1. Se stie ca obezitatea este una dintre principalele cauze ale mortalitatii la nivel mondial, de aceea trebuie sa avem grija de sanatatea si regimul alimentar ale copiilor nostri. Spuneti-ne cateva principii de baza pentru a nu avea probleme in acest sens.
Principiul de baza este sa nu asimilam mai mult de 2 000 de calorii pe zi. Proteinele trebuie sa reprezinte 30% din regimul alimentar zilnic, carbohidratii – 40%, iar grasimile, 30%. Copiii trebuie sa manance intre 5 si 7 portii de fructe si legume pe zi si sa bea multa apa. Obezitatea este provocata, in multe cazuri, de caloriile lichide, de aceea copiii trebuie sa evite bauturile carbogazoase, bauturile energizante si sucurile in exces (sucurile proaspete din fructe sunt mai bune decat sucurile acidulate). Copiii trebuie sa faca, bineinteles, multa miscare.
2. Ne confruntam cu stresul zi de zi, dar dumneavoastra spuneti ca, in unele situatii, stresul ne poate ajuta sa facem fata problemelor cotidiene. Spuneti-ne 5 simptome care ne anunta ca am depasit limita de siguranta de stres. Cum putem invinge stresul?
Stresul este o problema majora. Ne putem da seama ca am depasit limita de siguranta de stres cand acesta ne afecteaza activitatea cotidiana. Va dau 5 exemple despre modurile de manifestare ale stresului:
- lipsa somnului
- un regim alimentar sarac in vitamine
- lipsa activitatii fizice
- racelile, gripele frecvente
- depresie
Putem invinge stresul prin:
- adoptarea unui program sanatos de somn, care cuprinde trezirea dimineata devreme si culcarea seara devreme
- adoptarea unui regim alimentar sanatos, bazat pe controlul caloriilor, in mod special a zaharurilor si a grasimilor, consumarea de alimente care contin proteine benefice si cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi
- adoptarea unui program regulat de exercitii sportive, inclusiv antrenament de rezistenta cel putin de 2 ori pe saptamana si antrenament cardio de 2-3 ori pe saptamana
- prevenirea racelilor si starilor gripale prin adoptarea unei alimentatii si a unei igiene sanatoase (spalarea pe maini), formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, dupa cum am precizat mai inainte, si dormitul suficient
- gasirea unui sprijin permanent in prieteni/familie, cu care sa puteti discuta despre motivele depresiei/stresului.
3. Atunci cand lucrati cu femeile, care este principala dificultate pe care o intalniti? Ne puteti da un exemplu, din experienta dumneavoastra, pe aceasta tema?
In general, principala problema cand lucrez cu femeile este masa musculara redusa si grasimea. Femeile au mai multa grasime din cauza perioadei de sarcina. De asemenea, femeile au mai putina masa musculara. Masa musculara arde caloriile si ne ajuta sa avem greutatea optima. Pe masura ce imbatranesc, femeile isi pierd masa musculara si se ingrasa mai mult decat barbatii, ceea ce incetineste metabolismul.
Acest fenomen este descris cel mai bine de termenul SARCOPENIA, folosit sa desemneze, in cazul femeilor, pierderea de masa musculara din cauza inaintarii in varsta.
4. Descrieti-ne o zi din viata dumneavoastra, in privinta regimului alimentar si a antrenamentului. Va face placere sa faceti sport? Dati-ne un exemplu de meniu pe care il consumati cu strictete.
Antrenamentul fizic este foarte important pentru mine, ma antrenez zilnic. Astfel, lupt impotriva stresului, sunt sanatos, plin de energie si in forma din punct de vedere fizic. Ma antrenez cel putin 5 zile pe saptamana. Fac zilnic 30 de minute de antrenament de rezistenta cu greutati si 30 de minute de antrenament cardio, in total ma antrenez o ora.
5. Care sunt felurile de mancare preferate si de la care nu va puteti abtine, desi contin foarte multe calorii? Dati-ne 3 exemple.
Cel mai mult imi plac salatele, carnea sanatoasa si carbohidratii. Exemple de carne: fripturi din carne organica de vaca, pui, curcan si porc. Dintre carbohidrati, imi plac pastele, orezul si cartofii. In cazul salatelor, imi place sa fie cat mai colorate si sa le adaug peste.
6. Vara a sosit! Ce alimente ne recomandati, pentru a fi intr-o forma fizica buna?
Pentru ca se apropie vara, vitamina D este foarte importanta. Ea este atat o vitamina, cat si un hormon. Corpul nostru produce zilnic vitamina D, in mod natural, datorita soarelui, dar o si primeste din peste, carne, alune si legume verzi. Vitamina D ne protejeaza de cancer de san si de colon si stimuleaza metabolismul sa controleze nivelul de grasime. Vitamina D are multe beneficii, poate ca, in aceasta perioada a anului, este cea mai importanta vitamina.
7. Ce regim alimentar alcatuit de dumneavoastra a avut cel mai mare succes si de ce credeti ca a avut acest succes?
Lucrand cu Herbalife deja de 4 ani, prefer Herbalife. Regimurile alimentare de la Herbalife seamana cu alte regimuri, doar ca noi folosim substante nutritive extrase din plante, cum ar fi soia, in locul proteinelor din lapte sau al altor proteine animale. Proteinele de origine vegetala au proprietati antioxidante care sunt benefice pentru organism.
8. Avand in vedere ca locul de munca si stilul de viata ne transforma intr-un fel de “legume”, dati-ne cateva sfaturi practice pentru a evita acumularea kilogramelor in plus, in absenta activitatii fizice regulate. Aveti un regim special pentru aceste persoane?
Ca sa nu devenim “legume”, sedentari, cei mai importanti nutrienti sunt proteinele. Exista trei nutrienti: proteinele, grasimile si carbohidratii. Proteinele necesita arderea mai multor calorii decat necesita zaharurile si grasimile. Va recomand sa consumati cu predilectie proteine vegetale, nu animale. Acestea asigura o greutate optima si impiedica acumularea de kilograme.
9. Cum putem sa convingem o femeie supraponderala sa faca sport si sa respecte regimul alimentar strict pe care i l-ati recomandat? Ne puteti da un exemplu din experienta dumneavoastra de nutritionist?
Cand ofer consiliere persoanelor obeze, recomand tuturor exercitiile fizice. Acestea pot sa insemne pedalatul pe o bicicleta statica, plimbarile prin oras sau inotul in piscina sau mare, fara sa se ridice greutati. Se pot propune multe activitati care sa incurajeze practicarea exercitiilor fizice.
10. Cum se lucreaza cu o celebritate cum este David Beckham? Ce are special regimul lui alimentar?
Lucrez cu echipa Galaxy, nu cu Beckham in mod special. Avand experienta in lucrul cu celebritatile, atunci cand le alcatuiesc regimurile alimentare ma concentrez pe nevoile individuale ale fiecareia.
Fiecare celebritate are alt program, alt orar, iar pentru a-i alcatui un regim alimentar trebuie sa te pliezi pe acesta si sa fie foarte flexibil. De exemplu, muzicienii mananca adesea seara tarziu, iar ziua dorm mult. Din aceasta cauza, regimul alimentar trebuind sa fie foarte strict.