Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Profesorul de matematica

N-am inteles niciodata de ce profesorul sau profesoara de matematica trebuie sa fie un zbir, un om intransigent, foarte pretentios si pe care elevul sa il stie de frica. Oricum, cei mai multi din profesorii de matematica au faima asta. Si renumele li se tranmite din generatie in generatie, elevul de nivel mediocru si mic tremurand ca varga de frica cand este scos la tabla sau ascultat. Dar se poate inca si mai rau. Sau se putea.

Nu stiu cum mai e acum in invatamantul de Stat, dar inainte de ’89 invatatorilor si profesorilor le era permis sa corectioneze elevii cu cate o bataie. Uneori zdravana. Oare de ce credeau ei atunci, unii profesori, ca teroarea psihologica si fizica fac parte din sistemul pedagogic?

Eu am avut parte de doi astfel de profesori: unul in scoala generala si unul in liceu. Si iar nu inteleg de ce aveau ei impresia ca bataia o sa ne bage noua in cap, matematica. Nu cred sa fi reusit vreodata vreun porfesor o astfel de performanta. Da, se poate ca unii sa fi invatat de frica, dar se stie ca o astfel de invatatura nu e de lunga durata si de cele mai multe ori poate naste tot violenta. Sau daca nu violenta, ura, si iar nu e bine.

Unul din cei doi profesori, cel din generala, era un profesor foarte bun, desi nu un pedagog nemaipomenit. El avea metoda, dar omitea un lucru: nu este posibil ca toti elevii sa devina matematicieni sau sa le placa matematica si sa o inteleaga. Si, oricate palme, suturi in fund, tras de perciuni, de urechi, palme peste ceafa sau peste urechi, pumni impartea el, mai ales baietilor pe care n-am inteles eu prea bine atunci de ce ii ura, tot nu reusea sa o scoata la capat cu noi. Si daca ar fi fost numai violenta fizica! Dar mai era si umilinta. Da, unii profesori se hranesc si din asta (cei sadici, fireste!): din a-i umili pe elevi. Pentru astfel de profesori nu e indeajuns faptul ca elevul e terorizat, ca frica ii intuneca si bruma de intelegere pe care o mai are pentru cifre si socoteli, nu, el mai trebuie si umilit. Fireste, in fata intregii clase. Chiar daca mare parte din elevii acelei clase, cand si cand, au parte de acelasi tratament.

Si cum poate fi un profesor sadic?!? Sever, intransigent si din cale-afara de cinic. Ii trimitea pe elevi la baie sa spele buretele si sa il stoarca bine. Daca nu era suficient de stors, asa cum voia profesorul, restul de picaturi ramase erau stoarse in capul elevului. Sincer ma indoiesc ca aceste picaturi murdare de praf de creta reuseau sa inlesneasca intrarea teoriilor si demonstratiilor in mintea elevului. Dar circul continua, spre delecatarea profesorului, care se credea mare destept, se simtea in control, pentru ca, nu-i asa, avea painea si cutitul si niciun elev nu avea curajul sa obiecteze sau sa se planga.

Pana intr-o zi. Sau, mai bine spus, intr-o seara. Profesorul cu pricina preda si la liceu. Iar la liceu se mai schimba nitel lucrurile. Adica, atat bataia cat si umilinta provocata sunt mai greu de suportat, mai ales de baietii care incep sa curteze fetele. Plus ca mai e vorba si de teritoriu, testosteron si chestii din astea pur barbatesti.

Astfel de profesori au credinta ca se pot purta in felul acesta la nesfarsit; nu stiu unde e limita, pentru ca ei, pe cea a bunului simt, au intrecut-o de mult, de cand au tras prima lovitura unui copil, unuia mai mic decat el, care nu se poate apara nici fizic, nici moral. Din nefericire, asa cum se intampla si in unele familii, violenta este acceptata pana la un punct. Dupa care, copilul, adolescentul sau tanarul se razvrateste, se apara si pune punct durerilor si umilintelor, eventual apeland tot la violenta.

Intr-o seara, dupa incheierea cursurilor, un grup de elevi l-a asteptat pe profesor la iesirea din liceu, i-au aruncat o haina in cap si l-au batut pana l-au lasat lat, de a ajuns la spital. Fireste, dupa acest eveniment, profesorul cu pricina si-a reorganizat pedagogia si a tratat altfel elevii. Dar era nevoie sa se ajunga acolo?

Una e sa fii profesor apreciat, strict, pretentios si respectat pentru corectitudine, alta e sa fii un zbir in fata caruia toti elevii tremura de frica si isi uita pana si numele.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 6

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

ioana (31.03.2013, 09:05)
buna ziua doamna profesoara!ma puteti ajuta si pe mine cu o problema de matematica?:o persoana are cu 27 de ani mai multi decat fiul sau si eu 37 mai putin decat tatal sau .Suma varstelor celor 3 este de 140 ani .Afla varsta fiecaruia
Răspunde-i
Cristina Marioglou (16.08.2012, 21:00)
Bataia n-a fost niciodata de folos nimanui, nici oamenilor, nici animalelor. Ce inveti de frica nu iti ramane si nu vei folosi niciodata cu placere in viata. Si, ce e mult mai grav, copiii/elevi batuti, tocmai pentru ca se afla intr-o pozitie inferioara fata de profesor, sau cel care-l pedepseste astfel, vor ajunge sa se razbune mai tarziu, intr-un fel sau altul. Si la cine va folosi asta?
Eu si acum, daca ma intalnesc pe strada cu fosti profesori ma port cu acelasi respect si consideratie. Profesorul, prin prisma lui de pedagog, face si educatie, dar daca nu exista cei 7 ani de-acasa, slabe sperante sa mai reuseasca sa faca ceva.
Răspunde-i
cristina f. (10.08.2012, 02:59)
Eu sunt o profesoara de matematica si m-am gandit sa-mi scriu si eu supararile aici la tine daca tot e vorba despre profesorii zbir de matematica. Nu e bine sa fii zbir, sa bati si sa sperii elevii dar ce pacat ca acum nu mai exista elevi si profesori. Acum toata lumea vrea sa fie prieteni. Tu ca profesor nu mai ai voie sa ai stilul tau poate mai sever, mai strict, mai riguros pentru ca elevii daca sunt speriati de matematica-si majoritatea sunt- se vor frusta teribil si se vor manifesta ca toti dracii. Nu mai ai voie ca profesor sa faci nimic din ceea ce inseamna educatie pentru ca nu mai ai cu cine. Acum te evalueaza si daca nu te plac sau iau note mici vei avea sanse mari sa te dea afara pentru ca cine vrea un profesor corect dar dur, inteligent dar care are asteptari mari de la elevi? Mai nimeni pentru ca pleaca elevii la alta scoala-platesc acolo si nu aici. Aici trebuie sa vina toata lumea iar dumneata nu mai fa atata educatie- fii mai intelegator pentru ca ei sunt elevi cu treburi: muncesc full time, au familie, tocmai au divortat sau ce cauta atatia straini in tara asta ca doar putem si noi face job-ul pentru care vin ei: NU NU PUTETI! Asta e parerea mea insa vine din experienta de la un colegiu comunitar din America. Dar pacat ca invatamantul nu mai e cum era fara bataie de acord...dar era structura, cunostiinte, educatie...nu e asa?
Răspunde-i
Eu (06.10.2010, 23:16)
Bine i-au facut. Sa vada cum e.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (03.09.2010, 14:40)
Petruta, eu am avut parte de profesori de matematica de toate felurile. Si buni si rai. Si buni pedagogi si profesori, si lipsiti de experienta. Am avut chiar un mic geniu de profesor de matematica.
Pot sa spun ca imi aduc aminte si acum cu aceeasi placere despre unii dintre profesori. Despre aceia care considerau ca materia lor e importanta si interesanta si gasisera o metoda lejera prin care sa ne-o transfere, sa ne placa si sa ne simtim atrasi de ea. Si asta, fara matura si bat.
Răspunde-i
P_0717 (03.09.2010, 12:07)
La liceu, in clasa a XI a si a XII a , am avut un profesor extraordinar... Si am avut, in anii aceia, numai 8, 9, si 10. Cu toate ca eram la profil umanist... Iar Bac-ul batea la usa.

Cred ca datorita firii lui... Te facea sa inveti cu un entuziasm incredibil, fara stres si teama. Si, in plus, discuta cu noi, si cu toti elevii lui, de fapt, o mie si unul de alte subiecte...

Orele lui erau cu adevarat...deconectante.

Semana, cumva, cu tanarul din fotografia de mai sus, doar ca se tundea mult mai scurt, uneori.

Pup, Cris.
Iti citesc cu interes fiecare articol, chiar daca, de multe ori, nu am vreme
sa comentez.

Dar revin.

Zi de nota 10!

Petruta
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr