Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

De ce simtim nevoia sa barfim?

De în Tu si ceilalti 22 oct 2008
Sau, mai degraba, ce numim barfa? Atunci cand doua sau mai multe persoane, de regula femei, dar nu neaparat, vorbesc despre altcineva care nu este prezent. Apreciativ sau depreciativ, critic sau cinic, cu invidie sau gelozie...

Cum devine asta o nevoie? O obisnuinta?? Atunci cand nu iti e suficienta propria-ti persoana, ajungi sa iti directionezi atentia asupra celorlalte. Asta se intampla de obicei in comunitatile mai restranse in care, oamenii simteau nevoia sa stie totul despre toti si fiecare despre fiecare, sub scuza nevoii de siguranta. Tot cam prin zona asta, de la “tara”, dar nu ca regula, mai era si lipsa de o preocupare anume. Cand viata de zi cu zi inseamna munca, mancat, spalat, culcat, trezit si in principal se reduce la lucrurile bazale, atunci ce face vecina/vecinul, ruda de peste gard sau de la parter, devine ceva foarte interesant, despre care se poate vorbi in nestire, despre care se pot face aprecieri de tot felul sau, se pot spune vrute si nevrute, cu intentie sau fara. Si chiar asa, numai din plictiseala, se pot isca uneori si niste mici conflicte. Asta mai coloreaza nitel viata, o face mai interesanta si mai intensa. Jocul acela din copilarie, telefonul fara fir, cam de pe prin zona asta cred ca se trage. Madam cutare spunea ceva, vecina auzea si interpreta, dadea mai departe ce a cernut ea si tot asa pana cand de la ideea initiala, informatia ajungea sa se transforme in zvon, care putea sa faca mai mult rau decat bine.

Ia incercati sa aruncati asa, la intamplare, in birou, in bloc sau printre prieteni, un zvon inventat, ceva teribil despre cineva apropiat, sa vedeti ce iese, unde se poate ajunge. Desigur, daca aveti suficient curaj sa riscati o prietenie sau un conflict care sa va dauneze. In definitiv, multi oameni fac lucrul asta in mod curent, fara a se gandi la consecinte si li se pare chiar de bun simt, de datoria lor, sa se afle in treaba. Desigur, in treaba altora! Pentru ca e mult mai interesant asa!

De ce ne grabim sa dam o barfa mai departe? De obicei din incontinenta; adica din incapacitatea de a contine informatiile primite. Fireste ca nu poti contine ceva ce nu iti apartine si cu care nu te identifici prea bine, pe care nu il apreciezi neaparat ca fiind real, dar care are totusi o aura interesanta. Asa ca, poate ii intereseaza si pe ceilalti. Ia sa incercam, nu?!?

Si cand credem ca am epuizat brafele despre cunoscuti si apropiati, ca sa nu ramanem frustrati, exista intotdeauna barfele despre persoanele celebre, importante, en vogue. Ah, iar despre ele putem spune chiar orice. Cine are sa afle ca de la noi a pornit sau ca noi am dat mai departe o informatie nefondata, neverificata si neavenita?!? Oricum, lumea va deveni dintr-odata mult mai interesanta, mai colorata si mai populata. Si noi am contribuit la lucrul asta, deci putem chiar sa ne mandrim cu asta! Desigur, in sinea noastra.

Intr-o pauza dintre ore, in cancelarie, se gasesc cateva profesoare care sa o foarfece pe directoare, care sa comenteze despre achizitiile altei colege sau vreo cucerire a tinerei nou venite. La birou putem sa il barfim chiar si pe sefu’ asa, mai pe sest, daca suntem sigure ca cealalta persoana nu are limba prea lunga. In definitiv suntem toti oameni si mai gresim, avem lipsuri si daca sunt la vedere, atunci se pot face publice si se pot discuta si in “plen”, nu?!? Femeile stiu, la coafor se invart si se schimba cele mai multe barfe. Fie ca se cunosc intre ele sau nu, clientele afla sau lanseaza diferite “informatii”. Uneori fac asta pur si simplu din plictiseala, alteori doar pentru a deveni interesante (pentru ca ele stiu totul!) si a se plasa in centrul atentiei celorlalte. Nu conteaza motivul, scopul sa fie atins. Ca mai e atinsa si reputatia vreuneia dintre celelalte doamne, ce mai conteaza?!? Uneori ne trezim chiar si in statie, fata de persoane complet straine, ca ne apucam sa barfim sau sa aruncam, asa, mai mult ca pentru noi, afirmatii critice la adresa uneia de pe strada, pe care o cunoastem sau nu. Nici asta nu conteaza prea mult. Ce e mai ciudat e faptul ca uneori gasim si ecou, cineva ne raspunde, e de acord cu parerea noastra si comenteaza alaturi de noi. Nu ne vom mai vedea niciodata cu respectiva “consoarta”, dar nevoia de a barfi nitel a fost satisfacuta si, cum persoana “indexata” e in totala lipsa de cunostinta, toata lumea poate pleca si ajunge linistita acasa.

Nu mai stiu daca e una dintre porunci sau nu, stiu doar ca atunci cand suntem mici, parintii ne invata sa nu barfim, sa nu mintim, sa nu vorbim urat... Si cu toate acestea, aproape toti oamenii ajung la un moment dat sa faca lucrul asta mai putin ornorabil. De ce?!? O explicatie la indemana, convenabila si care ne-ar scoate cumva fata la lumina ar fi ca folosim barfa ca pe o supapa, atunci cand nu mai putem controla frustrarile si furiile interioare. Si ne lamentam si ii criticam pe ceilalti cand de fapt neputiinta si nestiinta noastra ne nemultumeste. Atata timp cat nu ranim ireversibil pe cineva, cand nu provocam o drama, cand nu facem un mare rau cuiva, mai treaca mearga. Dar cum putem stii asta cu siguranta atunci cand deschidem gura si varsam vrute si nevrute?!? Cum putem stii ca persoana sau persoanele atinse vor fi capabile sa treaca cu vederea, sa uite si sa ierte asa ceva?!? Nu putem. Si cu toate astea, daca se mai iveste ocazia, mai tragem o barfa; ca ce mai conteaza una in plus pe langa toate celelalte?!

Cand iti faci un sport din asta, din a-i barfi pe ceilalti, apropiati sau nu, nu te astepta sa primesti laude, sa fii apreciata si tratata ca o persoana onesta, pe care se poate pune baza, careia i se pot incredinta secrete. Si, mai ales, gandeste-te ca si tu poti pica la fel de usor in plasa celorlalte, poti fi pusa la index, comentata, criticata si denigrata.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 11

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

liviu (12.12.2009, 12:26)
niste prietenii de ai mei nu ma lasa sa ma joc tenis cu ei .Unul e din spania , iar altul din rominia.Amindoi sunt rai
Răspunde-i
andreea (04.03.2009, 19:23)
nu cred ca adevarata cauza pt care colega ta de clasa te barfeste este ca ar avea ciuda pe tine,ci consider ca este putin probabil de a fi incompetenta ori este varsta de vina.de obicei lucrurile cam iau amploare fiind intr-un colectiv de clasa mai ales in liceu. eu am 25 de ani si m-am confruntat si eu cu aceasta mica problema mai mereu.probabil si din cauza personalitatii prea puternice poate.si asta poate fi o alta cauza care ar determina barfa.sfat prietenesc:ignor-o pur si simplu,nu trebuie sa fii la sentimentul ei.cu cat ai sa te aprinzi cu atat vei produce discutii.
Răspunde-i
alina popescu (11.11.2008, 14:37)
barfa a existat si va exista mereu pt k ,normal,suntem toti oameni,deci barfim. N u trebuie sa fim tristi k suntem barfiti deoarece asta inseamna k persoana kre ne barfeste ne invidiaza pt ceva si dak acea persoana pretinde k este prietena noastra nu mai merita acest statut.Adevaratii prieteni nu vor tine cont de vorbele acelui(-lor) "binevoitori",ci vor veni si vor discuta cu noi.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (06.11.2008, 19:00)
Alina, cred ca asa este cel mai bine pana la urma. Atat timp cat ignori barfele celorlalti, nu le dai satisfactie si nu te enervezi fara motiv. In definitiv, nu ai cum sa opresti oamenii sa vorbeasca, aiurea sau nu, despre tine sau altcineva. Nu ai nici cum sa ii bati pe toti, asa ca, vezi de ale tale si lasa-i sa isi piarda timpul cu nimicuri din astea daca atata pot.

Amy, asa spunea si mama mea..."daca lumea are ce vorbeasca despre mine, inseamna ca mai valorez ceva. cand nu o va mai face, voi fi foarte trista." Si despre vedete si VIP-uri se spun atatea lucruri; dar oare cate din ele sunt ADEVARATE? Ai dreptate, prietenii adevarati si persoanele care te cunosc si te apreciaza nu or sa plece niciodata urechea la barfele celorlalti despre tine.

Iti multumesc Michaela pentru aprecieri si pt faptul ca imi citesti randurile. Da, asa e, toti barfim mai mult sau mai putin, fie ca ne dam seama sau nu. Uneori e suficient ca facem asta in minte, alocand ganduri mai putin placute unor persoane cunoscute noua. Iar barbatii barfesc din aceleasi motive ca si femeile. Si uneori o fac chiar mai mult. Se zice ca femeile vorbesc mult, dar daca stai langa cativa barbati o zi sau o noapte intreaga, ai sa ii auzi turuind incontinuu, fara oprire. E nevoia noastra de a comunica, pe care o manifestam in functie de cum ne-am obisnuit, cum am fost invatati. Acum depinde si ce comunicam si cui.

Ana. Barfa de la birou....hmmm...da, greu de dus. multa lume stresata, frustrata si nemultumita. si mie mi s-a mai intamplat sa fiu "invitata" in barfa de birou, dar oboseau repede cu mine, pt ca incercam sa ii temperez si faceam apel la bun simt si realitate. "Esti SIGUR/SIGURA ca e precum spui???"
Răspunde-i
Ana (05.11.2008, 20:28)
Pentru Alina, legat de colega invidioasa
eu as ignora-o, nimic nu doare pe un barfitor mai tare decat sa te faci ca nu-l auzi!
Răspunde-i
Ana (05.11.2008, 20:26)
Cel mai greu de suportat este barfa de la birou, unde nu ai incotro si trebuie sa asculti timp de 8 ore cum se taie si spanzura colegii.. in cuvinte. Cum nu-mi place sa particip la ele, ma intreaba mereu ce fac, incearca sa ma introduca in discutie si nu le iese.
Răspunde-i
michaela (29.10.2008, 22:53)
ai dreptate Cristina,cand zici ca barfa e ca un sport.si eu am fost barfita,si poate,la randul meu,fara sa vreau am barfit...dar norocul meu e ca ptr mine nu a devenit un sport.ma gandeam...care e cauza fundamentala a barfei?unele o fac din placere...altele din lipsa de ocupatie...dar daca ma gandesc bine,pana si barbatii barfesc...ei ce motiv au?in cele din urma...mereu gasesc intrebari la care eu nu am raspuns.cred ca e de vina mica mea "experienta" .mereu imi face placere sa citesc articolele tale,Cristina.sunt f interesante.felicitari
Răspunde-i
Ana-Maria Savu (29.10.2008, 18:05)
Inca ceva...prietenii sunt putini, cunostintele sunt multe, ai sa iti dai seama de asta mai tarziu!
Răspunde-i
Ana-Maria Savu (29.10.2008, 18:03)
Eu am 20 de ani. M-am "bucurat" de popularitate, in scoala generala, in liceu si mai nou la birou...Barfita am fost toata viata mea(sa arati bine nu este intodeauna un avantaj)...De vecini, de colegi, chiar si de profesori!Invata sa nu-ti mai pese...Prietenii tai adevarati, nu vor pleca capul la vorbele unei pustoaice.De mine s-a spus ca am facut avort- eram virgina pe vremea aia- si asta a ajuns la urechile mamei mele, care a ramas consternata de imaginatia bogata a vecinilor!
Un prieten mi-a spus o vorba odata...Atata timp cat sunt barfita, insemna ca inca mai reprezint ceva. :)
Răspunde-i
Dana Burghel (27.10.2008, 14:01)
Alina draga, imagineaza-ti asta: o primarita din nu stiu ce sat mai de la munte citeste insemnarile tale la acest blog. Si, siderata de ceea ce vede scris - o fata de 16 ani e un fel de batausa intr-un colegiu din Bucuresti, anunta toata suflarea adolescentina din sat. In consecinta, dupa meeting, in ziua respectiva ajungi sa fii 'barfita' de toata suflarea satului. Ce faci? Te duci sa le dai foc? Ca banuiesc ca nu te apuci sa bati toata suflarea satului:):)
Daca ai citit cu atentie ceea ce este scris mai sus, ai fi realizat ca cine barfeste are cateva mici 'probleme': fie invidie, fie slabiciune, fie rautate etc. sau pur si simplu, cateodata nu are ce face. Bataia, dupa cum ai observat si tu, nu rezolva lucrurile. Las-o pe ea, pe fata barfitoare, si uita-te la tine. Daca tu simti ca esti deasupra ei, atunci NU AR TREBUI SA CONTEZE barfele celorlalti. Dar tu gandeste-te, de ce iti pasa atata? Poate nu esti sigura pe tine? Poate o invidiezi si tu? Poate...
Iar pana iti raspunzi intrebarilor, mai ia seama la limba romana, ca acum e timpul!
Răspunde-i
Alina (27.10.2008, 09:16)
am 16 ani...si sunt in clasa a 10 a..am multi prieteni..si sunt aproape cea mai populara din liceu!!..:)..nu ma mandresc cu asta!!...in fine..am o colega in clasa..kre are ciuda p mn!!si ma barfeste la tot colegiul!!...vorbeste lucruri kre nici macar nu's adevarate!!!..cred ca am batuto d vreo 5-6 ori!!pt asta!!si nu s potoleste!!..asta inseamna k are ciuda p mn????daca ma barfeste..inseamna k are ciuda p mn!!vreau si eu un sfat!!..pls..multumesc!!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr