smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Cum fac sa pastrez alimentele proaspete

De în Fii o Gastro Diva 26 ian 2009

In ceea ce priveste pastrarea alimentelor, problema se pune diferit, atat in ceea ce priveste natura alimentelor (paine, legume, fructe, alimente gatite, alimente conservate, cumparate sau realizate in casa, materii prime diverse etc.), cat si a locului de pastrare (daca este vorba de o locuinta la bloc sau de o casa cu pivnita si camara adecvate), dar si de anotimp (vara, iarna).
 
Daca ne aducem aminte, bunicii sau chiar si parintii nostri coceau un cuptor de paine si pastrau painea apoi, relativ in buna stare, cam o saptamana intr-o camara racoroasa. Secretul era, ca painea era bine coapta si apoi se pastra, acoperita, intr-un loc racoros si bine aerisit.

Acum painea este coapta rapid, adesea nu este bine patrunsa, si in mare parte se ambaleaza imediat in pungi sau in folie de plastic. De aceea in punga se produce un fel de atmosfera umeda care este propice producerii de mucegai.

Exista insa si sortimente prelucrate cu grija, bine coapte, ambalate cand sunt deja bine uscate si care se pot pastra chiar si mai multe zile, fara a face mucegai. in concluzie, cea mai buna metoda este de a boicota produsele de panificatie de proasta calitate si a cauta cele care respecta regulile de igiena alimentara.
 
in ceea ce priveste legumele si fructele, si ele se pastreaza cel mai bine daca sunt culese coapte, dar nu rascoapte, si pastrate intr-o camara sau pivnita racoroasa si aerisita. Dar in mediul urban, asta este greu posibil.

Cumparam produse aduse si de peste mari si tari, tinute adesea mult timp in depozite frigorifice, ceea ce nu este indicat pentru orice fel de legume si fructe (de ex. rosiile nu ar trebui tinute la astfel de temperaturi joase).

Ele sunt apoi etalate tot in vitrine reci, evident ca apoi aduse acasa, tinute la o temperatura normala sau vara, la mare caldura, ele se altereaza aproape imediat (se vestejesc, se inmoaie sau intra in putrefactie).

O solu?ie exista cel putin vara, cand putem cumpara de la piata legume si fructe indigene, care sunt aduse din gradina direct la piata, fiind deci mai putin perisabile. Neavand posibilitati de stocare la bloc, iarna se pot cumpara doar legume si fructe de la supermarket, deci doar in cantitati mai mici, care se pot pastra doar cateva zile la frigider sau in camara, deci care trebuie consumate cat sunt inca in buna stare.
 
in ceea ce priveste alimentele conservate (gemuri, dulceata, conserve de legume), cele din comert sunt absolut sigure, dar asta fiindca si contin o multime de conservanti, nu foarte indicati pentru consumatori (mai ales pentru cei care sufera de alergii).

Cele facute in casa sunt adesea mai bune, dar si ele pot fi pastrate cu greu intr-o camara de bloc (caldura fiind totusi excesiva, chiar si iarna). Metoda cea mai buna, pentru evitarea conservantilor, este producerea in casa si sterilizarea la aburi, dar necesita munca si efort. in comert exista, mai nou, si conserve produse astfel, deci fara conservanti (mai ales gemuri) care pot fi descoperite citind cu atentie etichetele, precum si multe produse bio, dar ceva mai scumpe.
 
Mancarea gatita se poate pastra relativ bine la frigider, iar vara trebuie doar putina atentie, adica sa nu fie lasata prea mult timp afara (pentru a se raci), intrucat poate sa inceapa sa fermenteze, proces care se continua apoi in frigider.

Tot in frigider pot face mucegai sau pot fermenta diverse produse cumparate (ketchupuri, sosuri, zacusca), mai ales cele in ambalaje de plastic, fiindca plasticul in sine nu poate fi sterilizat inainte de fi umplut si este si un mediu bun pentru mucegaiuri.

Este deci de recomandat a cumpara produse ambalate in sticle ?i borcane, de asemenea de a nu gusta/ manca direct din aceste borcane, intrucat, chiar daca pare putin curios, cu linguri?a se introduce o cantitate (infima) de ferment natural in produs, astfel ca el va fermenta si in frigider.
 
Apoi toate produsele tinute la frigider trebuie din cand in cand controlate, iar daca nu s-au consumat la timp, dupa deschidere, sau deja sunt expirate, trebuie aruncate, altfel se produc spori de mucegai in frigider, de la care se altereaza si restul de alimente pastrate acolo.

In cazul in care s-a produs un astfel de eveniment, deci a existat ceva timp in frigider un produs sau o mancare mucegaita, atunci trebuie scos totulsi spalat (igienizat) intregul frigider, ceea ce se recomanda a fi facut cel putin de doua ori pe an (primavara si toamna), dar nu strica sa fie facut de mai multe ori.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Dumitru Florica Ploiesti (27.01.2009, 17:19)
Tot ce s-a scris confirm ca este adevarat si felicit autorul ca da aceste sfaturi.Din experienta mea am impartasit si eu cand am avut ocazie.Uneori au zambit neincrezatoare iar altele mi-au multumit cerindu-mi si alte sfaturi Eu fac paine de casa de mai bine de 5 ani.Pregatesc odata la 3zile .Dupa ce s-a racit painea o pun in frigider si nu se strica.Am tinut cozonac 14zile fara sa se modifice gustul .Sunt persoane de la sate care au grau dar painea o cumpara tot de la magazin si se vaita ca n-au ce face cu graul ca se strica Cred ca femeia romanca a devenit mai comoda ,prefera sa se uite la telenovele si rontaie cipsuri.EU sunt o pensionara de invaliditate cu 2 interventii chirurgicale pe coloana si nu lenevesc
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr