horoscop

Horoscop 9 februarie 2023: Gemenii primesc o ofertă de...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Avocaţii lui Alec Baldwin încearcă să obţină...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise va întrerupe filmările la "Mission: Impossible...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 8 februarie 2023: Scorpionii primesc niște...

Citeste mai mult»
oua

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi

Citeste mai mult»
link

Linkin Park va lansa un cântec inedit cu Chester...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 7 februarie 2023: Capricornii pleacă într-o...

Citeste mai mult»
Armie Hammer

Actorul Armie Hammer vorbeşte pentru prima dată despre...

Citeste mai mult»
harry styles

Harry Styles a câştigat trofeul la categoria "albumul...

Citeste mai mult»
Nadia Comăneci

Nadia Comăneci s-a întâlnit la sală, la Los Angeles, cu...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 4 februarie 2023: Zi excelentă pentru Lei, dar...

Citeste mai mult»

Beyoncé şi Adele se vor confrunta la principalele...

Citeste mai mult»
Sylvester Stallone

Sylvester Stallone se lansează în reality-show cu familia sa

Citeste mai mult»
paco

Creatorul de modă Paco Rabanne a murit la vârsta de 88 de...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 3 februarie 2023: Taurii se pot îndrăgosti,...

Citeste mai mult»
medicamente anti-HIV.jpg

Un studiu australian a constatat că anumite antidepresive...

Citeste mai mult»
Steven Tyler

Steven Tyler a fost citat oficial într-o plângere pentru...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 2 februarie 2023: Leii au nevoie de validarea...

Citeste mai mult»
National Park Arches

Familia unei activiste ugandeze, care a murit accidental...

Citeste mai mult»
 Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne anulează concertele din Europa şi anunţă că...

Citeste mai mult»
bebelus

Un bebeluş a venit pe lume într-un tren care circula pe...

Citeste mai mult»
Michael Lockwood si Lisa Marie Presley

Priscilla Presley contestă validitatea testamentului...

Citeste mai mult»
jaafkar

Nepotul lui Michael Jackson, Jaafar Jackson, îl va...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 31 ianuarie 2023: Berbecii sunt foarte posesivi...

Citeste mai mult»
Jay Leno

Jay Leno s-a ales cu mai multe oase rupte după un...

Citeste mai mult»
Annie Wersching

Actriţa Annie Wersching, cunoscută din serialul "24" şi...

Citeste mai mult»
unghii

De ce oja semipermanentă e o alegere bună?

Citeste mai mult»
Eva Green

Actriţa Eva Green, în centrul unei bătălii legale după...

Citeste mai mult»
Rod

Rod Stewart s-a oferit să plătească pentru radiografiile...

Citeste mai mult»
dior

Casa Dior a impresionat cu prezentarea haute couture...

Citeste mai mult»
Jeremy Renner

Răsturnare de situație în cazul lui Jeremy Renner. Cum a...

Citeste mai mult»
femeie

O femeie din Spania în vârstă de 115 ani devine cea mai...

Citeste mai mult»
 Julian Sands

Autorităţile californiene anunţă că nu s-a găsit nicio...

Citeste mai mult»
Paris Hilton

Paris Hilton anunţă naşterea primului ei copil

Citeste mai mult»
printesa eugenie

Prinţesa Eugenie a Marii Britanii este însărcinată cu al...

Citeste mai mult»
tenisi

Tenişi coloraţi pentru femei - Cum îi porţi pentru a fi...

Citeste mai mult»
fata

Te pregătești pentru o vacanță? Află ce cosmetice nu...

Citeste mai mult»
aldrin

Astronautul Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit pe...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Acuzat de omor prin imprudenţă, Alec Baldwin îşi reia...

Citeste mai mult»
justin bieber

Justin Bieber, decizie neașteptată. Suma pentru care și-a...

Citeste mai mult»

Secrete dezvaluite din prepararea unui pretentios Foie Gras

De în Sport 9 ian 2010
"De multe ori oamenii au reactii stupide in fata unor produse de gastronomie de inalta clasa", spune Cezar Filip, unul dintre intemeietorii restaurantului Ginger din capitala. Asa se intampla si acest preparat extrem de rafinat, care ascunde o multitudine de lucruri in spatele frumosului aranjament din farfurie. Despre acestea ne vorbeste chiar Cezar in continuarea serialului de alimente Rare si Rafinate, pe care l-am initiat cu sprijinul lui.

Asa cum spuneam la inceputul serialului, Cezar Filip si Doru Pencea au dat nastere unui proiect inedit in Romania, aducand la cunostinta romanului ca luxul nu ii este interzis in totalitate, sau cel putin nu din punct de vedere al gastronomiei. Asa a luat nastere restaurantul Ginger, locatie care isi propune sa coboare gustul luxului la nivelul economic al romanului, fara a se sfii si a se zgarci in a-i satisface pretentiile. Asadar, cu ajutorul lui Cezar Filip, am convenit la realizarea unui serial, pe care el l-a numit inca de la inceput intr-un mod haios "RR", care sa-ti prezinte unele dintre cele mai inaccesibile materii prime, dar accesibile buzunarului tau ca preparat finit la restaurant. Cezar Filip ne prezinta lucrurile nestiute din spatele unui preparat pretentios: Foie Gras Presse.

Ficatul de rata sau de gasca indopata nu este o materie prima atat de rara, dar este foarte rafinata. Ratele si gastele acumuleaza in ficat, in timpul cand se hranesc bine, rezerve de grasime pe care le folosesc in perioada migratiei.

Aceasta face ca ficatul lor sa devina mai mare si sa aiba o strucutura onctuoasa. Vechi egipteni au observat acest lucru si nu numai atat, ci si faptul ca ficatul marit are un gust mult mai bun decat cel normal.

Marirea ficatului se obtine prin indoparea ratelor si gastelor cu boabe de porumb, aceasta supraalimentare pricinuind aculumularea de grasime in ficat, care nu este nicidecum cirotic, cum cred unii, pentru ca fenomenul este reversibil. Daca se inceteaza indoparea, acesta revine la forma normala.

De curand, am vazut intr-o emisiune la televizor cum cineva caruia i s-a prezentat o portie de ficat de gasca indopata, s-a strambat si a spus ca nu manca asa ceva. Nu stiu de ce s-a strambat, poate voia langa el un bot de mamaliga. De multe ori oamenii au reactii stupide in fata unor produse de gastronomie de inalta clasa.

Ficatul de rata se poate pregati in mai multe feluri, de la carpaccio, la tras in tigaie si de la componenta a unor feluri cum ar fi Turnedo Rossini, pana la diferite forme de fois gras presse, terina si parfait. Se serveste aproape intodeauna cu fructe sub diferite forme sau cu jeleuri de fructe cerand sa fie acompaniat de ceva dulce acrisor si chiar picant.

La fois gras se bea intodeauna un vin alb dulce, iar la francezi aproape ca intra in retea vinurile de Sauterne. Chiar la pregatirea ficatulu de rata sau de gasca se pot folosi vinuri dulci ca Porto sau Malaga, champagne, cognac sau armagnac. Din multitudinea de retete de preparare a ficatului va vom prezentam una pe care noi o servim la restaurantul Ginger, si anume:

Fois gras presse de rata cu usturoi confiat si prune de California.


Se ia un ficat de rata proaspat(aprx. 500 gr) si se taie in felii de 1 cm.

Se scot toate venele din el, dupa care se pune pentru 12 ore in lapte. Se scot din lapte, se scurg bine si se condimenteaza cu piper alb, sare dulce si cognac.

Fiecare bucata se pune in forma, constituindu-se din ele straturi succesive. presandu-se in permanenta. Formele de inox pline cu compozitie se invelesc in 2-3 straturi succesive de folie alimentara si se lasa 2-3 ore in frigider. Intr-un cuptor cu ventilatie se pune o tava cu apa si se incalzeste la 110 grade. Formele se introduc in tava cu apa si se lasa la bain marie timp de 8-9 minute, dupa care se scot pentru a evita o tratare termica excesiva. Se racesc la temperatura camerei dupa care se pun la frigider la 5-6 grade.
Compozitia la aceasta temperatura scazuta are consistenta untului, iar in partea superioara face un usor "guler" de grasime.

Se scoate din forma si se tine invelit in folie la temperatura de 5-6 grade, temperatura la care se si serveste in bucati intre 50-80 grame drept gustare.

La restaurantul Ginger se serveste, asa cum se vede si in poza acompaniat de dulceata de usturoi, de prune de California(daca este sezon de trufe o felie de trufa neagra proaspata) si recomandam, bineinteles un vin alb dulce, de ce nu, o Tamaioasa romaneasca.

Articol realizat cu sprijinul lui Cezar Filip - Restaurant Ginger.  

Citeste din serialul "Rar si Rafinat" si:

Trufa Alba! 

Trufele negre - "sinonimul briliantelor pentru un bijutier"

 

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

flory (17.11.2014, 21:29)
Ar trebui sa va indoape si pe voi cineva cu forta daca tot vi se pare ok aceasta procedura la care sunt supuse acele animale pe care le numiti voi produse de INALTA CLASA.Poate ati reusi sa faceti si voi parte din inalta clasa si v-ati schimba putin mentalitatea.Cineva sa interzica aceasta mancare!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
08 feb