zodii

Horoscop 16 aprilie. Berbecii redeschid noi răni...

Citeste mai mult»
covid-19

Țara care ar putea detecta coronavirusul înainte de...

Citeste mai mult»
jlo

Jennifer Lopez şi Alex Rodriguez au anulat oficial...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 15 aprilie 2021. Fecioarele au nevoie de o...

Citeste mai mult»
fulgere

Cercetătorii, tot mai aproape de a stabilit cum a...

Citeste mai mult»
Elisabeta

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii şi-a reluat...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 14 aprilie 2021. Taurii au câștiguri financiare,...

Citeste mai mult»
vaccin

Cât de eficient este vaccinul Pfizer. Descoperirile...

Citeste mai mult»
Macaulay Culkin

Macaulay Culkin şi Brenda Song au devenit părinţi

Citeste mai mult»
Kim Kardashian

Kim Kardashian și Kanye West au făcut pace. Ce se va...

Citeste mai mult»
cuplu

Cum să-ți menții relația de cuplu. Sfaturi pentru a-ți...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 13 aprilie 2021. Gemenii își pot lansa o...

Citeste mai mult»
Antonia și Alex Velea

Antonia a împlinit 32 de ani. Alex Velea, mesaj...

Citeste mai mult»
Andreea Balan

Andreea Bălan, adevărul despre separarea de Keo: ”Voiam...

Citeste mai mult»
vaccin

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula...

Citeste mai mult»
harry

Prinţul Harry, mesaj emoționant despre ducele de...

Citeste mai mult»
dieta indiana

Cum să combați stresul și insomniile. Dieta recomandată...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 10 aprilie 2021: Berbecii își găsesc liniștea...

Citeste mai mult»
Laurentiu Duta

Laurențiu Duță de la 3 Sud Est, infectat cu COVID-19! Cum...

Citeste mai mult»
Meghan Markle și Prințul Harry

Motivul pentru care Poliția a fost chemată de nouă ori la...

Citeste mai mult»
coronavirus

Reinfectarea poate avea simptome mai puternice decât...

Citeste mai mult»
femeia cu cele mai lungi unghii

Femeia cu cele mai lungi unghii din lume şi le-a tăiat...

Citeste mai mult»
Mihaela Bilic

Ce să mănânci ca să slăbești. Alimentul recomandat de dr....

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 9 aprilie 2021: Racii ar putea progresa în plan...

Citeste mai mult»
Gina Pistol

Dieta Ginei Pistol. Ce mănâncă prezentatoarea TV ca să se...

Citeste mai mult»
Radu Vilcan

Cum a început relația dintre Adela Popescu și Radu...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 8 aprilie 2021: Berbecii ar trebui să evite...

Citeste mai mult»
Radu

Radu Sîrbu de la O-Zone și soția lui, mărturisiri după 20...

Citeste mai mult»
Lena Dunham

Lena Dunham, succes total. Actrița va lansa o gamă...

Citeste mai mult»
Gal Gadot

Gal Gadot, amenințată de regizorul Joss Whedon. De la ce...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 7 aprilie 2021: Taurii își rezvolvă problemele...

Citeste mai mult»
Kristen

Actorii Kirsten Dunst şi Jesse Plemons aşteaptă al doilea...

Citeste mai mult»
concurs

Câştigătoarea "Mrs Sri Lanka", rănită pe scenă de o fostă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle și Prințul Harry

Meghan Markle și prințul Harry, succes total după...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 6 aprilie 2021: Berbecii sunt copleșiți de lene,...

Citeste mai mult»
rugaciune

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în postul...

Citeste mai mult»
coronavirus

Răspunsul imun al celulelor T la COVID-19 oferă protecţie...

Citeste mai mult»
Elina

Elina Svitolina a fost cerută în căsătorie de Gael...

Citeste mai mult»
Murray Richman

Rapperul DMX, în spital, în stare gravă, după un atac de...

Citeste mai mult»
Rege Jean Page

Personajul lui Regé-Jean Page din "Bridgerton" nu va mai...

Citeste mai mult»

Ghidul indulcitorilor din camara ta

De în Sport 24 oct 2008
Yamii, ce subiect apetisant! Imi trec prin cap numai torturi, prajiturele si ciocolata. Ma gandesc numai la cat de gustoase si delicioase sunt, dar niciodata la cat de daunatoare. Consumam dulciuri si folosim indulcitori fara a sti cum ne afecteaza viata. Am vorbit cu Vera Daghie, nutritionist care detine cabinetul "Vera Med Club Family" si am analizat impreuna lista indulcitorilor cei mai utilizati in delicatesele care ne incanta atat de mult papilele gustative.

Nu putem sa traim fara indulcitori. Cafeaua trebuie sa fie dulce pentru a o savura, ceaiul la fel, prajiturile nu ar mai exista fara gustul dulce, “vicios” de care nu ne putem descotorosi, si chiar unele tipuri de mancaruri utilizeaza in compozitia lor faimoasele “dulcegarii”. Dulcele este parte integranta a vietii noastre, face parte din rutina noastra, din nevoile pe care le avem si uneori le folosim ca alinare chiar si in trairile pe care le experimentam. Parca niciodata nu poti refuza “ceva dulce”.

Zaharul este principalul indulcitor pe care il folosesc in alimentatia mea. Aud in stanga si in dreapta cat de nociv e, dar parca pe o ureche imi intra si pe alta imi iese. Mereu mi-am spus ca alta alternativa nu am. Ma gandeam la un moment dat sa folosesc mierea ca inlocuitor, dar, dupa gustul meu, nu se potriveste in toate preparatele. De exemplu in ceai o ador, dar in cafea o “reneg”. Si atunci ce sa fac? Tot la zahar ajung in cele din urma. Mai aud in stanga si in dreapta de zaharina, sirop de artar sau zahar brun, care ar fi mai sanatoase pentru alimentatia mea, dar nimeni si nimic nu m-a convins ca asa e. Ba mai mult, altii imi spuneau ca orice as folosi, tot daunator e. Nu conteaza ca e miere, zahar, sau zaharina, au acelasi efect. Nu mai inteleg nimic!

In aceasta confuzie totala in care ma aflam, am hotarat sa apelez la un nutritionist pentru a intelege mai multe despre acesti presupusi sau nu inamici ai sanatatii si siluetei noastre si iata ce am aflat:

Mierea, cea mai sanatoasa

Mierea este considerata de nutritionisti cea mai sanatoasa si benefica pentru organism. Aceasta “ambrozie” a naturii este o sursa importanta de energie, proteine, zaharuri, substante minerale, in cateva cuvinte este un “nectar” care inglobeaza aproximativ toate elementele esentiale functionarii organismului si este un izvor de sanatate.

Daca vorbim de continutul nutritional al mierii, atunci vorbim de peste 400 de substante organice, printre care apa, zaharuri nereductoare, proteine, vitamine, hormoni si multe altele.

Mierea contine glucoza si fructoza, care sunt direct asimilabile, fara a necesita o prelucrare digestiva, asa cum se intampla cu alte tipuri de zaharuri. Exista variate tipuri de miere: de tei, de salcam, de salcie, extraflorala, de molid, floarea soarelui etc., pentru toate gusturile, fiecare cu specificul si proprietatile ei.

Vera Daghie, nutritionist la "Vera Med Club Family", sustine ca daca este un tip de miere natural, fara adaugiri suplimentare de substante de conservare si gust, ea poate fi utilizata in locul zaharului si al altor indulcitori, fiind mult mai sanatoasa. Trebuie insa acordata o atentie deosebita chiar si mierii cand vine vorba de cantitatile pe care le folosim, nutritionistul atentionandu-ne ca trebuie consumata cu masura si nu zilnic. In cazul in care tinem o dieta, pana si aceasta trebuie evitata, deoarece, desi este sanatoasa, ingrasa. Ea are o valoare calorica de aproximativ 3000 de calorii pe kilogram.

Putem conchide ca mierea este o alternativa sanatoasa fata de celeilalti indulcitori, dar tot un pericol pentru silueta. Dar macar ceva sanatos si caloric decat ceva caloric si toxic. As adapta o vorba celebra astfel: daca tot nu se poate fara calorii, macar sa le alegem pe cele mai sanatoase.

Zaharina - nu, multumesc!

Cand spunem zaharina putem adauga langa si indulcitori inruditi cum ar fi aspartam, sorbitol, xilitol, manitol, sucraloza, maltitol, etc, adica E-uri. Si cred ca nu mai au nevoie de nici un comentariu. Numai dupa numele lor putem interpreta ca e vorba de produse chimice, prelucrate.

Mi s-a tot indus ideea de a folosi zaharina, in locul zaharului, spre beneficiul siluetei. Toate prietenele imi spuneau sa folosesc zaharina, sucraloza, aspartam si altele, deorece acestea ma mentin in forma si nu adauga kilograme in plus la silueta mea. Poate doar la suprafata, din punct de vedere al fizicului, dar cu sanatatea ce facem? Aceasta nu este intotdeauna atat de vizibila. Sacrificam orice pentru silueta noastra?

Se spune ca indulcitorii artificiali sunt acele substante chimice care ofera preparatelor si bauturilor acel gust dulce similar cu acela al zaharului, dar cu mai putine calorii decat acesta. Acestia au un gust mult mai dulce decat al zaharului obisnuit si de aceea sunt utilizati in cantitati mai mici. Nutritionistul nostru nu este de aceeasi parere, afirmand ca acesti indulcitori au in componenta lor elemente toxice, care contribuie la cresterea apetitului si care impiedica dezvoltarea creierului. Aceste alternative se pare ca nu sunt atat de benefice nici pentru silueta, nici pentru sanatate, Vera Daghie sustinand ca acestea cauzeaza probleme gastro-intestinale, tulburari ale ciclului menstrual si lista ar putea continua. Ea ne sfatuieste sa uitam de aceasta optiune.

Sirop de artar


Siropul de artar este un indulcitor natural 100%. In general este produs din sucul de artar canadian si este o alternativa la indulcitorii artificiali, plini de E-uri. Gustul este evident dulce, dar mai putin dulce ca al zaharului si cu o usoara savoare de caramel. Totusi, atunci cand cumparati sirop de artar, verificati sa fie natural, deoarece multi dintre producatorii acestui produs comercializeaza adesea eticheta naturala pe produs artificial.

Totusi, nutritionistul nu este total de acord cu aceasta alternativa, sustinand ca ultimele studii nu au fost prea “optimiste” in ceea ce priveste siropul, relevand ca au efecte negative asupra organismului. Totusi este o alegere mai buna decat zaharul, dar nu trebuie folosit mai mult de 3-5 zile. Specialistul recomanda consultarea unui medic inainte de a adopta acest produs ca pe un indulcitor constant in alimentatia ta, pentru a verifica care este starea generala de sanatate.

Zahar (brun) nerafinat

Zaharul brun nerafinat este acel tip de zahar obtinut dintr-un sirop rezultat din sfecla de zahar si este bogat in nutrienti, atat de necesari organismului. De fapt, aceasta este marea deosebire intre zaharul alb, rafinat si cel brun nerafinat. Si anume ca, in timp ce zaharul alb nu este altceva decat calorii, neavand calitatea de a oferi organismului nutrientii necesari, zaharul brun nerafinat ofera atat minerale (calciu, fosfor, magneziu, natriu), cat si substante nutritive, vitamine, cu efecte benefice asupra organismului..

De asemenea, este importanta deosebirea dintre zahar brun si zahar brun nerafinat, deorece ambele tipuri sunt considerate ca fiind acelasi lucru si nu este deloc asa. In comert exista si zahar brun rafinat, care are acelasi efect ca zaharul alb, deci, ideal ar fi poate sa ne referim la acest tip de zahar ca la zahar nerafinat si atat, pentru a evita orice ambiguitate care ar putea plana asupra lui.

Nutritionistul recomanda utilizarea zaharului brut in locul celui prelucrat, dar are ceva retineri, deoarece se cunoaste faptul ca acest tip de zahar “adevarat” nu prea il gasesti, si chiar si atunci cand il gasesti nu poti fi 100% sigur ca este in mod real natural.Zaharul (alb) rafinat

Am inceput ghidul intr-o nota optimista si il inchei pesimist. Din pacate, zaharul alb este cel mai consumat in comparatie cu restul tipurilor de indulcitori. Cand zici “ceva dulce” primul lucru care iti tresare in minte este dulceata “apetisanta” a zaharului.

La noi in societate si nu numai, a devenit un obicei sa ne indreptam spre raftul de produse de patiserie si sa alegem zaharul alb; nici nu stam pe ganduri sa intindem mana spre el, atunci cand trebuie sa ne aprovizionam cu zahar. Poate ca daca ne-am educa si am sta sa citim si prospectele alimentelor pe care le cumparam, am observa ca nu ceea ce alegem in mod obisnuit este cel mai sanatos, si am descoperi, spre surprinderea noastra ca exista produse la fel de gustoase si mult mai sanatoase.

Nici un aliment care trece printr-un proces de prelucrare nu este sanatos, de obicei prin procesare industriala pierzandu-se majoritatea calitatilor nutritive, si mai mult decat atat, adaugandu-se alte substante chimice, daunatoare organismului nostru.

Dupa cum afirmam anterior, zaharul procesat nu este decat un produs caloric si atat, nu contine nici o enzima, ferment sau saruri minerale, deci nu aduce in corp nici un element care sa ajute digestia, facand mai mult rau decat bine.

Nutritionistul de la "Vera Med Club Family" atrage atentia ca zilnic ingurgitam o cantitate considerabila de zahar din alimente si bautari. Orice cantitate de zahar consumata reprezinta un pas inapoi in mentinerea unui stil de viata  sanatos.

Specialistul adauga ca ar trebui sa fugim in general de culoarea alb cand vine vorba de produsele de patiserie (zahar, orez, faina), deoarece aceasta culoare este echivalent cu rafinat, prelucrat, deci toxic pentru organism.

Ce tip de indulcitor vei folosi tu de acum incolo? Eu una m-am lamurit: nu spun ca voi elimina complet zaharul alb din alimentatie, pentru ca as minti, dar ma voi gandi de doua ori inainte sa pun cele doua lingurite in ceasca de cafea sau cele doua, trei cani obisnuite in prajituri. Voi incerca sa aflu ce inseamna sa bei ceaiul fara zahar sau cu putina miere si ce gust au prajiturile preparate cu zahar brun. Tu ce indulcitor folosesti? Spune-ne mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 apr