covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»

Eu zic ca e mai bine sa te desparti de el!

De în Tu si ceilalti 11 oct 2008
A: Tu nu vezi ca relatia asta te trage in jos? Nu iti dai seama cat te face de nefericita?? Ca el de fapt nu te iubeste???
M: Stiu ca ai dreptate, insa nu pot face nimic. (o vezi cum lasa iar umerii in jos si suspina a neputinta). Poate inca nu a venit momentul sa ma despart de el. Nu pot sa las in urma tot ce am construit impreuna.
A: Ce ati construit impreuna? Ca mai mult tu te-ai ocupat de tot, de relatia asta, de casa si tot ce e in ea. Ce aveti voi doi in comun de fapt?
M: Tie iti vine usor sa vorbesti pentru ca nu esti implicata afectiv, ca mine. Stiu si simt ca ma neglijeaza uneori, ca nu e langa mine cum mi-as dori dar...
A: Dar ce? Te poti multumi cu atat de putin? La infinit? Nu vezi ca ce primesti tu sunt numai resturi? Ca de fapt se gandeste numai la el si probabil si la alta femeie?
M: Ei, stii tu! Nu are pe nimeni altcineva. Atata doar ca nu stie sa se implice la fel ca mine in relatia asta. Sigur ma iubeste; mi-a spus-o de atatea ori.
A: Hai, gaseste-i iar scuze. Iarta-l si ia-l in brate la infinit, ca pe un copil. Intelege odata pentru totdeauna ca nu vei fi niciodata cu adevarat fericita alaturi de omul acesta!


Am intalnit adesea astfel de discutii intre prietene. Vorbele uneia apar ca niste decizii in fata carerora ea sa nu se poata eschiva. Decizii venite din afara, menite cumva sa o ajute, sa o determine a schimba ceva in viata ei. Din nefericire, oricat am fi de bine intentionate, oricat am vrea sa ne ajutam prietenele sau pe cineva apropiat, nu putem trai in locul lor, nu putem lua decizii pentru ele. Nu le putem schimba cursul vietii.

De ce nu poate vedea si intelege M. ce ii spune prietena ei? De ce nu poate face nimic sa schimbe situatia in care se afla? Probabil ca nu i-a ajuns cutitul la os, cum suna o vorba romaneasca. Adica nu ii e inca suficient de greu si de rau incat sa poate face ceva pentru ea. Sau pur si simplu se complace in aceasta relatie, se multumeste cu putinul sau infimul pe care il primeste de la el.

Si munca de lamurire poate continua, poti sa ii dai infinit de multe dovezi, exemple, motive, explicatii, tot nu o vei determina sa faca ceva. Iti irosesti timpul si energia aiurea, iei asupra ta niste probleme care nu iti apartin, cu care ajungi sa te identifici si de care nu te mai poti elibera. Ai putea scapa de ele doar daca ea te-ar asculta. Daca l-ar parasi si si-ar lua viata de la capat. Dar lucrurile continua in felul acesta, parca la infinit, iar tu iti vezi prietena suferind, chinuindu-se, iar neputinta ta de a o ajuta te copleseste. Te apasa mai mult decat toate problemele ei care te framanta, pe care le ruminezi la nesfarsit, in mod inutil vezi bine.

Ce ar fi bine sa intelegi tu este ca e vorba de viata ei si nu de a ta. Ca nu poti fi in locul ei, nu poti vedea si simti lucrurile prin prisma ei, nu poti trai in locul ei. Cum sa ii fii o prietena buna daca nu faci nimic?!? Oricum deciziile importante din viata le luam in cele din urma singuri. In definitiv, iti asumi responsabilitatea celor ce vor urma daca ea te va asculta? Sa zicem ca face precum ii spui, il paraseste, dar asta o deprima si mai tare, o vezi cum se duce si se tot duce in jos, cum uita sa mai aiba grija de ea, plange incontinuu dupa el, se imbolnaveste, ajunge ca o epava. A ajutat asta la ceva? Ii e mai bine acum decat atunci cand era cu el? Nu ai cum stii. Variantele in viata ni le alegem singure. Ascultam sfaturile tuturor, uneori chiar le cerem, insa deciziile ne apartin.

Da, dar vine iar si se plange la tine cat ii e de greu, cum el iar o neglijeaza, cum nu sta pe acasa, ca nu mai face dragoste cu ea, nu il mai simte acolo. O vezi cum se framanta, cat e de disperata si iar simti sa iei tu taurul de coarne. Incepi din nou tirada binecunoscuta si o vezi ca bate iar in retragere; ca ii ia din nou apararea si dintr-odata nu il mai vede atat de negru. Si nu mai intelegi nimic. Nu intelegi de ce a venit la tine sa se mai planga daca in cele din urma asta e viata ei. Daca din toate sugestiile si ideile pe care i le-ai dat nu retine nimic. Respinge de fapt orice ajutor ai incerca sa ii dai, orice mana i-ai intinde.

Concluzia e ca asta e modul ei de a fi si de a-si trai viata. Se “hraneste” din propria-i durere, din neputinta de a face ceva pentru a-i fi mai bine. Iar toate starile astea ale ei sunt ciclice, se repeta aproape ritmic. Asta e viata ei si pace! Incearca sa iti vezi si tu de a ta si nu mai lua asupra-ti probleme care nu iti apartin si care, in mod vadit, nu sunt in puterea ta sa le rezolvi.

Asta ar insemna oare ca nu ii esti o prietena buna? Faptul ca o lasi sa se balaceasca in propria ei mizerie sufleteasca? Ca nu faci nimic concret pentru ea? Ai vazut bine ca orice ai incercat nu a mers. Toate eforturile tale au fost inutile. E ca si cum te-ai lupta cu mori de vant, in van. Persoanele de acest gen, slabe, nu isi pot asuma nici macar raspunderea propriilor lor decizii. De aceea nu pot face nimic pentru ele.

Si apoi, cand te amesteci intr-un cuplu, risti sa fi expulzata. Adica ei sa se impace, sa isi traiasca viata in continuare ca si pana acum, cu suisuri si coborasuri, intr-un mod care din afara pare inacceptabil (cel putin pentru tine!), dar care pe ei ii satisface. Iar tu ajungi persoana non grata. Adica prietena ei care a vrut sa o desparta de barbat. El te va dispretui, te va respinge si te va vorbi de rau in fata ei sau chiar ii va cere sa rupa legatura cu tine, iar ea ii va da dreptate si probabil ca va face ca el. Si asta doar pentru cateva momente, cand si cand, in care ii da putina atentie, in care isi aduce aminte de existenta ei.

Poate putin cinism din partea ta ar trezi-o din starea in care se afla. Ar face-o sa isi dea seama de pozitia ei resemnata si umila. Atunci cand revine din nou la tine cu aceeasi placa, spune-i ca ai obosit sa ii asculti lamentarile inutile si ca din toate astea intelegi doar ca de fapt ei ii e bine asa. Nu o respinge, nu o inlatura sau ridiculiza, insa da-i sa inteleaga ca tot ce puteti face voi impreuna e in afara relatiei ei cu acest om. Adica sa fiti pur si simplu prietene, ca si pana atunci, sa iesiti impreuna in oras, la cumparaturi, la un spectacol, sa discutati despre subiecte comune, care sa nu va iroseasca energia inutil, din care sa aflati fiecare cate ceva nou si util. Da-i sa inteleaga ca nu mai ai rabdare, putere si intelegere pentru vesnicele ei probleme irezolvabile. Si ca acestea nu iti apartin tie, ci ei. Nu ai nevoie de el, ci doar de prietenia si prezenta ei.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

nadianou (21.10.2008, 21:15)
Nu e usor sa ramai intr-o astfel de relatie, nu e usor nici sa renunti.Iti trebuie curaj si hotarare.Cand reusesti insa sa te rupi, realitatea pe care o descoperi te cutremura. Abuzul fizic, cel emotional, face din tine, cel abuzat, victima perfecta. Santajand cu dibacie slabiciunea si deruta victimei, abuzatorul isi va duce ,, treaba ,, pana la capat.Am iesit dintr-o astfel de relatie de un an si jumatate prin divort, dupa 25 de ani de convietuire. Aproape jumatate din ei i-am petrecut umilita in cel mai mizerabil mod. Incoltita de o situatie mai delicata pentru ca el nu e un neica nimeni, obligata sa pastrez tacerea vizavi de ceea ce se intampla intre noi, am hotarat sa spun ,,nu ,,. Am descoperit , spre stupoarea mea ca cel slab era el .Am luptat cu propriile lui arme si am reusit.Din femeia supusa si tacuta nu a mai ramas nimic.Am puterea sa nu mai privesc in urma. Si asta pentru ca mi-am distorsionat de-a lungul acestor ani realitatea, am crezut ca daruind tot ce am mai bun, neconditionat,va schinba in bine relatia. Nimic mai fals. E minunat sa nu fi constrans sa spui ,, sunt un nimeni ,,.Am lasat in urma un sfert de veac din viata mea.Sunt mama a doi copiii care sunt totul pentru mine. Si, cine stie, poate intr-o zi voi reusi sa redevin si femeie. Sa aveti curaj fetelor, nimeni nu merita sa traiasca asemenea drame.
Răspunde-i
mihaela (14.10.2008, 15:37)
eu am trecut prin asa ceva..dar desi multi spun ca ar fi trebuit sa mai dau o sansa relatiei...cred ca nu se merita..am dat n seanse..dar numai eu voiam sa continui relatia..nu si el..sau cel putin lui ii convenea situatia care era..insa trece timpul si realizezi ca a trecut viata pe linga tine si tu ai devenit o epava...fara sa ai vre-o satisfactie in afara de a vedea cum cresc copii linga tatal lor.Dar sufletul tau cine-l alina,ai si tu nevoie de dreagoste..ca pina la urma asta e menirea noastra pe pamint...sa iubim si sa fim iubiti....ce e viata fara iubire??
Răspunde-i
(13.10.2008, 13:15)
Foarte multe cupluri in ziua de azi se despart pentru ca nu au rabdare sa-si rezolve problemele.
E mai usor sa renunti, e mai comod sa nu faci niciun efort si sa rupi relatia, decat sa incerci sa-l intelegi pe celalalt si sa iti dai seama care sunt asteptarile lui de la tine.
Nu sunt de acord cu sfaturile in aceasta privinta, pentru ca vazute din exterior lucrurile pot fi diferite de realitate.
Răspunde-i
claudia (11.10.2008, 16:01)
pt spune ca sunt si eu in aceeasi situatie nu stiu ce sa fac ca sa ies dintr-o relatie care simt ca ma epuizeaza fizic si psihic.sfaturi poate sa de-a orisicine dar numai pers in cauza stie ce simte si ce anume traieste alaturi de persoana care o face sa sufere.
Răspunde-i
P_0717 (11.10.2008, 10:21)
Dincolo de toate sfaturile primite, unele f. bine intemtionate, evident, e o decizie strict personala care e musai sa vina din interiorul si din vointa persoanei aflate intr-o atare nefericita si dificila situatie... Presiunule,insistentele, pot obtine, de fff. multe ori, efectul contrar, fiindca, oricum starea sa afectiva si psihica e una fff. delicata.

Petruta
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 apr