Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Doza ta zilnica de soc urban!

De în Monden 3 iun 2009
Vedem la fiecare pas cum Bucurestiul inglobeaza imagini futuriste suprapuse inestetic peste cele clasice, ruine si constructii de lux, spatii industriale dezafectate si temple ale erei consumeriste mall-uri si hipermarketuri imprastiate fara nicio logica. Vrem sa ne aliniem marilor capitale europene insa nu stim sa reciclam diferentiat, cosurile de gunoi destinate pentru acest lucru fiind mai mult obiecte de design urban lipsite de utilitate. Parcam pe trecerea de pietoni, facem lifturi pentru persoanele cu handicap la metrou, pentru a merge de la Gara de Nord la Gara de Nord. Feminis.ro a surprins cateva dintre anomaliile si contradictiile urbane ale Bucurestiului.

Rampele pentru persoanele cu handicap
 
Rampele pentru scaunele cu rotile sunt facute mai mult de ochii lumii decat pentru a raspunde cerintelor celor carora le sunt destinate. Atat in sectorul public, cat si in cel privat au aparut improvizatii inestetice si uneori imposibil de utilizat, poate doar de pasionatii de sporturi extreme.
 
Lifturile de la Metrou
 
Persoanele cu dizabilitati locomotorii vor avea la dispozitie lifturi si alte dispozitive care le vor ajuta sa aiba acces in statiile de metrou, ne ameninta din 1989 autoritatile. Pana acum singurele statii cu lifturi sunt 1 Mai, Gara de Nord si Piata Unirii, mult prea putin, daca este sa tinem cont de pretentiile de capitala europeana pe care le are Bucurestiul.
 
Galben, verde si albastru - containerele diferentiate

La ghena blocului nu se arunca decat gunoiul menajer, iar ambalajele reciclabile trebuie duse separat in containere amplasate in locuri speciale. Firmele producatoare de ambalaje sunt obligate sa recicleze PET-urile, sticla, hartie, iar containerele diferentiate, frumos colorate in galben, verde si albastru sunt in tot Bucurestiul.

Pana aici totul suna foarte bine, numai ca la o privire mai atenta aceste containere fie sunt goale fie au orice altceva in ele decat ceea ce ar trebui.
 
Pe de o parte sunt amplasate in locuri in care nimeni nu se aventureaza sa mearga sa arunce, pe de alta parte inca suferim la capitolul "responsabilitate sociala". Nu suntem  asa de eco pe cat ne credem!
 
Teresele supendate ale Centrului Vechi
 
Cuprins intre Piata Unirii, Calea Victoriei si Piata Universitatii centrul Istoric al Bucurestiului e o ruina, iar ultimele monumente interbelice isi dau sfarsitul sub ochii nostri. Totusi, in mijlocul acestei nepasari comerciantii din zona isi cotinua negotul. Magazine cu staif stau usa-n usa cu maghernite parasite, pline de gunoaie si tot felul de deseuri.
 
Lucrarile de reabilitare pentru care a fost inchisa circulatia in zona intarzie sa se vada. Teresele pub-urilor, cafenelelor si restaurantelor din zona lovita de "boala reabilitarii", pentru care doctorul Oprescu nu are inca o reteta (contractul cu firma care se ocupa a fost reziliat, n.r) sunt acum supendate peste tevile de canalizare.
 
Tu(r)nurile Capitalei

 
Spatiile verzi publice sunt distruse pentru a construi mall-uri, restaurante, locuinte de lux. In mijlocul unor zone urbane deja aglomerate apar grandioase proiecte imobiliare. Traficul si arhitecturia din multe zone ale Bucurestiului sunt sugrumate de constructii care nu au nici in clin nici in maneca, nu doar cu arhitectura din zona ci nici cu infrastructura subrezita de trecerea timpului.

Identitatea culturala a Bucurestiului este distrusa de nepasarea si indiferenta autoritatilor si de interesele meschine ale dezvoltatorilor industriali cu mai multa eficienta decat a incercat sa o faca buldozerele din regimul comunist. Turnul Bancorex, din Centrul Istoric, cel de langa Biserica Armeneasca, turnul de la Piata Charles de Gaulle, turnul de pe Bulevardul Ion Mihalache sunt doar cateva dintre tu(r)nurile prin care Bucurestiul viseaza la grandoarea New-York-ului.
 
Sarac lipit-dar locuiesc in centru!

 
In spatele blocurilor cu chirii ametitoare din zona Piata Unirii, Piata Universitate sau Piata Romana si chiar in Centrul Vechi al Bucurestiului se afla o alta realitate - zeci de familii locuiesc in case lipsite de utilitati precum apa sau canalizare. In Bucurestiul anului 2009, acestia aduc apa in bidoane, se inghesuie in camere mizere ale caror ferestre au in loc de geam cate o folie de plastic si care risca sa se prabuseasca peste ei in orice moment.
 
Zonele "centru vechi", cum se numesc aceste suprafete de concentrarea teritoriala a saraciei sunt arii centrale de case, care au fost nationalizate in perioada socialista si care sunt intr-o stare avansata de degradare, multe fiind in prezent locuinte sociale sau cu chirie repartizate de catre autoritatile locale familiilor sarace.
 
Bucurestiul postindustrial

"Dupa ce, incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea, industria a devenit o prezenta economica si culturala importanta in peisajul orasului, in ultimii 10-15 ani ea a inceput sa se contracte. Pe langa procese urbane, cum ar fi suburbanizarea, gentrificarea si aparitia ghetourilor, dezindustrializarea Bucurestiului reprezinta una din tendintele majore ale istoriei recente a orasului", spune antropologul Liviu Chelcea.

Dezindustrializarea este o transformare economica, dar si una culturala. Nu doar icoanele sau castelele au intelesuri, ci si tehnologia si fabrica "semnifica" ceva, si intreg peisajul urban generat de dezindustrializare, situat intre fetisurile "maidanului industrial" si cele ale "complexului rezidential".

Asistam la o reconversie functionala a importante cladiri din patrimoniu industrial. Utilizarile actuale ale spatiilor industriale schimba noul peisaj al orasului. Mall-urile din Bucuresti, simbolurile erei consumeriste sunt construite  pe scheletul "circurilor foamei", constructii mostenite de la "vechiul regim", care trebuia sa devina complexe agroalimentare in anii comunismului.
 
Fabrici, uzine, depozite, mai noi sau mai vechi, in picioare sau in ruine, refolosite sau darapanate, toate se inghesuie in Capitala tarii. Unele isi mai pastreaza povestile, altele au fost uitate, dar toate sunt in mijlocul nostru, la fiecare pas.
 
Sociologul Constantin Schifirnet explica dinamica modernizarii societatii romanesti prin teoria formelor fara fond, dezvoltarea fiind una inversa de la afirmarea spiritului national si de la constructia politica spre dezvoltarea economica-  o modernitate mozaicata, nestructurata, lipsita de orice fel de logica. Toate anomaliile, contradictiile, discrepantele aparute in procesul de modernizare sunt, de fapt, fenomene caracteristice noului trend de dezvoltare capitalista realizata se pare dupa ureche in "micul Paris".

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 apr