nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

De ce spun copiii NU?

Este o prima forma de manifestare a personalitatii lor care tocmai incepe sa se contureze, sa se formeze. Am observat de multe ori ca de la o anumita varsta, intrebati fiind: “vrei... “, copiii raspund invariabil cu “NU”. Chiar daca in aparenta par a se opune categoric fata de ce ii cere parintele, bunica sau educatoarea, la scurt timp copilul se conformeaza, desi initial raspunsul este negativ. Culmea e ca iti dai seama ca el vrea sa manance ce ii oferi, ca vrea sa se spele pe maini sau sa mearga la culcare, dar nu intelegi prea bine de ce se opune si cumva te starneste si mai tare sa insisti si sa i te impui.

Pe moment apartinatorul sau cel care se ocupa de copil este putin iritat de aceasta razvratire a copilului, de faptul ca “nu asculta” si cauta metode ceva mai clare de a se face ascultat si de a-l determina pe micut sa se conformeze cererii sale. De aici apare o forma de negociere intre cei doi, in care adultul insista asupra cererii sale, copilul trage de funie in partea lui, cat de tare poate el, opunandu-se, pana se ajunge la momentul in care cel mare isi pierde rabdarea si intelegerea si sisteaza totul printr-un gest sau cuvant decisiv, iar cel mic se va recunoaste “infrant”, va ceda si se va conforma. Si cand te gandesti ca el initial el voia ce i se cerea!

Ce se intampla de fapt?!? Copilul isi testeaza in permanenta limitele in care se poate incadra. Pana unde il poate determina pe parinte sa mearga in cadrul acestei negocieri? Cat de permisiv poate fi acesta? Care este momentul in care el, copilul, e bine sa se opreasca si sa accepte cererea adultului?

De ce se comporta astfel? Din nevoia lui de siguranta. Parintii din ziua de astazi tind sa fie ceva mai permisivi, mai lasci cu copiii lor; nu mai folosesc aceleasi metode ca parintii sau bunicii lor. Iar in multe din cazuri, copiii ajung sa nu mai stie exact care le sunt reperele. Uneori parintii il lasa sa faca un lucru sau chiar o trasnaie fara a-l admonesta sau pedepsi in vreun fel, alteori primeste un perdaf zdravan pentru ca a facut acelasi lucru. Si atunci copilul devine putin confuz. Cine nu ar fi?!? Nu intelege de ce intr-un caz i s-a permis sa faca asta si nu a fost pedepsit iar intr-un alt caz, similar, a fost zgaltait bine de tot. Cand e bine si cand e rau?!? El nu ii intelege inca bine pe cei mari, faptul ca pot avea si ei momente bune sau rele, ca pot fi bine dispusi sau obositi si iritati, in primul caz avand ceva mai multa rabdare si intelegere iar in cel de-al doilea pierzandu-si rabdarea mult mai usor. Si atunci copilul procedeaza de multe ori in asa fel incat sa afle dinainte ce va urma, sa isi creeze aceasta zona de confort interior testandu-si parintele pana in momentul in care acesta cedeaza, isi pierde rabdarea si intelegerea. Chiar daca “conflictul” se sfarseste putin brutal, copilul fiind bruftuluit nitel de parinte si pus la punct, acesta se declara multumit in sinea lui pentru ca acum poate sta linistit. Stie pana unde poate intinde coarda si cand sa se opreasca, inainte ca lucrurile sa capete o intorsatura neplacuta pentru el.

Aceasta negociere parinte - copil care apara si se manifesta in cadrul relatiei lor pe durata intregii vieti, are si rol de afirmare a personalitatii copilului. Treptat, pe parcursul cresterii si maturizarii copilului, parintele incepe sa mai lase de la el, sa fie mai intelegator si mai permisiv. In caul in care intre cei doi s-a stabilit o relatie armonioasa, sanatoasa, bazata pe intelegere si bun simt, copilul nu v-a profita de pe urma acesteia, dar va incerca totusi sa isi contureze statutul.

Un exemplu de acest fel, luat chiar dintr-un fapt real: intr-un tramvai, mama isi tot cicalea copilul in varsta de cel mult 10 ani. La un moment dat incepuse sa sune ca o moara stricata, care mergea in gol, in mod inutil. Culmea e ca cel mic statea linistit pe scaunul lui si nu zicea nimic, se uita pe fereastra, incercand sa se detaseze de o scena ce i se parea oarecum ciudata. Dupa un timp, copilul nu a mai suportat peroratiile inutile ale mamei si i-a spus: “Haide mai mama, mai opreste-te si tu. Nu vezi ca vorbesti fara rost de acum!?!” Iata ca si cei mici pot avea limitele lor, pe care uneori, spre uimirea adultilor, si le pot delimita intr-o maniera destul de eleganta si chiar matura am putea spune.

Pe langa prima perioada critica, in jurul varstei de 3-4 ani, ceva mai tarziu vine perioada adolescentei, cu toate tulburarile si problemele ei. Ei, si atunci parintii se simt din nou in impas. Indiferent care e relatia cu copilul lor, acesta tot va simti la un moment dat nevoia sa se razvrateasca impotriva lor si sa le spuna un mare NU, cand se asteapta ei mai putin. Este o modalitate in care adolescentul marcheaza o trecere, o noua etapa in viata lui, in care incepe sa se simta mai stapan pe sine si, de ce nu, sa isi afirme si el autoritatea.

Oricare ar fi diferenta de varsta intre parinti si copii, pe parcursul vietii vor exista mereu neconcordante intre acestia. Primii vor ce cred ei ca e mai bine pentru copilul lor, ceilalti vad lucrurile din perspectiva lor, oarecum diferita, si se conformeaza sau nu cererilor, sau chiar impunerilor venite din partea parintilor.

Cu toate acestea nu este indicat sa iti determini copilul sa te asculte momindu-l cu o recompensa afectiva, materiala sau pur si simplu ducandu-l cu zaharelul la propriu sau la figurat. Daca il inveti ca e bine sa te asculte, sa fie de acord cu ce ii spui sau ii ceri tu, pentru ca va primi ceva bun, o jucarie sau un pupic, tot restul vietii lui va intelege ca numai astfel e bine sa se conformeze regulilor familiale si sociale. Putem recunoaste ca acest tip de relationare este foarte asemanator cu modelul pavlovian.

Din pacate, in viata, copilul va vedea ca nu e tocmai potrivit sa schimbe sentimente pe bani si ca nu primeste recompense de la nimeni ca isi plateste taxele sau ca isi duce la indeplinire indatoririle personale si sociale. Realitatea il va invata pana la urma ca notele reprezinta aprecierea muncii depuse, a faptului ca si-a insusit niste cunostinte, ca banii sunt folositi in general pentru a cumpara produse si ca cel mai potrivit este sa schimbe sentimente tot pe sentimente.

Oricat de incapatanat este copilul tau, cat de indaratnic ti s-ar parea, exista cu siguranta o metoda prin care sa il ajuti, nu sa ii impui, sa inteleaga ca ce ii ceri tu sa faca sau sa spuna are un rost, un beneficiu in favoarea lui si sa observi cu atentie aceste momente in care ti se opune cu desavarsire, pentru a intelege mai bine de ce procedeaza astfel. Pana la urma, ei nu stiu sa se exprime foarte bine in cuvinte, asa ca se folosesc de atitudini si comportamente de acest gen, pentru a-ti arata ce vor ei de fapt.
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Lumi (21.07.2008, 12:04)
Am un baietel de 3 ani. Am trecut deja de mult de faza NU. Pentru noi a fost scurta pentru ca am tratat-o normal si de ce cele mai multe ori am luat NU-ul ca pe un DA. " Vrei un biscuit? NU. Bine, uite unul. " Si ce cele mai multe ori il lua.
N-am tratat niciodata mancare ca ceva ce trebuie facut in schimbul unui premiu. Uneori este destul de greu sa vezi ca nu manaca si ca refuza tot timpul mancarea, in special cand pregatesti special pentru el si cand el este un pic mai slabut decat ceilalti copii de varsta lui insa ei stiu exact cat trebuie sa manance pentru a nu muri de foame.
Am invata de la el, ca daca nu mananca nu o face pentru ca il doare ceva iar faza cu nemancatul va dura o vesnicie.

Acum este iar in faza de nemacare si asta pentru ca ii ies doua maselute. Nici eu nu as putea manca daca m-ar durea dintii.

Bineinteles echilibrul se schimba mult in momentul in care intervin bunicii si nici aici nu prea am ce face ca pentru asta este rolul bunicilor: sa-i alinte pe nepoti.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (11.07.2008, 10:04)
Buna...Evia!
banuiesc ca nu acesta este numele tau dar...

am observat ca imi urmaresti si comentezi articolele. iti multumesc ca esti alaturi de mine si interesata de subictele puse in discutie.

da, ai dreptate, cu copiii altora pare ceva mai usor. asta pt ca e pe termen oarecum limitat. e cu totul altceva sa fii parinte 24/7.

oricat de inventiv te-ai aratat tu, ca adult, copilul ti-o va lua mai mereu inainte. asta e un fel de intrecere, care stimuleaza cumva cresterea si dezvoltarea ambelor parti.

te astept in cotinuare pe blog-ul meu.
Răspunde-i
(10.07.2008, 10:50)
Buna Cristina,
Minunat exemplul tau. Tot asa procedez si eu cu copii prietenelor. Am constatat ca cu cit ii bagi in seama mai putin (imediat ce intri in casa, de exemplu), cu atit mai repede vin ei la tine. Iar "faza" cu NU e chiar haioasa. Odata l-am intrebat pe Matei (are 3 ani), "nu-i asa ca nu mincam acum?" raspunsul a fost, surprinzator, "ba da". desi, intii a facut o pauza, clar voia sa spuna NU, dar era deja un NU in intrebarea mea, si a fost tare dezorientat. Pentru ca nu voia sa ma "copieze".
O mica pacaleala, merge, dar nu "tine" mereu. Trebuie sa inventezi mereu ceva. Desigur, ca e mai usor cu copilul altuia :)
Răspunde-i
Cristina Marioglou (09.07.2008, 21:21)
am sa incerc sa mai revin cu spilcuiri din lecturile mele de specialitate, despre copii si parinti si cu cate ceva din experienta mea cu copiii. sper sa va fie de folos.

si apropos de NU. la un moment dat, cand aveam vreo 20 de ani, am fost baby sitter pt un baietel de pana in 4 ani. puteai sa ii zici si Dl. Nu vleau. cred ca era cel mai bun pseudonim pt el. Valentin, hai sa mananci./ NU! hai mananca putina ciorbica, pana vezi piticutul de pe fundul farfuriei. la care Valentin "al meu" ia farfuria si incepe sa o legene inainte si inapoi ca sa imi arate ca vede piticutul si fara sa manance, asa ca de ce sa se mai oboseasca! inventivi si inteligenti copiii astia!!, Valentin, hai sa te speli pe maini./ NU., Valentin, hai sa faci nani. NU! si tot asa.

cu spalatul pe maini am rezolvat invatandu-l sa faca clabuci de sapun. copiilor le place sa se joace cu apa si eventual cu sapunul, numai cand nu li se cere neaparat asta. la culcare mergea pana la urma, mai mult pt povesti. ei, cu mancarea insa...azi asa maine asa, timp de cateva zile; dupa care am obosit. asa ca intr-o zi ne-am intors de la gradinita si l-am lasat sa faca ce vrea. am incalzit mancarea, am pus masa si m-am apucat sa mananc. fara el! dupa cateva minute, vazand ca nu ii dau atentie, a venit de la jucariile din camera lui si m-a intrebat ce fac. i-am raspuns ca mananc. replica lui a fost: pai si mie nu imi dai?? asa ca am rezolvat si cu mancarea...
Răspunde-i
Dana Tudor (09.07.2008, 15:21)
Buna Cristina,

Fetita mea, Ioana, a inceput deja sa exprime cumva acest nu, dand puternic din cap a refuz:) E foarte dulce: ma pregatesc sa ii dau sa manance, o imbii si, in timp ce "refuza", dand din cap, deschide gurita sa manance (dupa ce insist putin:)
Este interesant pentru un parinte ceea ce ai spus, as fi vrut sa stiu mult mai multe, dar sper sa ma pot intoarce la cartile mele de psihologia copilului, din care nu am mai citit de un car de vreme:(
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si copilul tau

Doua mame si un tata

7 iun 2015 0

Barbatul...ACELA...

19 feb 2015 8

Dragoste de mama

21 iul 2014 2

Iar se cearta

17 mar 2014 3

Drepturile mamei

21 aug 2013 8

Adolescenta

2 mai 2012 5

Prima greseala

2 apr 2011 4
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr