armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Din seria alimentelor Rare si Rafinate - Trufa Alba

De în Sport 4 dec 2009
"R.R nu vine de Rolls Royce, ci de la RAR si RAFINAT, rubrica in care vom prezenta mai multe produse de gastronomie care merita acest calificativ si la prepararea carora s-au folosit materii prime si ingrediente deosebite. Intodeauna vom prezenta si un vin care consideram ca acompaniaza felul de mancare si nu un vin oarecare, ci unele dintre cele mai renumite si cele mai scumpe din lume", iti descrie Cezar Filip, unul dintre properietarii restaurantului Ginger, intr-un mod haios serialul ce tocmai ia nastere in fata ta. Patrundem in lumea materiilor prime inaccesibile buzunarului nostru, dar extrem de accesibile la restaurant, raritati ce merita degustate pentru a putea intelege conceptul si ideea lor.

Am patruns intr-un univers in care nu orice papile gustative au acces, sau nu aveau, pana acum, cand am avut ocazia sa vad, dar sa si gust vestitele trufe; a, si nu sunt acele trufe "tavalite" in cacao pe care le gasesti in cofetarii; ci adevarate "bijuterii de lux" ale universului gastronomic. Am patruns astfel, la inceput timida, apoi cu mai multa incredere in mine, intr-un restaurant care si-a deschis nu numai usa de la intrare in calea mea, dar si cele mai ascunse camari ale localului, in care am descoperit unele dintre putinele vinuri de cea mai buna calitate, atent conservate de proprietari, alimente extrem de rare si rafinate, dupa cum le prezinta si numele acestui serial, pe care nu le intalnesti in calea ta oricand si oriunde. Preturi fara "margini" ale materiilor prime folosite, gust fara precedent, combinatii demne de maiestria unui adevarat bucatar si mai ales calitate – de la sare si pana la cel mai costisitor produs, totul musteste a calitate fara echivoc.

Cezar Filip, si Doru Pencea au dat nastere unui proiect inedit in Romania, aducand la cunostinta romanului ca luxul nu ii este interzis in totalitate, sau cel putin nu din punct de vedere al gastronomiei. Asa a luat nastere restaurantul Ginger, locatie care isi propune sa aduca gustul luxului la nivelul economic al romanului, fara a se sfii si a se zgarci in a-i satisface pretentiile. Asadar, cu ajutorul lui Cezar Filip am convenit la realizarea unui serial, pe care el l-a numit inca de la inceput intr-un mod haios "RR", care sa-ti prezinte unele dintre cele mai inaccesibile materii prime, dar accesibile buzunarului tau la restaurant.Cezar Filip ne face cunostinta in continuare, intr-un fel sau altul, cu una dintre cele mai costisitoare materii prime folosite la preparate: Trufa alba!

Trufele albe

Eu, personal nu cunosc o materie prima alimentara care sa fie asa de scumpa ca trufa alba, botanic denumita TUBER MAGNATUM.

In decembrie 2007, un exemplar de 1,5 kilograme gasit in imprejurimele orasului Pisa, a fost vandut prin licitatie la suma de 330.000 de dolari unei  persoane din Macao.  Pretul per kilogram revine, deci, la 220.000 de dolari ceea ce insemna la vreme respectiva cam de noua ori pretul kilogramului de aur.

Trufele albe se gasesc in Italia, cea mai cunoscuta fiind regiunea Piemontului, in Franta, foarte putin in Spania si surpriza, in Romania. Da, da trufa alba se gaseste in padurile de stejar din zonele subcarpatice si eu, personal, am insotit pe cineva la vanatoare de trufe albe, in 2 zile de cautari reusind sa se recolteze aproape 750 de grame, toate exemplare frumoase si curate, adica neatacate de daunatori.

Sezonul de trufa alba este relativ scurt, adica de la jumatatea lui octombrie pana pe sfarsitul lui decembrie, de aceea la marile restaurante se gaseste numai in aceasta perioada.

Trufa alba nu merita sa fie conservata deoarece este foarte scumpa, pretul ei pe piata, in functie de calitate, de cerere si oferta fiind intre 2000-8000 de euro. Conservata, isi pierde mult din calitatile pe care le are, iar tot felul de produse care, se spune  ca ar contine trufa alba, sunt pentru mine, indoelnice. Consider ca fiind valabila drept condiment trufa alba cand este cel putin o felie din acest produs unde sa pot distinge structura, mirosul si gustul pur.

Trufa alba este cautata nu numai de om ci si de animale din padure si mai ales de insecte care isi depun oulele, larvele hranindu-se din continutul lor.

Trufa alba se folseste numai ca ingredient, putand acompania aproape orice fel de mancare, multi insa o apreciaza cel mai mult la peste si crustacee.

Innobileaza mancarea cu mirosul ei patrunzator specific care nu merita comparat cu nici un alt miros  pentru a fi explicat. 

Nu rata, pe urmatoarea pagina, 2 retete cu trufa alba 100% originale si nemaintalnite pana acum!

Pentu dvs.am pregatit 2 feluri de retete: una simpla si una mai complicata, amandoua fiind menite sa puna in valoare gustul si mirosul trufei albe.

Da click pe Tagliatelle cu fructe de mare si trufa alba sa vezi reteta, dar si imagini spectaculoase

Trufele albe se combina foarte bine, atat ca gust cat si ca aroma, cu fructele de mare si cu putin usturoi.

Fructele de mare pot fi creveti, calamar, caracatita, scoici.

Am considerat ca acest fel poate fi foarte bine acompaniat de un vin sec, un Riesling de Rheingau de la  Balthasar Ress.

Da click pe File de monk cu topping de ginger, miere, usturoi si nuca de cocos, orez negru, inimi de palmier cu cipsuri de usturoi pentru a vedea reteta si imaginile aferente ei

A doua reteta prezentata este ceva mai complexa. Este un peste Monk ( numai corpul, fara piele) sau cum i se spune pe romaneste, peste unditar. Acesta este un peste cartilaginos, nu are decat sira spinarii, iar carnea lui este reativ consisenta, apropiind-se parca de cea a crevetelui.

Monkul traieste in Atlanticul de Nord si este foarte mult apreciat, atat in America de Nord cat si in Europa.

Noi am pregatit coada de Monk la gratar cu abur, in partea finala de tratament termic, stropiindu-l cu sos de ghimbir, usturoi si miere.

Ca si garnitura, am folost inimi de palmieri, o specialitate asiatica care se obtine din tijele frunzelor de palmier trase la tigaie in ulei de masline si chipsuri de usturoi, orez negru, un crevete si, bineinteles, feliile de trufa alba care se pun in faza finala, cand pestele era, inca, foarte fierbinte. Caldura face sa se emane mirosul puternic de trufa care este dat de niste fenoli aromatici. Dar atentie! Daca se depaseste o temperatura de cca 60 de grade, acestia se evapora pur si simplu, iar mirosul dispare. De aceea, trufele nu se trateaza niciodata termic.

Noi am preferat pentru o fotografie mai clara sa punem trufele pe orezul negru fierbinte care lasa sa iasa in evidenta structura acestora.

Pentru acest fel de mancarea am prezentat, ca vin care il poate acompania,  un vin de pe vale Rhonului, de la domeniile E. Guigal.

Ambele feluri de mancare prezentate, cat si vinurile, le avem in meniul restaurantului Ginger, iar cand soarta ne este favorabila, putem sa le servim chiar cu trufele albe.

Articol realizat cu sprijinul lui Cezar Filip - Restaurant Ginger.

Tag-uri: ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr