smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Provocarile inceputului de decembrie: postul si dieta

De în Sport 3 dec 2008
Se spune ca postul este perioada in care te purifici spiritual si iti detoxifici totodata corpul. Dar stim ca in general mancarea de post este nesatioasa! Cum facem sa nu ne ruinam complet dieta pe care o urmam deja? Afla cum putem adapta schimbarile postului la dieta si cum putem depasi "pragul" psihologic creat de ideea ca urmeaza alte schimbari la cele deja facute atunci cand am inceput dieta.

Perioada de post este una “delicata”, as putea spune. Cu totii intelegem semnificatia lui si o apreciem, dar prea putini il “practicam”. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa aud in proximitatea mea lauda, aprecierea si valorificarea postului in cuvinte inaltatoare care te-ar face sa crezi ca sunt oameni care nu rateaza nicio astfel de perioada. Intrebati fiind daca tin postul, ei raspund cu o nonsalanta debordanta ca nu, pentru ca nu reusesc sa se indeparteze de cutuma de a manca carne sau de a se abtine de la alte tentatii. Dar accentueaza puternic ideea conform careia inteleg aceasta perioada si semnificatia ei si ca ii apreciaza foarte mult pe cei care tin post. Sa lasam cuvintele in pace si sa trecem la practica, le-as raspunde. Niciodata nu o sa intelegem cu adevarat ceva, daca nu il experimentam.

Spunem mereu ca e greu sa tinem post, si de aceea am vorbit cu Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie si Serban Damian, doctor nutritionist la Superfit Expert, despre cum putem depasi aceste obstacole atat de ordin pshic, cat si fiziologic care se interpun in calea noastra in aceasta perioada.

Nici eu nu pot spune ca ma incadrez printre acei oameni cu adevarat de apreciat care reusesc sa profite de aceasta perioada de sacrificiu. Insa stiu ce inseamna, caci am tinut perioade destul de lungi de post si stiu ca nu e usor. Ceea ce pot spune este ca la sfarsitul acestei perioade te bucuri de doua ori mai mult de sarbatoarea care ii urmeaza si devii deodata mandru ca ai mai bifat o realizare in acest an, o realizare nu profesionala, ci extrem de personala, dar care depaseste cu mult alte reusite.

Am grija de corpul meu si de aspectul pe care il afisez zi de zi in societate. Vreau cu tot dinadinsul sa tin postul, dar nu stiu cum sa fac fata “transformarii transformarilor” prin care deja am trecut o data cand m-am hotarat sa tin o dieta. Simt ca clachez numai la acest gand! Simt ca psihicul meu nu mai face fata altor cerinte stricte de alimentatie pe care va trebui sa le integrez in alimentatia mea. Si apoi, cand se termina postul, sa revin la aceleasi obiceiuri dietetice? Nu mai pot! Nu mai vreau! Nu rezist! Ma depaseste! Sunt ganduri care nu imi trec numai mie prin cap, probabil ca si tie, si tie... si chiar si tie. E situatia in care un paradox se intrepatrunde acum in mintea mea: postul: o “povara” sau “ o purificare” spirituala? Tind sa oscilez intre aceste doua ganduri antagonice.

Totusi, nu renunt la idee, o gasesc “vie” in mintea mea. Postul: vreau sa tin, imi doresc… dar nu pot? Nu am avut de ales si am ales persoana potrivita cu care sa vorbesc pentru aceasta problema. Am apelat la Cristina Calarasanu, psiholog la CPAP, si am rugat-o sa ma ajute sa “vad” aceasta perioada de post ca pe una intr-adevar purificatoare si nu ca pe una chinuitoare!

Ea mi-a spus din start ca este foarte important in primul rand sa iti doresti; faptul ca nu am renuntat din prima la ideea de a tine post, ea facand parte din framantarile mele de a duce la capat si aceasta problema, da dovada ca eu chiar cred in aceasta perioada si am o motivatie pentru care vreau sa urmez aceasta “cura”.

Mi-a spus ca nu ma poate ajuta decat daca imi doresc cu adevarat acest lucru si cred in el, oferindu-mi doar cateva ponturi prin care sa vad aceste transformari intr-o lumina mai buna, “motorul” care porneste dorinta de a tine postul provenind din interior, fiind launtric si depinzand de credinta.

2 in 1

Gandeste-te ca sunt 6 saptamani in care poti sa profiti sa te “detoxifici” si spiritual si corporal. Te eliberezi totodata de energiile negative acumulate de-a lungul anului si ai parte si de un corp mai sanatos, eliminand toxinele. Te vei simti usoara ca un fulg! Ajuta foarte mult ideea ca obtii mai multe lucruri de pe urma unei singure actiuni.

“Imprieteneste-te” cu fructele si legumele

Aceasta este o perioada buna in care poti sa faci din fructe si legume aliatii tai pe timp de iarna. Sa nu uitam cat sunt de recomandate iarna fructele si legumele, acestea continand multe vitamine si minerale menite sa ne intareasca sistemul imunitar. Pshologul spune sa profiti de aceasta perioada si sa consumi multe fructe si legume, combinandu-le in moduri invoatoare si alegand culorile tale preferate. “Joaca-te” cu ele si savureaza-le la maxim aranjandu-le frumos pe farfurie dupa bunul tau plac si simt estetic.(aspectul contand foarte mult, pentru ca te atrage sa le degusti). Nu te gandi ca mananci de post, ci gandesteste-te la cate ai de beneficiat de pe urma lui.

O noua “dieta”

Poti sa te gandesti la post ca la o continuare a dietei tale deja existente, prin care poti slabi, poate chiar mai mult (pentru ca din post se elimina aproape tot ce e gras si daunator siluetei). Gandul la rezultate mai bune este un stimulent pentru a porni pe acest drum. Trebuie sa te agati de astfel de “tinte” pentru a supravietui unui astfel de demers.

Motivatie autentica


Revenim la capitolul motivatie de care discutam in multe alte situatii. De fapt de aici porneste totul, spune psihologul, aici se produce declicul care te ajuta sa treci prin aceasta perioada; daca motivatia e interioara, e autentica provenita dintr-o dorinta sau credinta launtrica care te determina sa faci acest lucru, atunci postul nu mai este o problema. Important este sa nu te agati de ceva exterior: sa tii post doar ca prietena ta tine sau ca familia ta posteste; de asemenea sa nu urmezi acest pot doar pentru ca “trebuie”, defineste-ti tu tie insati acest trebuie, pentru a trage apoi propriile concluzii.

Nu restrictii, ci diversitate!

Tot timpul ne gandim ca postul inseamna restrictii, spune Cristina, ne abtinem de la carne, lapte, oua si alte alimente de regn animal. Nu te mai gandi ca postul se defineste prin restrictii, ci bucura-te de un nou “capitol” de alimente si preparate pe care esti pe cale sa le descoperi sau carora nu le-ai dat atentie pana acum, si poate vei descoperi un gen de mancare favorita.
Exploreaza diversitatea produselor de post si fa-o cu aceeasi bucurie cu care o faceai si cu alte produse. Curiozitatea de a degusta noi preparate te va ajuta sa treci peste aceasta perioada.

Cumpara-ti o revista cu multe retete de post, si fa o lista lunga cu cele pe care ai vrea sa le inceri. Alege retete noi, carora sa nu le cunosti gustul. Pana ce le vei experimenta pe toate, postul va fi ac si trecut, iar tu vei decsoperi noi preparate pe care le vei servi cu aceeasi placere si in lipsa postului.

Psihologul incurajeaza varietatea, deoarece una dintre problemele principale ale postului este monotonia in consum. Mancam aceleasi produse in fiecare post: humus, pate vegetal si alte cateva. Diversifica-le caci sunt mult mai multe si mai gustoase!

“Nu pot?!”


Este interesant, spune Cristina, cum acest “nu pot” asezat in fata postului apare de cele mai multe ori sau la cele mai multe femei, inainte de a incepe acest “ritual”. Avem tendinta de ne plange de ceva inainte de a face acel ceva, in necunostinta de cauza. Mai intai experimenteaza si apoi plange-te, da-ti interesul cu adevarat, nu renunta la lupta inainte de a o incepe.

Cand apare “nu pot” in timpul postului, inseamna pur si simplu renuntare,fie pentru ca demersul este prea dificil, fie pentru ca ajungi la concluzia ca nu corespunde nevoilor tale, fie te lasi ispitit, ne spune specialistul. Dar trebuie sa tinem seama ca postul nu inseamna sa renunti complet la ceva dulce ci inseamna sa iti adaptezi postul al nevoile tale.

Nutritionistul... purtatorul de cuvant al alimentatiei

Alte “probleme” apar in planul fizic, al alimentatiei si adaptarii dietei la alimentele de post. Alte restrictii, alt meniu, alte retete, alte idei care vor zbura prin viata mea; o rasturnare completa de situatie care mi-ar putea da peste cap tot ce am realizat pana acum. Parca asa ne plangem, nu e asa? Nu trebuie ca acesta sa fie impedimentul principal. Poti transforma dieta ta intr-o arma secreta in procesul de slabire.

M-am dus la omul potrivit pentru a ma ajuta si astfel l-am contactat pe dr. Serban Damian, nutritionist la Superfit Expert si l-am intrebat ce putem face in aceasta privinta.

Doctorul m-a avertizat ca este foarte greu sa tii si post si regim de slabire, dar, veste buna, nu este imposibil. Exista cateva alimente pe care le putem integra in regimul alimentar, spune nutritionistul, si care ne pot ajuta sa postim.

Dar, spune nutritionistul, este foarte greu sa le mentii pe amandoua pe linia de plutire timp de 6 saptamani, deoarece mancarea de post este mai putin satioasa, mancam mai multi carbohidrati decat de obicei, iar tentatiile de a manca mai mult sunt mai mari. Poti opta pentru varianta de a nu tine tot postul si sa te limitezi la o perioada mai scurta.

Atunci cand spunem post, ne gandim la fructe si legume, acestea constituind baza nutritionala in perioada postului. Trebuie sa avem putina imaginatie si sa realizam cat mai multe preparate pe baza de vegetale care sa nu contina multe grasimi si totusi sa fie tentante - nimeni nu spune ca trebuie sa mancam numai salate si legume fierte!

Important este, spune nutritionistul sa fim atenti la cantitati, pentru ca in post, volumul de alimente ingerate este mai mare, sunt mai nesatioase, iar necesitatea adaugarii uleiului in unele preparate este inerenta.

De aceea, trebuie sa evitam sa folosim uleiul foarte mult, deoarece chiar daca exista tipuri de ulei sanatoase (putem gasi pretext ca folosim ulei de masline in loc de cel de floarea soarelui), continutul caloric este acelasi, ne spune nutritionistul. Astfel de alimente cu continut mare de ulei si de post sunt vinetele si humusul, doua preparate extrem de utilizate in aceasta perioada, dar cu un continut caloric ridicat, ne spune nutritionistul.

Recomandarea specialistului pentru a face fata postului si pentru a pastra totusi nivelul de proteine din organism la standarde normale (proteine pe care le luam din carne) este de a consuma urmatoarele alimente: fasole, mazare, soia, linte sau ciuperci.

Soia este un aliment extrem de utilizat in post, drept pentru care l-am intrebat pe doctorul Serban Damian daca ea poate fi o recomandare de inlocuire a carnii si in ce masura afecteaza dieta. Nutritionistul spune ca soia nu are efecte dezastruoase asupra siluetei si intr-adevar poate fi un substitut al carnii. Important este insa ce alegem, pentru ca unele preparate comerciale pe baza de soia sunt pline de grasimi si nu sunt tocmai eficiente, dar specialistul recomanda utilizarea de lapte de soia, tofu, soia simpla.

Daca urmam o dieta si tinem cu tot dinadinsul sa postim, trebuie sa fim realiste, spune nutritionistul si sa ne dam seama ca se poate, dar cu sacrificii, in sensul in care, aceste alimente fiind mai bogate in grasimi, trebuie consumate in cantitati mici.

Poate ca merita sau poate ca nu! Voi stiti mai bine si din interiorul vostru porneste totul! Cad un pic intr-o panta spirituala acum si va spun o “pilda” pe care am auzit-o de la un preot: sa nu uitam ca Iisus a trecut prin sacrificii mult mai grele si mai dureroase, si toate pentru noi oamenii. Prin comparatie, postul nu mai pare atat de "negru", fie el si de 6 saptamani.

Pentru tine ce inseamna postul? Spune-mi pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr