Emma Răducanu

Emma Răducanu pune capăt zvonurilor privind o idilă cu...

Citeste mai mult»
Kira

Gheorghe Hagi a devenit socru mic: Kira s-a căsătorit

Citeste mai mult»
jesus

O presupusă complice, arestată în Venezuela, în urma...

Citeste mai mult»
Marion Cotillard

Actorii francezi Marion Cotillard și Guillaume Canet...

Citeste mai mult»
Thalia Besson

Thalia Besson, fiica regizorului Luc Besson, revine...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Casa lui Brad Pitt din Los Angeles a fost spartă. Hoţii...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren2

Jeff Bezos și logodnica sa au ajuns la Veneția pentru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey declară că îi iartă pe cei care s-au grăbit...

Citeste mai mult»
Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones va juca în noua adaptare...

Citeste mai mult»
Koba LaD

Rapperul Koba LaD, în fața justiției după un accident mortal

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift și Travis Kelce, pentru prima dată în...

Citeste mai mult»
masina

Recondiționarea turbinei: o soluție eficientă pentru...

Citeste mai mult»
crbl

De ce a șters CRBL pozele cu iubita de pe rețelele de...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Nunta miliardarului Jeff Bezos stârnește multă agitație...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp a revenit asupra procesului său împotriva lui...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Greenpeace se alătură protestelor față de nunta lui Bezos...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Vedeta filmului „F1”, actorul Brad Pitt, a condus un...

Citeste mai mult»
hromei

Cum alegi o firmă serioasă pentru închiriere auto, fără...

Citeste mai mult»
mm

Cât de veche e mașina pe care o conduce Mihai Margineanu:...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Cântărețul Chris Brown a pledat nevinovat la Londra...

Citeste mai mult»
Ilie și Ioana Năstase

Ilie și Ioana Năstase divorțează după cinci ani de...

Citeste mai mult»
Dalai Lama

Dalai Lama ar putea menționa eventuala sa succesiune...

Citeste mai mult»
andrea bocceli

Jannik Sinner, colaborare cu celebrul tenor italian...

Citeste mai mult»
Kelsey Grammer

Un cunoscut actor american va deveni tată pentru a opta...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise, Dolly Parton, Debbie Allen şi Wynn Thomas vor...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Prințesa Kate nu mai va asista miercuri la cursele de cai...

Citeste mai mult»
Eric Dane

Actorul Eric Dane, diagnosticat cu scleroză laterală...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Gerard Depardieu se confruntă cu un nou proces după un...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Medicul care i-a furnizat ketamina actorului Matthew...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Nunta lui Jeff Bezos în Veneţia declanşează proteste:...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger și Carrie-Anne Moss

Arnold Schwarzenegger și Carrie-Anne Moss au ''exersat...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Curtea Supremă respinge reluarea procesului privind...

Citeste mai mult»
Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»

Cum fac sa pastrez alimentele proaspete

De în Fii o Gastro Diva 26 ian 2009

In ceea ce priveste pastrarea alimentelor, problema se pune diferit, atat in ceea ce priveste natura alimentelor (paine, legume, fructe, alimente gatite, alimente conservate, cumparate sau realizate in casa, materii prime diverse etc.), cat si a locului de pastrare (daca este vorba de o locuinta la bloc sau de o casa cu pivnita si camara adecvate), dar si de anotimp (vara, iarna).
 
Daca ne aducem aminte, bunicii sau chiar si parintii nostri coceau un cuptor de paine si pastrau painea apoi, relativ in buna stare, cam o saptamana intr-o camara racoroasa. Secretul era, ca painea era bine coapta si apoi se pastra, acoperita, intr-un loc racoros si bine aerisit.

Acum painea este coapta rapid, adesea nu este bine patrunsa, si in mare parte se ambaleaza imediat in pungi sau in folie de plastic. De aceea in punga se produce un fel de atmosfera umeda care este propice producerii de mucegai.

Exista insa si sortimente prelucrate cu grija, bine coapte, ambalate cand sunt deja bine uscate si care se pot pastra chiar si mai multe zile, fara a face mucegai. in concluzie, cea mai buna metoda este de a boicota produsele de panificatie de proasta calitate si a cauta cele care respecta regulile de igiena alimentara.
 
in ceea ce priveste legumele si fructele, si ele se pastreaza cel mai bine daca sunt culese coapte, dar nu rascoapte, si pastrate intr-o camara sau pivnita racoroasa si aerisita. Dar in mediul urban, asta este greu posibil.

Cumparam produse aduse si de peste mari si tari, tinute adesea mult timp in depozite frigorifice, ceea ce nu este indicat pentru orice fel de legume si fructe (de ex. rosiile nu ar trebui tinute la astfel de temperaturi joase).

Ele sunt apoi etalate tot in vitrine reci, evident ca apoi aduse acasa, tinute la o temperatura normala sau vara, la mare caldura, ele se altereaza aproape imediat (se vestejesc, se inmoaie sau intra in putrefactie).

O solu?ie exista cel putin vara, cand putem cumpara de la piata legume si fructe indigene, care sunt aduse din gradina direct la piata, fiind deci mai putin perisabile. Neavand posibilitati de stocare la bloc, iarna se pot cumpara doar legume si fructe de la supermarket, deci doar in cantitati mai mici, care se pot pastra doar cateva zile la frigider sau in camara, deci care trebuie consumate cat sunt inca in buna stare.
 
in ceea ce priveste alimentele conservate (gemuri, dulceata, conserve de legume), cele din comert sunt absolut sigure, dar asta fiindca si contin o multime de conservanti, nu foarte indicati pentru consumatori (mai ales pentru cei care sufera de alergii).

Cele facute in casa sunt adesea mai bune, dar si ele pot fi pastrate cu greu intr-o camara de bloc (caldura fiind totusi excesiva, chiar si iarna). Metoda cea mai buna, pentru evitarea conservantilor, este producerea in casa si sterilizarea la aburi, dar necesita munca si efort. in comert exista, mai nou, si conserve produse astfel, deci fara conservanti (mai ales gemuri) care pot fi descoperite citind cu atentie etichetele, precum si multe produse bio, dar ceva mai scumpe.
 
Mancarea gatita se poate pastra relativ bine la frigider, iar vara trebuie doar putina atentie, adica sa nu fie lasata prea mult timp afara (pentru a se raci), intrucat poate sa inceapa sa fermenteze, proces care se continua apoi in frigider.

Tot in frigider pot face mucegai sau pot fermenta diverse produse cumparate (ketchupuri, sosuri, zacusca), mai ales cele in ambalaje de plastic, fiindca plasticul in sine nu poate fi sterilizat inainte de fi umplut si este si un mediu bun pentru mucegaiuri.

Este deci de recomandat a cumpara produse ambalate in sticle ?i borcane, de asemenea de a nu gusta/ manca direct din aceste borcane, intrucat, chiar daca pare putin curios, cu linguri?a se introduce o cantitate (infima) de ferment natural in produs, astfel ca el va fermenta si in frigider.
 
Apoi toate produsele tinute la frigider trebuie din cand in cand controlate, iar daca nu s-au consumat la timp, dupa deschidere, sau deja sunt expirate, trebuie aruncate, altfel se produc spori de mucegai in frigider, de la care se altereaza si restul de alimente pastrate acolo.

In cazul in care s-a produs un astfel de eveniment, deci a existat ceva timp in frigider un produs sau o mancare mucegaita, atunci trebuie scos totulsi spalat (igienizat) intregul frigider, ceea ce se recomanda a fi facut cel putin de doua ori pe an (primavara si toamna), dar nu strica sa fie facut de mai multe ori.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Dumitru Florica Ploiesti (27.01.2009, 17:19)
Tot ce s-a scris confirm ca este adevarat si felicit autorul ca da aceste sfaturi.Din experienta mea am impartasit si eu cand am avut ocazie.Uneori au zambit neincrezatoare iar altele mi-au multumit cerindu-mi si alte sfaturi Eu fac paine de casa de mai bine de 5 ani.Pregatesc odata la 3zile .Dupa ce s-a racit painea o pun in frigider si nu se strica.Am tinut cozonac 14zile fara sa se modifice gustul .Sunt persoane de la sate care au grau dar painea o cumpara tot de la magazin si se vaita ca n-au ce face cu graul ca se strica Cred ca femeia romanca a devenit mai comoda ,prefera sa se uite la telenovele si rontaie cipsuri.EU sunt o pensionara de invaliditate cu 2 interventii chirurgicale pe coloana si nu lenevesc
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 iul