armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

10 motive pentru care sa mananci cruditati, benefice pentru tine si pentru planeta!

De în Sport 19 mar 2009
Adoram mancarea gatita: gustul aromelor amestecate in diverse condimente preparate prin diverse moduri ne incanta simturile! Fast-food-ul, prajelile si snacks-urile sunt un stil de viata pentru majoritatea dintre noi. Noi iti aratam ca a manca alimente in stare naturala nu numai ca este un stil de viata sanatos, dar si o protejare a naturii si a planetei in general. Sa empatizam cu natura si cu sanatatea!
Stiam de zilele trecute ca urmeaza acest articol; un material cu potential, care ar trebui sa fie de impact, caci este un subiect de importanta majora, dar ma framantam cum sa fac sa fie un text persuasiv, o idee de urmat si nu una dintre alte pledoarii pentru "green life" trecute cu vederea fugitiv de fiecare cititor. Si atunci mi-am dat seama ca nu trebuie sa fie manipulator deloc textul: cine are ochi sa vada, sa vada si cine are urechi sa auda, sa auda! Nu trebuie sa obligam pe nimeni sa contribuie la salvarea unei naturi care la ora actuala sta intr-o cumpana periculoasa si nu trebuie sa te determin eu sa actionezi pentru un aer mai curat, pentru o apa mai "gustoasa" sau pentru  o natura mai verde. Nu trebuie sa iti spun eu ca viitorul copiilor tai poate fi compromis intr-o natura moarta, intr-un deseu in continua expansiune. Vrei ce-i mai bun pentru copilul tau? Sunt sigura ca da: aud mamici si tatici care graiesc aceleasi cuvinte:  vreau sa-i asigur copilului meu un viitor stralucit; vreau sa ii ofer tot ce e mai bun la ora actuala pe piata, sa nu-i lipseasca nimic!

Dar nu totul sta in hainute, jucarii si alimente de cea mai buna calitate: ce vei face cand copilului tau ii va lipsi aerul, apa, iarba... natura? Cum il va ajuta ceea ce ai tu de oferit? Iti spun eu: nu il va ajuta - va trai mai putin, va suferi mai mult si se va imbolnavi mai repede - fara o natura infloritoare, vie, epidemiile se vor instala cu repeziciune si ne vor distruge incet si dureros viata. Un tablou nu prea vesel, dar realist! Stiu ca tu singura nu poti schimba lumea, dar poti fi parte integranta a unui proces indelung si concomitent prin care ne putem bucura de o viata mai buna intr-o natura mai curata. Nu vrei aer urat mirositor de care nu stii cum sa te feresti mai repede si nici apa poluata de deseuri care iti provoaca greata numai cand o privesti? Vrei ceva bun pentru tine? Inca nu ti-ai dat seama ca natura este cea care iti ofera tot ce este mai bun in farfuria ta, in casa ta si in viata ta? Actioneaza pentru a fi sanatoasa si pentru ca viitorul copilului tau sa miroasa a natura vie!

1. Mananca crud!

Gandindu-ma la tema discutiei de astazi, am acordat o mai mare atentiei aspectului mancarii gatite si alimentelor naturale zilele acestea, in opozitie directa cu mancarea gatita din oala! Chiar aseara am intrat intr-un supermarket cu gandul la achizitionarea unei salate verzi si a unei legaturi de ceapa pentru a le servi la cina! Am ajuns la raionul amenajat pentru legume si fructe si pentru prima data am constientizat frumusetea acestui raion: culorile, veselia, formele savuroase, prospetimea. De fapt, acum realizez ca de fiecare data cand fac cumparaturile intr-un hypermarket, jumatate din ele sunt pungute pline cu tot soiul de fructe si legume, unele mai colorate ca altele si cu un rol bine definit. Insa pe cele mai multe nu le mananc in stare naturala, ci le gatesc. De ce? Nu stiu! Poate pentru ca asa am fost invatati de mici! Pentru ca daca pana acum cativa ani nu mancam deloc telina negatita, acum o savurez cu placere goala sau intr-o salata de cruditati, alaturi de morcovi si mere. De asemenea, daca nu concepeam spanacul negatit, acum il degust in diverse salate fara nici o problema! Sunt multe legume pe care am invatat cu timpul sa le mananc cu adevarat si al caror gust real nu il cunosteam.

Stiai ca gatind alimentele la peste 118 grade Fahrenheit, distrugi aproape toate elementele nutritive de care ai nevoie din mancare?  Gatind mancarea "omori" energia din aceste alimente. Nu preferi sa ingerezi energie pura in loc de natura moarta? Este adevarat ca daca prepari o supa si consumi legumele alaturi de zeama, poti recupera multe minerale si vitamine pe care le-a pierdut in timpul fierberii, dar cand fierbi legume doar pentru a le servi ca garnitura alaturi de altceva si zeama o arunci, nu ai rezolvat nimic, caci ceea ce mananci sunt de fapt "resturi" de mancare, toate vitaminele ramanand in apa in care au fiert!

2. Enzimele fac diferenta!


Putina lume stie cat de importante sunt enzimele pentru organismul nostru, ele sunt substante cu rol major in dirijarea si realizarea proceselor metabolice. Unul dintre dusmanii acestor substante esentiale este chiar gatitul: acesta ne priveaza de crearea enzimilor care ajuta la functionarea optima a organismului. Si corpul nostru produce enzimi, dar nu suficiente, de aceea avem nevoie sa ne aprovizionam din alte surse, si acestea sunt chiar cruditatile pe care, din pacate, le savuram de foarte putine ori si mereu alaturate altor preparate, in principiu gatite. Invata-te sa faci din legume si fructe feluri principale de mancare!

3. O energie ametitoare!

Sunt sigura ca ai simtit pe pielea ta senzatia de revigorare si refrisare pe care ti-o ofera un fruct, precum si impulsul de energie de care ai nevoie atunci cand simti ca sarcinile zilnice de zi cu zi te darama atat fizic, cat si psihic. Dar de ce sa facem din ele un "remediu" periodic, cand ne putem aproviziona zilnic cu astfel de energie! Asa vei fi o "wonder-woman", iar secretul este atat de simplu. Incepe chiar de azi sa te aventurezi doar prin raionul de legume si fructe al unui magazin si descopera retete noi si condimente imbietoare care sa faca din masa ta un festin regal!

4. Un somn de calitate si mai putina nevoie de a dormi!

Nu numai ca alimentele crude te ajuta sa ai un somn de calitate, dar reusesc sa te faca in asa fel incat sa nu mai simti nevoia perodica de a dormi la pranza de exemplu, pentru energia pe care o ofera este rezerva ta zilnica de odihna. Incearca sa mananci cateva zile numai cruditati si vei observa ca si trezitul va fi o placere, ceea ce pentru multe dintre noi este un adevarat chin in momentul de fata.5. O minte mai agera!

Hrana vie pentru minte ascutita! Cruditatile nu numai ca "hranesc" sistemul cognitiv, dar reusesc sa te determine sa te focusezi asupra lucrurilor cu adevarat importante, sa empatizezi cu ceilalti. Lucrurile devin mai simple, sarcinile de serviciu nu te mai deprima, reusesti sa te concetrezi mai bine si randamentul este mai ridicat. O viata mai simpla, o viata mai fericita!

6. Mananca... pe saturate!


Ce dorinta avem noi femeile in general atunci cand vorbim de alimentatie? Sa mancam cat mai mult si sa nu ne ingrasam! Nu este chiar sanatos sa mananci foarte mult, dar este un lucru interesant faptul ca in cazul acestor alimente nu ai restrisctii de ore sau de zile; este o dieta continua daca vrei, in care chiar si daca ai depasit portia medie de alimente nu te vei simti balonata si satula pana la refuz; sunt alimente care iti umplu stomacul intr-un mod delicat si care au "grija" de tine.

Plus de asta, iti poti transforma gustarile la care pofteai inainte: placintele, dulciuri, pateuri si alte astfel de produse, in delicii pline de sanatate la care ai voie sa depasesti portia: de exemplu, mie imi place tare mult sa rontai morcovi si telina crude; am descoperit intamplator cat de savuroasa este telina si a devenit una dintre gustarile mele inofensive de acasa. Le tai bucatele si le rontai in fata tv-ului. Sau fructele au devenit in timp inlocuitorul dulciurilor. Exista o varietate asa de mare de fructe incat nu te poti plictisi sau satura niciodata de ele!

7. Mai putina mizerie, mai putina poluare!


Experienta isi spune cuvantul aici: multe vase, multa mizerie, miros si multa dezordine atunci cand gatesti! Dar cand faci o salata, totul se schimba: se prepara in 5 minute, doar speli legumele, le cureti dupa caz si gata mancarea. Nici miros persistent de mancare, nici vase multe de spalat si cu aceasta ocazie ajuti si planeta: nu mai sunt borcane de aruncat, plastice si alte elemente greu de reciclat. Cojile legumelor si fructelor se degradeaza extrem de rapid si mediul inconjurator nu are de suferit.

8. Uita de impachetat sau de depozitat mancare!


Desi ne-am invatat sa pastram mancarea mai multe zile in frigider (pentru ca mancarea gatita rezista mai mult decat cruditatile), nu este nici recomandat, nici sanatos. Important este sa mancam proaspat pentru a ne bucura de toate elementele nutritive pe care legumele si fructele ni le pot oferi, pentru ca odata cu scurgerea timpului acestea isi pierd incet-incet din nutrienti.

Cum a manca natural inseamna proaspat si in stare cruda, deci sanatos, acest tip de alimente nu se pot prepara si apoi depozita in frigider: de exemplu, ai observat ca salatele sunt bune pe moment, daca trec ore, legumele isi schimba culoarea, dar si gustul. Cele gatite rezista, pentru ca fierberea este o modalitate de conservare, insa nu este recomandat si nici nu favorizezi protejarea mediului inconjurator!

9. Un organism echilibrat si curat!


Alimentele crude ajuta la o digestie mai buna, la reglarea tranzitului intestinal si la detoxifierea organismului. Daca mananci numai cruditati, iti asiguri o sanatate de fier si un organism echilibrat, atat in interior cat si in exterior. Voiosia culorilor acestor alimente, prospetimea si energia lor patrund adanc in fiecare fibra si totul se vede pe pe chipul tau!

10. Comuniune cu natura!


Consumand alimente crude, proaspete, te simti pur si simplu diferit: in comuniune cu natura, iti dezvolta o alta stare de spirit decat alimentele procesate, semi-preparate sau din fast-food care nu exprima voiosie, ci depresie. Sa fim mai unite si sa invatam sa intelegem natura, fiind complicele ei, ajutand-o sa renasca de fiecare data si odata cu ea si noi! Sa mancam sanatos, colorat, crud, natural, proaspat si sa protejam mediul inconjurator, el fiind habitatul in care noi ne instalam comod si sigur; sa il facem si mai sigur, cel putin din punct de vedere al sanatatii si curateniei!

Iata 10 motive pentru care tocmai mi s-a facut pofta de gustarea aceea de care vorbeam mai sus: morcovul si telina! Abia astept sa ajung acasa si sa cotrobai frigiderul dupa aceste doua minuni ale naturii. As minti sa spun ca mananc numai cruditati, dar mi-am propus ca de acum sa fiu in acord cu primavara si sa ma subordonez ei din punct de vedere culinar: universul legumelor proaspete de primvara deja a inceput sa isi faca loc in frigiderul meu. De fructe, nici nu mai vorbesc.

Tu cum protejezi natura? Reusesti sa mananci sanatos? Spune-mi mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr