Berbec - Salata de gradina
Ingrediente cheie: usturoi si ginger
500 gr varza furajera (napi)
3 linguri de ulei de masline
1 lingura si jumatate de sos de soia
2 linguri de suc de lamaie
1 catel de usturoi taiat marunt
1/2 lingurita ginger proaspat razuit
Mod de preparare:
- se curata varza, se indeparteaza zonele aspre si se taie bucati mici
- se prepara dressing-ul din ulei, sos de soia, suc de lamaie, usturoi si ginger si se adauga peste varza
- nu se serveste decat dupa ce sta la frigider putin pentru marinat, sa se intrepatrunda aromeleTaur - Salata de legume cu pere si avocado
Ingrediente cheie: pere, avocado, leustean
- 1/2 ceascuta ulei
- 1/3 cescuta otet
- 1 lingura suc proaspat de lamaie
- 1 lingura coriandru
- 1/4 lingurita praf de usturoi
- un praf piper alb
- 300 gr. de mix de salata
- 1 para coapta, decojita, taiata cubulete
- 1 avocado decojit, taiat cubulete
- 1/2 ceapa rosie, taiata feliute subtiri
- 1/3 ceasca frunze de leustean tocate
- 1/3 ceasca branza gorgonzola faramitata
Mod de preparare:
- puneti uleiul, otetul, sucul de lamaie, coriandrul, usturoiul, piperul ngrediente intr-un bol pentru a face un dressing
- adauga sare si piper
- amesteca legumele, avocado, pere si ceapa intr-un bol
- adauga dressing-ul peste si amesteca
- si presara branza peste atunci servestiGemeni - Salata de mazare si morcovi
Ingrediente cheie: morcovi, mazare, patrunjel
- 3 morcovi mari, curatati si taiati cubulete
- 1 cana de mazare
- 2 linguri de unt topit
- 2 linguri de patrunjel tocat marunt
- 1/2 lingurita sare
- 1/8 lingurita piper negru macinat
Mod de preparare:
- gateste la aburi morcovii si mazarea pana se inmoaie, cam 8-10 minute;
- intre timp, combina untul (topit in prealabil) cu o parte din patrunjel, sarea si piperul intr-un bol mic si amesteca-le;
- cand morcovii si mazarea sunt gata, asaza-le frumos in farfurie si presare pe deasupra amestecul de unt cu patrunjel;
- presare pe deasupra restul de patrunjel inainte de a servi.Rac - Varza "franjuri" cu sos de nucsoara
Ingrediente cheie: varza,
- 1 varza mica
- 2 linguri unt
- 2 linguri
- 2 linguri faina
- 1-1/2 ceasca de lapte
- praf piper
- nucsoara
- 6 linguri parmazan ras
- 1 lingura suc de lamaie
- 1-1/2 crackeri faramitati
Mod de preparare:
- fierbe varza intr-un bol cu apa sarata, pana se inmoaie;
- topeste untul intr-o tigaie si presara faina; indeparteaza amestecul de pe foc si adauga laptele treptat, apoi adauga sare, piper si 1/4 lingurita scortisoara;
- fierbe totul la foc mic pana se ingroasa, amestecand continuu;
- adauga 4 linguri de parmezan si amesteca pana se topeste;
- indeparteaza mancarea de pe foc si adauga sosul de lamaie;
- asaza jumatate din varza intr-o farfurie, presara biscuitei sarati, adauga apoi cealalta jumatate si presara iarasi firimituri de biscuiti sarati;
- adauga parmezanul ramas si presara nucsoara;
- pune amestecul la cuptor (450 grade) pentru 10 minute. Leu - Salata de spanac si potrtocala cu avocada
Ingrediente: spanac, portocala, miere
- 1/2 ceasca de suc de portocale
- 1/4 ceasca otet din vin
- 3 linguri de miere
- 1 lingura suc de lamaie
- 3/4 lingurita chili
- 3/4 ceasca ulei de masline
- 750 gr. de spanac
- 4 portocale, curatate; indepartandu-i pielita alba de deasupra si taiate sferturi
- 1 avocado, curatat si taiat cubulete
- 1/2 ceapa rosie tocata
- 1/4 coriandru proaspat
Mod de preparare:
- amesteca sucul de portocale, otetul, sucul de lamaie si pudra de chili intr-un bol;
- adauga-le treptat in uleiul de masline, iar apoi asezoneaza-l cu sare si piper;
- pune in alt vas spanacul taiat ca pentru salata, portocalele, avocado, ceapa si coriandru;
- aduaga dressing-ul peste amestecul de ingrediente.
Fecioara - Salata de fasole verde si fenel
Ingrediente cheie: fasole, fenel,patrunjel
- 3 linguri de otet balsamic
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 lingura ulei de masline
- 2 lingurite apa- 250 gr. fasole verde, curatat si taiata in bucatele
- 2 bulbi de fenel. curatati, si taiati pe lungime
- 125 gr. ciuperci albe, curatate, taiate sferturi
- 2 cesti de patrunjel tocat
- 3 linguri arpagic proaspat tocat bucatele
- 2 lingurite de coaja de lamaie
Mod de preparare:
- mai intai faceti dressing-ul astfel:amestecati intr-un bol otetul balsamic, suc lamaie, uleiul de masline si apa;
- fierbe fasolea verde pana se inmoaie (cam 5 minute de cand incepe apa sa fiarba); asteapta sa se scurga si transfera-le intr-un bol cu gheata; apoi scurge-le iar;
- pune apoi fasolea intr-un bol, adauga fenelul, ciupercile, patrunjel, arpagic si coaja de lamaie;
- asezoneaza cu sare si piper;
- adauga dressingul peste aceste legume.
Ingrediente cheie: somon (peste), toate legumele
- 1 file de somon
- 2 linguri mustar dijon
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura de miere
- 1/4 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingura suc de lamaie
- o legatura patrunjel
- sferturi de lamaie
- sare si piper
Mod de preparare:
- spala bine file-ul si lasa-l sa se scurga bine;
- pune-l cu partea cu piele in jos si unge-l bine cu un amestec format din mustar, ulei, miere, coaja de lamaie si suc de lamaie;
- pune-l pe gratar, dar nu foarte mult (cu pielea in jos), iar apoi aseaza-l pe o farfurie si asezoneaza-l cu patrunjel si sferturi de lamaie.Scorpion - Piept de pui fandosit
Ingrediente cheie: mustar, rozmarin, usturoi, piper negru
- 4 bucati piept de pui, dezosat, fara piele
- 3 linguri de mustar Dijon
- 2 linguri ulei de masline sau apa
- 1 lingurita de usturoi pisat
- i lingura de ierburi de Provence
- 1 lingurita rozmarin proapsat, tocat
- 1/4 lingurita piper negru macinat
Mod de preparare:
- intr-un vas de marime medie, amesteca mustarul, uleiul, rozmarinul, piperul si ierburile de Provence;
- se tavaleste pieptul de pui prin acest dressing pana se acopera bine si se lasa la marinat in frigider;
- se asaza bucatile marinate intr-o tava si se adauga restul de sos ramas, apoi se baga la cuptor pentru 30 de minute.Sagetator - Salata de asparagus si grapefruit
Ingrediente cheie: grapefruit, sparanghel
- 16 bucati asparagus
- 16 felii grapefruit
- 2 linguri de ulei de susan
- 1/4 ceasca otet de vin
- 2 linguri de coriandru maruntit
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingurita de ginger maruntit
- 1 lingurita de usturoi pisat
- 1 lingura miere
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- prepara dressing-ul astfel: combina uleiul, otetul, coriandrul, sucul de lamaie, gingerul, usturoiul, mierea, sarea si piperul intr-un blender si amesteca pentru 30 de secunde;
- pune apa la fiert intr-un bol, adauga sare si apoi asparagusul, cand apa fierbe; lasa sa fiarba cam 3 minute, dupa care scurge apa si pune-i intr-un vas cu gheata;
- amesteca apoi asparagusul cu grapefruit-ul si dressing-ul intr-un singur bol.Capricorn - Salata mixta de legume
Ingrediente cheie: sfecla
Dressing:
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri otet
- 2 linguri suc de portocale
- 1 lingura si jumatate coaja de portocala
Pentru salata:
- 4 bucati de sfecla
- 1 lingura ulei de masline
- 1 salata verde
- 1/2 ceasca nuca
- 100 gr branza de capra
Mod de preparare:
- pentru dressing: amesteca bine toate ingredientele intr-un bol;
- incalzeste in prealabil cuptorul si apoi pune la copt sfecla, pe care presari cativa stropi de ulei (las-o o ora/o ora si jumatate pana se inmoaie) - taie in bucati (cubulete medii);
- amesteca salata verde, nuca si dressing-ul in alt bol: pune pe o farfurie amestecul, iar de jur- imprejur aseaza sfecla, apoi presara branza de capra si coaja de portocala.Varsator - Cartofi copti in stil grecesc
Ingrediente cheie: lamaie, condimente tari
- 1/2 ceasca ulei de masline
- 1 1/2 cesti apa (sau supa de legume)
- 2 catei de usturoi, taiati marunt
- 1/4 ceasca suc de lamaie
- 1 lingura de cimbru
- 2 lingurite rozmarin
- 1 lingura oregano
- 2 lingurite sare
- piper negru macinat
- 6 cartofi, curatati si taiati sferturi
Mod de preparare:
- incalzeste cuptorul in prealabil;
- intr-un vas mic, amesteca uleiul de masline, apa, usturoiul, suc de lamaie, cimbru, rozmarin si oregano;
- aranjeaza cartofii pe fundul unei tavi, adauga mistura de condimente de mai sus peste cartofi si amesteca-i pentru a se intrepatrunde aromele;
- adauga sare si piper si amesteca-i din nou;
- acopera-i si baga-i la cuptor, intorcandu-i ocazional.
Pesti - Scoici in vin alb
Ingrediente cheie: toate fructele de mare
- 1 lingura ulei de masline
- 1/2 ceasca de salota maruntita
- 450 gr. scoici
- 1 ceasca vin alb sec
- 1 lingura suc de lamaie
- 1/4 lingurite sos Tabasco
- 1/4 lingurita sare
- 1/8 lingurita piper negru
Mod de preparare:
- incalzeste uleiul intr-o tigaie si adauga salota, soteaza 2 minute pana se rumenesc, apoi adauga scocile si mai lasa amestecul; pe foc inca 30 de secunde;
- adauga vinul, acopera si mai lasa 2-3 minute;
- aduga sucul de la o lamaie, sosul Tabasco, sare si piperul fi fierbe la foc mic timp de doua minute, pana cand scade aproape la jumatate.
Nu rata articolul saptamanii!
Viata echilibrata si sanatoasa prin informare corecta
Zoli Toth - un "Sistem" alimentar bine pus la punct




















