armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Ce urmeaza dupa generatiile X, Y si chiar Z?

De în Monden 28 mar 2009
Anul 2009 este integrat in ceea ce se contureaza a fi generatia Z, care are ca final aproximativ anul 2025! Traim deja in aceasta generatie si avem deja conturate liniile mari si transformarile care au loc in structura ei, trasaturile ei putand fi usor deduse si deja comentate . Noi ne-am ambitionat si am ars etapele, am sarit peste generatia Z, si ne-am propulsat in viitor aterizand direct in 2025 pentru a deslusi previziunile in legatura cu urmatoarea generatie, cea a copiilor nostri. Priveste "imagini" din viitor, de la Lucian Trasa, Coordonator al Centrului de Psihologie Integrala si al Centrului de Studii in Transbranding.

Omul - ultima frontiera si "inceputul sfarsitului"; o entitate nedeslusita nici macar in mileniul al treilea, spontana, fara reactii previzibile si cu o minte agera din ce in ce mai complexa din generatie in generatie. Insa habitatul in care a fost propulsat omul inca de la prima aparitie s-a schimbat total si a modelat in timp caractere si personalitati diferite, trasaturi si caracteristici care au definit milioane de oameni in decursul unor decade.

Aproximativ din 20 in 20 de ani generatiile isi schimba "haina", naravurile, look-ul, adoptand o noua imagine cu noi indivizi si directii de cultura si civilizatie. Stim prea bine ce au insemnat pentru societate in care traim acum generatiile trecute: sa aruncam un ochi in trecut si sa reamintim pe scurt unele dintre cele mai importante generatii care au apus in timp, dar care ne-au oferit oameni de valoare, genii, principii si directii de civilizatie incontestabile.

Nu este scopul articolului meu sa reamintesc despre generatiile trecute, nerabdarea de a ma proiecta si eu in viitoarea generatie, careia nu stiu daca ii mai prind sfarsitul, insa pe care vreau sa o explorez cel putin imaginar alaturi de psihosociologul nostru fiind mult mai interesanta si savuroasa din punct de vedere al continutului informational,  insa nu putem trece cu vederea generatii precum Baby Boomers (1946-1960) caracterizata prin optimism, orientare spre munca de echipa, implicare, dezvoltare personala, o generatie care traia prezentul, fara a se orienta catre viitor si care a daruit lumii oameni de valoare, precum John/Jacqueline Kennedy, M.L King sau Ghandi; trecand apoi prin urmatoarele doua X si Y (1961- 2000) traversate de momente istorice importante si de impact: caderea zidului Berlinului, fenomenul Watergate, atacul terorist de la turnurile gemene din New York si altele, cu oameni in continua schimbare, atat de personalitate cat si de comportament si fizionomie, captati de dorinta de a invata si de a depasi bariere in privinta educatiei, dar fara a se stradui foarte tare sa termine scolile si fiind martori ai bombardamentelor  tehnologice de ultima ora: de la video, Nintendo, telefonul mobil, laptopul, "revolutia" internetului, DVD-ul, Mp3 Player-ul etc. Caracteristicile oamenilor sunt mult mai complexe in aceste doua generatii: diversitate, optimism, gandire globala, echilibru, distractie, sociabilitate, moralitate, indatoriri civile, etc si dependenta de tehnologie este mai impregnata si mai puternica decat propria creativitate.

Ultima generatie a fost denumita generic Z si este cea cuprinsa intre aproximativ intre 2000 si 2025 - este o generatie crescuta in directa legatura cu revolutia tehnologica, avand un impact definitoriu asupra mentalitati si comportamentului individului. A mai fost botezata si in alte feluri precum "generatia tacerii", "generatia virtuala" sau "generatia internetului (google)". Indivizii din aceasta generatie sunt extrem de tineri, dar se pot considera consumatori activi si foarte conectati intr-o lume in care comunicarea digitala este omniprezenta.

"Generatia viitorului" - 2025+

Nu am stiut cum sa ma proiectez atat de departe in timp si nici sa debitez un nume pentru o asa generatie indepartata de mintea mea. Sper ca pana la sfarsitul "teleportarii" sa reusesc sa imi creez o imagine de ansamblu asupra a ceea ce va insemna generatia de la 2025 in sus si de aceea eu o sa o numesc generic "generatia viitorului" sau pur si simplu "generatia 2025+"

Abordarea holista a existentei umane - premiera in viitor

In continua dezoltare stiintifica si tehnologica, vaga mea impresie este ca valori culturale traditionale vor incepe sa paleasca in fata unor noi atitudini si curente culturale. Lucian Trasa imi risipeste aceste temeri si ma asigura ca  generatia viitoare nu se va rupe de valorile traditionale impamantenite deja, cel putin nu de acelea referitoare la umanism si spiritualitate: "Dimpotriva, cred ca acea generatie va fi prima care va reusi sa asigure referinta totala –unii prin negare, dar cei mai multi prin afirmare – la acele valori care au fost pierdute odata cu acceptarea dualismului descartian ca paradigma a existentei si mai apoi cu instalarea pozitivismului si realismului stiintific.”

Cu siguranta, spune psihologul,  conceptul de stiinta isi va modifica sensul, apropiindu-se de denotatiile primare, iar aceasta generatie va fi prima care va beneficia de abordarea holista a existentei umane.  Se va renunta astfel al viziunea atomista puternic implementata si unanim acceptata foarte multi ani, prin care se analizau partile componente ale unui intreg, luate separat, precum si relatiile existente intre aceste componente. Holistii sparg conceptia si  sustin cu tarie ca intregul este mult mai complex si inseamna mai mult decat o simpla suma a partilor sale. Deci, cea mai buna cale de a studia comportamentul unui sistem complex, respectiv al existentei umane, este sa-l tratezi ca pe un intreg si abia apoi sa treci la analiza structurii si partilor componente.

"Formele comunicarii se vor extremiza"

Pe acelasi suport tehnologic puternic dezvoltat in detrimentul interrelationarii, am abordat ideea continutului comunicarii in viitor si a transformarilor inevitabile ale fenomenului care deja a inceput sa isi faca simtita prezenta inca din aceasta generatie. In niciun caz nu putem vorbi de o pierdere a continutului comnunicarii nici chiar de la 2025 incolo, spune specialistul; daca ar fi sa abordam un sens mai general al termenului, am putea spune ca atata timp cat va exista viata, va exista si comunicare, deci si continut al acesteia.

Insa cele care se vor extremiza sunt formele comunicarii, sustine psihologul:

- va exista o comunicare uzuala, sociala, de nivel comun care se va baza pe tehnologie si pe gadgeturi SciFi
- o comunicare umana care se va apropia de ceea ce numim astazi ca extrasenzorial

Conform specialistului, predictiile in privinta interrelationarii si comunicarii in masa sunt optimiste si nu atat de pesimiste pe cum le-am putea anticipa: "Cred ca acea generatie va fi prima care va incepe sa se foloseasca de un spectru mai larg al comunicarii, nelimitandu-se doar la cea uzuala, tehnologica."
 
Individul singuratic, alienat,  nu va mai avea o conotatie negativa


Sa fie oare generatia 2025+ una in care vom intalni mai multi indivizi singuri decat grupuri? Cum il percepem pe individul viitorului? Ca pe un inadaptat social, un singuratic, un alienat? Poate ca tindem spre o asemenea conceptie creionata pe baza unor fenomene reale de astazi si a unor tendinte ce se contureaza in generatia pe care o traim.

Lucian Trasa insa nu numai ca nu creioneaza un portret negativ al viitorului, dar surprinde elemente de un real interes, care vin sa ne socheze in raport cu ceea ce gandeam: pe de-o parte, spune specialistul, nu se stie daca va fi o generatie etichetata ca fiind una plina de indivizi solitari, insa nici nu are importanta pentru ca sensul pe care il atribuim astazi conceptului de "singur" si "impreuna" nu numai ca nu va mai avea o actuala conotatie negativa, dar nici nu vor mai prezenta un interes real pentru societate. "Pentru acea generatie n'singur' si 'impreuna' vor fi termeni fara sens, pentru ca relationarea sau eficienta acestei relationari va depasi cadrul strict social. Altfel zis, singur si impreuna sunt termeni care presupun un univers gol, fragmentat si populat cu diverse obiecte sau persoane. Or, generatia despre care vorbim va depasi cu siguranta aceasta perspectiva limitata si extrem de paguboasa pentru dezvoltarea umana psihospirituala."

Portretul fizic al individului generatiei 2025+

Evident ca atunci cand ne gandim la viitor ne gandim la transformari de orice ordin, fizic , psihic, spiritual. A venit momentul sa ne intrebam daca fizionomia si stilul nostru vestimantar va avea de suferit odata cu trecerea in alta etapa. Este destul de greu de apreciat cum se vor schimba trasaturile, mai ales intr-un timp atat de indepartat, dar "acest corp pe care-l avem este rezultatul a zeci si sute de mii de ani de evolutie, asa ca nu cred ca vom avea un al trup. Cel putin prea curand nu se va intampla asta. Dar, cu siguranta imaginea si stilul vestimentar vor avea noi identitati, apropiate de noua filosofie a existentei umane pe care o va impartasi acea generatie", sustine specialistul.

Ca o nota mai mult sau mai putin ironica, Lucian Trasa prefigureaza o schimbare de pradigma in privinta liniei de accesorii actuale purtate de unii si in privinta utilitatii lor in viitor: " nu cred ca se va mai purta lantul greu de aur la gat sau bratara masiva la incheietura. Iar cei care totusi le vor purta vor fi nevoiti sa le poarte ca instrumente de monitorizare si de limitare a deplasarii intr-un anumit teritoriu, pentru ca arestul la domiciliu sau interdictia de a parasi o anumita locatie vor fi principalele forme de pedeapsa."O constiinta "Eco" mai profunda si orientarea catre propriul "eu" - preocuparile individului

Vor aparea o multitudine de transformari, de preocupari, motivatii si comportamente si este si normal sa se intample asa. Pornind de la premisele deja instalate inca din aceasta generatie, in care se incearca promovarea si instalarea unei constiinte eco mai profunde si ca o "dezmeticire" la concret si la  intamplarile din jurul mediului inconjurator, omul generatiei viitoare va fi intr-adevar preocupat intr-un mai inalt de mediu si de valorile general umane, pentru ca, sustine Lucian Trasa, "El se va naste intr-o societate si intr-un moment in care grija pentru mediu va incepe sa dea primele rezultate concrete. Acest fapt il va face sa creasca cu un respect major pentru ceea ce se intampla cu corpul, mintea si sufletul lui, care vor fi intelese intr-un mod firesc ca fiind integrate si nu parti separate din Univers. Probabil ca in acel moment paradigma noii fizici se va fi difuzat la toate nivelele existentei, transformandu-se dintr-o teorie generoasa, intr-o serie de practici, norme si reguli de existenta."

Generatia 2025+ - o  revolutie comerciala si industriala sub stindardul valorilor morale

Oricum, spune spcialistul, existenta nu va mai fi atat de fragmentata ca acum in ceea ce priveste rolurile pe care le avem de jucat: in prezent, fiecare dintre noi are un rol, o masca pe care o poarta  in functie de contextul social in care se regaseste. "Acest carusel al rolurilor sociale va tinde sa fie folosit din ce in ce mai putin si aceasta pentru ca aparentele sociale, falsele valori, “pozele” si “fitele” noastre de acum isi vor pierde din functiile societatii noastre contemporane, care va fi considerata de catre omul acelei generatii ca fiind mai putin civilizata si gresit economic-orientata."

Pe umerii acelei generatii va sta o povara serioasa pentru ca ea va trebui sa duca mai departe si sa impuna noua economie si noile reguli comerciale, spune Lucian Trasa. Conturam deja aparitia unor schimbari majore in ceea ce priveste sistemul economic, comercial si industrial de acum, transformare care va cu greu suportata si manevrata de oamenii noi generatii pentru ei vor fi nevoiti sa faca fata unei societati mai imbatranite si obosite de lupta pentru refacerea economica de dupa criza. Aceasta generatie va fi cea care va intelege faptul ca economia nu trebuie sa fie vazuta ca o stiinta sau ca o parte a existentei care pare a fi guvernata de legi proprii – pentru ca in treacat fie spus nici nu este asa, economia fiind o falsa stiinta – ci va readuce gandirea si comportamentul economic la adevarata sa valoare – aceea de “adjuvant” al existentei, de “rau necesar” al societatii. " Generatia respectiva va fi prima dupa mult timp care nu va masura bunastarea dupa criterii materiale si financiare.

Pentru a ne putea imagina mai bine ceea ce se va intampla in viitor, psihologul ne ofera un exemplu concret al unei schimbari majore ce va avea un impact de exceptie asupra societatii: Un automobil de 300cp care va consuma 20litri/100km nu va mai putea fi vazut decat intr-un soi de muzeu al inconstientei contemporane, marile nume ale industriei auto fiind nevoite de ani buni sa-si regandeasca strategiile si conceptele auto. Vor exista branduri, sustine specialistul,  dar ele vor fi mai putin comerciale si isi vor pierde functia de vanzare. Vor fi branduri culturale, morale, educationale care vor constitui modele ale acelei generatii.
Casatoria intre sexe de acelasi fel - firescul din societate

Unul dintre marile puncte de interes pe lista intrebarilor mele a fost cel legat de institutia familiei, pentru ca dupa ultimele estimari din timpurile actuale familia incepe sa dobandeasca noi sensuri dintre cele mai ciudate. Se pare ca familia monogama incepe sa capete amploare, ceea ce nu este o veste tocmai buna pentru viitorul copiilor nostri, si pentru evolutia societatii in general. Insa psihologul sustine ca "Va mai exista familie, dar legile civile care reglementeaza acest nivel al existentei vor fi destul de permisive, tocmai pentru ca generatia respectiva isi va constientiza responsabilitatile sociale si personale dintr-o alta perspectiva. Nu doar ca serviciile de consiliere psihologica si spirituala vor fi ajuns deja un “bun de masa”, dar ele ii vor insoti si ii vor ajuta pe cei din generatia respectiva sa se impace mai bine cu gandurile, sentimentele si conduitele lor. "

Vor mai persista  familii nucleare, dar vor fi si multi parinti singuri care isi vor creste copiii la fel de bine si de frumos ca o familie in care rolurile de parinti sunt regasite pe pozitiile actuale, ca sa zicem asa.

Totodata, familiile cu parinti de acelasi sex vor fi mai numeroase ca acum, pentru ca majoritatea statelor lumii vor fi permis deja acest tip de casatorie.

Copiii viitoarei generatii sunt greu de descris si de interpretat, insa Lucian Trasa trage speranta ca vor fi la fel de frumosi si de buni ca si parintii lor.

Perspectiva pesimista isi face si ea loc in portret, inevitabil

Din pacate insa, ce am descris mai sus nu este decat perspectiva frumoasa asupra lumii, sustine specialistul.  O latura pesimista pare sa isi faca loc sau sa persiste si in vremuri indepartatea, ea fiind inevitabila: "Vor mai exista si atunci – ca si acum - state si zone sociale cu probleme. Vor mai fi si atunci – ca si acum – oameni care vor alerga toata viata dupa bani si avere si care vor descoperi pe patul de moarte ca si-au ratat existenta. Vor mai fi si atunci – ca si acum – politicieni corupti si prosti. Insa vor fi cu mult mai putini si vor avea aerul perimat si usor comic al unei lumi pe cale sa dispara. Totodata vor fi si mai putini oameni tineri, vor fi si mai putini europeni, vor fi si mai putine resurse conventionale. Probabil ca va fi si mai putina Romanie ca cea de acum."

Imi dau seama acum ca perceptia mea asupra generatiei viitoare era una "robotizata" din perspectiva intrebarilor pe care le-am adresat specialistului: mi-am imaginat o lume gri, strict tehnologizata, cu oameni dezinteresati, tacuti, solitari,  egocentristi si indiferenti fata de tot ceea ce ii inconjoara, care s-ar imparti in doua categorii mari: cei cu foarte multi bani si afaceri murdare si cei foarte saraci pierduti pe undeva pe strazi intunecate. Era o imagine apocaliptica in mintea mea; ceva apropiat de "sfarsitul lumii". Dar se pare ca m-am inselat , iar pe parcursul acestui traseu imaginar de descifrare a viitorului individului generatiei 2025+, traiectoria perceptiei mele s-a redresat: sunt si vesti bune si vesti rele, insa ceea ce mi se pare cu adevarat important este faptul ca omul nu-si va pierde deloc valorile morale sau traditionale inramate, ba poate ca vor fi chiar recultivare si reinterpretate, profund amplicate, iar explozia valorizarii banului din ziua de azi va fi aproape total exterminata: banii nu vor mai fi un scop in sine ci doar un mijloc, "un rau necesar" fara prea multa valoare.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr