dua lipa

Dua Lipa se declară „recunoscătoare” după ce a primit...

Citeste mai mult»
oasis

Un fan Oasis a murit căzând de la tribuna superioară a...

Citeste mai mult»
Harry

Prinţul Harry, acuzat într-o biografie a ducelui de York...

Citeste mai mult»
asky

De ce să alegi un hotel cu plajă privată pentru...

Citeste mai mult»
arnold

Ce alimente a exclus Arnold Schwarzenegger din meniul...

Citeste mai mult»
justin

Justin Timberlake a anunțat că suferă de boala Lyme

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Hulk Hogan a murit din cauza unui „infarct miocardic...

Citeste mai mult»
suc

Cât de mult îi afectează pe copii timpul petrecut în fața...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

O șosetă a cântărețului Michael Jackson, considerată...

Citeste mai mult»
Katy și Justin

Justin Trudeau şi Katy Perry au fost văzuţi luând masa...

Citeste mai mult»
Andi Moisescu

Andi Moisescu, declarații rare despre tatăl său care l-a...

Citeste mai mult»
P. Diddy

Rapperul P. Diddy cere să fie eliberat contra unei...

Citeste mai mult»
Cheloo

Cheloo, prins de poliţişti după ce ar fi făcut scandal în...

Citeste mai mult»
lopez

Dieta minune care o ajută pe Jennifer Lopez să arate atât...

Citeste mai mult»
Beyonce

Donald Trump o acuză pe Beyoncé că a primit din partea...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Fanii lui Ozzy Osbourne îi vor putea aduce un ultim...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Dana Budeanu, despre apariția lui Jennifer Lopez la...

Citeste mai mult»
helen

Helen Mirren, care a împlinit 80 de ani, spune că...

Citeste mai mult»
be

Produse farmaceutice fabricate în România, disponibile...

Citeste mai mult»
calc

Calculează-ți ușor greutatea ideală: folosește...

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Actorul și starul de wrestling Hulk Hogan a murit la...

Citeste mai mult»
adelina pestrițu

Adelina Pestrițu a rămas fără permis de conducere: „...

Citeste mai mult»
Mădălina Ghenea

Mădălina Ghenea, intervenție chirurgicală complicată la...

Citeste mai mult»
Jeff Daniels

Actorul Jeff Daniels, extrem de critic la adresa celui...

Citeste mai mult»
Venus Williams

Surpriză la Washington: Venus Williams a anunţat că este...

Citeste mai mult»
tripleti

Tripleți identici, un caz medical extrem de rar, născuți...

Citeste mai mult»
godzi

Artistul italian DJ Godzi a murit la 35 de ani, după o...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Brian May, după decesul lui Ozzy Osbourne - Ultima sa...

Citeste mai mult»
george

O nouă fotografie cu Prince George a fost publicată cu...

Citeste mai mult»
oasis

Oasis transmite fanilor că sunt în siguranţă la...

Citeste mai mult»
rochii

Ținute chic pentru nunți de zi, de seară sau în aer liber

Citeste mai mult»
cuplu

Directorul general al unei companii americane din...

Citeste mai mult»
ada

Ada Galeș, diagnosticată cu o formă rară de cancer....

Citeste mai mult»
ellen degeneres

Ellen DeGeneres a dezvăluit adevăratul motiv pentru care...

Citeste mai mult»
cuplu

Patronul unei firme americane, surprins cu amanta la un...

Citeste mai mult»
Stephen Colbert

CBS anulează emisiunea ''The Late Show with Stephen...

Citeste mai mult»
Mihaela Radulescu

Mihaela Rădulescu, mesaj după moartea lui Felix...

Citeste mai mult»
Oana Sîrbu

Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de...

Citeste mai mult»
Felix Baumgartner

Primul om care a sărit din stratosferă, Felix...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla marchează împlinirea vârstei de 78 de ani...

Citeste mai mult»

Secretele alimentelor artizanale fata de ceea ce mancam de obicei astazi!

De în Sport 24 iun 2010
Pe principiul o bucata de somon fume nu este doar o bucata de peste, ne lovim la galantare de mai multe etichete: fie este industrial (de obicei nu are eticheta) fie il lauda atent atasandu-i emblema de bio, fie natural 100%, sau mai nou... artizanal! Productia de alimente artizanale este relativ noua in Romania si ne intampina cu delicatese demne de orice rasfat culinar. Cat costa, unde le gasesti si care este procesul de productie in raport cu productia de serie, afla in continuare de la directorul general al unei astfel de locatii!

Productie de alimente artizanale

Am invatat ce inseamna sa mancam 100% natural si i-am dat un nume: alimentatie bio/eco; am descoperit apoi secretele unei alimentatii care a prins pur si simplu viata: "hrana vie"; relativ recent, ne-au impresionat oamenii de stiinta cu puterile lor revarsate in gastronomie, adaugand trendurilor alimentare existente bucataria biomoleculara. Am aflat de asemenea ca exista o alimentatie care se tine scai de... astre, pentru ca se roteste dupa ele - acestea sunt alimentele biodinamice. Este timpul sa ne reorientam interesul si sa lasam in urma aceste minunatii deja epuizate ca subiect, pentru ca avem in prim plan o tendinta cu iz oarecum gourmet: productia de alimente artizanale!  Nu este o productie de tip fantoma sau una pur si simplu teoretica, o regasim si o putem degusta de pe bulevardele Bucurestiului, intr-una dintre locatiile Delicateriei Traiteur: universul alimentelor de tip artizanal.

Am vrut sa aflu mai multe despre aceasta noua tendinta si sa incerc sa descopar unicitatea ei in raport cu alte tendinte actuale sau pur si simplu cu ceea ce mancam noi obisnuit: alimentatia industriala "de masa" sau la scara larga. Mai simplu, spun eu, alimente de tip comercial. Pentru a ma lamuri in acest sens, am vorbit cu Adrien Damour, Director general Delicateria Traiteur si omul potrivit pentru a ne face o incursiune in acest tip de bucatarie. Daca e scumpa sau nu, care este exact procesul de productie, ce o face atat de speciala si de ce ne-am orienta spre a o degusta, aflam chiar de la el!

Expresia, precum si productia de "alimente artizanale” este una noua in Romania, pe care personal nu am mai auzit-o. L-am rugat pe dl. Damour sa ne explice putin conceptul pentru a intelege mai bine ce inseamna un astfel de produs.

Productie artizanala inseamna elaborarea de produse intr-o scara mica, cateva zeci pe serie, utilizarea in mica masura a tehnologiei. Productia artizanala se bazeaza mai mult pe manopera si pe faptul ca nu se folosesc produse artificiale (E-uri) pentru a creste termenul de valabilitate si a reduce, implicit, costurile de productie. In productia industriala mecanizarea este excesiva, vorbim despre utilizarea de aditivi pentru a ieftini produsele sau de introducerea de componente ieftine ori chiar gratuite, cum ar fi aerul si apa.

Care este diferenta dintre alimentele artizanale si cele bio, pentru ca am observat ca sunt folosite diferit in interiorul Delicateriei!

Bio inseamna productie biologica, in general fructe si legume care nu au primit decat tratament organic, fara substante chimice si ingrasaminte naturale. Cel mai important este ca produsele bio sunt cultivate pe teren curat in care nu s-a folosit chimical timp de 3-4 ani. Pentru produsele animale, este valabila aceeasi strategie cu terenul curat si alimentatia naturala.

Unicitatea Delicateriei consta si in faptul ca toate produsele sunt create intr-un laborator propriu, iar standardul este foarte ridicat in ceea ce priveste prepararea lor, chiar si la cel mai ieftin produs, calitatea primand inainte de toate! Spuneti-ne exact, descriind procesul prin care trec si care le face unice, cateva dintre produsele dvs. sa spunem painea, somonul si branzeturile. Care sunt pasii prin care trec si care fac pana la urma diferenta?

De exemplu fileul de somon afumat este pus in sare alaturi de condimente naturale, este frecat, spalat, uscat si afumat la rece la o temperatura de 15º C cu rumegus de fag, toate procedura durand 3 zile.  In mediul industrial, se injecteaza fileul de somon cu fum si sare lichida.

Painea se face dupa metoda traditionala si are in componanta doar faina, apa, sare si drojdie. La painea produsa pe scara industriala se folosesc aditivi care ofera produsului aspect constant. Foarte des vorbim pe piata romaneasca de produse ajung congelate in brutarii si sunt introduse acolo in cuptor.

 

Productie de alimente artizanale

Avand in vedere ca trucurile artificiale de conservare ale produselor nu sunt parte integranta din conceptul delicateriei (fara conservanti artificiali, fara E-uri, coloranti si alte metode nocive), cum reusiti sa pastrati proaspete mai multe zile produsele de pe rafturi (nu cele la comanda), pentru ca stim ca tot ceea ce este natural se degradeaza rapid!

Producem cantitati mici, avem flexibilitate fiind productor, si lucram mult pe statistici care ne ajuta sa producem zilnic estimari de vanzari. Este adevarat ca inregistram si pierderi, dat fiind ca nevoile clientilor variaza destul de mult, insa conceptul nostru este sa venim in indeplinirea cerintelor clientilor.

Care sunt principalele tipuri de alimente comercializate de dvs. si care sunt diferentele dintre acestea si variantele lor din comert. Numiti va rog minim 5 astfel de diferente, de exemplu intre somon fume varianta artizanala si comert, ciocoloata, prajituri, paine etc.

Praline de ciocolata: bomboane prospete, conservare in medie 30 de zile, ciocolata cu procent mare de cacao (70%) fara aditivi.

In industrie termen este in general de 12-18 luni, se utilizeaza masiv zahar, ulei, sirop de glucoza, conservant si emulgator (mono si diglycerin) care stabilizeaza grasimea. In general contin cacao cam la 10%.

Torturi: Ca si in cazul ciocolatei, avem torturi cu cacao 70%, utilizam oua si smantana propaspeta

In industrie, gasim la torturi multi stabilizatori pentru grasime, frisca pe baza de ulei, ciocolata saraca in cacao, zahar in cantitate mare

Inghetata: lapte, smantana, cacao. Gama Delicateria este complet naturala folosind doar guma guar care este un extract de o planta vegetala si care echilibreaza reteta

In Industrie: multa apa, crestere de volum prin introducerea masiva de aer, uleiuri, zahar, glucoza si multi stabilizatori.

Ati deschis o noua locatie in Bvd. Dacia...sa intelegem ca romanii sunt interesati de acest tip de gastronomie, in ciuda preturilor nu tocmai mici, chiar si pe timp de criza?

Exista o clientela care apreciaza produsele gastronomice, clientela aceasta are un nivel de trai superior, iar preturile sunt rezonabile raportate la nivelul de calitate.  Oricum, avem clienti exigenti si cunoscatori care stiu totdeauna rationamentul calitate-pret. Clientii, chiar daca nivelul lor de trai nu a fost afectat de criza, cauta la ora actuala produse la un pret cat mai bun.

Care este cel mai ieftin produs din Delicaterie? Si cat costa?

Croissant au beurre , 4 Ron.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
05 aug