Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»
oscar

Filmul "Oppenheimer", marele câştigător al celei de-a...

Citeste mai mult»
avion

Un pilot şi un copilot, suspendaţi după ce au adormit...

Citeste mai mult»
kate

Cea mai recentă fotografie oficială cu prinţesa Kate ar...

Citeste mai mult»
adam sandler

Adam Sandler, cel mai bine plătit actor de la Hollywood...

Citeste mai mult»
Rupert Murdoch

Magnatul Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, s-a...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Julianne Moore, Jane Fonda şi Emma Thompson se numără...

Citeste mai mult»
oscar

Ce cadouri vor primi vedetele nominalizate la premiile Oscar

Citeste mai mult»
Hannah Gutierrez-Reed

Armuriera filmului ''Rust'', găsită vinovată de omor prin...

Citeste mai mult»
Colin

Cămaşa albă purtată de Colin Firth în "Mândrie şi...

Citeste mai mult»
Karl Lagerfeld

Apartamentul din Paris al lui Karl Lagerfeld va fi scos...

Citeste mai mult»

Rihanna, criticată pentru performanța „leneșă” de la...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Kate Middleton revine la angajamentele oficiale la 8...

Citeste mai mult»
Sinead O'Connor

Administratorii averii lui Sinéad O'Connor denunţă...

Citeste mai mult»
stela

Stella McCartney atrage atenţia asupra a efectelor nocive...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk a dat în judecată OpenAI şi pe CEO-ul Sam...

Citeste mai mult»
iris

Iris Apfel, simbol al modei şi "starletă geriatrică", a...

Citeste mai mult»
Victoria Beckham

Prezentarea de modă a Victoriei Beckham la Paris,...

Citeste mai mult»
furla

Lux în fiecare Detaliu - Descoperiți Frumusețea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Palatul Kensington face o actualizare cu privire la...

Citeste mai mult»
 Elton John

O colecţie a lui Elton John a obţinut peste 20 de...

Citeste mai mult»

Rihanna şi Zuckerberg se află în India, invitaţi la...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West, dat în judecată de moştenitorii Donnei Summer...

Citeste mai mult»
richard

Actorul american Richard Lewis a murit la vârsta de 76 de...

Citeste mai mult»
anxietate

Ce este anxietatea socială și cum poate fi depășită?

Citeste mai mult»

Cum iti sabotezi singura drumul la sala de sport

De în Sport 30 oct 2008
Esti femeie si poate ca motivele pentru care trebuie sa faci sport sunt duble fata de ceilalti. De ce? Pentru ca trebuie sa fii in forma oricand si la orice ora. Ai nevoie de resurse pentru a face fata tuturor activitatilor zilnice pe care esti nevoita sa le "intampini" in calea ta. Tocmai acestea te impiedica sa mai treci pe la sala? Hai sa aflam adevarul din spatele acestor pretexte, impreuna cu psihologul Cristina Calarasanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.

Birou, facturi, cumparaturi, curatenie, copii, sot si lista nu se mai termina? Simti ca nu mai tu treci prin aceste activitati mai mult sau mai putin de rutina? Nu esti singura care trece prin acest "program" zilnic! Sunt sute, chiar mii de femei care traiesc acelasi "traseu" si care reusesc sa faca loc si micilor placeri ale vietii.

Cum reusesc? Asta ma intreb si eu! Sunt una dintre aceste mii de femei care au un program as putea spune tipic de cele mai multe ori! De luni pana vineri ma trezesc la ora 08:00, cand incep sa ma pregatesc de ziua de munca ce urmeaza, ajung la birou la 10:00 si plec pe la ora 18:00, de unde mai reusesc sa fac o tura de cumparaturi, sa imi vad uneori prietenii, persoanele apropiate si sa fac un mic rond de curatenie prin casa. Si eventual un fel de mancare preferat, intr-unele seri! Week-endul vine, si odata cu el curatenia saptamanala si dereticarea specifica prin camin. O intalnire cu persoana iubita si prietenii, inca o tura de cumparaturi, de data aceasta saptamanale, un film si gata, am ajuns in a doua parte a zilei de duminica, unde timpul este bine impartit intre ingrijire corporala si cosmetica pentru saptamana urmatoare. Pe scurt, duminica dupa-amiaza am o singura misiune: sa aranjez si sa las lucrurile in ordine pentru perioada care urmeaza! Si sportul? Din pacate nu am reusit sa ii gasesc un loc in viata mea! De ce? Sincera sa fiu, nu reusesc sa raspund la intrebarea aceasta!

M-am hotarat sa vorbesc despre acest aspect cu un psiholog. Am intalnit-o pe Cristina si am inceput sa dezbatem "problema". Eu fiind una dintre "candidatele" ideale prin care putea sa dezlege misterul nepracticarii sportului, m-a intrebat care sunt motivele pentru care nu ma duc la o sala de sport sau pentru care nu ii gasesc acestuia un loc in "agenda" mea. I-am oferit cateva argumente in opinia mea extrem de puternice, in opinia ei doar pretexte, am mai sunat o prietena care se afla in aceeasi situatie si iata ce am descoperit:

 

Nu am timp!

Cel mai banal, comun, obisnuit motiv pe care l-ar putea gasi o persoana! Este cauza tuturor problemelor pe care le avem si nu le avem inca. Dam vina pe timp pentru orice! Mereu ne plangem ca timpul parca a apasat adanc pedala de acceleratie si a uitat sa mai franeze pentru a mai incetini din cand in cand ritmul de derulare al lucrurilor! Nu vreau sa devin avocatul apararii in acest caz, dar mi-aduc aminte cu placere de ceea ce spunea o femeie de afaceri, si anume ca si pentru ea ziua are tot 24 de ore, si cu toate acestea se duce de luni pana sambata la sala si are 2 sau 3 antrenamente zilnice. Cum reuseste? Isi stabileste prioritati si este motivata. Nu uita ca ziua nu s-a micsorat de acum 100 de ani! Dintotdeauna a avut 24 de ore!

Acest lucru mi-a fost confirmat de psiholog, care sustine ca persoanele care invoca timpul ca o cauza a nepracticarii sportului sunt cele care nu au motivatii, sunt comode, pasive si nu se pot mobiliza, cautand tapul ispasitor in timp.

Sunt o femeie ocupata!

Toate suntem incarcate zilnic de activitati deja programate si de altele neprevazute. Cu toate acestea exista femei care sunt prezente in salile de sport chiar zilnic! Daca toate am spune ca suntem ocupate si nu "putem" sa mergem sa facem sport, cel mai probabil salile de sport dedicate exclusiv femeilor ar disparea. Si cu toate acestea ele se inmultesc.

Cristina spune ca acesta nu este decat un pretext, care de cele mai multe ori se datoreaza programului dezorganizat, ce reiese tot din lipsa de stabilire a prioritatile. "Sunt o femeie ocupata" este achivalent cu "nu vreau" sa fac sport!

De luni… ma duc la sala!


Nu stiti ca toate activitatile incep de lunea: dieta,  sportul, salonul, masajul, etc.? Daca am reusi sa ducem la indeplinire tot ce ne propunem pentru ziua de luni, numai in aceasta zi, atunci probabil ca nu am mai avea nevoie de celelalte zile ale saptamanii. Eu fac acest lucru des, "expediez" o multime de probleme si activitati pe saptamana viitoare, si atunci cand se apropie dead-line-ul, tot nu reusesc sa imi respect promisiunea.

Psihologul ma "avertizeaza" ca acest argument nu este decat o amanare, care apare atunci cand nu ne putem respecta angajamentele in care ne angrenam. Cel mai "dureros" este ca de multe ne place acest lucru si ne complacem in aceasta situatie, care nu are un final stabilit. Intotdeauna va exista ziua de luni, ca justificare pentru neputinta de a face un lucru. Specialistul ne sfatuieste sa imbratisam ideea de a "nu lasa pe maine ce poti face azi", sa ne stabilim angajamente pe termen scurt si sa planificam drumul la sala chiar pentru… azi!

Nu am chef!

Defineste "chef". Ce inseamna pentru tine sa ai chef? Aici problema este mai profunda in sensul ca nu ne mai putem agata de pretexte exterioare, ci dam vina exclusiv pe noi. Eu adesea ma surprind spunand ca "nu am chef" de ceva, dar niciodata nu am dat atentie foarte mare acestei "trairi".

Cristina ma atentioneaza ca este un argument serios, care isi poate avea radacinile chiar intr-o depresie, de care de multe ori nu esti constienta. O solutie este sa "vorbesti" un pic cu tine insati, sa-ti pui intrebari pentru a descoperi unde a disparut placerea da a face lucruri, in acest caz sport. Incearca sa iti regasesti dorinta de a face sport revizuindu-ti programul, activitatile, prioritatile, cautand sa intelegi motivele pentru care e bine sa faci sport (pentru a te deconecta de cotidian, pentru a te relaxa, pentru a avea parte de beneficii ulterioare prin pierderea surplusului de grasime, etc.). Intotdeauna trebuie sa faci ceva avand o motivatie si intelegand exact pentru ce o faci, care e scopul ei in raport cu tine.

Nu pot sa ajung la sala pentru ca intotdeauna apare ceva neprevazut!

Neprevazutul niciodata nu ne va da pace! Intotdeauna va aparea ceva nou, daca tu "cauti" acel ceva. Vei avea parte de acest neprevazut pentru ca il "astepti" sa vina!

Psihologul sustine ca in acest caz apare incapacitatea de a te desprinde de activitatile pe care le realizezi. Nu reusesti sa iti faci timp pentru a lua o "pauza". Agenda ta se incarca continuu pentru ca tu lasi sa se intample acest lucru! Stabileste-ti clar un program de care sa te tii constant si pe care sa nu il mai "incarci". Pune capat listei de activitati nesfarsite, care apar clipa de clipa si fii tu stapana pe timpul tau. Du-te la sala chiar azi!

Nu am nevoie de sport!

Majoritatea femeilor sustin ca pentru ele, sportul nu este o necesitate. S-a creat o prejudecata gresita conform careia doar femeile supraponderale au nevoie de sala, in sensul ca daca nu ai kilograme peste medie nu ai nevoie de sport. Gresit! Nu te duci la sala ca sa slabesti neaparat, cel putin depinde din ce perspectiva privesti tu lucrurile in acest context.

Psihologul sustine ca aici vorbim de un proces de negare, in care tu ca persoana te opui acestei activitati. Trebuie sa cauti sa intelegi de ce te opui, care sunt motivele pentru care refuzi sa faci acest lucru: daca nu pentru a slabi, atunci poate pentru a te relaxa, pentru a te distra sau pentru a te deconecta de problemele cotidiene. Cauta-ti forta interioara si nu cauta astfel de pretexte. In sinea ta stii ca sportul nu este o necesitate, o obligatie sau un "tratament" pentru ceva, ci o placere, o activitate pe care poti sa o faci pur si simplu fara nici un motiv

Nu lasa pe maine ce poti face azi!


Gandeste-te la senzatia de dupa: tonus bun (si fizic si psihic),  forma maxima, resursa de energie, distractie, relaxare si…sanatate!
Incearca sa te simti bine!
Alege-ti un sport favorit!
Alege un sport nou, o provocare pentru tine!
Sau alege un sport care ti-a placut de cand erai copil si pune-l in aplicare!

Spune-ne mai multe pe forum despre cum ai reusit sau nu sa depasesti astfel de pretexte.

 

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 mar