Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»
oscar

Filmul "Oppenheimer", marele câştigător al celei de-a...

Citeste mai mult»
avion

Un pilot şi un copilot, suspendaţi după ce au adormit...

Citeste mai mult»
kate

Cea mai recentă fotografie oficială cu prinţesa Kate ar...

Citeste mai mult»
adam sandler

Adam Sandler, cel mai bine plătit actor de la Hollywood...

Citeste mai mult»
Rupert Murdoch

Magnatul Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, s-a...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Julianne Moore, Jane Fonda şi Emma Thompson se numără...

Citeste mai mult»
oscar

Ce cadouri vor primi vedetele nominalizate la premiile Oscar

Citeste mai mult»
Hannah Gutierrez-Reed

Armuriera filmului ''Rust'', găsită vinovată de omor prin...

Citeste mai mult»
Colin

Cămaşa albă purtată de Colin Firth în "Mândrie şi...

Citeste mai mult»
Karl Lagerfeld

Apartamentul din Paris al lui Karl Lagerfeld va fi scos...

Citeste mai mult»

Rihanna, criticată pentru performanța „leneșă” de la...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Kate Middleton revine la angajamentele oficiale la 8...

Citeste mai mult»
Sinead O'Connor

Administratorii averii lui Sinéad O'Connor denunţă...

Citeste mai mult»
stela

Stella McCartney atrage atenţia asupra a efectelor nocive...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk a dat în judecată OpenAI şi pe CEO-ul Sam...

Citeste mai mult»
iris

Iris Apfel, simbol al modei şi "starletă geriatrică", a...

Citeste mai mult»
Victoria Beckham

Prezentarea de modă a Victoriei Beckham la Paris,...

Citeste mai mult»
furla

Lux în fiecare Detaliu - Descoperiți Frumusețea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Palatul Kensington face o actualizare cu privire la...

Citeste mai mult»
 Elton John

O colecţie a lui Elton John a obţinut peste 20 de...

Citeste mai mult»

Rihanna şi Zuckerberg se află în India, invitaţi la...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West, dat în judecată de moştenitorii Donnei Summer...

Citeste mai mult»
richard

Actorul american Richard Lewis a murit la vârsta de 76 de...

Citeste mai mult»
anxietate

Ce este anxietatea socială și cum poate fi depășită?

Citeste mai mult»

Mit sau adevar despre apa in dieta?!

De în Sport 31 oct 2008
Apa: unul dintre elementele esentiale fara de care nu am exista, izvor de sanatate si de intinerire continua, aport semnificativ de "armament" impotriva kilogramelor in plus. Nutritionistii se contrazic in privinta numarului de pahare de apa pe care ar trebui sa le consumam, momentelor prielnice in care ar trebui consumata sau tipului de apa utilizat. Am analizat parerile a doi nutritionisti, Mihaela Bilic si Lygia Alexandrescu de la Natural Silhouette si iata ce descoperiri am facut.
Este un lucru bine stiut faptul ca apa este indispensabila in organismul nostru, mai mult chiar, ea se regaseste intr-o proportie de 70% in organism. La fel ca aerul, apa este cea care ne tine in viata. Dar, pe langa faptul ca bem apa pentru a supravietui, avem de pe urma ei o multitudine de beneficii pe care nici nu le-am fi banuit.

Te-ai gandit vreodata ca acest lichid inodor, insipid si incolor are putere de detoxifiere, eliminand substantele nocive din organismul tau, contribuie la buna functionare a digestiei, ajuta ficatul si rinichii sa functioneze la capacitate maxima, previne constipatia si multe alte efecte care fac ca organismul tau sa functioneze normal? Sa nu uitam de faptul ca hidratarea contribuie la incetinirea procesului de imbatranire a pielii, oferindu-i un aspect mereu proaspat si isi aduce „armele” si in lupta cu greutatea.

Este adevarat ca nu apa in sine te face mai supla, dar efectul de eliminare a toxinelor si a surplusului de grasime pe care il genereaza este uimitor! Acum sa nu intelegem ca trebuie sa bem numai apa si sa nu mancam nimic doar pentru a slabi! Echilibrarea balantei intre alimentatie si consumul de apa pare sa fie cheia succesului in lupta cu kilogramele in plus!

Am auzit ca in general trebuie sa bei 2 litri de apa pe zi, acestea asigurandu-ti buna functionare a organismului, si evident sanatatea. Apoi am aflat de la un nutritionist ca pentru dieta trebuie sa consumi cat mai multa apa. Nu inteleg exact ce inseamna cat mai multa, adica sa beau si cand mi-e sete si cand nu? Sa beau in continuu de dimineata pana seara? Apoi alt specialist mi-a recomandat sa am in permanenta apa la mine si sa beau o data la 10 minute cate o gura, deoarece in acest fel voi fi hidratata pe toata durata zilei! Alt om, alta parere: nu trebuie sa bei un anumit numar de litri pe zi, ci doar atunci cand simti nevoia!

Ok, sunt deja bulversata si nu mai inteleg nimic. Am gasit in paginile cartii Mihaelei Bilic „Traiesc, deci am abtin” cateva idei care contraveneau multora dintre conceptiile despre apa in dieta consacrate pana acum in acest domeniu si mi s-a parut interesant sa aflu si parerea altui nutritionist pentru a vedea unde sunt ascunse „ambiguitatile” care nu ma lasa sa imi formez deloc o parere despre utilizarea apei in cura de slabire. Am ales-o pentru acest demers pe Lygia Alexandrescu, am suprapus opiniile si iata ce am aflat:Apa plata sau apa minerala?

Ca e plata sau minerala, in primul rand trebuie sa fie apa. Nu trebuie sa intelegem prin consumul de apa sau lichide recomandat de nutritionisti pe zi nici cafea, nici sucuri, fie ele si naturale, nici alcool. Acestea nu au acelasi efect de hidratare ca apa. Sunt lichide, dar nu pot inlocui apa, unele dintre ele, precum alcoolul sau sucurile acidulate chiar stimuland ingrasarea.

Ok, o sa spuneti ce rost are intrebarea aceasta, doar e clar ca apa plata este cea recomandata de toti specialistii si e si logic sa fie asa. Poate ca e adevarat, dar personal nu inteleg de ce in dieta nu este recomandata si cea minerala, mai ales ca Mihaela Bilic in cartea sa sustine ca diferenta dintre apa plata si apa minerala este data doar de „bulele” de dioxid de carbon pe care le are cea minerala, neavand nici o relevanta asupra aportului caloric.

De aici rezulta si curiozitatea mea. Deoarece sucurile acidulate nu sunt criticate pentru ca ar contine acid, ci zaharuri si alte substante artificiale care stimuleaza procesul de depunere a grasimilor. Logic vorbind, daca acidul nu este „vinovatul” in aceasta problema, iar apa plata si cea minerala nu contin calorii, atunci in mod normal asocierea dintre „bule” si apa nu ar trebui sa fie daunatoare dietei. Si atunci de ce nu e recomandata in general in dieta?

Am cercetat si am aflat de la Lygia Alexandrescu un lucru pe care nu il stiam si anume ca apa minerala este „prietenoasa” nu numai cu silueta, ci si cu organismul nostru, sigur, atata timp cat nu exista probleme de genul litiazei renale sau biliare, cazuri in care consumul acesteia conducand mai degraba la aprofundarea acestor afectiuni.

Un alt dezavantaj al utilizarii apei minerale ar putea fi balonarea stomacului si senzatia de disconfort pe care o creeaza aceasta. Dar, daca nu aveti probleme de acest gen, aveti „unda verde” la consumul de apa minerala.

„Obligativitatea de a bea doi litri de apa pe zi este un mit”


Aceasta este una dintre conceptiile Mihaelei Bilic care nu numai ca mi-a sarit rapid in ochi, dar m-a uimit, mai ales ca aceasta contravine tuturor ideilor inradacinate pana acum cu privire la consumul de apa in dieta. Diferentele dintre nutritionisti cu privire la aceasta problema erau neglijabile, in sensul in care apareau idei diferite cu privire la numarul de pahare, care intotdeauna a fost in crestere, unii ajungand chiar sa promoveze ideea paharelor „fara numar”.

Mihaela Bilic sustine ca „obligativitatea” pe care o promoveaza toti nutritionistii cu privire la consumul de apa este nejustificata si avanseaza ideea conform careia „apa trebuie bauta atunci cand simti nevoia, un aport zilnic de prea multe lichide ducand doar la eliminarea unei cantitati mari de urina diluata”.

Desigur, nu e nici daunator sa bei multa apa, in sensul ca nu apar reactii adverse sau consecinte nedorite, dar ceea ce vrea sa demonstreze nutritionistul este ca o cantitate mare de apa nu are efectele care se vehiculeaza adesea si anume ca ar elimina mai multe toxine sau ca pierderile in greutatea ar fi mai mari.

Am inchis cartea si am sunat-o pe Lygia Alexandrescu pentru a comenta si a lamuri informatia greu „digerata” anterior. Am vrut sa aflu o a doua parere. Intr-o oarecare masura ea a intarit ideea Mihaelei si mi-a spus ca, riguros vorbind, necesarul zilnic de apa depinde de mai multe caracteristici specifice fiecarei persoane, ca individualitate unica: inaltime, greutate, stare de sanatate, nivel de activitate si tipul de dieta pe care o persoana o urmeaza. Dar nu mi-a spus nici ca este gresita ideea conform careia trebuie sa bem 2 litri de apa pe zi!

Probabil ca aceasta cantitate este considerata un fel de „etalon” sau o cantitate medie, dupa care sa ne facem o imagine despre cam cata apa ar trebui sa consumam, mai ales atunci cand nu cunoastem toate elementele pe care Lygia le-a enumerat mai sus.

Totusi intre a bea apa cand simti nevoia si 2 litri pe zi este o diferenta! Important este sa nu va abtineti de la consumul de apa, si sa nu o inlocuiti cu sucuri sau alte bauturi care nu au aceleasi beneficii ca aceasta si nici nu ajuta in procesul de slabire.

Ceea ce deduc eu in acest caz este ca suntem liberi sa bem cata apa dorim, iar daca consumul este exagerat nu exista nici o problema si nici efecte nedorite, singurul disconfort fiind acela al urinarii frecvente! Deci, intre a bea prea putina apa si prea multa, eu as alege calea de mijloc, cu precadere catre mai mult decat catre mai putin!

Un pahar de apa inainte de masa, dupa masa sau in timpul mesei?

Aceasta este o chestiune care mi-a iesit in cale in toate cele trei variante de-a lungul vietii. Daca ar fi sa ma iau dupa propria exeperienta si dupa invataturile pe care le-am dedus de la diverse persoane, concluzia ar fi ca nu conteaza cand bei apa atunci cand esti la masa sau cand te pregatesti sa iei masa.

De ce? Pentru ca atunci cand eram copil, mama imi spunea ca apa se bea dupa ce servesti masa si nu in timpul mesei, deoarece asa e mai sanatos, un specialist in nutritie mi-a confirmat faptul ca inainte de masa este cel mai indicat sa bei apa, deoarece ar taia din pofta de mancare, iar alt nutritionist m-a avertizat ca nu ajuta in dieta un pahar de apa inainte a manca, ci in timpul mesei.

Asadar, eram sigura ca acest lucru nu are o importanta prea mare, deoarece parerile sunt atat de diverse, incat oricum as proceda diferenta nu ar fi prea mare. Conformata fiind situatiei si neajungand la nici un rezultat, am incetat sa ma mai gandesc la acest aspect, pana in momentul in care ochii mei au cazut pe o pagina a cartii Mihaelei Bilic si am vazut urmatoarea afirmatie: „apa trece repede prin stomacul gol, deci in loc sa beti un pahar de apa inainte de masa mai bine mancati si beti apa in inghitituri mici pe tot parcursul mesei”. Nutritionistul sustine ca in acest mod stomacul nostru va fi plin mai mult timp.

Nu m-a mirat conceptia ei, nu era prima oara cand o auzeam. Ca si in cazurile anterioare, am consultat-o si pe Lygia cu privire la acest aspect. Ea mi-a impartasit o alta idee pe care de asemenea o „imbratisasem” cu ceva timp in urma si anume ca „apa consumata inaintea mesei poate determina instalarea senzatiei de satietate mai repede si astfel se vor consuma cantitati mai mici de alimente”.

Ce concluzie tragem? Un consens se pare ca nu avem cum sa gasim intre aceste idei, dar analizand informatiile pe care le avem ajungem aproximativ la aceeasi concluzie ca mai sus. Putem sa bem un pahar de apa si inainte de apa, nu face altceva decat sa treaca prin stomac si in timpul mesei! Important este ca nici una dintre variante nu provoaca reactii adverse sau efecte negative asupra digestiei, deci putem savura in voie „delicioasa” apa oricand si la orice ora!

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 mar