chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Dumneavoastra

E printre  primele reguli care ni se intiparesc  profund in constiinta noastra. De mici invatam sa ne adresam strainilor cu pronumele de politete. Lor , vecinilor, rudelor , invatatorilor, profesorilor, vanzatorilor de la piata … Crestem si regula ramane impietrita in constiinta noastra. Incalcarea ei poate fi sanctionata indirect mai dur decat ne putem inchipui.  

Dar apoi intalnim oameni deosebiti care stiu clar ca aceasta regula e relativa. Ce folos sa te adresezi cu dumneavoastra – daca in adancul inimii tale nu ai nici un dram de respect pentru persoana careia te adresezi?  

Prima persoana care mi-a cerut sa nu-i mai spun dumneavoastra, sa-i spun pe nume a fost … o profesoara. Profesoara mea de engleza din liceu care mi-a deschis usa catre clubul de turism montan Albatros Galati in clasa a IX-a. Mi-a deschis usa unei lumi nebanuit de frumoase … dar mi-a fost absolut imposibil sa-i zic pur si simplu … Tutza! Ma straduiam sa ii vorbesc astfel incat sa nu trebuiasca sa-i zic pe nume, sa fiu prietenoasa, apropiata, familiara … dar nu puteam in ruptul capului sa-i zic “Tu” … sau “Tutza”. Si de cate ori ii spuneam accidental dumneavoastra – observam o sclipire de tristete in ochii ei…  

Mai tarziu  am intalnit un alt om, un urias : Andrei Partos. Si el mi-a cerut acelasi lucru, sa-i spun pe nume. Nu a intervenit niciodata in cariera mea -cum au banuit unii, a observat ca un arbitru absolut impartial toate razboaiele duse si castigate de-a lungul anilor – iar invitatia in emisiunea lui a fost o premiere uriasa pentru toata activitatea dusa pana in acel moment. M-a invitat in emisiunea "Psihologul muzical", mi-a vorbit despre cat de mult isi dorea  o varianta in limba romana romana a imnului de atunci Friday Night … Dar cel mai bine imi amintesc o convorbire la telefon in care i-am zis , normal, dumneavoastra – iar reactia lui a fost profund revoltata –“ Maria, ce inseamna asta? Ne cunoastem de atat timp … nu imi mai spune dumneavoastra…”  Ca si cu profesoara mea m-am straduit sa ii vorbesc cat mai prieteneste , cat mai familiar … dar faceam eforturi sa nu trebuiasca sa il chem pe nume sau sa ii spun tu. Pur si simplu nu puteam, mi se parea o infractiune, mi se parea ca un trasnet divin ma va face bucatele daca as comite aceasta impietate.  

Am stat mult pe ganduri in privinta acestui aspect . Este oare chiar un semn de inapoiere sa zic cuiva dumneavoastra? Fireste ca nu. Daca ei doresc sa le spun pe nume – inseamna ca ma apreciaza si m-au premiat , introducandu-ma in cercul lor de prieteni. Faptul ca imi e greu sa le spun pe nume e semn al respectului pe care il am adanc incrustat in suflet dar daca ei vor sa le spun pe nume, trebuie sa fac acest efort si sa le fac pe plac. Adevarul e ca e super ciudat ca un prieten sa iti spuna dumneavoastra. Am hotarat atunci simplu: sa spun pe nume celor care ma considera o prietena si “dumneavoastra” celor care ma tin inca la distanta cu regula de piatra a societatii in care traim.  

Mai tarziu insa am cunoscut o alta persoana. Mi s-a facut cunostinta cu ea de catre o prietena fotografa – iar persoana respectiva, la vederea mea, a reactionat viu, exuberant : “Aaaa, dar noi ne stim de muuuult, cum sa nu?... Salut, Maria, ce mai faci?” (Mi-a spus pe nume , mi-a vorbit de parca fusesem prietene ani de zile dar eu tocmai suferisem un accident de pe urma caruia ma imbolnavisem de amnezie cronica. Pe cuvantul meu ca nu o intalnisem in viata mea , sau poate o intalnisem dar nu imi aminteam de ea in ruptul capului. Dar nu era prima oara cand mi se intampla sa fiu recunoscuta si eu sa nu imi amintesc unde ne-am intalnit.) S-a creat atunci o imprietenire  pe loc, am devenit trei prietene puse pe fapte mari – si eram un om fericit.  

Iata insa ca … dupa o perioada de cateva luni, timp in care cele doua prietene mai colaborasera la alte proiecte – ne intalnim din nou sa povestim despre un potential nou proiect. Povestim, radem, glumim  cand, dupa vreo jumatate de ora de povesti … prietena fotografa se adreseaza celei de-a treia persoane,( “prietena” care ma intampinase prima oara cu aerul ca ma cunoaste de cand lumea si pamantul !)… cu DUMNEAVOASTRA!  

A fost ca un trasnet cazut peste mine. Ce naiba se intampla?! Mi se pare mie sau prietena fotografa a ridicat-o brusc pe un mausoleum cu acest “dumneavoastra” . Parea ori o gluma buna, ori o gluma urias de proasta. Oricum, o gluma!  

Am hotarat sa nu iau atitudine, sa ma prefac ca nu am remarcat schimbarea si sa studiez  ce naiba se intampla. Era adevarat. Aceste doua persone isi spuneau dumneavoastra. Reciproc. Deci eu ar fi trebuit sa incep si eu sa ii spun dumneavoastra acestei persoane… parea ca eu sunt cea mai prost crescuta peroana din lume pentru simplul motiv ca in tot acest timp i-am spus acestei straine pe nume. Parea ca prietena fotografa incearca sa spele proasta mea educatie  si sa-i vorbeasca cu dumneavoastra acestei individe brusc “importante” care astepta probabil momentul in care sa rosesc si, cu inima plina de  vinovatie, umilinta si dorinta de a-mi fi iertata obraznicia nemasurata - sa incep si eu sa-i  vorbesc politicos, cu dumneavoastra.  

Nu i-am spus dumneavoastra. M-am retras pur si simplu din viata lor. Pentru ca am fost martora celui mai penibil mod de a-ti castiga dreptul de a ti se spune “dumneavoastra”.
Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 6

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

viorica (13.06.2013, 06:23)
Va recomand sa vizionati filmul fiecare vede altceva .In rest sanatate sa fie .
Răspunde-i
Maria Magdalena Danaila (30.04.2013, 08:56)
De regula cand spunem dumneavoastra unui necunoscut e felul nostru de a ne respecta pe noi insine de fapt. Dar sa se dea cineva prietena ta, sa te primeasca prima oara cu bratele deschise pentru a-ti castiga increderea - pentru ca mai apoi sa te sileasca indirect sa spui dumneavoastra e un pericol pentru propria integritate. Nu as spune silit dumneavoastra nimanui, niciodata!
Răspunde-i
Maria Magdalena Danaila (30.04.2013, 08:56)
De regula cand spunem dumneavoastra unui necunoscut e felul nostru de a ne respecta pe noi insine de fapt. Dar sa se dea cineva prietena ta, sa te primeasca prima oara cu bratele deschise pentru a-ti castiga increderea - pentru ca mai apoi sa te sileasca indirect sa spui dumneavoastra e un pericol pentru propria integritate. Nu as spune silit dumneavoastra nimanui, niciodata!
Răspunde-i
cla (30.04.2013, 08:47)
Si eu am aceeasi problema :) .Eu vorbesc cu dv mereu ,cu oricine,chiar daca e diferenta de varsta intre noi.Eu am 37 de ani si cu toate astea ,de cele mai multe ori cand merg la doctor,la banca sau la magazin,lumea mi se adreseaza cu tu,iar eu vb cu dv.Asa ca m-am hotarat si eu sa incerc "tu",dar nu merge... :)
Răspunde-i
Lucia Petrescu (27.04.2013, 17:25)
Draga Maria, am constatat ca romanii sunt complexati de aceasta formula de politete, uneori inutila (sau prost inteleasa). Si eu procedez la fel ca si tine in asemena cazuri.
Răspunde-i
oana-camelia paun (22.04.2013, 10:54)
am patit-o si eu de cateva ori bune cu diferite persoane care un timp o intrebai,, ce mai faci' iar dupa ceva timp trebuia sa o intrebi,, ce mai faceti'' , doar ptr ca a ajuns undeva bine pus . tot asa fac si eu , ma retrag politicos din preajma acestor oameni .daca ar durea prostia omeneasca , multi am vedea cu bandaje la cap in fiecare zi .
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Femeia din spatele cantautoarei - actrite
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar