muzica

Muzica poate contribui la reducerea riscului de demență...

Citeste mai mult»
emma

Emma Thompson vorbeşte despre „iritarea intensă” pe care...

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Un documentar despre cariera lui Paul McCartney după...

Citeste mai mult»
maxima

Regina Țărilor de Jos s-a vopsit pe față în culori de...

Citeste mai mult»
Nelly Furtado

Cântăreaţa Nelly Furtado a anunţat că îşi va întrerupe...

Citeste mai mult»
diddy

Fostul star hip-hop P. Diddy va putea fi eliberat din...

Citeste mai mult»
Prunella Scales

Actrița britanică Prunella Scales, cunoscută din serialul...

Citeste mai mult»
Katy Perry și Justin Trudeau

E oficial. Katy Perry şi Justin Trudeau şi-au făcut...

Citeste mai mult»
Björn Andrésen

Björn Andrésen, eternul Tadzio din „Moartea la Veneţia”...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney, eroul din saga "Ocean's", a reacţionat cu...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Kim Kardashian dezvăluie că a suferit un anevrism, pe...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney revine asupra trecutului său în cinema,...

Citeste mai mult»
gene

Transformarea care îți schimbă complet expresia feței în...

Citeste mai mult»
cornel

Cornel Păsat, adevărul despre împăcarea cu Bianca: „M-am...

Citeste mai mult»
brigitte

'Sunt bine', a dat asigurări Brigitte Bardot, după...

Citeste mai mult»
lizzo

Lizzo, dată în judecată pentru plagiat din cauza unui...

Citeste mai mult»
ceai

Ceaiuri care te ajută să slăbești: soluții naturale care...

Citeste mai mult»
doru

Doru Octavian Dumitru, la spital unde a fost supus unei...

Citeste mai mult»
labubu

Bărbat reținut pentru furtul a zeci de păpuși Labubu în...

Citeste mai mult»
tiktok

Un tribunal din Nigeria i-a condamnat pe doi utilizatori...

Citeste mai mult»
Delia,

Delia, reacție fermă pentru fanii care o abordează în...

Citeste mai mult»
Dana Rogoz

Dana Rogoz, cascadorie spectaculoasă la mare înălțime:...

Citeste mai mult»
 Brigitte Bardot

Actrița franceză Brigitte Bardot se recuperează acasă...

Citeste mai mult»
Vitamina D in timpul sarcinii

Vitamina populară care se ia începând cu luna octombrie...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a donat 100.000 de dolari unei fetiţe de 2...

Citeste mai mult»
theo

Theo Rose, dezamăgită de cine se aștepta mai puțin: „Sunt...

Citeste mai mult»
Ace Frehley

Chitaristul Ace Frehley, membru fondator al trupei KISS,...

Citeste mai mult»
Brigitte Bardot

Brigitte Bardot este internată în spitalul din Toulon de...

Citeste mai mult»
Oana Roman

Oana Roman, despre viața amoroasă după despărțirea de...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen, apariție surpriză pe covorul roșu la...

Citeste mai mult»
diane

Familia lui Diane Keaton spune că actrița a murit din...

Citeste mai mult»
ugg

Stil și confort în sezonul rece - ce încălțăminte să...

Citeste mai mult»
marg

Margaret Thatcher ar fi avut două relații extraconjugale,...

Citeste mai mult»
 James Cameron

Regizorul James Cameron ar intenționa să realizeze un...

Citeste mai mult»
pacino

Al Pacino şi Robert De Niro s-au reunit pentru prima lor...

Citeste mai mult»
irina

Fiica lui Irinel Columbeanu a dezvăluit boala de care...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin şi fratele său Stephen, victime ale unui...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift anunță o serie documentară pentru ''a...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Cel mai recent album al lui Taylor Swift, pe primul loc...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Cântăreaţa Katy Perry şi fostul premier al Canadei Justin...

Citeste mai mult»

Cum alegem cea mai potrivita paine?

De în Fii o Gastro Diva 29 sep 2008

Exista acum intr-adevar nenumarate sortimente de paine, incepand de la paine alba simpla (franzela, franzeluta, bagheta) sau paine toast, feliata potrivit pentru a fi prajita, paine intermediara sau paine neagra, in plus paine dietetica, fara sare, apoi diferite specialitati precum graham sau paine cu adaos de boabe de cereale sau de floarea soarelui.

Dintre acestea, fiecare poate alege ceea ce-i place, dupa gust si preferinta. Important insa este ca painea, indiferent de sortiment, sa fie bine coapta, adica sa fie consistenta, nu pufoasa si cleioasa. Cel mai bun test este sa luati o bucata mica de paine si sa o striviti intre degete, daca face firimituri, este bine coapta, daca se face ca plastilina, este umeda, necoapta, iar pastrata de pe o zi pe alta, este cel mai posibil sa devina acra sau sa faca mucegai.

Cea mai buna paine este cea care este deja rece si bine uscata, nu painea calda, aceasta este greu digerabila, chiar daca multa lume are impresia ca este cea mai gustoasa. Painea de casa, facuta la tara, nu se consuma niciodata in ziua in care era coapta, ci totdeauna a doua zi, dupa ce era tinuta intr-un loc racoros si bine aerisit.

In ceea ce priveste valoarea nutritionala a painii, desigur cea mai sanatoasa este painea facuta din grau integral, adica paine graham sau paine neagra. Traditional acestea trebuie facute din faina obtinuta din boabe de grau si/ sau secara nedecorticate, acestea contin cele mai multe vitamine, minerale si fibre alimentare, deosebit de valoroase.

Dar culoarea painii nu este o garantie ca este chiar facuta din faina integrala, adesea culoarea mai inchisa se obtine prin adaos de melasa de sfecla sau caramel, painea fiind facuta de fapt tot din faina alba. Sortimentele de paine trebuie deci incercate si citite etichetele, pentru a gasi un sortiment cat mai bun si sanatos.

Diferenta este adesea si de pret. Painea facuta din faina integrala si printr-o dospire naturala (deci fara prea multe substante chimice, precum afanatori, coloranti etc.) este evident mult mai scumpa, dar merita pretul, fiindca este atat de consistenta incat se consuma mult mai putina paine, fiind foarte satioasa.

Pentru a satisface toate gusturile, eu de obicei pun pe masa un cos sau o farfurie cu un asortiment de paine, alba si neagra, astfel ca fiecare sa poata alege ce doreste si ce-i place.

Mama mea pastra painea intr-un cos special, acesta era captusit cu o folie de plastic si acoperit cu un capac. Se poate pastra si intr-o cutie speciala de paine sau pur si simplu intr-o punga de plastic, cu conditia sa fie rece si uscata, altfel se produce mucegai.

in restaurantul meu, eu coc personal painea, atat din faina alba cat si neagra, o las sa se raceasca bine, apoi o pastrez in recipiente de plastic cateva zile fara probleme. Pentru fondue de branza chiar servim paine veche de 1-2 zile, bine uscata, taiata in cubulete potrivite, acest preparat fiind specialitatea casei.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

ana (01.10.2008, 21:41)
ma bucur ca va ganditi la sanatatea semenilor insa nu ai scris nimic din ce stiam ,adica vroiam sa citesc mai mult
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 oct