smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Si copiii viseaza urat?

Visele sunt un travaliu de elaborare onirica extrem de important pentru psihicul uman si pentru nevoia fiecaruia de a se detensioan, de a descarca diferite reziduuri cotidiene.

Freud spunea despre vis ca este “calea regala de a ajunge la inconstient”. Adica o cale catre ceea ce nu este constient, catre ceea ce nu intelegem sau nu capata o semnificatie pentru noi, dar care este foarte important pentru functionarea noastra.

Ca si adultii, si copiii viseaza destul de mult si folosesc visele in acelasi scop.

Copiii traiesc o multitudine de experiente noi, de trairi si sentimente contradictorii, ceea ce adesea lasa urme destul de greu de elaborat. Lucruri pe care le-au vazut, pe care le-au simtit, asupra carora s-au intrebat sau despre care au auzit pot genera confuzie, deruta, uimire, spaima, teama sau dezgust.

Capacitatea lor de a vorbi despre ele, de a le pune in cuvinte si a le exprima este foarte scazuta pentru ca ceea ce prevaleaza la varstele mici este trairea, afectul. Nu au inca posibilitatea de a le elabora, de a le gandi, de a le transforma.

Visele sunt o modalitate importanta de a elabora si de a prelucra anumite trairi sau situatii ce s-au petrecut si au avut un impact si o rezonanta afectiva puternica. In special pentru copii, care nu au capacitatea de a exprima si de a intelege de ce ii afecteaza anumite situatii sau evenimente care le provoaca teama, confuzie, furie, suferinta, visele sunt o incercare de a descarca tensiunea.

Cosmarul denota o traire de angoasa, de spaima iar repetarea lui pe aceeasi tema sau pe teme variate ne comunica nevoia copilului de a da un sens acelei trairi.

Copiii percep anumite situatii din viata lor ca fiind de neinteles, grele sau de nesuportat si visul reprezinta o incercare de a le intelege sau de a le elabora. De aceea, adesea ei se trezesc brusc, speriati, tipand sau urland, ingroziti sau facand pe ei si uneori refuza sa adoarma la loc de spaima.

Este bine sa incercam sa ii ajutam sa exprime ceea ce simt, sa ne spuna cum este cand se trezesc asa si in masura in care pot sa ne povesteasca ce au visat. Atunci cand refuza sa ne spuna ce viseaza ne arata ca visele au un continut extrem de angoasant si ca sunt foarte speriati. Pe de alta parte, teama si anxietatea lor creste tocmai pentru ca nu pot vorbi despre ele.

Uneori pot fi evenimente sau situatii care s-au petrecut in familie si care au fost suficiente de agitate sau de conflictuale sau care au produs suferinta familiei.

Copiii au nevoia sa li se vorbeasca, sa fie si ei parte a trarilor familiei pentru ca si ei impart aceeasi atmosfera, resimt aceleasi stari si este foarte greu pentru ei sa nu le explice nimeni ce se intampla.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Opris Alina (08.06.2009, 11:04)
Cosmarurile apar in somnul oricarui copil cand si cand. Desi visele urate nu apar de obicei pana in jurul varstei de 3 ani, copilul se poate trezi ocazional in timpul noptii transpirat si speriat din cauza unui vis urat.

Somnul oricarui om parcurge 4 faze care se succed continuu in decursul noptii: de la moleseala, la un somn superficial, la somn profund, apoi urmand faza de somn REM (“rapid eye movement” ceea ce inseamna miscari rapide ale globilor oculari).

Faza de somn REM este extrem de importanta deoarece in timpul ei au loc visele- atat cele fericite, cat si cele nefericite. In timpul viselor pleoapele se misca, copilul da din maini si din picioare, frecventa respiratorie creste si bataile inimii se intensifica- semn de participare activa a creierului la vis.

Este important de stiut ca daca copilul se trezeste din vis exact in timpul somnului REM, isi aduce aminte perfect ce anume a visat. Deci, copiii viseaza tot timpul, dar daca nu se trezesc in aceasta faza a somnului nu isi amintesc ca au visat.

Cosmarul se petrece tot in timpul somnului REM, dar dupa acesta, copilul se trezeste dominat de sentimente de teama, anxietate, chiar teroare.

Imaginatia si creativitatea copilului il fac extrem de vulnerabil la vise cu multa actiune. De obicei, somnul copiilor este afectat de intamplarile petrecute peste zi, in orele de reverie, care-i furnizeaza “materialul” pentru vise.

Majoritatea copiilor viseaza monstri si balauri din desene animate, povesti sau filme; viseaza ca mama, tata sau unul din bunici moare, ca insectele invadeaza Pamantul si ii mananca sau ca pica in gol de la inaltime. Toate aceste vise se coreleaza cu intamplarile de peste zi, subconstientul copilului fiind stimulat.

Daca parintele observa ca odorul sau are un vis urat care nu-i da pace, repetandu-se in fiecare seara, el trebuie sa incerce sa-si dea seama ce i se intampla micutului peste zi si sa afle ce anume ar putea produce cosmarul.

Se poate intampla cateodata ca micutul sa aiba un cosmar care se repeta in fiecare seara. Poate ca din cauza lui, copilul nu va mai vrea sa mearga la culcare, si mai ales sa doarma singur pentru ca ii va fi teama ca va avea din nou cosmarul. Astfel nu se va odihni cum trebuie si intreaga lui activitate din ziua urmatoare va fi afectata.

Ce e se poate face pentru a inlatura cosmarurile?

Pentru a-i asigura ingerasului un somn odihnitor, parintele trebuie sa ii limiteze accesul la programe TV sau jocuri video care infatiseaza violenta sau la povesti inspaimantatoare si sa incearce sa-i explice totodata ca visele urate nu sunt reale, ci ca e ca si cand s-ar uita la un film.

Somnul va fi mai dulce daca un copil are o activitate intensa in timpul zilei si va fi mai obosit seara, iar o canuta de ceai sau lapte inainte de culcare ii va asigura linistea de care are nevoie pentru un somn odihnitor si fara cosmaruri.

Unii copii se culca mai linistiti daca li se lasa o lumina aprinsa sau usa la camera deschisa. Eventual parintele poate sa-i citeasca ceva dragut copilului si sa stea cu el pana ce adoarme; in niciun caz copilul nu trebuie luat in camera parintilor, deoarece se va invata sa doarma cu ei si va refuza sa mai doarma singur in camera lui.

In ziua urmatoare, parintele nu trebuie sa incerce sa afle fiecare mic detaliu al cosmarului, obligandu-l pe micut sa isi aminteasca lucrurile inspaimantatoare petrecute. Daca doreste, copilul va povesti singur, de buna voie ce anume se petrecea in visul sau urat. O metoda eficienta pentru a il ajuta sa treaca peste cosmarurile care il afecteaza este sa ii spui micutului sa isi imagineze el cum ar vrea sa se termine visul. Trebuie sa isi imagineze un final fericit, final asupra caruia el are controlul.
Răspunde-i
laura iacob (05.06.2009, 14:55)
cauzele cosmarurilor nu se stiu foarte sigur dar cu siguranta ca si copii au vise mai putin placute. din pacate nu putem preveni acest lucru asa ca cel mai bine este sa fim langa ei atunci cand se trezesc pentru a ii linisti. din pacate cei mai mici nici macar nu ne pot spune ce au visat si de aceea trebuie sa ii strangem in brate pentru a intelege ca suntem lannga ei.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Aventuri in Tara Piticilor
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr