Sa consumam peste in mod corect

Pestele este un aliment cu multiple calitati dietetice, foarte usor de digerat si foarte nutritiv datorita continutului sau bogat in proteine de calitatea I (cu toti aminoacizii esentiali), vitamine (A, D, E, Bl2) si minerale (fosfor, iod, potasiu). in plus grasimea din peste este una nepericuloasa, bogata in acizi grasi nesaturati, dar si in acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6), care nu pot fi sintetizati in organism si trebuie adusi prin alimentatie

Niciodata nu mancam suficient peste, asa ca recomandarea este: cat mai des posibil, chiar si de mai multe ori pe zi. in privinta pestelui gras 4-5 portii/saptamana ne asigura aportul adecvat de acizi grasi esentiali, dar putem manca si 1 portie pe zi ca sa fim supersanatosi

Exista 2 tipuri de peste:

- peste slab – continut de grasime 5-7 g/100 g (pastrav, biban, stiuca, crap).

- peste gras – continut de grasime peste 10g/100g (somn, somon, ton, macrou, hering, sardine, scrum bie). La pestele gras lipidele sunt dispersate in carne.

Folositi doar conservele de peste in saramura sau in suc propriu (apa), nu in ulei, chiar daca e de masline.

• nu mancati peste pane sau prajit.
• gatiti la cuptor, in sauté, in folie de aluminiu, la vapori sau la gratar (in cazul pestelui gras).
• gatiti fructele de mare cu sos de rosii, fierte cu vin si arome; nu le mancati cu maioneza si nu le faceti pane.
• consumati icrele negre sau rosii ca atare, pe paine prajita cu unt. Nu le transformati in salata de icre, deoarece cantitatea de ulei folosita este enorma, iar continutul caloric pe masura.
• prin afumare si uscare pestele pierde din grasime ( 175 cal/100 g somon proaspat si 100 cal/100 g somon afumat), deci puteti consuma o cantitate suficient de mare cat sa va sature.
• pestele marinat si saramura reprezinta variante dietetice de preparare.
• pestele proaspat, trebuie sa aiba: ochi stralucitori, carne ferma, solzi luciosi nelipiciosi
• daca vreti sa congelati peste, inainte de a-l baga la frigider, scoateti-i maruntaiele.

Carne de peste este bogata in proteine si saraca in grasimi saturate. De asemenea multi pesti sunt bogati in acizi grasi omega-3,  care ajuta la prevenirea bolilor de inima, ajuta sistemul imunitar, buna functionare a creierului si ajuta chiar si in anumite probleme ale pielii.

Fileul de peste-spada, macrou si rechin sunt surse bune de omega-3, dar ele contin si niveluri ridicate de mercur si nu ar trebui sa fie mancate de catre copii si de femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza. Pentru celelalte  persoane este recomandat sa consume aceste tipuri de peste, dar doar o data pe saptamana.
Multi oameni nu mananca peste deoarece se tem ca vor avea un gust si un miros puternic de peste. Dar, daca ati cumparat peste cu adevarat proaspat, aceste mirosuri neplacute de peste vor fi inexistente.

De asemenea, puteti cumpara tipuri de peste care nu au un miros atat de puternic, ca de exemplu halibut, biban de mare si creveti.

Felul in care pregatiti pestele poate avea si el un impact mare asupra aromei. Incercati sa stropiti carnea cu lamaie proaspata si condimentati cu ierburi aromate.

Pestele este delicios, usor si sanatos, fiind un bun inlocuitor al celorlalte tipuri de carne.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 9

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

n a (06.06.2015, 18:18)
Buna! Doar o observatie: nu se consuma peste zilnic pentru ca contine mercur care este toxic pentru organism. Mercurul se elimina prin urina dar foarte greu. Incercati sa mancati peste cat mai mic gen sardine, baby hering de maxim 2 ori pe saptamana si pesti de dimensiuni medii gen macrou (nu macrou regal) o data pe saptamana. Bafta
Răspunde-i
Mada (25.06.2010, 10:27)
Pt d-na care spune despre PANGASIUS

Din cate stiu eu, PANGASIUS este cel mai toxic peste, din cauza apelor in care traieste. Astfel incat ar trebui consumat cat mai putin. Probabil de aceea este si asa ieftin. Mai bine evitati-l si consumati alt tip de peste.
Numai bine.
Răspunde-i
vasile (24.06.2010, 09:37)
Pangasiusul este bun sau este toxic?
Pestele congelat este la fel de bun ca cel proaspat?
Răspunde-i
thecreatrix (23.06.2010, 15:09)
fara diacritice:

doamna bilic, vroiam numai sa va spun ca in articolele dumneavoastra (desi profesioniste si bine documentate) cam bateti campii si propuneti femeilor san?toase care muncesc 8 ore pe zi si NU sunt vedete tot felul de diete hipo-calorice si "schimbarea stilului de viata" intr-un stil cu seminte de quinoa, salate si supe si 150 de grame de somon. inclusiv in nush ce revista de asta colorata, ati spus ca "dieta se poate face si in vacanta, putem veni acasa cu 2 kile in minus daca suntem atente ce mancam". plus recomandati ca lumea sa se abtina "daca se poate, cat mai mult, sa renunte la cat mai multe alimente grase sau dulci", chestie care mi se pare impotriva genomului uman. si multe chestii in care dvs uitati ca suntem femei care avem nevoie de hrana normala, nu putem sa avem in micul dejun "doar o cafea" sau "100 grame cereale" atata timp cat la birou ne asteapta 20 de subordonati si 100 de rapoarte.

toate astea all in all, cat de realiste vi se par?

eu cred ca faceti diete pt fotomodele.
Răspunde-i
thecreatrix (23.06.2010, 15:05)
doamna bilic, vroiam numai sa va spun c? in articolele dumneavoastra (de?i profesioniste si bine documentate) cam bate?i c?mpii ?i propune?i femeilor s?n?toase care muncesc 8 ore pe zi ?i NU sunt vedete tot felul de diete hipo-calorice si "schimbarea stilului de via??" intr-un stil cu semin?e de quinoa, salate ?i sup? ?i 150 de grame de somon. inclusiv in nush ce revista de asta colorata, ati spus c? "diet? se poate face si in vacanta, putem veni acasa cu 2 kile in minus daca suntem atente ce mancam". plus recomandati ca lumea sa se abtina "daca se poate, cat mai mult, sa renunte la cat mai multe alimente grase sau dulci", chestie care mi se pare impotriva genomului uman.

toate astea all in all, c?t de realist vi se par?
Răspunde-i
Ana- Maria Cretan (12.06.2010, 13:33)
Eu l-am convis pe sotul meu sa renunte la carnea de porc in favoarea celui de peste...Am avut un pic de munca de convingere dar a meritat.....Gatesc peste zilnic....la cuptor cu legume, conserva cu legume si gratar in week-end.....sotul meu se simte foarte bine, nu ii mai pocnesc picioarele, nu mai oboseste asa rapid si....a pierdut si in greutate....Multa bafta si voua....As putea sa va recomand si niste retetre proprii de pastrav, macrou si crap:D.....Pofta mare!
Răspunde-i
nicolescu elena (11.06.2010, 22:41)
Mie si sotului meu ne place PESTELE inafara de cel "sarat" sau "afumat". De catva timp consumam PANGASIUS...e mai ieftin si mi se pare si bun. Sotul sufera de diabet si Are probleme de inima(bloc de ramura si BLOC A. V. iar eu am colesterolul In jur de 3oo /marit/ Intrebarea este: il putem folosi?De obicei il fac la tigaie teflonata fara prajit sau la gratarin vasul dublu cu apa dedesubt si capac deasupra sau la cuptor pe pat de legume
ROg pe cei ce vor sa ma ajute sa-mi raspuna pe adresa de e-mail data
Multumesc,elena
Răspunde-i
LUMINITA NICUSOR (08.06.2010, 11:10)
Este foarte adev?rat. Pe?tele te face un om ....u?or. Mie ?mi place la gust. Este dulce, delicios ?i pe un pat de usturoi rupe ... m?m?liga. M?nca?i cu ?ncredere (singur sau ?mpreun? cu cei din preajm?) , a?a nu mai miroase... Deci, respiri un alt aer...., dar te sim?i un alt om. Succes ?i ?ncredere.
V? pup. Poft? bun
Răspunde-i
silvia mitulescu (27.05.2010, 05:40)
SOTUL MEU MANINCA PESTE DAR IL PREFERA PRAJIT...ACUM AM SA-I CITESC ACEST ARTICOL,POATE ISI SCHIMBA PREFERINTELE...MULTUMESC...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Slabeste si mananca delicios!
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 sep