Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»
rochii

Rochii de vară extrasezon – cum să le porți în zilele mai...

Citeste mai mult»
frum

Self-care feminin în era digitală: Cum evoluează...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei...

Citeste mai mult»
Malia

Malia, fiica lui Michelle şi Barack Obama, renunţă la...

Citeste mai mult»
sejur

Antalya sau Bodrum? Ce destinație ți se potrivește mai bine?

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness

Citeste mai mult»
jane

Prima geantă Hermès concepută în 1984 pentru Jane Birkin...

Citeste mai mult»
David Beckham

David Beckham va primi titlul de cavaler din partea...

Citeste mai mult»
Cătălin Crișan

Cătălin Crișan, acuzat că și-a agresat fizic partenera, a...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry a analizat posibilitatea de a-și schimba...

Citeste mai mult»
Rod Stewart

Cântărețul Rod Stewart a anulat două concerte în Las...

Citeste mai mult»
Michael J. Fox

Michael J. Fox lansează un apel pentru găsirea unei...

Citeste mai mult»
Morten Harket

Morten Harket, solistul trupei a-ha, suferă de Parkinson

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle sărbătoreşte ziua de naştere a fiicei sale...

Citeste mai mult»
crbl

De ce își vede rar CRBL fiica: „E complicată toată treaba...

Citeste mai mult»
Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în trei săptămâni:...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul Kardashian: Sentințele 'bunicilor bandiți' au...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift a recâştigat controlul asupra muzicii sale,...

Citeste mai mult»
Opal Suchata Chuangsri

Opal Suchata Chuangsri din Thailanda este Miss World...

Citeste mai mult»
buchet

Buchete de 101 trandafiri pentru aniversări speciale

Citeste mai mult»
dlllf

Când să te oprești: Semnale că este timpul să iei o pauză...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a pledat nevinovat la acuzațiile de viol și...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Fosta prințesă Mako a Japoniei a născut primul său copil

Citeste mai mult»
vancea

Cum se menține în formă Roxana Vancea. Fosta asistentă TV...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie si Brad Pitt

Brad Pitt, prima reacție după încheierea divorțului de...

Citeste mai mult»
Maria

Maria Grazia Chiuri a demisionat din funcția de director...

Citeste mai mult»
maicu

O sesiune de beatboxing a unor călugăriţe braziliene la o...

Citeste mai mult»
cuplu

Mituri despre dragoste care pot distruge o căsnicie

Citeste mai mult»
cancer

Medicii au descoperit o posibilă cauză a creșterii...

Citeste mai mult»
giulia

Giulia a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat...

Citeste mai mult»
Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu este însărcinată: „Suntem mega fericiți!”

Citeste mai mult»
borcea

Pe ce cheltuie Cristi Borcea 500.000 de euro lunar: „E...

Citeste mai mult»

Secretele unui gratar cu stil

De în Fii o Gastro Diva 14 aug 2008

Toata lumea prepara carne si legume la gratar dar putini stiu ca aceste preparate si gustul lor pot fi rafinate prin diverse tipps & tricks.

Exista diferite moduri si stiluri de a face din prepararea unor alimente la gratar adevarate evenimente, aceasta tinand adesea de obiceiurile si traditiile unor popoare, acestea provenind din vremuri indepartate cand, mai ales carnea, era fripta la foc deschis: asa procedau si mai procedeaza si acum ciobanii la stana, pastorii de vite - cowboys in SUA, gauchos din America de Sud – la focul de tabara, dar si taranii pe camp in China sau Japonia.

De  aici putem deduce ca exista nenumarate variante de a frige carnea la gratar, dupa modul de preparare si diversele  condimente folosite.  Pentru Americani un barbecue inseamna o adevarata sarbatoare populara, la care initial se frigeau animale intregi, acum este la fel de popular, specifice fiind insa spareribs (costite delicate, aproape fara carne) dar si pulpe sau aripioare de pui.

Dar este gresit sa credem ca acestea se frig la un gratar ca cel de la noi, ci mai degraba se coc intr-un cuptor special, iar la concursuri se apreciaza mai ales crusta colorata superb, iar carnea trebuie sa fie bine fripta, dar  si suculenta, in nici un caz uscata. Acest criteriu defineste in mod sigur orice carne fripta la gratar.

Pentru a obtine acest rezultat, carnea sau bucatile de carne se marineaza dinainte (americanii le ung de preferinta cu ketchup sau miere) si se lasa sa stea un timp.  Mai simplu, ele se pot unge dinainte  doar cu un ulei amestecat cu mirodenii (speciale pentru gratar) si se lasa sa stea un timp, eventual o noapte, daca este o carne mai matura. 

Se spune ca cel mai  bine se pricep sa prepare carnea de vita (antricoate sau vrabioare imense pe os) pastorii argentinieni, intrucat o frig direct pe jar sau pe un gratar pus chiar deasupra carbunilor.

Acum, a face un gratar la iarba verde inseamna adesea  de a frige bucati de carne si/ sau carnati cumparati din comert, ceea ce pare adesea destul de lipsit de fantezie, dar foarte usor de realizat. Un gratar pregatit intr-un cerc mai intim, la gradina sau in propria curte, poate fi insa si ceva special.

Pentru asta trebuie insa  si putina fantezie. Dar nu este nicio rusine sa cumparati o carte din librarie sau sa cautati si sa preluati retete de pe Internet. Important este sa aveti rabdare si placere sa experimentati mereu altceva.

In afara de carne se mai pot frige la gratar si legume, fructe, peste. Foarte interesante sunt frigaruile divers combinate din: dovlecei, ardei, vinete, champignons, bucati de cascaval, marinate in prealabil, apoi infipte pe frigarui si puse la gratar.

Anumite legume, precum ardei si rosii pot fi umplute (cu carne tocata si orez) si apoi invelite in folie si  puse pe gratar.  La fel, se pot coace cartofi in folie, iar stiuletii de porumb direct pe gratar.  Si pestele se poate pregati la gratar: pastrav, somon, hering, direct sau invelit in folie.

Conteaza cum prefigurati meniul,  cu carne, fara carne, ce condimente folositi la marinarea carnii si a legumelor, ce salate proaspete se potrivesc la carne, ce legume si fructe combinati pentru un gratar mai exotic, si nu in ultimul rand, ce bautura se potriveste la meniul stabilit.

Reusita depinde de armonia pe care o realizati intre toate acestea, dar si gandind la ce le-ar placea persoanelor invitate!

Photo:Flick.com

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 iun