Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Ghidul indulcitorilor din camara ta

De în Sport 24 oct 2008
Yamii, ce subiect apetisant! Imi trec prin cap numai torturi, prajiturele si ciocolata. Ma gandesc numai la cat de gustoase si delicioase sunt, dar niciodata la cat de daunatoare. Consumam dulciuri si folosim indulcitori fara a sti cum ne afecteaza viata. Am vorbit cu Vera Daghie, nutritionist care detine cabinetul "Vera Med Club Family" si am analizat impreuna lista indulcitorilor cei mai utilizati in delicatesele care ne incanta atat de mult papilele gustative.

Nu putem sa traim fara indulcitori. Cafeaua trebuie sa fie dulce pentru a o savura, ceaiul la fel, prajiturile nu ar mai exista fara gustul dulce, “vicios” de care nu ne putem descotorosi, si chiar unele tipuri de mancaruri utilizeaza in compozitia lor faimoasele “dulcegarii”. Dulcele este parte integranta a vietii noastre, face parte din rutina noastra, din nevoile pe care le avem si uneori le folosim ca alinare chiar si in trairile pe care le experimentam. Parca niciodata nu poti refuza “ceva dulce”.

Zaharul este principalul indulcitor pe care il folosesc in alimentatia mea. Aud in stanga si in dreapta cat de nociv e, dar parca pe o ureche imi intra si pe alta imi iese. Mereu mi-am spus ca alta alternativa nu am. Ma gandeam la un moment dat sa folosesc mierea ca inlocuitor, dar, dupa gustul meu, nu se potriveste in toate preparatele. De exemplu in ceai o ador, dar in cafea o “reneg”. Si atunci ce sa fac? Tot la zahar ajung in cele din urma. Mai aud in stanga si in dreapta de zaharina, sirop de artar sau zahar brun, care ar fi mai sanatoase pentru alimentatia mea, dar nimeni si nimic nu m-a convins ca asa e. Ba mai mult, altii imi spuneau ca orice as folosi, tot daunator e. Nu conteaza ca e miere, zahar, sau zaharina, au acelasi efect. Nu mai inteleg nimic!

In aceasta confuzie totala in care ma aflam, am hotarat sa apelez la un nutritionist pentru a intelege mai multe despre acesti presupusi sau nu inamici ai sanatatii si siluetei noastre si iata ce am aflat:

Mierea, cea mai sanatoasa

Mierea este considerata de nutritionisti cea mai sanatoasa si benefica pentru organism. Aceasta “ambrozie” a naturii este o sursa importanta de energie, proteine, zaharuri, substante minerale, in cateva cuvinte este un “nectar” care inglobeaza aproximativ toate elementele esentiale functionarii organismului si este un izvor de sanatate.

Daca vorbim de continutul nutritional al mierii, atunci vorbim de peste 400 de substante organice, printre care apa, zaharuri nereductoare, proteine, vitamine, hormoni si multe altele.

Mierea contine glucoza si fructoza, care sunt direct asimilabile, fara a necesita o prelucrare digestiva, asa cum se intampla cu alte tipuri de zaharuri. Exista variate tipuri de miere: de tei, de salcam, de salcie, extraflorala, de molid, floarea soarelui etc., pentru toate gusturile, fiecare cu specificul si proprietatile ei.

Vera Daghie, nutritionist la "Vera Med Club Family", sustine ca daca este un tip de miere natural, fara adaugiri suplimentare de substante de conservare si gust, ea poate fi utilizata in locul zaharului si al altor indulcitori, fiind mult mai sanatoasa. Trebuie insa acordata o atentie deosebita chiar si mierii cand vine vorba de cantitatile pe care le folosim, nutritionistul atentionandu-ne ca trebuie consumata cu masura si nu zilnic. In cazul in care tinem o dieta, pana si aceasta trebuie evitata, deoarece, desi este sanatoasa, ingrasa. Ea are o valoare calorica de aproximativ 3000 de calorii pe kilogram.

Putem conchide ca mierea este o alternativa sanatoasa fata de celeilalti indulcitori, dar tot un pericol pentru silueta. Dar macar ceva sanatos si caloric decat ceva caloric si toxic. As adapta o vorba celebra astfel: daca tot nu se poate fara calorii, macar sa le alegem pe cele mai sanatoase.

Zaharina - nu, multumesc!

Cand spunem zaharina putem adauga langa si indulcitori inruditi cum ar fi aspartam, sorbitol, xilitol, manitol, sucraloza, maltitol, etc, adica E-uri. Si cred ca nu mai au nevoie de nici un comentariu. Numai dupa numele lor putem interpreta ca e vorba de produse chimice, prelucrate.

Mi s-a tot indus ideea de a folosi zaharina, in locul zaharului, spre beneficiul siluetei. Toate prietenele imi spuneau sa folosesc zaharina, sucraloza, aspartam si altele, deorece acestea ma mentin in forma si nu adauga kilograme in plus la silueta mea. Poate doar la suprafata, din punct de vedere al fizicului, dar cu sanatatea ce facem? Aceasta nu este intotdeauna atat de vizibila. Sacrificam orice pentru silueta noastra?

Se spune ca indulcitorii artificiali sunt acele substante chimice care ofera preparatelor si bauturilor acel gust dulce similar cu acela al zaharului, dar cu mai putine calorii decat acesta. Acestia au un gust mult mai dulce decat al zaharului obisnuit si de aceea sunt utilizati in cantitati mai mici. Nutritionistul nostru nu este de aceeasi parere, afirmand ca acesti indulcitori au in componenta lor elemente toxice, care contribuie la cresterea apetitului si care impiedica dezvoltarea creierului. Aceste alternative se pare ca nu sunt atat de benefice nici pentru silueta, nici pentru sanatate, Vera Daghie sustinand ca acestea cauzeaza probleme gastro-intestinale, tulburari ale ciclului menstrual si lista ar putea continua. Ea ne sfatuieste sa uitam de aceasta optiune.

Sirop de artar


Siropul de artar este un indulcitor natural 100%. In general este produs din sucul de artar canadian si este o alternativa la indulcitorii artificiali, plini de E-uri. Gustul este evident dulce, dar mai putin dulce ca al zaharului si cu o usoara savoare de caramel. Totusi, atunci cand cumparati sirop de artar, verificati sa fie natural, deoarece multi dintre producatorii acestui produs comercializeaza adesea eticheta naturala pe produs artificial.

Totusi, nutritionistul nu este total de acord cu aceasta alternativa, sustinand ca ultimele studii nu au fost prea “optimiste” in ceea ce priveste siropul, relevand ca au efecte negative asupra organismului. Totusi este o alegere mai buna decat zaharul, dar nu trebuie folosit mai mult de 3-5 zile. Specialistul recomanda consultarea unui medic inainte de a adopta acest produs ca pe un indulcitor constant in alimentatia ta, pentru a verifica care este starea generala de sanatate.

Zahar (brun) nerafinat

Zaharul brun nerafinat este acel tip de zahar obtinut dintr-un sirop rezultat din sfecla de zahar si este bogat in nutrienti, atat de necesari organismului. De fapt, aceasta este marea deosebire intre zaharul alb, rafinat si cel brun nerafinat. Si anume ca, in timp ce zaharul alb nu este altceva decat calorii, neavand calitatea de a oferi organismului nutrientii necesari, zaharul brun nerafinat ofera atat minerale (calciu, fosfor, magneziu, natriu), cat si substante nutritive, vitamine, cu efecte benefice asupra organismului..

De asemenea, este importanta deosebirea dintre zahar brun si zahar brun nerafinat, deorece ambele tipuri sunt considerate ca fiind acelasi lucru si nu este deloc asa. In comert exista si zahar brun rafinat, care are acelasi efect ca zaharul alb, deci, ideal ar fi poate sa ne referim la acest tip de zahar ca la zahar nerafinat si atat, pentru a evita orice ambiguitate care ar putea plana asupra lui.

Nutritionistul recomanda utilizarea zaharului brut in locul celui prelucrat, dar are ceva retineri, deoarece se cunoaste faptul ca acest tip de zahar “adevarat” nu prea il gasesti, si chiar si atunci cand il gasesti nu poti fi 100% sigur ca este in mod real natural.Zaharul (alb) rafinat

Am inceput ghidul intr-o nota optimista si il inchei pesimist. Din pacate, zaharul alb este cel mai consumat in comparatie cu restul tipurilor de indulcitori. Cand zici “ceva dulce” primul lucru care iti tresare in minte este dulceata “apetisanta” a zaharului.

La noi in societate si nu numai, a devenit un obicei sa ne indreptam spre raftul de produse de patiserie si sa alegem zaharul alb; nici nu stam pe ganduri sa intindem mana spre el, atunci cand trebuie sa ne aprovizionam cu zahar. Poate ca daca ne-am educa si am sta sa citim si prospectele alimentelor pe care le cumparam, am observa ca nu ceea ce alegem in mod obisnuit este cel mai sanatos, si am descoperi, spre surprinderea noastra ca exista produse la fel de gustoase si mult mai sanatoase.

Nici un aliment care trece printr-un proces de prelucrare nu este sanatos, de obicei prin procesare industriala pierzandu-se majoritatea calitatilor nutritive, si mai mult decat atat, adaugandu-se alte substante chimice, daunatoare organismului nostru.

Dupa cum afirmam anterior, zaharul procesat nu este decat un produs caloric si atat, nu contine nici o enzima, ferment sau saruri minerale, deci nu aduce in corp nici un element care sa ajute digestia, facand mai mult rau decat bine.

Nutritionistul de la "Vera Med Club Family" atrage atentia ca zilnic ingurgitam o cantitate considerabila de zahar din alimente si bautari. Orice cantitate de zahar consumata reprezinta un pas inapoi in mentinerea unui stil de viata  sanatos.

Specialistul adauga ca ar trebui sa fugim in general de culoarea alb cand vine vorba de produsele de patiserie (zahar, orez, faina), deoarece aceasta culoare este echivalent cu rafinat, prelucrat, deci toxic pentru organism.

Ce tip de indulcitor vei folosi tu de acum incolo? Eu una m-am lamurit: nu spun ca voi elimina complet zaharul alb din alimentatie, pentru ca as minti, dar ma voi gandi de doua ori inainte sa pun cele doua lingurite in ceasca de cafea sau cele doua, trei cani obisnuite in prajituri. Voi incerca sa aflu ce inseamna sa bei ceaiul fara zahar sau cu putina miere si ce gust au prajiturile preparate cu zahar brun. Tu ce indulcitor folosesti? Spune-ne mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr