Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

TU si...Tata

De în Tu si ceilalti 18 aug 2008
Prima iubire? Hmmm? Sa fie poate baiatul acela care imi tot da telefoane si se tine dupa mine cand plec de la liceu?!? Nu, cred ca pot merge si mai inapoi in timp. Poate cel din scoala, care imi trimitea biletele…Hmmm…Nici asta! La gradi’, baietelul acela dragut care imi oferea mereu jucariile si sandvciurile lui?!?…Nu! Cred ca prima mare si adevarata iubire a fost TATA!

Da, de cele mai multe ori incepem a distinge acest sentiment, de iubire, inca de foarte devreme. Ulterior, el se diversifica, capata diferite conotatii, valente, interese. Prima mare iubire a copilului sunt parintii. Mama si tata. Ce simte si vede pentru prima oara copilul. In general tanjim la ceea ce vedem, iar ceea ce vedem se afla de obicei in preajma noastra, foarte aproape.

Studii efectuate pe bebelusi au aratat ca o fetita tinuta in brate de mama ei, sau de o femeie care se ocupa de ingrijirea acesteia, chiar si atunci cand este alaptata, in momentul in care intra in camera un barbat, de obicei tatal, intoarce automat capul inspre acesta. Iata ca atractia dintre sexe apare inca din fasa. Suntem adesea tentati sa spunem ca fetele seamana cu tatii, iar baietii cu mamele. Lasand la o parte latura genetica, ce indreptateste in mare parte aceasta afirmasie, am observat cu totii ca intre fetita si tata se stabileste o relatie aparte. Modul in care va evolua aceasta relatie va avea o influenta importanta asupra viitorul fetitei.

Desi ales sa poarte responsabilitatea figurii autoritare a familiei, tatal accepta aceasta pozitie, mai ales cand apreciaza ca fiica lui este “deosebita”. Unele fetite se pricep, din instinct, sa isi joace taii pe degete. Isi “testeaza limitele”, si pe ale lor dar si pe ale tatilor, recurgand la tot felul de siretlicuri “muieresti” – de la ocheade nevinovate, pupici sau imbratisari inocente, la rasete zglobii, strigate sau, chiar planset. Tatal, desi in postura de “dur”, cedeaza de cele mai multe ori. De ce? Lasand la o parte tema de baza a psihanalizei, complexul lui Oedip, aceasta atractie intre sexe pare a fi uneori mai puternica decat ratiunea.

Intre copii, fetite si tati se stabilesc diferite tipuri de relatii. Incepand cu cele firesti, in care tatal pastreaza distinctia clara intre sotie si copil, aratandu-i acestuia cu rabdare, tandrete si intelepciune care îi este de fapt locul in familie, la cele defectuoase, in care relatia dintre tata si fiica nu este tocmai bine stabilita, de aici recurgand multe situatii complicate atat pentru cei doi luati separat, cat si pentru ceilalti membrii ai familiei.

Tinand seama de faptul ca infantul, bebelusul, copilul, nu are prea multe de spus la inceputul vietii sale, el preia modelele transmise de parinti, se racordeaza la ele, fie ca e de acord sau nu, ca ii plac sau nu. Cate adolescente sau tinere nu viseaza ani in sir la “castigarea independentei”?!? “Cand o sa ma fac eu mare o sa fac cum vreau eu!” Pana una alta, chiar daca tanara a trecut de varsta majoratului dar depinde inca financiar de parinti, vrea sau nu vrea, ii convine sau nu, ramane la mana lor, a parintilor.

Pe parcursul cresterii si evolutiei copilului, exista mai multe etape in decursul carora se efectueaza schimburi intre parinti si copii, intre tati si fetele lor. Dragostea dintre cei doi ajunge sa se manifeste ludic, prin joc, prin diferite gesturi (luat in brate, hranit, spalat, imbracat…), ulterior prin schimburi de priviri, cuvinte (taticule ma iubesti? / Desigur. / Asa cum o iubesti pe mama? / Nu, asa cum te iubesc pe tine; tu esti copilul meu.).

In cele mai multe din cazurile in care relatia dintre tata si fiica este defectuoasa, in care tatal se simte mult mai apropiat si chiar atras de fiica decat de sotie, fata, desi nu are cum sa se apere de aceastainvestire prematura, se supune sau nu “favorurilor” tatei. De aici se poate isca un perpetuu joc intre cei doi, in care unul (tatal) da prea mult si cui nu e indicat (fiicei), iar celalalt primeste vrand nevrand ceea ce i se ofera, chiar daca merita sau nu. In cazul in care acest mod de comunicare se va desfasoara sub egida acestui model pentru un timp indelungat, intre cei doi se va stabili o relatie care cu greu va permite interferenta altcuiva, mai ales cea a unui viitor pretendent la mana fetei.

Chiar si in cazurile in care tatal si fiica stabilesc o relatie fireasca, de parinte si copil, tatal incepe sa isi faca griji pentru viitorul fetei, mai ales in ceea ce priveste ulterioarele ei alegeri referitoare la barbati, iar asta chiar inca de cand copila apare pe lume.

Si intr-un caz si in celalalt, fata poate invata cum sa devina independenta, cum sa isi exprime punctul de vedere fara a-si leza tatal, a-l mahni sau transforma intr-un dusman sau, de ce nu, fara a profita de slabiciunea lui pentru ea. Desigur, in decursul acestui proces, un rol foarte important revine mamei. Ulterior, introducerea in societate (gradinita, scoala…) completeaza aceasta educatie, prin exemple si indrumari, prin imitatie sau jocuri de rol.

In cele din urma, de individ in sine depinde conturarea propriei personalitati, de bagajul cu care vine pe lume (gene, trasaturi, inclinatii…). Iar ce nu va primi acasa, va gasi in final, prin intermediul propriei experiente de viata.
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (18.08.2008, 21:53)
voi doua, michaela si rimi ati avut doua tipuri diferite de relatie cu tatal vostru. eu nu am avut tata deloc. fiecare din noi a gasit un mod de relationare cu o figura masculina autoritara, tatal din casa sau un substitut, in cazul meu cred ca bunicul.

articolul mi-a fost inspirat de o experienta din cabinet, cu o tanara al carei tata confunda acut pozitia fiicei lui cu cea a sotiei. se comporta cu fata ca si cu o amanta, era gelos, se infuria in mod ciudat pe ea, ba ii arata prea multa afectiune, ba o respingea...fata isi daduse seama intrucatva ca atitudinea tatalui ei e total deplasata; era uimita si contrariata si nu stia cum sa reactioneze, ce sa faca sa il domoleasca, sa restabileasca echilibrul, fiecare sa isi reia locul care i se cuvenea. in parte, era tentata si sa profite nitel de situatia cu pricina.

acum e greu de spus pt care din noi a fost mai bine. care s-a descurcat mai usor sau a avut de invatat mai multe din prorpia experienta. cred ca important e acum sa stie fiecare cum sa relationeze cu un barbat, ce poate astepta de la el, ce poate oferi si, mai ales, cum sa ii fie bine in cadrul relatiei, sa fie fericita.
Răspunde-i
michaela (18.08.2008, 15:57)
din pacate ptr mine,nu a existat niciodata o"relatie" intre mine si tata.dimpotriva,mereu ma indeparta de el,iar fratele meu era ratiunea lui de a trai...desi de multe ori am incercat sa ma apropii de el,nu am reusit
Răspunde-i
(18.08.2008, 14:17)
Eu si tatal meu avem intradevar o relatie speciala. Si de cele mai multe ori cand am ceva care ma framanta sau vreau un sfat apelez prima data la tata, in locul mamei. Tata ca orice barbat si-a dorit un baietel iar atunci cand m-a tinut pentru prima data in brate a simtit ca nu ma poate schima cu niciun baietel din lume. desi trebuie sa spun ca in ochii lui am avut si o latura specifica "baietelului". Imi amintesc faptul ca toate hainutele pe care mi le cumpara tata fara sa ceara sfatul mamei aveau o combinatie de culori tari (albastru, verde;D). Ce este si mai interesant este faptul ca intre noi s-a stabilit o comunicare foarte stransa si de multe ori reusim sa anticipam ce simte celalat. Seman foarte mult cu el in gandire si ce am mai observat de asemenea este ca imi place atunci cand redespopar in partenerul de langa mine anumite gesturi sau obiceiuri pe care le are tata.
Cu siguranta relatia dintre tata si fiica este una extraodinara atunci cand exista foarte multe deschire si comunicare, din clipa in care se naste bebelusul.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr