Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Cauze nebanuite care ne ingrasa

De în Sport 3 noi 2008
Tii dieta, faci sport si nu doar ca nu slabesti, dar adaugi constant kilogram dupa kilogram? Nu intelegi ce se intampla? Ei bine, afla ca exista cateva cauze care "sporesc" ingrasarea si pe care e posibil sa le fi "sarit" de pe lista ta de lucruri care atenteaza la silueta. Hai sa le descoperim impreuna cu nutritionistul Vera Daghie, care detine cabinetul "Vera Med Club Family".
Crezi ca numai prajelile, dulciurile, sucurile carbogazoase si alte preparate “condamnate” sa iti strice “reputatia” siluetei sunt cele mai vinovate pentru kilogramele pe care le-ai acumulat in ultima perioada? Crezi ca numai lipsa sportului sau prezenta sedentarismului dauneaza grav siluetei? Si daca fac sport, tin si dieta, reusesc sa elimin acesti “dusmani” de temut din calea mea si eu tot supraponderala raman?

E clar, imi spun, trebuie sa fiu bolnava de ceva care favorizeaza cresterea in greutate. E posibil, fetelor, sa fie si asta o cauza, si anume conditia medicala, dar nu neaparat, existand cateva motive pe care probabil nu ti le-ai fi imaginat niciodata ca ar favoriza supraponderalitatea.

“Mi-a fugit somnul de pe geana!”


Cunosti vorba aceea binecunoscuta “somnul ingrasa”? Ei bine, nu dragele mele, se pare ca ultimele cercetari arata ca lipsa acestuia dauneaza grav siluetei. Si eu, care credeam ca lipsa somnului si oboseala isi pun amprenta pe corpul meu intr-un mod pozitiv pentru silueta si negativ pentru sanatate. In sensul ca nu de putine ori m-am surprins spunand ca am slabit datorita noptilor pierdute si oboselii acumulate. Se pare ca nu asta era cauza! Asta ma face sa ma intreb care era adevaratul motiv al pierderii mele in greutate?

Dar sa revenim pe “meleagurile” noastre si sa vedem care e explicatia kilogramelor in plus din perspectiva orelor reduse de somn. Cercetatorii spun ca functiile corpului nostru functioneaza la cote maxime atunci cand suntem odihnite. Atunci cand nu dormim suficient, corpul nostru trece printr-o stare de “stres” , iar din punct de vedere biologic, efectul este de depozitare a mai multa grasime., sustine Michelle May, autoarea cartii “Ce putem face cand dietele nu functioneaza?”.

De asemenea, cand esti nedormita, nu ai capacitatea sa controlezi nivelul de stres acumulat si s-ar putea sa gasesti in mancare un mod de a te relaxa sau un “aliat”. Lipsa somnului inseamna ora de culcare tarzie si acest lucru semnifica  mese luate tarziu in noapte, deci calorii adaugate siluetei intr-un interval de timp in care organismul tau este in repaus in mod normal. Nu este benefic nici pentru silueta, nutritionistii recomandand ca ultima masa sa fie luata in general inainte cu 3 ore de a te culca sau nu mai tarziu de 6 seara., dar nici pentru sanatate, nefacand altceva decat sa “obligi” stomacul sa “lucreze” pe tura de noapte, cand in mod normal e in “repaus”. Ca sa nu mai spunem de consecintele de a doua zi, si anume simptome cum ar fi oboseala, nivel de energie scazut, iritabilitate si nervozitate.

Asa ca sfatul nostru este sa dormi 8 ore pe noapte, iar daca acest lucru ti-e imposibil acum dupa zeci de nopti in care nu ai dormit decat 3, 4 ore,  un sfat bun este sa nu incerci sa integrezi deoadata cele 8 ore  de somn, ci sa le iei “step by step” adaugand in fiecare noapte cate 15-30 minute in plus la orele de somn. Astfel, efortul nu va fi prea mare, iar efectele maxime, deoarece in cateva zile vei reusi sa “acoperi” cele 8 ore de somn obligatorii!"Imi inec stresul intr-o...ciocolata"

Stresul este "frate" cu somnul, mai exact cu lipsa lui, si are acelasi efect de ingrasare, atunci cand cota de stres ajunge la un nivel peste medie si se rasfrange, din pacate, asupra organismului. Da, fetelor, si eu ziceam ca stresul slabeste (ca efect secundar, pe langa efectele dezastruoase evident)! Mi-aduc aminte ca si cand ar fi fost ieri de perioada in care imi pregateam teza de licenta si in care pierdeam nopti, iar nivelul de stres era unul "indescifrabil" si in care am slabit vreo cateva kilograme ce-i drept! Aceleasi cuvinte imi ieseau cu o siguranta nonsalanta printre buze: "am slabit datorita oboselii si stresului de dinainte de licenta". Se pare ca nu e asa, din ceea ce spun specialistii!

Care e explicatia lor? Nervozitatea si oboseala cauzate de stres sunt rezultate ale infuziei de substante toxice in fluxul sangvin. Stresul saraceste organismul de substante nutritive, degradeaza functia digestiva si incetineste metabolismul, ceea ce duce la cresterea in greutate.

Acelasi lucru il subliniaza si nutritionistul nostru, sustinand ca nu stresul propriu-zis ingrasa, ci efectele pe care acesta le are asupra metabolismului si organismului in general. Vera accentueaza un lucru extrem de interesant si observabil cu ochiul liber, sustinand ca de multe ori stresul ne face sa ne alinam "suferinta" intr-un fast-food, mai exact in alimentatia proasta si "gustoasa" care ne "binedispune". Din pacate si acesta este un efect al stresului care duce la supraponderalitate. Nu de putine ori aud in stanga si in dreapta "ma duc sa mananc ceva, sunt stresata", "vreau o ciocolata, caci sunt stresata" si alte astfel de "argumente", nejustificate pana la urma.

Pubertate, sarcina, menopauza…misterul de a fi femeie


Acestea sunt etape ale vietii in care corpul nostru sufera cele mai mari transformari, printre care si cele legate de greutate. La pubertate incep transformarile corpului nostru, pregatindu-ne intr-un fel sau altul pentru viata de adult. Aici schimbarile sunt multiple, iar cele legate de greutate apar, dar nu sunt definitorii, ele putandu-se corecta in timp.

Acelasi lucru de intampla si cu sarcina. Avem noi femeile, acest dar minunat de a oferi viata, o traire unica, cum alta nu mai exista pe pamant. E o perioada frumoasa, plina de experiente si de "mister" pana la urma, iar cresterea in greutate este inevitabila. Am cunoscut multe femei si am trait alaturi de ele parcursul intregii sarcini, iar ceea ce am observat a fost ca greutatea, si kilogramele in plus erau ultimul lucru care le preocupa. Erau atat de acaparate de ceea ce inseamna sa dai viata unui suflet, si de dezvoltarea lui in interiorul corpului lor, de trairile inedite pe care le resimteau, astfel ca transformarea corpului devenise insignifianta, un lucru usor de neglijat.

Din pacate, lucurile se schimba dupa nastere, cand ele nu mai pot gasi "refugiul" kilogramelor in plus in bebelus, care de acum nu mai face parte din corpul lor, ci din viata lor, iar greutatea nu mai este un lucru de neglijat, mai ales daca ea creste constant.

Un alt factor al cresterii in greutate ar fi si menopauza. Si aceasta perioada este plina de transformari mai mult sau mai putin vizibile, in functie de structura fiecarei femei in parte. De ce te ingrasi la menopauza? Mentinerea siluetei sau ingrasarea "atarna" foarte mult pe umerii ficatului. In perioada menopauzei, ficatul trebuie sa functioneze la capacitate maxima, deoarece de acum, el furnizeaza energia vitala tuturor sistemelor organice , ajuta la reglarea digestiei, la eliminarea toxinelor si a reziduurile, imbunatateste metabolismul, aspecte fara de care ne ingrasam.   

Iar pentru buna functionare a ficatului avem nevoie de hrana sanatoasa, de miscare si de odihna suficienta. Vera Daghie sustine ca intr-adevar pubertatea, sarcina si menopauza sunt etape delicate in viata noastra, dar acest lucru nu inseamna ca nu putem sa trecem peste ele cu tact, rabdare si perseverenta. Este mult mai greu, dar in final merita, sustine specialistul. Si pana la urma toate problemele enumerate anterior au ca fundament alimentatia, cea deficitara mai exact. Vera sustine ca alimentatia nu trebuie vazuta intr-un mod negativist, e suficient doar sa ne hranim inteligent, sa contientizam in mare ceea ce ingurgitam cu adevarat la fiecare masa si sa avem minime notiuni despre corpul nostru.

"Au, ma doare!"

Un factor important care trebuie luat in seama in privinta kilogramelor in plus atunci cand celelalte solutii nu au dat roade este conditia medicala. Este foarte posibil ca nefunctionarea anumitor organe sau starea generala de sanatate sa favorizeze cresterea in greutate. In aceasta situatie, atunci cand vezi ca alte metode nu reusesc sa iasa victorioase in lupta cu kilogramele, consultarea unui medic si realizarea unor analize amanuntite sunt obligatorii.

De asemenea, avem tendinta de a lua medicamente "dupa ureche" si de a fi proprii nostri medici in lupta cu anumite afectiuni fiziologice, acestea putand avea ca reactie adversa kilogramele in plus.

"Slabesti rapid 5 kg in 3 zile!"

Armele cu care luptati in razboiul declarat kilogramelor in plus se pot intoarce impotriva voastra inmultit! Chiar daca suna bine "cura de slabire rapida" si abia astepti rezultatele pe care le preconizeaza, s-ar putea sa ai parte de o surpriza si de o dieta de…ingrasare. Vorbim de binecunoscutul efect yo-yo, un efect periculos in opinia nutritionistului nostru, deoarece nu poti scapa usor de el si reprezinta una dintre cauzele frecvente ale obezitatii, dezechilibrelor hormonale, anorexiei si/sau bulimiei.

Suntem bucuroase ca slabim 4-5 kg in aceste tipuri de diete "minune", pentru a capata apoi 10 kg pe care le dam jos cu efort si rabdare indelungate si chinuitoare de multe ori. De aceea, Vera Daghie ne face cunostinta si cu arma care anihileaza complet supraponderalitatea si obezitatea, si anume echilibrul in tot si in toate! Un cuvant simplu si atotputernic, un principiu usor de respectat, deoarece nu presupune neaparat restrictii, ci mai degraba cumpatare, stabilitate, organizare!

Te-ai confruntat vreodata cu astfel de "simptome"? Au avut un efect negativ asupra ta? Spune-ne mai multe lucruri pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr