smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Experimentul de la miezul noptii

De în Sport 20 mai 2009
Miezul noptii poate fi foarte inselator din punct de vedere culinar, iar tentatia de a mai rontai ceva, cum ne place noua sa spunem, la o sueta cu sotul, sora, iubitul sau prietena este extrem de vicleana si de cele mai multe ori iese victorioasa in confruntarea cu naiva noastra incercare de a stopa aceasta "apucatura". Devenita obicei, poate fi devastatoare pentru sanatate in primul rand, dar nu in ultimul pentru silueta ta. Si mai vine si vara... eu una sunt adepta acestui ritual, asa ca m-am hotarat sa experimentez cele mai interesante sfaturi menite sa-l "anihileze" si sa vad daca au sanse de izbanda. Afla si tu daca am reusit!
Totul a pornit de la o dicutie intre fete despre mesele de la miezul notii, sau ma rog in jurul acestei ore, despre cat de dese sunt, ce contin si asa mai departe. Eu m-am facut mica intr-un colt, cand am auzit ca unele dintre ele nici nu concep sa se mai gandeasca la mancare la ora aceea, altele ca in acel moment al noptii isi fac somnul de frumusete, pe cand eu... sunt o adepta a acestui ritual, victima a poftelor de care am suferit intreaga viata.

Cum mi s-a declansat aceasta "boala"? Ei bine, inainte sa ma angajez, in momentele in care stateam acasa si altceva nu faceam decat sa mananc, iar serile venea sora mea de la serviciu (de regula destul de tarziu, pe la un 22:00.-22:30) si se apuca sa gateasca diverse bunataturi, de la care nu te puteai abtine indiferent ce ti-ar fi spus oricine. Si uite asa a luat nastere "rontaitul de la miezul noptii". Am tot auzit de diverse sfaturi, trucuri, ponturi, idei prin care sa te dezveti de acest obicei necrutator pentru silueta si m-am hotarat sa nu le las la stadiul de informatie, ci sa le aduc la stadiul de practica. Iata ce am descoperit, ce a functionat si ce a esuat in demersul lor:

1. Ordine in programul de alimentatie


Ok, am citit ca de fapt dezordinea din programul de nutritie ar fi una dintre cauzele pentru care stomacul (sau mai degraba psihicul) meu plange dupa diverse bunatati gata de a fi rontaite. Si am stat si am facut o scurta si foarte rapida retrospectiva a orelor si numarului de mese zilnice pe care il luam. Stiti cum e: fara foc nu iese fum, asa si cu aceasta idee inoculata de specialisti, un gram de adevar tot exista acolo.

Asa ca am incercat sa urmez sfaturile si sa imi fac ordine in mese si alimente. Ideea este ca inainte mancam foarte dezordonat: dimineata ba mancam, ba nu mancam, doar pranzul era o siguranta, dar nu neaparat la aceeasi ora, iar dupa pranz totul o lua razna: fie ajungeam prea tarziu acasa si eram atat de lihnita incat nu ma mai uitam la ceas si la cat mancam, fie ingeram si niste dulciuri de care nu m-am putut bucura in timpul zilei si deci era momentul. Mai venea si timpul pentru serialul preferat si daca nu era ghiftuita, mai mergeau cateva seminte ca ultima gustare. Am constat deci ca aglomeratia in mese era exact spre seara, cand nu prea imi mai era permis.

Asadar, am facut din micul dejun un obicei: fie ca mananc si o singura banana sau un covrig, tot mancare se numeste. Pranzul oricum il luam si am incercat - si pana acum am reusit - sa iau cina la o ora rezonabila; chiar daca eram pe drumuri pe undeva, ma opream si mancam ceva pentru a evita sa ma incarc prea mult seara tarziu. Si astfel, seara nu prea am mai simtit nevoia unor alte alimente, cel mult un fruct cand ajungeam acasa, si uneori nici atat pentru ca eram destul de ghiftuita.

2. Pranzul - un factor cheie?!


Am mai citit de asemenea ca pranzul ar fi factorul cheie in desprinderea de acest obicei prin care ma lasam prada rontaitului din noapte. Ideea este ca a avea parte in programul nutritional de un pranz regulat si bogat in alimente cat se poate de sanatoase si pline de minerale care sa-ti ofere energia necesara functionarii optime, ar insemna automat reducerea portiilor la masa de seara si evitarea gustarilor ulterioare. Ce sa zic? Eu una oricum mananc pranzul in fiecare zi fara drept de apel. E adevarat ca orele mai oscileaza, dar in cele 5 zile pe care le petrec la birou, mananc de obicei la 12:30 - 13:00, deci cat de cat este un pranz constant. In privinta alimentelor sanatoare, ma abtin un pic, pentru ca recunosc ca nu mananc sanatos zilnic, dar incerc pe cat posibil sa evit cel putin alimentele cele mai nocive. Dar nu am constat o schimbare reala in privinta cinei, adica nu am sesizat faptul ca as manca mai putin, deci aceasta regula nu este tocmai realista din punctul meu de vedere sau, cel putin nu pentru mine.

3. Placerile - la micul dejun si cel mult la pranz sau imediat dupa pranz

Hmm, la ce te gandesti? Da, stiu la ciocolata, la fructe cu indice glicemic exploziv, la prajituri de casa, la merdenele care fac cu ochiul din geamul patiseriei preferate in care ti-e frica sa intri... Exact la asta ma gandeam si eu... la tentatii carora nu pot sa le fac fata. Ei bine, sfatul specialistilor este sa ne satisfacem aceste nevoi ziua si nu noaptea, pana cel mult dupa pranz. In acest fel, nu vei mai fi tentata sa mananci aceleasi lucruri si seara pentru ca deja le-ai savurat in ziua respectiva.

Ei bine, asta da, este un truc realist, cred ca au dreptate specialistii aici, am facut si eu acest lucru si am reusit. Desi mi-a fost mai greu sa integrez toate "placerile" mele pe care le savuram seara in timpul zilei, am reusit: Mi-am cumparat ceea ce vroiam seara, pentru la serviciu sau dimineata si am scapat de o grija. In acest fel nici pe silueta nu se mai depune. Plus de asta, am observat ca daca imi fac "poftele" imediat dupa pranz, masa de seara reprezinta si ultima gustare pe care o mai iau, nemaifiind tentata si de alte preparate.

De asemenera, recomandarea nutritionistilor este ca masa de seara sa contina mai mult cereale.

4. Dintii - un alt combatant al gusturilor noptii


Bine, nu dintii in sine, ci periatul dintilor conduce la un "dezgust" pentru unele dintre gustarile de noapte pe care le savurai pana acum. Astfel, periajul dintilor devine nu numai o obligatie pentru igiena dintilor, ci si un ajutor de nadejde in alimentatie.

Ok, este adevarat ca gustul alimentelor nu este tocmai savuros dupa ce te speli pe dinti seara, si stiu asta, dar mai este un lucru benefic, cel putin in cazul meu, si anume ca dupa ce ma spal pe dinti, fie ca e dimineata sau seara, beau foarte multa apa, ceea ce iar este un plus impotriva mancatul pe timp de seara. Am observat si faptul ca nu pot sa mai degust anumite alimente din cauza faptului ca pasta de dinti "distorsioneaza" gustul alimentelor. Pentru mine, este benefica aceasta metoda, dar oricum o faceam si fara a realiza acest experiment.

5. Combate plictiseala prin orice altceva decat prin mancat!

Adevarat grai cel care spuse asta! Eu mancam intr-una de plictiseala inainte de a ma angaja: frigiderul era tovarasul meu in fiecare zi! Dar am invatat in timp ca este un obicei extrem de daunator din multe puncte de vedere: al siluetei, al sanatatii si pana la urma al buzunarului.

Am depasit de foarte mult timp acest lucru, si intr-adevar este un pont bun sa ai mai multa grija la ceea ce faci cand te plictisesti si sa realizezi lucruri "sanatoase". Eu citesc rapid ceva care sa-mi distraga atentia de la mancat, ma uit la un film bun sau vorbesc la telefon pentru a-mi tine mainile ocupate si de a uita de foame. Gaseste-ti o activitate care sa iti faca placere, pentru a reusi sa iti distraga atentia, altfel nu vei reusi, plictiseala va persista si tot la frigider vei ajunge.

6. TV-ul - o capcana rapida

Am citit de asemenea despre "pacatele" tv-ului asupra siluetei si m-am revoltat complet. Eu nu pot sa renunt la tv nici in ruptul capului, mai mult chiar, nu pot sa adorm fara sa ma uit la tv. Explicatia specialistilor este aceea ca tv-ul expune pe lanaga emisiuni si filme, reclame foarte apetisante, care ar putea aprinde "beculetul" poftelor si automat ne-ar determina sa actionam in dauna noastra. Poate ca este adevarat si ca atunci cand vad o reclama la inghetata mi se face pofta, dar nu trebuie sa si mananc, mai ales ca poate nu am in casa. Daca e sa ne luam dupa firul logic al argumentului si atunci cand citesc o carte as putea descoperi tot felul de bunatati in interiorul ei care ar avea acelasi efect ca tv-ul. Nu sunt de acord cu acest argument, dar este adevarat ca in fata tv-ului mananci mai mult, decat daca ai sta la masa, de aceea este recomandat sa nu se seveasca masa in fata lui.

Ideea finala este ca a, reusit sa renunt la ritualul meu de la orele tarzii din noapte, ajutandu-ma de aceste sfaturi si cu putina vointa din partea mea. Mi-am si impus putin sa ma limitez in ceea ce priveste dulciurile si alte gustari care ar provoca dezastru in silueta mea; de cate ori vreau sa gust o prajitura mai tarziu de ora 20:00 ma gandesc automat: "lasa ca o mananc maine dimineata ca pot astepta". 

Tu esti o "prizoniera" a gustarilor de la miezul noptii?

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr