De ce să nu mai sari peste încălzire și streching

De în Sport 20 iun 2019

Gândește-te la dățile în care ai fost atât de pornită pe a te apuca de jogging sau orice altă activitate sportivă încât te-ai îmbrăcat adecvat și ai ieșit direct la alergare, iar când te-ai întors ai făcut rapid un duș și ți-ai văzut de restul zilei.

Dacă ești genul de persoană care are tendința să se concentreze doar pe antrenament în sine și să nu se mai gândească la încâlzire și streching, atunci ar fi cazul să te mai gândești o dată la rutina ta sportivă, deoarece fix ceea ce faci înainte și după un antrenament te scutește de accidentări.

Importanța încălzirii

Încălzirea îți pregătește corpul pentru ceea ce urmează. Aceasta face temperatura corpului să crească și îmbunătățește circulația sângelui către mușchi. Când începi un antrenament pui presiune pe organism și dacă nu te încălzești cum trebuie riști să faci rupturi musculare, hernii, entorse sau întinderi. De asemenea, studiile arată că efectuarea unei încălziri te ajută să te simți mai bine în zilele de după un antrenament solicitant.

Gândește-te la încălzire ca la mișcări care relaxează mușchii, deoarece încălzirea bazată doar pe streching static nu se mai practică de mult. De fapt, prin aceste mișcări tu vrei să-ți pui corpul la treabă, să-ți crești pulsul, tensiunea și temperatura. Începe cu mișcări ușoare de cardio, cum ar fi câteva sărituri pe loc sau o alergare ușoară, apoi fă câteva exerciții de mobilitate, printre care balansări de picioare și rotiri de trunchi, iar dacă urmează să ridici gantere, fă aceeași mișcare, dar fără greutăți.

Importanța strechingului

Este ceva normal să-ți dorești să-ți continui ziua, dar rezervă-ți câteva minute pentru a reveni la temperatura și activitatea normală. Fără câteva exerciții ușoare de revenire, sângele continuă să pompeze către extremități într-un ritm prea alert, însă dacă revii treptat, eventual prin streching, la tempo-ul normal, recuperarea îți va fi mai ușoară și durerea de după mai mică.

Idee este să scazi treptat intensitatea exercițiilor. De exemplu, dacă erai la piscină, fă câteva ture de bazin mai încet, dacă alergai, plimbă-te un pic la sfârșit, astfel încât bătăile inimii să revină la normal și încheie totul cu o sesiune de streching.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
14 noi