armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Afacerile cu Doamne-Doamne sfideaza criza!

De în Cariera 17 iul 2009
Nunta-Botez-Inmormantare, afaceri dumnezeiesti pe timp de criza! Preturile underground cerute de biserici pentru diverse servicii arata inca o data ca trimisii domnului pe pamant sunt mai preocupati de cele pamantesti, decat le ingaduie functia. Daca n-ar fi asa de cand lumea, am putea crede ca din cauza crizei, Dumnezeu a facut disponibilizari in departamentul HR, de au trecut de interviu si au ajuns sa-l slujeasca oameni ce au in CV trecut cu litere mari: IAU SPAGA!

Taxele oficiale sunt stabilite de fiecare biserica prin Consiliul ei parohial pentru fiecare serviciu in parte, botez cununie, inmormantare, pomenirea mortilor, taxa care intra pe registrul de venituri si cheltuieli ale bisericii. Pana aici totul pare in regula, mai ales ca in general este vorba de sume modice. Preotii nu dau insa si chitante pentru banii pe care ii pretind pentru diverse servicii religioase, si mai mult iti cer de la obraz sume de pana la 10 ori mai mari decat ceea ce platesti pe factura, dovada ce afaceri profitabile se pot naste, in ciuda crizei. O data se naste, se casatoreste (cel putin in teorie) si moare omul, asa ca dai, ce sa faci!

Daca in provincie taxele pentru o nunta incep de pe undeva de la 50 de lei, in Capitala acestea ii fac pe multi sa stea pe ganduri cand vine vorba de "cele sfinte". "Am avut nunta in Ploiesti in septembrie anul trecut, si am dat 50 lei cand am rezervat data si ora, cu chitanta, 15 lei sa impodobeasca biserica cu flori, aduse tot de noi in urma cununiei civile si 200 corul (optional, nu ni l-a impus nimeni). Cat au lasat nasii dupa nunta, asta nu stim ca nu i-am intrebat", se confeseaza o tanara pe un forum, precizand insa ca nimeni nu a cerut niciun ban in afara de taxa care era afisata la biserica.

"Am avut nunta pe 24 ianuarie. Am facut cununia religioasa la biserica din Moeciu de Jos. Preotul a tinut o slujba de vis - vreo ora si jumatate, dar nu a simtit nimeni cum a trecut timpul. A fost impresionant. Ne-a taiat chitanta pentru 150 lei, iar nasii au mai dat cred inca 200 lei, dar numai pentru ca asa au dorit. Am fost surprinsa de faptul ca preotul nu a dorit banii si chiar au dus multa munca de convingere pana i-a acceptat", spune o alta tanara, care se pare a intalnit o situatie exceptionala.

In Bucuresti, lucrurile sunt si mai complicate. Daca este vorba de o biserica in care slujeste un singur preot, taxa pentru o nunta este in jur de 600-700 de lei. Daca sunt mai multi preoti, se incepe negocirea  de la cei 600-700 de lei in sus. Daca acolo mai exista si un cor, trebuie sa mai pui ceva, cel putin 200 de lei.

Preotul este de cele mai multe ori binevoitor. Taxa? O suma modica cu chitanta. Dar pana aici cu formalitatile, urmeaza platile informale: de 5, 6 pana la de 10 ori fata de suma "de pe chitanta". Corul, clopotarul, femeia de seviciu, omul care vinde lumanari, probabil inca ceva in plus. Dovada ca afacerile cu Doamne-Doamne merg foarte bine.

Astfel, la biserica de vizavi de intrarea de la metrou, la Piata Muncii, preotul cere din start 800 de lei, "taxa de casatorie". Daca mai vrei ceva in plus, trebuie sa cotizezi, asta pentru 15-20 de minute de binecuvantare in ziua cea mare. Desigur, la toate acestea se adauga micile "atentii" date personalului auxiliar. De la femeia care vinde lumanari, la cel care trage clopotul, pana la cea care trebuie sa mature orezul de pe treptele bisericii.

Exista biserici de cartier unde taxa e modica, de la cateva sute de lei vechi, si biserici mai selecte cum sunt Elefterie, Sfantul Spirodon cel Nou sau Domnita Balasa unde pentru maxim o jumatate de ora de binecuvantare se percep taxe intre 1000 de lei si 2000 de lei.

"Eu m-am casatorit in mai la Domnita Balasa. Am dat 4 milioane in avans si apoi a mai dat nasul inca 6 milioane. Bineinteles ca nu am primit nicio chitanta, nimic.", ne spune Tania, una dintre tinerele care anul acesta si-a oficiat relatia cu partenerul ei de viata. "O prietena de-a mea s-a casatorit tot anul acesta, la Sfantul Spiridon cel Nou. A  dat 1100 de lei, tot asa, fara sa primeasca vreo chitanta", ne-a mai spus aceasta.

Un exemplul fericit pare a fi cel intalnit la biserica "Sfantul Mare Mucenic Mercurie" din Capitala, unde Miruna a scapat cu numai 350 de lei de cheltuiala cu nunta.

Maria ne spune ca la Biserica Bucur Ciobanul, aflata pe strada Radu Voda, vis- vis de Manastirea Radu Voda se percepe o taxa pentru cele trei ritualuri, insa sumele sunt modice si preotul chiar taie chitanta.  Acolo se percepe taxa pe care toate bisericile le percep, dar aceasta este de cateva sute de lei vechi. "Mi-am botezat copilul. Am platit 50 lei si am mai donat cat am vrut eu pentru biserica. Nu mi-a cerut nimic, am dat eu, ca asa am vrut", ne spune aceasta, precizand si ca acolo preotul pastreaza ritualurile bisericesti "ca la carte".

In ceea ce priveste botezul, in Bucuresti, tariful pentru oficierea unei astfel de slujbe porneste de la 400 de lei si ajunge la 650-1000 de lei, in functie de biserica aleasa. "In bisericile de cartier din Berceni, un botez costa 400 de lei, iar o inmormantare 700 de lei, fara chitanta", ne spune Claudia.

Dupa cum vedem, cele sfinte necesita cheltuiala mare. Dar asta nu se opreste aici, atat dupa nunta, cat si dupa botez, cand se merge cu lumanarile la biserica, reprezentantul Domnului pe pamant mai cere ceva pentru "sfantul lacas", ca doar acolo, in altar nu-i vede nimeni. Bineinteles, fara chitanta, si daca nu reuseste sa te convinga, sau e mai sfios din fire sa-ti zica de la obraz (lucru greu de crezut), iti baga totusi pe sub nas cateva icoane protectoare de care nu poti sa te lipsesti daca vrei sa-ti mearga bine in casnicie sau copilul tau sa creasca sanatos.

Daca in ceea ce priveste nuntile si botezurile ne-am cam lamurit, in ceea ce urmeaza o sa vedem ca in Romania nu este greu doar sa traiesti, ci si sa mori. Pentru ca si cand este vorba de "marea trecere", precuviosii care sfintesc altarele bisericilor ortodoxe nu stiu cum sa-ti bage mai adanc mana in buzunar.  Daca la o nunta sau un botez mai faci mofturi, mai testezi piata, cautand si o biserica mai indepartata de locul unde locuiesti, cand vine vorba de inmormantare nu prea ai de ales : "dai, ce sa faci, doar nu stai cu mortu'n casa".

Si aici preturile pornesc de la 100 de lei si ajung pana pe la 1000 de lei, bani pe care cei mai multi dintre preoti ti-i cer de la obraz.

O alta grija este locul de inhumare al decedatului. Unii isi cumpara locuri de veci inca din timpul vietii, ca o investitie pe termen lung. La cimitirele "de stat" cu toate taxele si spagile, un loc de veci costa cel punti 800 de lei, si asta daca ai noroc si gasesti. La privat, cu peste 1000 de lei poti sa speri ca o sa gasesti ceva, pe la marginea cimitirului. Urmeaza groparii, transportul, tamaitul, astfel incat, vorba romanului, "n-am bani nici sa mor", arata cat este de ancorata in realitate.

Din pacate reclamatiile nu functioneaza. In primul rand nu ai cum sa dovedesti infractiunea, si chiar daca ii filmezi pe ascuns, nu se intampla mare lucru. Birocratia si "iubirea de aproapele ierarhic" din sanul bisericii lasa greu loc pentru a se face ceva, poate la Judecata de Apoi!

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr