Trei lucruri pe care medicii nu le fac niciodată în...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez, dezvăluiri emoționante despre divorțul de...

Citeste mai mult»
cuplu

Cum să îți dai seama dacă partenerul tău plănuiește să te...

Citeste mai mult»
Yung Filly

YouTuberul Yung Filly, acuzat de violarea unei femei în...

Citeste mai mult»
Mihaela Bilic

De ce este periculos zahărul pentru organism, potrivit...

Citeste mai mult»
Emily in Paris

Emmanuel Macron: Vom lupta din greu pentru ca ”Emily in...

Citeste mai mult»
fibre

Ce se întâmplă în organism când începi să consumi mai...

Citeste mai mult»
Lisa Marie

Lisa Marie Presley descrie ziua în care a murit Elvis, în...

Citeste mai mult»
Christopher Nolan

Christopher Nolan pregăteşte un nou film care va fi...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a avut o escortă de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
monica

Cum s-au cunoscut Monica Bârlădeanu și soțul său, Valeriu...

Citeste mai mult»
Mama lui Whitney Houston a murit

Cântăreaţa de gospel Cissy Houston, mama regretatei...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a primit şapte nominalizări la MTV Europe...

Citeste mai mult»
madonna

Christopher Ciccone, fratele mai mic al Madonnei, a murit

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino dezvăluie că aproape a murit de Covid

Citeste mai mult»
Martin Scorsese

Martin Scorsese spune că nu îşi ia rămas bun de la cinema...

Citeste mai mult»
acnee

Rutina de îngrijire a pielii pentru împotriva acneei:...

Citeste mai mult»
menendez

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew...

Citeste mai mult»
Melania Trump

Melania Trump apără dreptul la avort, în memoriile sale...

Citeste mai mult»
Nana Mouskouri

Nana Mouskouri îşi ia adio de la scenă, la aproape 90 de ani

Citeste mai mult»
 Lauryn Hill

Cântăreaţa Lauryn Hill a fost dată în judecată pentru...

Citeste mai mult»
sarah

O femeie, care s-a căsătorit cu ea însăşi, şi-a...

Citeste mai mult»
pdiddy

P. Diddy, care este deja inculpat şi arestat, acuzat de...

Citeste mai mult»
John Amos

Actorul John Amos, vedetă a serialelor din anii 1970...

Citeste mai mult»
Mihaela Tatu

Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de...

Citeste mai mult»
Printesa Beatrice

Prinţesa Beatrice a Marii Britanii aşteaptă al doilea copil

Citeste mai mult»
gina

Gina Schumacher, fiica lui Michael Schumacher, s-a...

Citeste mai mult»
miss

O concurentă de 80 de ani a ajuns în finala Miss Univers....

Citeste mai mult»
Kris Kristofferson

Kris Kristofferson, celebru cantautor şi actor, a murit...

Citeste mai mult»
lewis

Un star de la Hollywood a trecut cu oile peste un pod din...

Citeste mai mult»
Maggie

Maggie Smith, profesoara de ”metamorfoză” din Harry...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp, boicotat de presa internaţională la...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Marea Britanie îi interzice supermodelului Naomi Campbell...

Citeste mai mult»
clino

Clinostatism: ce este și cum ne afectează sănătatea?

Citeste mai mult»
glet

Cum să transformi interiorul locuinței tale?

Citeste mai mult»
tineri

De ce tinerii din ziua de azi par mai bătrâni. Cum...

Citeste mai mult»
Kate Winslet

Kate Winslet interpretează o fotojurnalistă din Al Doilea...

Citeste mai mult»
Marinella

Cântăreaţa greacă Marinella a suferit un accident...

Citeste mai mult»

Cum fac sa pastrez alimentele proaspete

De în Fii o Gastro Diva 26 ian 2009

In ceea ce priveste pastrarea alimentelor, problema se pune diferit, atat in ceea ce priveste natura alimentelor (paine, legume, fructe, alimente gatite, alimente conservate, cumparate sau realizate in casa, materii prime diverse etc.), cat si a locului de pastrare (daca este vorba de o locuinta la bloc sau de o casa cu pivnita si camara adecvate), dar si de anotimp (vara, iarna).
 
Daca ne aducem aminte, bunicii sau chiar si parintii nostri coceau un cuptor de paine si pastrau painea apoi, relativ in buna stare, cam o saptamana intr-o camara racoroasa. Secretul era, ca painea era bine coapta si apoi se pastra, acoperita, intr-un loc racoros si bine aerisit.

Acum painea este coapta rapid, adesea nu este bine patrunsa, si in mare parte se ambaleaza imediat in pungi sau in folie de plastic. De aceea in punga se produce un fel de atmosfera umeda care este propice producerii de mucegai.

Exista insa si sortimente prelucrate cu grija, bine coapte, ambalate cand sunt deja bine uscate si care se pot pastra chiar si mai multe zile, fara a face mucegai. in concluzie, cea mai buna metoda este de a boicota produsele de panificatie de proasta calitate si a cauta cele care respecta regulile de igiena alimentara.
 
in ceea ce priveste legumele si fructele, si ele se pastreaza cel mai bine daca sunt culese coapte, dar nu rascoapte, si pastrate intr-o camara sau pivnita racoroasa si aerisita. Dar in mediul urban, asta este greu posibil.

Cumparam produse aduse si de peste mari si tari, tinute adesea mult timp in depozite frigorifice, ceea ce nu este indicat pentru orice fel de legume si fructe (de ex. rosiile nu ar trebui tinute la astfel de temperaturi joase).

Ele sunt apoi etalate tot in vitrine reci, evident ca apoi aduse acasa, tinute la o temperatura normala sau vara, la mare caldura, ele se altereaza aproape imediat (se vestejesc, se inmoaie sau intra in putrefactie).

O solu?ie exista cel putin vara, cand putem cumpara de la piata legume si fructe indigene, care sunt aduse din gradina direct la piata, fiind deci mai putin perisabile. Neavand posibilitati de stocare la bloc, iarna se pot cumpara doar legume si fructe de la supermarket, deci doar in cantitati mai mici, care se pot pastra doar cateva zile la frigider sau in camara, deci care trebuie consumate cat sunt inca in buna stare.
 
in ceea ce priveste alimentele conservate (gemuri, dulceata, conserve de legume), cele din comert sunt absolut sigure, dar asta fiindca si contin o multime de conservanti, nu foarte indicati pentru consumatori (mai ales pentru cei care sufera de alergii).

Cele facute in casa sunt adesea mai bune, dar si ele pot fi pastrate cu greu intr-o camara de bloc (caldura fiind totusi excesiva, chiar si iarna). Metoda cea mai buna, pentru evitarea conservantilor, este producerea in casa si sterilizarea la aburi, dar necesita munca si efort. in comert exista, mai nou, si conserve produse astfel, deci fara conservanti (mai ales gemuri) care pot fi descoperite citind cu atentie etichetele, precum si multe produse bio, dar ceva mai scumpe.
 
Mancarea gatita se poate pastra relativ bine la frigider, iar vara trebuie doar putina atentie, adica sa nu fie lasata prea mult timp afara (pentru a se raci), intrucat poate sa inceapa sa fermenteze, proces care se continua apoi in frigider.

Tot in frigider pot face mucegai sau pot fermenta diverse produse cumparate (ketchupuri, sosuri, zacusca), mai ales cele in ambalaje de plastic, fiindca plasticul in sine nu poate fi sterilizat inainte de fi umplut si este si un mediu bun pentru mucegaiuri.

Este deci de recomandat a cumpara produse ambalate in sticle ?i borcane, de asemenea de a nu gusta/ manca direct din aceste borcane, intrucat, chiar daca pare putin curios, cu linguri?a se introduce o cantitate (infima) de ferment natural in produs, astfel ca el va fermenta si in frigider.
 
Apoi toate produsele tinute la frigider trebuie din cand in cand controlate, iar daca nu s-au consumat la timp, dupa deschidere, sau deja sunt expirate, trebuie aruncate, altfel se produc spori de mucegai in frigider, de la care se altereaza si restul de alimente pastrate acolo.

In cazul in care s-a produs un astfel de eveniment, deci a existat ceva timp in frigider un produs sau o mancare mucegaita, atunci trebuie scos totulsi spalat (igienizat) intregul frigider, ceea ce se recomanda a fi facut cel putin de doua ori pe an (primavara si toamna), dar nu strica sa fie facut de mai multe ori.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Dumitru Florica Ploiesti (27.01.2009, 17:19)
Tot ce s-a scris confirm ca este adevarat si felicit autorul ca da aceste sfaturi.Din experienta mea am impartasit si eu cand am avut ocazie.Uneori au zambit neincrezatoare iar altele mi-au multumit cerindu-mi si alte sfaturi Eu fac paine de casa de mai bine de 5 ani.Pregatesc odata la 3zile .Dupa ce s-a racit painea o pun in frigider si nu se strica.Am tinut cozonac 14zile fara sa se modifice gustul .Sunt persoane de la sate care au grau dar painea o cumpara tot de la magazin si se vaita ca n-au ce face cu graul ca se strica Cred ca femeia romanca a devenit mai comoda ,prefera sa se uite la telenovele si rontaie cipsuri.EU sunt o pensionara de invaliditate cu 2 interventii chirurgicale pe coloana si nu lenevesc
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
12 oct