chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Dupa

Dupa ce iti moare cineva, cineva apropiat, la care tii si pe care il iubesti, te intrebi: Dar eu de ce mai respir? Eu cum de traiesc in continuare? Si, chiar daca simti ca cea/cel care a plecat a luat cu ea/el o parte din tine, tu continui sa ramai acolo, sa traiesti. Uneori nu iti doresti asta. Sau chiar ai fi vrut sa fii tu cea pe care sa o ia Dumnezeu. Dar fiecare are soarta lui si momentul lui de plecare si venire. Iar asta nu a fost al tau.

Dupa ce acea persoana nu mai e, incerci sa te reconectezi la lumea ramasa. La lumea pe care, chiar daca o stiai in jurul tau, o pierdusesi pe undeva, pentru ca inainte credeai ca nu mai ai nevoie de ea.

Daca nu ar fi durerea asta sfasietoare, cu care nu stii ce sa faci! Simti ca si cum ti-ar fi smuls cineva ceva din piept; sufletul cu totul. Ceva ce a fost toata viata ta acolo. Si acum nu mai e. Si, ce doare cel mai tare, e faptul ca stii ca nu va mai fii niciodata acolo. Nu va mai fii niciodata la fel.

Te uiti in jur si nu intelegi. Nu intelegi bine cum de tot ce te inconjoara continua sa traiasca, sa isi vada de ritmul propriu. Te amagesti cu ideea ca durerea asta cumplita ar putea trece daca s-ar opri totul in loc. Daca nu ai mai respira nici tu si ai ramane ca intr-un tablou.

Dupa care incepi sa urasti. In primul rand iti vine sa ii urasti pe toti ceilalti oameni. Pentru ca ei traiesc in continuare. Stii ca nu e alegerea lor, ca nu e vina lor, dar durerea din tine continua sa te macine, sa te devoreze, si iti zici ca, macar daca nu ar mai exista nici ei…Dar iti dai repede seama ca daca moare si capra vecinului, pierderea ta ramane tot acolo. Si tot ce poti sa faci e sa o constientizezi, sa o intelegi si sa o accepti. Si, cum intelegi ca nu ii poti uri pe toti oamenii ramasi in viata, incerci sa iti versi ura pe tot ce te inconjoara. Pe lucruri mai intai. Ele, mobilele, obiectele persoanei plecate au ramas pe loc, in urma ei. Ca si cum ar sfida prin propria lor existenta, precara viata umana. Dar lucrurile sunt neinsufletite. Ele nu pot alege sa fie sau sa nu fie. Nici tu nu poti. Si nici persoana care a plecat. Doar tu poti alege sa te descotorosesti de ele. Daca nu mai sunt acolo, sa le vezi, crezi ca vor indeparta odata cu ele si lipsa celui dus. Poate asta e unul din motivele pentru care unii oameni aleg sa dea de pomana lucrurile ce au apartinut…

Ce ar mai ramane de urat? Ah, da, copacii, florile, banca din parc pe care statea si care, continua spre uimirea ta, sa fie tot acolo. Dar, daca stai sa te gandesti mai bine, iti dai seama ca pe banca aia si pe langa banca aia au trecut nenumarati oameni. Generatii poate. Iar ea, banca, nu crezi ca poate fi nici vesela si nici trista. Ea sta acolo si face tot ce poate face o banca: asteapta sa se aseze cineva pe ea. Atat.

Oare copacii traiesc mai mult timp decat oamenii? Te intrebi asta, intrevazand o alta nedreptate la mijloc. Nici ei nu aleg cand sa fie plantati sau doborati la pamant de un topor. Stau acolo, falnici, cu frunzele lor fosnitoare. Nu, nu poti sa iti faci prieten un copac. Ai vrea asta, dar stii ca nici macar el nu te poate ajuta acum. Nu poate sa iti ia durerea asta. Ea e pentru tine si tot ce ai de facut e sa astepti. Sa astepti sa treaca timpul, pentru ca el le vindeca pe toate. Cel putin asa se spune. Iar pana va fi trecut suficient incat sa se mai duca din durere odata cu el, poti sa plangi. Daca poti. Uneori lacrimile raman incatusate de aceeasi durere si se incapataneaza sa ramana acolo; nu vor sa iasa si sa spele toata durerea asta, sa o duca departe de tine.

Incerci sa intelegi sensul vietii desi, acum, pentru tine nimic nu mai pare a avea sens. Ai stiut intotdeauna ca poate veni si momentul asta. Dar nu esti niciodata pregatit sa iti pierzi aproapele. Asta e unul din neajunsurile omului: nu stie sa-l piarda pe celalalt.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 8

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

martynez (22.12.2009, 11:47)
Si eu am suferit o pierdere de curand :(...tatal meu DUmnezeu sa il ierte :( ...nici nu stiu ce sa spun,cum anume sa ma exprim.Familia mea crede ca eu am trecut peste,dar nu este deloc adevarat, poate o arat dar nu o simt deloc, ma simt distrus in interior, in fiecare seara adorm cu gandul numai la el,imi este atat de dor de el si imi pare extrem de rau ca a suferit enorm inainte sa decedeze (cancer,boala secolului)...statea langa elsi pur si simplu nu imi gaseam cuvinte sa il imbarbatez,sa il fac sa se simta putin mai bine....regret ca nu am stiut sa gestionez acele sentimente :(...iar acum...am inceput sa ma macin din interior,parca tot ce ma inconjoara ma nemultumeste,ma deceptioneaza,ma inraieste.. :( ce sfaturi ati avea? exclud pshihologii ...
Răspunde-i
Cristina Marioglou (10.11.2009, 11:55)
Ellena, nu putem spune ca este la fel de greu pentru noi, cei care ramanem, ca pentru cel bolnav, care se chinuie si care, in cele din urma, ne paraseste. Sa vezi cum cineva drag iti moare cate putin, in fiecare zi, este cumplit si foarte greu de dus. Dar, spre uimirea noastra, facem fata si cand realizam ca noi ramanem, noi suntem cei de Dupa, incercam sa gasim rostul vietii noastre. Toate astea fac parte din ea si ne ajuta sa o intelegem.

deshert 2000 - de "coincidente" avem parte toata viata. Nu suntem niciodata suficient de pregatiti sa ne pierdem pe cei dragi, pe cei apropiati. Fiec ca pleaca putin cate putin de langa noi, chinuindu-se, fie ca pleaca deodata, durerea e poate la fel de mare. Fiecare om isi duce si isi intelege durerea cum stie si cum poate. Important este sa intelegem cu totii ca nu suntem singuri in toata aceasta durere. Exista poate restul familiei, prieteni, colegi sau alti oameni in jurul nostru, oameni de specialitate, care ne pot ajuta.

Una din metodele de eliberare a acestui tip de durere este sa vorbesti despre ea. Despre ea si persoana iubita si pierduta. Tot repetand amintiri si ganduri, vei intelege in cele din urma ca ea e Acolo, iar tu Aici. Si ca viata merge mai departe, cu datele de acum. Nu te poti baza doar pe uitare, pentru a scapa de durerea din suflet. Poti sa lucrezi si tu cu ea, sa ii gasesti "utilitatea" in viata ta. In definitiv, a suferi, a te durea pierderea cuiva, te face cat se poate de uman. Iar asta spune multe despre tine.
Răspunde-i
george alexe (09.11.2009, 20:55)
pe 6 noiembrie mama a facut 9 luni de cand nu mai e iar tu scrii acest articol pe 5 .ciudat , tare ciudat.eu il citesc pe 9 adica ziua in care am inmormantat-o inca o data ciudat .e greu foarte greu sa -ti pierzi mama poate singura fiinta pe lumea asta la care tinem cel mai mult mai mult ca la noi insine si macar daca ar fi fost bolnava as fi stiu ca o data si o data sar fi intamplat dar asa sa se duca de pe picioare si sa-ti moara in brate e sfasietor de tragic .si daca timpul sar opri in loc ar fi si mai greu dar asa trece si intervine el timpul cu scurgerea lui lenta si o data cu el si trece si durerea si raman amintirile frumoase pe care le avem
Răspunde-i
deeeaa (09.11.2009, 09:11)
Cristina iti multumesc din suflet ptr ...TOT....deja stiu ptr k eu seman fff mult cu tatal meu si am fff multe de la el
Răspunde-i
Ellena (08.11.2009, 06:25)
Cristina si eu am pierdut o fiinta iubita si pot sa spun acum dupa 6 ani de zile ca durerea nu cred ca o sa treaca vreodata ci doar isi pierde din intensitate.Eu am stiut dinainte cu 3 ani de a-mi pierde tatal din cauza unei boli incurabile si am trait in tot acest timp gandindu-ma cu groaza ca il voi pierde,iar in ultima faza a bolii imi era extrem de greu sa il privesc pentru ca sinteam atat de puternic durerile lui incat ma sufocam.Chiar daca acum nu mai este nimic in aceea camera care sa imi aminteasca de el totusi nu pot intra.Am regretat enorm ca nu am stiut sa imi arat sentimentele atunci cand trebuia si am invatat din asta iar acum de cate ori am ocazia ii spun mamei mele cat de mult inseamna pt mine si ma rog la Dumnezeu sa o tina cat mai mult printre noi.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (07.11.2009, 11:54)
Petruta, cu totii pierdem pe cate cineva in viata. Nu poti compara durerea ta cu a celuilalt. Fiecare si-o poarta pe a lui cum poate. Dar viata merge inainte. Iti multumesc. Te pup si eu.

Deeeaa, nu pot spune ca stiu prin ce treci. Si stiu ca, vorbe ca "imi pare rau...", nu pot ajuta cu prea mult. Gandeste-te ca toti avem un drum in viata asta si drumul fiecaruia are un liman, pe care nu il stabilim noi. Acorda-ti timp si rabdare sa poti intelege toate astea, sa te impaci cu gandul si sa poti trece mai departe. Te-ar putea ajuta sa vorbesti cat mai mult despre ei. E un fel de eliberare in care ei sunt inca aici, cu tine, desi plecati. Din tatal si bunicul tau a ramas mai mult decat un mormant. Ati ramas voi, tu, copilul tatalui tau. Si il vei purta in sufletul tau, cu tine, toata viata. Ai sa observi cand si cand unele manifestari, ganduri, sentimente, gesturi, pe care le recunosti de la el si atunci vei intelege ce spun. Cand vei ajunge acolo, durerea-ti va fi trecut, iar viata ta va fi mai lina si mai frumoasa. Va capata si alte valente.
Răspunde-i
(07.11.2009, 10:09)
E cumplit sa ti moara cineva. Despartirile, in general, sunt cumplite, mai ales daca persoana aceea e parte a sufletului tau...

Poate apara si ura catre altii si ura catre tine insuti, fiindca tu esti aici, inca, iar persoana aceea nu, si totul dintr o mare, mare iubire, din durere si deznadejde...

Dar tocmai pentru ca iubirea aceea a fost si este in inima ta, ca si persoana care nu mai e printre cei vii, trebuie sa inveti, ca om si ca suflet sa nu doresti ca cei din jur sa dispara si i la propriu, ca natura... sa se ofileasca si ea brusc, etc.

Daca nu poti intelege ca cel sau cea care nu mai e ar vrea, de acolo de Sus, ca viata sa fie frumoasa in continuare pentru cei dragi ramasi acasa, pe Pamant, atunci mai mult ca sigur ca vor aparea si problemele de ordin psihologic pe termen lung. Si asta chiar ca nu si ar dori nimeni.

Durerea celuii disparut nu e inlocuita cu nmic si cu nimeni, niciodata, dar tocmai de dragul celor care nu mai sunt, trebuie sa avem puterea de a continua sa traim. Frumos. Si in numele lor, nu numai al nostru.

Fiindca ne au iubit, iar noi inca ii iubim.

Te imbratisez, Cristina!
Felicitari pentru subiect!

Sper ca nu ai pieerdut pe nimeni fff. drag, de curand!
Iar daca a fost asa, regret sincer si sunt alaturi de tine!
Oricum, stiu ca ai puterea de a trece peste momentele dificiler, oricare ar fi acestea! Pup!

Petruta
Răspunde-i
deeeaa (07.11.2009, 09:22)
Cristina si eu sunt in situatia asta...l-am pierdut in februarie anul asta pe tatal meu un om exceptional (si nu o spun doar eu ptr k's ficasa) un om perfect sanatos pana knd a ajuns la spital ...akl si-a gasit sfarsitul...avea doar 46 ani neimpliniti:(( ne-a distrus pe toti..a fost un SOC nu se astepta nimeni..intradevar crunt...nu mai vrei sa vezi pe nimeni....au ramas in urma numai amintiri frumoase superbe traite alaturi de el din partea tuturor..si akm toti vorbesc de el foarte frumos...iar in legatura cu datul lucrurilor...se dau ptr k asa e traditia cica sa aiba el ce imbraca pe lumea cealalta...k trebuie sa le poaret cineva...dar noi nu ne-am putut lipsi de tot ceea ce ii apartinea lui..nici mkr de el...asa k poate ami tarziu vom da papaucii de la usa si haina din cuier....e greu foarte greu....si la o luna adk in martie a murit si bunicul meu in acelasi spital,bunic din partea mamei.....avea 63 ani.....altceva nu stiu daca mai pot spune...nu a mai ramas din tatal meu decat un mormanat superb plin cu flori si bineinteles o amintire mereu vie in sufletele celor care l-au iubit...adik noi familia
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar