simon

Simon Leviev, cunoscut drept 'escrocul de pe Tinder', a...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Actorul Tom Cruise, recompensat cu un Oscar onorific

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney lansează o melodie 'silențioasă' în semn...

Citeste mai mult»
creme

Avantajele cremelor de epilare față de alte metode de...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a vorbit deschis despre problemele psihice...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
halep

Simona Halep, la concertul Andre Rieu de la Cluj,...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
jane

Geanta originală creată pentru actrița Jane Birkin,...

Citeste mai mult»
Novak Djokovici

Novak Djokovici, despre începuturile relaţiei cu soţia sa...

Citeste mai mult»
mirabela

Mirabela Dauer, despre Horia Moculescu: Ai fost și vei...

Citeste mai mult»
Jeremy Renner

Actorul Jeremy Renner este acuzat de hărţuire sexuală de...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

„With Love, Meghan”, serialul ducesei de Sussex revine pe...

Citeste mai mult»
ghenea

Trucul secret al Mădălinei Ghenea pentru un ten...

Citeste mai mult»
oli

Olivia Rodrigo atacă Casa Albă pentru propaganda „rasistă...

Citeste mai mult»
pastile

Dovezile existente ''nu arată o legătură clară'' între...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Kim Kardashian, care vrea să devină avocată, acuză...

Citeste mai mult»
monede

Un francez a găsit în grădina casei lingouri și monede de...

Citeste mai mult»
robert

Robert De Niro a primit cea mai înaltă distincție civilă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle se pregătește să revină în lumea filmului...

Citeste mai mult»
scandal

Dispută aprinsă între un organizator și una dintre...

Citeste mai mult»
cvintu

O femeie germană a născut cvintupleți într-un spital din...

Citeste mai mult»
viziru

De ce a dispărut Lucian Viziru din lumina reflectoarelor

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Stilul vestimentar inimitabil al reginei Elisabeta a...

Citeste mai mult»
diane ladd

Diane Ladd, actriţă în „Wild at Heart” şi „Alice Doesn’t...

Citeste mai mult»
Jonathan Bailey

Actorul Jonathan Bailey, desemnat de revista People „cel...

Citeste mai mult»
david

David Beckham a fost înnobilat pentru serviciile aduse...

Citeste mai mult»
jd vance

JD Vance spune că ar vrea ca soţia sa, Usha, care provine...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney spune că a fost o „greşeală” ca Harris...

Citeste mai mult»
leclerc

”Tati vrea să se căsătorească cu tine”. Cererea în...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prințul William câștigă un proces privind încălcarea...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp donează 65.000 de dolari pentru un centru...

Citeste mai mult»
andrew

Retragerea titlurilor deținute de prințul Andrew nu le va...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

NASA reacționează după ce Kim Kardashian a susținut că...

Citeste mai mult»
muzica

Muzica poate contribui la reducerea riscului de demență...

Citeste mai mult»
emma

Emma Thompson vorbeşte despre „iritarea intensă” pe care...

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Un documentar despre cariera lui Paul McCartney după...

Citeste mai mult»
maxima

Regina Țărilor de Jos s-a vopsit pe față în culori de...

Citeste mai mult»

Cum pastrez mancarea fresh in zilele toride de vara?

De în Fii o Gastro Diva 5 aug 2008

In mod normal alimentele/ mancarea trebuie tinute la frigider. Mai intai se pune problema materiilor prime/ ingredientelor de diferite feluri. Daca este vorba de alimente semifabricate (convenience food), in general congelate, foarte apreciate intrucat necesita o preparare foarte scurta (fiind in general deja prelucrate prin fierbere sau prin tratare cu aburi), este important ca acestea sa nu se decongeleze in timpul transportului, deci sa nu se intrerupa lantul frigorific!

Cel mai indicat este utilizarea de pungi speciale izolante pentru transport, chiar si pe durata scurta. Apoi aceste alimente nu mai trebuie tinute in continuare la congelator, ci pregatite imediat.

Aceeasi indicatie este valabila si pentru orice fel de alt aliment (in special carne sau produse din carne) congelate sau refrigerate. In nici un caz nu se mai pune la congelator un produs care pe drum sau altfel a inceput sa se decongeleze, cu atat mai putin se mentine apoi  la frigider 1-2 zile.

 Procesul de fermentare sau putrezire va continua si la frigider, chiar daca totul pare a fi in ordine. Desigur, intotdeauna trebuie verificat, chiar in magazin, termenul de valabilitate al unui produs, si desigur respectat, dar numai daca tineti cont de indicatiile anterioare.

Si la alte produse (conserve in cutii de metal sau in borcane) trebuie mereu sa fiti atenti la termenul de valabilitate, in plus acestea trebuie pastrate, inca nedeschise, in loc racoros, ceea ce vara nu este totdeauna usor  de realizat.

Apoi, mai ales conservele din borcane (gemuri, sosuri, paste) trebuie, odata deschise, pastrate la frigider si, inainte de orice folosire, controlate (culoarea la suprafata, miros, gust), iar daca par a nu mai fi in ordine, trebuie aruncate, altfel paguba este si mai mare (se poate strica  toata mancarea adaugand o lingura de sos sau pasta  fermentate, nemaivorbind de toxiinfectia ce ar putea urma).

O atentie deosebita trebuie acordata oualor. Acestea trebuie consumate in termenul de valabilitate indicat, intrucat ele in mod sigur au mai fost depozitate si de producator, data inscrisa pe ambalaj este adesea data de livrare in comert, nu neaparat data "producerii" lor.

Pentru a nu avea surprize, mai ales vara, fiecare ou, chiar daca a fost pastrat la frigider,  se sparge separat intr-o ceasca, se verifica (daca are o culoare sau miros neplacut sau daca se destrama galbenusul,  se arunca imediat), apoi se adauga la ceea ce vrem sa preparam, altfel  trebuie aruncat totul din cauza unui ou stricat.

Si in privinta laptelui sunt probleme vara, adesea chiar cumparat in termen, se poate taia la fiert sau se acreste si dupa ce a fost  fiert. Vara este de preferat laptele tratat UHT si consumat imediat, fara a mai fi pastrat nici macar la frigider, fiindca poate fermenta si acolo.   

Mai simplu este cu legumele si fructele cumparate proaspete, care si ele ar trebuie consumate cat mai repede, intrucat tinute prea mult, chiar si la frigider, continutul lor de vitamine scade continuu. Legumele prelucrate proaspete sunt de altfel si mai aspectuoase si mai gustoase.

Multe fructe se vand mai putin coapte (sunt adesea foarte tari), tocmai pentru a nu se degrada in timpul transportului, acestea nu trebuie pastrate la frigider, ci intr-un loc adecvat, fiindca se mai coc astfel la caldura si devin chiar mai gustoase (pere, caise, nectarine etc.). Daca sunt deja coapte bine, trebuie consumate cat mai repede. Nu se pastreaza la frigider bananele, acestea se consuma pe masura ce se coc la temperatura camerei.    

Apoi, o problema mai spinoasa este mancarea gatita, daca vrem sa o pastram de pe o zi pe alta. Mai ales vara este totusi recomandat sa se gateasca doar atat cat se poate consuma imediat. Daca gatiti preparate lejere, tipice pentru vara, acestea este bine sa ajunga de pe aragaz direct pe masa.

Este cel mai sigur, mai ales pentru copii, dar si pentru adulti. Daca totusi vreti sa pastrati eventual mancarea pentru a doua zi,dupa ce mancarea s-a racit, eu acopar totul cu folie transparenta si o pun la frigider. Problema este insa cat timp este lasata sa stea pentru a se raci.

Daca  sta prea mult, incepe oricum sa fermenteze (mai ales supele, ciorbele, sosurile), ceea ce poate continua apoi la frigider. Apoi reincalzita, observam ca este acra.

De asemenea, este o problema cu transvazarea  mancarii, adica ceea ce a ramas dintr-o mancare se pune intr-o oala mai mica, si tot asa. In felul acesta, mancarea  se strica si mai repede, intrucat oalele, chiar si curate, nu sunt perfect sterile.

Pentru siguranta dvs. este recomandat sa nu pastrati si sa reincalziti mancaruri ce contin ciuperci. Daca este vorba de champignons, acestea mai pot fi reincalzite si consumate eventual in aceeasi zi, dar altele nu (mai ales ciuperci salbatice, culese de camp sau din padure, precum ghebele, dar si altele).

Acestea sunt in general mai greu digerabile decat cele de cultura, iar prin reincalzire adesea se pot produce toxine foarte puternice, ceea ce  provoaca toxiinfectii asemanatoare cu o otravire.

Deci, vara atentie in mod deosebit la: carne, oua, lapte, ciuperci!!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Vlad (05.08.2014, 19:34)
Deci.. mor de nervi! Ieri am ajuns obositi acasa si am ajutat-o pe sotie sa faca o oala de bors care astazi e alterat deja. Pe canicula asta mancarea se strica imediat. Dupa ce a terminat ea de gatit am lasat 3-4 ore borsul pe aragaz... nu puteam sa-l bag fierbinte in frigider. Azi la amiaza cand il scot din frigider observ un strat gros de 2-3cm, fermentat; pacat de munca. De nervi m-am apucat sa caut articole despre fermentarea borsului dupa gatire :)) ... si am dat de acesta.
Am sa incerc si eu chestia asta cu racirea rapida prin scufundarea oalei in apa rece. Multumesc de sfat, alexa.
Răspunde-i
alexa (30.05.2009, 16:52)
interesant si bine de stiut dar raciti oala de supa, ciorba imediat prin scufundarea ei intr-un vas cu apa rece ,reducem astfel timpul si apoi o bagam repede in frigider si asa o avem 4 zile sigur
Răspunde-i
dana cuc (07.08.2008, 20:54)
este totul foarte interesant si bun pentru gospodine.mai scrie-ti si alte sfaturi de la jakob
multumim
Răspunde-i
(07.08.2008, 13:24)
Da, interesant, mai ales ca de ciuperci nu stiam. Multumim!
Răspunde-i
Dana (05.08.2008, 14:32)
Foarte interesante si utile informatiile. Multumim!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 noi