arnold

Ce alimente a exclus Arnold Schwarzenegger din meniul...

Citeste mai mult»
justin

Justin Timberlake a anunțat că suferă de boala Lyme

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Hulk Hogan a murit din cauza unui „infarct miocardic...

Citeste mai mult»
suc

Cât de mult îi afectează pe copii timpul petrecut în fața...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

O șosetă a cântărețului Michael Jackson, considerată...

Citeste mai mult»
Katy și Justin

Justin Trudeau şi Katy Perry au fost văzuţi luând masa...

Citeste mai mult»
Andi Moisescu

Andi Moisescu, declarații rare despre tatăl său care l-a...

Citeste mai mult»
P. Diddy

Rapperul P. Diddy cere să fie eliberat contra unei...

Citeste mai mult»
Cheloo

Cheloo, prins de poliţişti după ce ar fi făcut scandal în...

Citeste mai mult»
lopez

Dieta minune care o ajută pe Jennifer Lopez să arate atât...

Citeste mai mult»
Beyonce

Donald Trump o acuză pe Beyoncé că a primit din partea...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Fanii lui Ozzy Osbourne îi vor putea aduce un ultim...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Dana Budeanu, despre apariția lui Jennifer Lopez la...

Citeste mai mult»
helen

Helen Mirren, care a împlinit 80 de ani, spune că...

Citeste mai mult»
be

Produse farmaceutice fabricate în România, disponibile...

Citeste mai mult»
calc

Calculează-ți ușor greutatea ideală: folosește...

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Actorul și starul de wrestling Hulk Hogan a murit la...

Citeste mai mult»
adelina pestrițu

Adelina Pestrițu a rămas fără permis de conducere: „...

Citeste mai mult»
Mădălina Ghenea

Mădălina Ghenea, intervenție chirurgicală complicată la...

Citeste mai mult»
Jeff Daniels

Actorul Jeff Daniels, extrem de critic la adresa celui...

Citeste mai mult»
Venus Williams

Surpriză la Washington: Venus Williams a anunţat că este...

Citeste mai mult»
tripleti

Tripleți identici, un caz medical extrem de rar, născuți...

Citeste mai mult»
godzi

Artistul italian DJ Godzi a murit la 35 de ani, după o...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Brian May, după decesul lui Ozzy Osbourne - Ultima sa...

Citeste mai mult»
george

O nouă fotografie cu Prince George a fost publicată cu...

Citeste mai mult»
oasis

Oasis transmite fanilor că sunt în siguranţă la...

Citeste mai mult»
rochii

Ținute chic pentru nunți de zi, de seară sau în aer liber

Citeste mai mult»
cuplu

Directorul general al unei companii americane din...

Citeste mai mult»
ada

Ada Galeș, diagnosticată cu o formă rară de cancer....

Citeste mai mult»
ellen degeneres

Ellen DeGeneres a dezvăluit adevăratul motiv pentru care...

Citeste mai mult»
cuplu

Patronul unei firme americane, surprins cu amanta la un...

Citeste mai mult»
Stephen Colbert

CBS anulează emisiunea ''The Late Show with Stephen...

Citeste mai mult»
Mihaela Radulescu

Mihaela Rădulescu, mesaj după moartea lui Felix...

Citeste mai mult»
Oana Sîrbu

Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de...

Citeste mai mult»
Felix Baumgartner

Primul om care a sărit din stratosferă, Felix...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla marchează împlinirea vârstei de 78 de ani...

Citeste mai mult»
Miley Cyrus

Miley Cyrus nu mai pleacă în turnee din cauza 'lipsei...

Citeste mai mult»
Albert NBN

Trapperul Albert NBN, care a înjurat România pe scena...

Citeste mai mult»
Labubu

Nebunia păpuşilor Labubu. Firma chineză care le produce...

Citeste mai mult»
Thierry

Prezentatorul de televiziune și producătorul Thierry...

Citeste mai mult»

Secretele unui gratar cu stil

De în Fii o Gastro Diva 14 aug 2008

Toata lumea prepara carne si legume la gratar dar putini stiu ca aceste preparate si gustul lor pot fi rafinate prin diverse tipps & tricks.

Exista diferite moduri si stiluri de a face din prepararea unor alimente la gratar adevarate evenimente, aceasta tinand adesea de obiceiurile si traditiile unor popoare, acestea provenind din vremuri indepartate cand, mai ales carnea, era fripta la foc deschis: asa procedau si mai procedeaza si acum ciobanii la stana, pastorii de vite - cowboys in SUA, gauchos din America de Sud – la focul de tabara, dar si taranii pe camp in China sau Japonia.

De  aici putem deduce ca exista nenumarate variante de a frige carnea la gratar, dupa modul de preparare si diversele  condimente folosite.  Pentru Americani un barbecue inseamna o adevarata sarbatoare populara, la care initial se frigeau animale intregi, acum este la fel de popular, specifice fiind insa spareribs (costite delicate, aproape fara carne) dar si pulpe sau aripioare de pui.

Dar este gresit sa credem ca acestea se frig la un gratar ca cel de la noi, ci mai degraba se coc intr-un cuptor special, iar la concursuri se apreciaza mai ales crusta colorata superb, iar carnea trebuie sa fie bine fripta, dar  si suculenta, in nici un caz uscata. Acest criteriu defineste in mod sigur orice carne fripta la gratar.

Pentru a obtine acest rezultat, carnea sau bucatile de carne se marineaza dinainte (americanii le ung de preferinta cu ketchup sau miere) si se lasa sa stea un timp.  Mai simplu, ele se pot unge dinainte  doar cu un ulei amestecat cu mirodenii (speciale pentru gratar) si se lasa sa stea un timp, eventual o noapte, daca este o carne mai matura. 

Se spune ca cel mai  bine se pricep sa prepare carnea de vita (antricoate sau vrabioare imense pe os) pastorii argentinieni, intrucat o frig direct pe jar sau pe un gratar pus chiar deasupra carbunilor.

Acum, a face un gratar la iarba verde inseamna adesea  de a frige bucati de carne si/ sau carnati cumparati din comert, ceea ce pare adesea destul de lipsit de fantezie, dar foarte usor de realizat. Un gratar pregatit intr-un cerc mai intim, la gradina sau in propria curte, poate fi insa si ceva special.

Pentru asta trebuie insa  si putina fantezie. Dar nu este nicio rusine sa cumparati o carte din librarie sau sa cautati si sa preluati retete de pe Internet. Important este sa aveti rabdare si placere sa experimentati mereu altceva.

In afara de carne se mai pot frige la gratar si legume, fructe, peste. Foarte interesante sunt frigaruile divers combinate din: dovlecei, ardei, vinete, champignons, bucati de cascaval, marinate in prealabil, apoi infipte pe frigarui si puse la gratar.

Anumite legume, precum ardei si rosii pot fi umplute (cu carne tocata si orez) si apoi invelite in folie si  puse pe gratar.  La fel, se pot coace cartofi in folie, iar stiuletii de porumb direct pe gratar.  Si pestele se poate pregati la gratar: pastrav, somon, hering, direct sau invelit in folie.

Conteaza cum prefigurati meniul,  cu carne, fara carne, ce condimente folositi la marinarea carnii si a legumelor, ce salate proaspete se potrivesc la carne, ce legume si fructe combinati pentru un gratar mai exotic, si nu in ultimul rand, ce bautura se potriveste la meniul stabilit.

Reusita depinde de armonia pe care o realizati intre toate acestea, dar si gandind la ce le-ar placea persoanelor invitate!

Photo:Flick.com

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 aug