armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

O dimineata de milioane

Vi s-a intamplat vreodata sa fiti tocata la telefon de cineva care tot suna ca nu a inteles una sau alta, si cand credeti ca totul s-a lamurit, si ati scapat, si va asezati linistita in fotoliu... sa sune iar?! Si sa va pregatiti un intreg repertoriu de injuraturi din Do Major – dar sa descoperiti ca va rastiti la iubirea vietii voastre care suna din senin sa va intrebe ce mai faceti?
 
 
Oricat ati fi de nervoasa, cand raspundeti la telefon aveti grija- nu va rastiti niciodata si raspundeti la absolut toate apelurile. S-ar putea sa aveti o mare surpriza. 

Ce mi s-a intamplat sambata dimineata e cel mai bun exemplu. Buna mea prietena scriitoarea si publicista Angela Baciu  ma invitase la biroul ei de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Galati pentru ca urma sa ne intalnim cu directorul de la Radio France Culture. Wow, chiar directorul?! Wow…Parea ca e ceva important – dar eu citisem mai cu atentie mesajul primit de la Angela dupa un forward de la cel original: aveam o presimtire!  Mi se va spune cu parere de rau ca de fapt sunt in cautarea unei soliste de muzica populara traditionala.

Si era caaald, si asa m-as fi dus la plajaaaa… Unde vin eu acum la Casa de Cultura sa ma intalnesc cu mai stiu eu ce nene pretentios care sa ma masoare cu ochi reci si sa zambeasca superior la auzul cuvantului “folk”.
Ma simteam exact ca atunci cand trebuie sa raspunzi a suta oara la telefon, dand explicatii inutile unui om care oricum nu stie a folosi explicatiile tale. Dar nu ma deplasam pentru el, ma deplasam pentru  Angela. Orice ar fi fost, daca ea s-a deranjat pentru aceasta intalnire sambata , in afara serviciului, merita sa ma deplasez macar pentru a  marca o intalnire cu un om important, chiar daca aceasta intalnire nu va insemna nimic pentru cariera mea. 

Ma gandeam la toate astea cand urcam scarile catre biroul Angelei Baciu de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Galati. Angela m-a intampinat nedumerita – nu venise nimeni si era deja si cinci. M-a masurat apoi din cap pana-n picioare : dar chitara?! Am zis ca intram pe Internet sa-i arat site-ul –  www.mariamagdalena.ro , e acolo o intreaga baza de date care poate vorbi mai mult despre cat as putea eu sa-i spun in cateva cuvinte – si in plus am acolo toate inregistrarile de studio cu mine. Angela a zambit stinghera: nu adusese laptopul pentru ca era convinsa ca voi veni cu chitara care vorbeste mai mult decat toate siteurile… :D Bravos. Nu stiu ce-a fost in dimineata aceea- vezi, de aceea e bine sa nu lucrezi cu artistii dimineata , lasa-i sa se dezmeticeasca pana mai pe seara asa, ca sa te intelegi cu ei romaneste J Am ras amandoua din toata inima, am zis lasa ca vedem noi cum ne descurcam – problema e : unde-i OMU’?! Se facea si jumate si domnul director nu mai aparea. 

 
Ma asteptam acum la si mai rau!  Un domn sever trecut de prima tinerete care sa ne faca sa ne simtim penibil ca nu ne-am pregatit asa cum trebuie pentru aceasta intalnire… Dupa ce ca nu cant muzica populara, nici chitara nu sunt in stare sa mi-o car ! Oricum, era ciudat, se apropia de si jumate si nici urma de director. N-o fi stiind pe un’ sa intre, zic. Angela ma priveste la fel de in ceatza si se ridica sa se duca dupa el. Am ramas singurica sus, la o masuta din fata biroului ca sa fiu pe faza de oriunde ar aparea si ma gandeam asa … ia uite ce fac eu sambata dimineata in loc sa ma duc si eu o data in vara asta la plaja J Angela urca scarile inapoi – se dusese pe afara, inconjurase casa de cultura…Nimic, soro J  

Intr-un final, se aud ceva voci la baza scarilor si apoi se aratara doi tineri, cerandu-si scuze ca au intarziat. Erau  cu totul si cu totul altfel decat ne-am asteptat, oricum, doi oameni care ne-au facut sa rasuflam usurate: nu era vb de un domn sever, ci de un tanar cu alura de sportiv, genul temerar, care colinda lumea cu rucsacul in spate si in fata caruia nu trebuie decat sa fii tu insati ca sa il impresionezi: Stephane Crasneanski. 

Am inteles ulterior despre ce e vorba. El face parte dintr-o echipa numita Soudwalk collective – cu siteul official www.soundwalk.com  e directorul acestui proiect exsitent de 10 ani si realizeaza materiale sonore cu muzica si poezie inregistrata direct in mediul in care au fost create, materiale difuzate si pe siteul lor si in special pentru Radio France Culture. Iar acum lucrau la un proiect numit Medeea despre Marea Neagra, au pornit din Turcia , au facut o serie de inregistrari, iar acum ajunsera in Romania si cautau pe cineva care sa le cante la chitara cantece despre Dunare sau despre Mare – oricum, cantece care sa fie inspirate de apa.

Ei, au gasit autoarea de la Dunare … dar fara cantece cu Dunare! E drept totusi ca in multe piese am chestia asta cu asteptarea cuiva plecat departe … poate in alta viata am fost nevasta de marinar, cine poate sti?... Eu stiam niste cantece dar foarte foarte vechi, de cand eram mica si mergeam prin tabere – dar cine sa le mai stie textul? – si apoi erau piese de grup care nu necesitau niste veleitati interpretative deosebite. Le-am spus ca nu am asa ceva – doar un cantec numit Descantec de ploaie despre o femeie indragostita care isi asteapta iubitul plecat departe si iubeste ploaia pe care o aseamana cu sufletul ei indragostit: cand innebunita, cand calma, cand feciorelnica – sau dezlantuita femeie… Li s-a parut interesant – asa ca , ia ghiciti? Ce a facut Maria in acea dimineata care intre timp s-a facut amiaza iar soarele dogorea pe cer intr-un fel anume ?

A tras o fuga pana acasa, doua statii de autobuz dupa chitara! Ani de zile am carat-o in spate, visand la ziua cand voi avea propriul meu site cu cartea de vizita muzicala pe ea , fara sa mai trebuiesca sa cant pur si simplu pentru a arata ce pot. Intre timp Stephan urma sa o inregistreze pe Angela recitand cu o voce soptita cateva poezii despre mare – si se pare ca au facut un material neasteptat de frumos . Stephan nu cunostea talentul Angelei si a ramas paf dupa ce aflat cateva "detalii" despre ea, despre ceea ce face si despre premiile si colaborarile ei. Ulterior Stephane a rugat-o pe Angela sa ii faca un colaj de poezie romaneasca despre mare , poezii scrise de cei mai cunoscuti poeti romani .Cu aceste poezii la purtator, Stepahne urmeaza sa-si continue expeditia   de-a lungul coastei romanesti a Marii Negre si sa le inregistreze citite de diversi localnici, oameni obisnuiti dar plini de energia sanatoasa a locului in care s-au nascut ...

 
Apoi am venit eu si m-au inregistrat cu Descantecul de ploaie . A refuzat sa asculte si varianta orchestrata, pur si simplu nu-l interesa nimic de genul asta. Ce ciudat… Si Simona Andrei, cealalta buna prietena a mea insista sa inregistrez din nou descantecul de ploaie singura, doar eu si chitara pentru ca vibrez infinit mai mult iar ea se simte infinit mai inspirata sa ma asculte live decat atunci cand aude iregistrarea acasa. Ce-i drept e si o alta mica mare diferenta dintre inregistrarea din 2000 de la Cluj si felul in care cant acum : o facultate de actorie :D dar asta deja e alta poveste. 
A fost o dimineata care, desi ameninta sa fie banala ca un al nu stiu catelea raspuns exasperant la telefon, s-a dovedit a fi ca  adierea unei soapte dragi care te intreaba din nou, ca dupa veacuri de asteptare, “ce mai faci?” Eram cu totii atat de incantati sa ne fi descoperit incat nu ne mai venea sa ne despartim…

Si stiti care e culmea minunatiei? Nici nu retinusem cum il cheama pe acest minunat om. Fara fitze, fara sacou sau haine de firma – un om din cap pana-n picioare in fata caruia nu te puteai simti stinghera decat daca ai fi fost falsa pana in maduva oaselor. Si inca nu cred ca am aflat suficient despre el. Face parte din acea specie de om atat de valoroasa , genul care  pentru nimic in lume nu ar face ceva care sa te raneasca pentru simplul motiv ca s-a prins din ce esti facuta – si e constient ca e de datoria lui sa te protejeze pentru ca sunt suficienti care te lovesc cu vorbe si te jignesc si te pangaresc pentru a-si demonstra cu lasitate ca pot s-o faca.
 

Nu a fost o iesire la public, nu a fost un spectacol la Sala Palatului … dar mergand spre casa m-am simtit cea mai bogata femeie din lume…
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Maria Magdalena Danaila (23.08.2011, 07:39)
fireste ca e important pentru fiecare sa aiba linistea ca e pe drumul cel bun. poate ca un astfel de om e trimis de Dumnezeu ca sa te linisteasca in cazul in care aveai momente cand nu erai convinsa de acest lucru. poate ca si tu esti pe drumul cel bun daca ai certitudinea ca esti foarte buna in ceea ce faci, e suficient un prieten adevarat uneori care e pur si simplu fericit ca existi si ceea ce faci ii umple sufletul, oricat de neansemnat ar parea acel lucru.
Răspunde-i
carmen (22.08.2011, 23:24)
cred ca e o bucatica din destin, asa tb sa fie, tb sa apara cineva complet necunoscut intr-un mod cu totul neasteptat care sa iti spuna ca esti minunata ca voce, pers, etc (tot ansamblul), si el sa fie si un profesionist desavarsit. Felicitari ca ai stiut care iti e drumul si nu te-ai abatut de la el...as vrea si eu la un moment dat cand imi gasesc drum in viata sa intalnesc un astfel de om si sa imi aprecieze calitatea...(care o fi ea) profesionala .
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Femeia din spatele cantautoarei - actrite
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr