Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»
rochii

Rochii de vară extrasezon – cum să le porți în zilele mai...

Citeste mai mult»
frum

Self-care feminin în era digitală: Cum evoluează...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei...

Citeste mai mult»
Malia

Malia, fiica lui Michelle şi Barack Obama, renunţă la...

Citeste mai mult»
sejur

Antalya sau Bodrum? Ce destinație ți se potrivește mai bine?

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness

Citeste mai mult»
jane

Prima geantă Hermès concepută în 1984 pentru Jane Birkin...

Citeste mai mult»
David Beckham

David Beckham va primi titlul de cavaler din partea...

Citeste mai mult»
Cătălin Crișan

Cătălin Crișan, acuzat că și-a agresat fizic partenera, a...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry a analizat posibilitatea de a-și schimba...

Citeste mai mult»
Rod Stewart

Cântărețul Rod Stewart a anulat două concerte în Las...

Citeste mai mult»
Michael J. Fox

Michael J. Fox lansează un apel pentru găsirea unei...

Citeste mai mult»
Morten Harket

Morten Harket, solistul trupei a-ha, suferă de Parkinson

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle sărbătoreşte ziua de naştere a fiicei sale...

Citeste mai mult»
crbl

De ce își vede rar CRBL fiica: „E complicată toată treaba...

Citeste mai mult»
Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în trei săptămâni:...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul Kardashian: Sentințele 'bunicilor bandiți' au...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift a recâştigat controlul asupra muzicii sale,...

Citeste mai mult»
Opal Suchata Chuangsri

Opal Suchata Chuangsri din Thailanda este Miss World...

Citeste mai mult»
buchet

Buchete de 101 trandafiri pentru aniversări speciale

Citeste mai mult»
dlllf

Când să te oprești: Semnale că este timpul să iei o pauză...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a pledat nevinovat la acuzațiile de viol și...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Fosta prințesă Mako a Japoniei a născut primul său copil

Citeste mai mult»
vancea

Cum se menține în formă Roxana Vancea. Fosta asistentă TV...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie si Brad Pitt

Brad Pitt, prima reacție după încheierea divorțului de...

Citeste mai mult»
Maria

Maria Grazia Chiuri a demisionat din funcția de director...

Citeste mai mult»
maicu

O sesiune de beatboxing a unor călugăriţe braziliene la o...

Citeste mai mult»
cuplu

Mituri despre dragoste care pot distruge o căsnicie

Citeste mai mult»
cancer

Medicii au descoperit o posibilă cauză a creșterii...

Citeste mai mult»
giulia

Giulia a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat...

Citeste mai mult»
Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu este însărcinată: „Suntem mega fericiți!”

Citeste mai mult»
borcea

Pe ce cheltuie Cristi Borcea 500.000 de euro lunar: „E...

Citeste mai mult»

Cum evaluez ca un restaurant la care merg prima data are mancare gustoasa si proaspata?

De în Fii o Gastro Diva 2 sep 2008

Pot avea surprize neplacute si la restaurantele cu preturi mari...?

Este intotdeauna interesant de a merge si de a cunoaste un nou restaurant fie ca este nou deschis in apropiere, fie ca suntem invitati la un restaurant pe care nu am avut ocazia sa-l cunoastem.

Cred insa ca fiecare prefera sa mearga la acele restaurante pe care le cunoaste bine si are incredere in ele, prin experienta proprie. Dar totusi vrem sa si aflam si daca merita sa ne „imprietenim” sau chiar sa devenim clienti fideli ai unui nou restaurant, mai ales daca pare a fi ceva pe placul nostru, fie ca ambianta, fie ca specialitati servite.

Profesorii mei mi-au transmis in acest sens niste reguli, pe care eu le aplic mereu, fiindca s-au dovedit a fi bune.

Cand merg la un restaurant necunoscut, ma duc mai intai in zona toaletelor, aceasta este cartea de vizita a oricarei unitati. Se spune ca asa de curat cum este acolo, asa este si in bucatarie.

Cel mai adesea, asa si este, fiindca inseamna ca seful de unitate pune mare pret pe respectarea regulilor de igiena.

Apoi, daca ma aflu pentru prima data intr-un restaurant necunoscut, nu mananc ceva ce este oricum problematic, de ex. preparate de peste, fructe de mare sau carne cruda, salate cu maioneza, creme din lapte etc., ce ar putea fi alterate prin pastrare necorespunzatoare.

Mai intai comand un meniu obisnuit, ceva ce presupune un timp de gatire clasic, ca sa fiu sigur ca totul este in ordine. Astfel pot constata cum se gateste, ce gust au preparatele, daca sunt proaspat pregatite sau daca cumva contin materii prime dubioase. Se vede dupa aspect, gust, miros.

Este recomandat ca atunci cand ceva nu va place sa refuzati sub un pretext oarecare sa mancati.

In timpul in care stati la masa, puteti observa si modul in care se serveste: cat timp dureaza pana se ia comanda, cum se comporta chelnerii, cum se adreseaza oaspetilor, cum aduc preparatele si cum le aseaza pe masa, daca vesela si tacamurile sunt curate, dar mai ales paharele si fata de masa.

Toate acestea va indica daca acolo lucreaza personal calificat sau nu, deci daca seful de unitate pune pret pe calitate. Daca este multa dezordine si nepolitete, desigur nu merita sa reveniti.

In ceea ce priveste siguranta alimentelor, se poate aprecia ca un restaurant plin de clienti (adica frecventat mereu de o clientela ce cunoaste deja restaurantul si il considera de increde) are de obicei mereu materii prime proaspete, fiindca se consuma in ritm adecvat si se face aprovizionare mereu noua.

Valabil mai ales in ceea ce priveste specialitatile casei, de aceea este recomandat sa comandati acestea la prima vizita.

Dupa ce ati ajuns la concluzia ca restaurantul este pe placul dvs., puteti sa experimentati si alte preparate, iar cu timpul veti afla si care sunt punctele forte ale bucatarului.

Aceste criterii de apreciere eu le aplic indiferent de categoria restaurantului!

Photo:Flickr.com

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Dana (03.09.2008, 13:25)
Multumim, foarte utile aceste sfaturi! Eu am avut o surpriza neplacuta la un restaurant in care aveam destul de mare incredere si pe care il frecventam. Am comandat ceva pe baza de fructe de mare si am fost foarte dezamagita de gust si de aspect...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 iun