David Beckham

David Beckham va primi titlul de cavaler din partea...

Citeste mai mult»
Cătălin Crișan

Cătălin Crișan, acuzat că și-a agresat fizic partenera, a...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry a analizat posibilitatea de a-și schimba...

Citeste mai mult»
Rod Stewart

Cântărețul Rod Stewart a anulat două concerte în Las...

Citeste mai mult»
Michael J. Fox

Michael J. Fox lansează un apel pentru găsirea unei...

Citeste mai mult»
Morten Harket

Morten Harket, solistul trupei a-ha, suferă de Parkinson

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle sărbătoreşte ziua de naştere a fiicei sale...

Citeste mai mult»
crbl

De ce își vede rar CRBL fiica: „E complicată toată treaba...

Citeste mai mult»
Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în trei săptămâni:...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul Kardashian: Sentințele 'bunicilor bandiți' au...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift a recâştigat controlul asupra muzicii sale,...

Citeste mai mult»
Opal Suchata Chuangsri

Opal Suchata Chuangsri din Thailanda este Miss World...

Citeste mai mult»
buchet

Buchete de 101 trandafiri pentru aniversări speciale

Citeste mai mult»
dlllf

Când să te oprești: Semnale că este timpul să iei o pauză...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a pledat nevinovat la acuzațiile de viol și...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Fosta prințesă Mako a Japoniei a născut primul său copil

Citeste mai mult»
vancea

Cum se menține în formă Roxana Vancea. Fosta asistentă TV...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie si Brad Pitt

Brad Pitt, prima reacție după încheierea divorțului de...

Citeste mai mult»
Maria

Maria Grazia Chiuri a demisionat din funcția de director...

Citeste mai mult»
maicu

O sesiune de beatboxing a unor călugăriţe braziliene la o...

Citeste mai mult»
cuplu

Mituri despre dragoste care pot distruge o căsnicie

Citeste mai mult»
cancer

Medicii au descoperit o posibilă cauză a creșterii...

Citeste mai mult»
giulia

Giulia a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat...

Citeste mai mult»
Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu este însărcinată: „Suntem mega fericiți!”

Citeste mai mult»
borcea

Pe ce cheltuie Cristi Borcea 500.000 de euro lunar: „E...

Citeste mai mult»

Ce si cat sa mananci pentru ca silueta sa nu aiba de suferit

De în Sport 11 mai 2013
Unul dintre principalele motive pentru care multe persoane se confrunta cu kilograme in plus il reprezinta dimensiunea portiilor tot mai mare. Am ajuns sa mancam mai mult decat se obisnuia inainte si mai mult decat este necesar.

Asta inseamna un aport caloric mai ridicat de cat organismul nostru are nevoie si poate sa arda, insa prea putini sunt cei care constientizeaza acest lucru intrucat a devenit cat se poate de firesc sa ne desfatam cu mese copioase si bogate in preparate cu un aport caloric ridicat.

Portiile au inceput sa devina tot mai mari incepand cu 1980 si continua sa creasca de atunci. Pentru un exemplu sugestiv, un covrig nu avea mai mult de 140 de calorii inainte, pe cand acum are pe putin 350 de calorii.

Pretul platit pentru aceasta abundenta este unul scump si persoanele care au un asemenea regim alimentar au probleme cu greutatea si exista un risc ridicat pentru numeroase probleme de sanatate, precum hipertensiune, colesterol ridicat, diabet de tip 2, depresie si dureri articulare. Cu cat inainteaza in varsta, aceste persoane devin vulnerabile in fata afectiunile de inima si pot sa sufere un infarct sau un atac vascular cerebral.

Cat ar trebui sa manance o persoana?

Raspunsul depinde de o serie de factori, de la inaltime, varsta, sex pana la genetica, activitatile din timpul liber si jobul pe care il au. Stabilirea aportului caloric se poate face foarte simplu - daca vei manca in fiecare zi mai mult decat ai consumat decat ziua anterioara, atunci te vei ingrasa, daca vei consuma mai putin, atunci vei slabi.

Ceea ce alegi sa consumi poate sa iti fie insa un aliat in lupta cu kilogramele si te ajuta sa ai o alimentatie mai relaxata, fara sa simti nevoia ca trebuie sa cantaresti fiecare calorie. Spre exemplu, daca preparatul este bogat in fibre, atunci iti este permis si un consum de calorii mai mare decat daca consumul de fibre ar fi mai redus, pentru ca va stimual arderea lor si caloriile consumate nu vor fi depozitate si nu vor sfarsi pe solduri sau burtica.

Care este aportul caloric necesar?

Asta depinde de scopul tau: vrei sa slabesti sau sa te ingrasi sau vrei sa iti mentii greutatea? Cert este ca o atentie deosebita in ce priveste consumul de mancare se va reflecta si asupra aportului de calorii.

Pentru a intelege, insa, cat trebuie sa mananci este esential ca mai intai sa intelegi ce sunt caloriile. Caloriile ne indica cata energie ne va conferi mancarea pe care o consumam.

Iata care este aportul caloric recomandat in functie de varsta si nivelul de activitate

19-30 ani, nivel activitate - mediu 1900, scazut 2100, ridicat 2350
31-50 ani, nivel activitate - mediu 1800, scazut 2000, ridicat 2250
51-70 ani, nivel activitate - mediu 1650, scazut 1850, ridicat 2100

Activitate medie - 30-60 de minute de miscare moderata zilnica

Activitate ridicata - cel putin 60 de minute de miscare moderata zilnica.

De cata mancare am nevoie?

Asta depinde de tipul de alimente, precum fructe, legume, cereale, lactate si carne.

19-50 de ani - fructe si legume - 7,8 portii saptamanal, cereale - 6,7 portii saptamanal, lactate - 3 portii saptamanl, carne - 2 portii saptamanal.

51 + - fructe si legume - 7 portii saptamanal, cereale - 6 portii saptamanal, lactate - 3 portii saptamanal, carne - 3 portii saptamanal.

Fructe si legume

Specialistii ne sfatuiescs a mancam cel putin o leguma de culoare verde si una portocalie in fiecare zi. Sunt recomandate cele cu un aport de sare, zahar si grasimi cat mai mic, daca nu chiar sa lipseasca cu desavarsire si ca metode de gatit sunt ideale stir-fry sau la aburi.

Cereale

Cerealele sanatoase sunt cele care nu contin mult zahar, sare sau grasimi si cu cat mai variate cu atat mai bine. Orez salbatic, quinoa, orez brun, ovaz si orz sunt optiunile cele mai bune. Painea din fulgi de ovaz sau cereale integrale ar trebui sa fie vazuta de toata lumea drept alternativa sanatoasa pentru cea din cereale rafinate.

Lactate

Cele mai bune pentru consum sunt lactate low-fat si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia nimanui intrucat sunt bogate in vitamina D si calciu.

Carne

Se recomanda carnea slaba si in niciun caz nu trebuie adaugata sare, nici mancatul pielitei de pui. Prajitul trebuie inlocuit cu gatitul la cuptor sau pe gratar. In cazul carnii procesate, trebuie aleasa cea cu un aport sarac de sare si grasimi.

Sunt recomandate si alternativele, precum peste, care poate fi consumat de 2 ori pe saptamana, dar si tofu, linte si fasole.

In ce priveste carbohidratii, alege intotdeauna alternativa sanatoasa, cei care nu sunt eliberati de indata ce sunt consumati. Trebuie evitate grasimile saturate si transaturate. Uleiul din plante, pestele si nucile sunt cele mai potrivite surse de carbohidrati buni.

Daca te intereseaza care este cantitatea pe care trebuie sa o consumi, atunci trebuie sa acorzi o atentie deosebita valorii calorice pe care il are fiecare aliment consumat. Cele bogate in calorii trebuie consumate cu masura, in timp ce cele sarace in calorii pot fi consumate in proportie ridicata.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 iun