chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Clipe de maturitate

Adica acele momente din viata care ne marcheaza evolutia, care ne modifica structural modul de a gandi si de a fi, care ne fac sa simtim ca existam cu adevarat.

Daca stam sa ne gandim putin, din milioanele de clipe petrecute pe parcursul vietii, cea mai mare parte actionam ca niste roboti, in virtutea intertiei cumva, facand aproape mecanic lucruri pe care le stim, le-am invatat de mici. Mergem, vorbim, mancam, ne spalam, ne imbracam, facem cumparaturi, ne schimbam lucrurile, facem curatenie, mancare, dormim etc. Putinul timp care ne ramane il folosim sa gandim si altceva decat ce “trebuie” facut. Unii temerari ajung chiar sa mediteze, sa se gandeasca si la alte lucruri superioare cumva celor cotidiene, obisnuite si banale.

De aici si pana la a reusi sa intelegem la ce ne foloseste viata aceasta, de ce traim, de ce ne aflam aici, acum, mai e nitel de gandit si meditat.

Dar sunt momentele acelea din viata in care simti ca ceva se schimba, ca din acea clipa incolo vei vedea viata cu alti ochi, o vei intelege altfel, din alta perspectiva. Si, in mod uimitor, clipe de acest fel, pe care le-am numit de maturitate, apar inca de foarte devreme in viata, insa cu greu reusim sa ne dam seama de ele, sa le constientizam si sa le folosim.

Cum ar fi spre exemplu, momentul acela in care un copil destul de mic este pedepsit de catre parinte. I se administreaza o bataie, eventual cu cureaua, pentru ca…s-a umplut paharul. Adica, s-au adunat prea multe nazdravanii si nu mai incap. Unde?!? In mintea parintelui. El nu mai poate accepta si pe deasupra, asa incat, singura modalitate pe care o gaseste el de a se “elibera” de aceasta presiune e administrarea unei batai. Ei, asta ar mai fi cum ar mai fi. Desi copilul o percepe ca pe ceva umilitor si inutil. Si cred ca are dreptate. Insa cand parintele incepe sa planga la urma, dupa ce s-a oprit din lovit, atunci chiar ca cel mic nu mai intelege nimic. Si iar are dreptate. Chiar asa, in definitiv el este cel care a fost lovit, pe care il doare fizic si ar fi indreptatit sa planga din cauza asta! Nu parintele. Copilul se uita mirat si nu intelege nimic. Nici nu mai poate sa planga, pentru ca adultul o face in locul lui, manifestandu-si de fapt neputiinta si nestiinta de a gasi o metoda mai adecvata, care sa functioneze,  prin care sa il determine pe cel mic sa fie ascultator si sa inteleaga ce se cere de la el.  Desi contrariat, copilul ajunge sa mangaie capul parintelui, sa treaca de la el ca a fost pedepsit intr-un mod oarecum barbaric, care se plaseaza mult sub capacitatea de comunicare dintre oameni. Un astfel de moment face o trecere in mintea si sufletul copilului. Desi este foarte mic pentru a intelege exact ce s-a intamplat, isi da seama ca s-a facut apel la “maturitatea” lui, cea pe care nu o are inca decat la nivel instinctual. Iar el, din bunul simt a facut act de aceasta maturitate. Dupa aceea, orice pedeapsa de orice fel va fi interpretata de copil ca fiind aceeasi neputiinta si nestiinta a propriului sau parinte. Si este posibil ca el, copilul, sa se devina cuminte, nu de teama durerii loviturilor ce vor putea fi primite, ci pentru a nu-si mai pune parintele intr-o asa situatie umilitoare.

Un moment asemanator este cel in care esti nevoit sa realizezi ca parintele tau, profesorul, mentorul nu este atotputernic si atotstiitor. E acel moment in care constati cu durere in suflet, ca ai ajuns sa stii si sa poti mai mult decat oricare dintre acestia. Ai pornit in viata ghidat, indrumat de altcineva “mare”, de un adult la care te raportai, la care faceai apel ori de cate ori nu stiai ceva si voiai sa afli, pe care te puteai baza oricand si oricat. Dar vine si acest moment, trist si dureros, in care preiei cunostintele si puterea inaintasului tau si urmeaza sa iti asumi a adauga ceva pe langa acestea, a-ti asuma la randul tau rolul pe care l-au avut ei.

Un gand similar apare si in momentul nefericit in care iti pierzi parintele. Gandul ca tu esti cel care il vei urma. Fie ca te lasi sau nu coplesit de aceasta temere, de moarte, ajungi sa te simti ca si cum ai sta intr-un rand si, incet incet, fara sa iti dai seama sau sa iti doresti neaparat asta, avansezi pana ce tu vei ajunge “primul”. E ceva ce sti ca nu poti controla, nu poti preveni sau opri. Si te supui sensului vietii, mersului ei. Si in felul acesta mai adaugi un dram de maturitate peste cele adunate inainte.

Dupa ce treci de majorat, incepi sa iti faci planuri de viata. Te gandesti la o profesie, la un drum anume, cumva al tau. Acumulezi informatii, citesti, inveti, studiezi, faci corelatii si intelegi lucruri din ce in ce mai bine, fara a-ti mai da seama prin ce proces se intampla toate astea. Iar pe parcursul vietii ai parte, uneori mai rar, alteori mai des, de acele momente de “iluminare”, in care simti ca ai descoperit lumea, sau macar o parte din ea. In care intelegi ceva ce nu ai fi inteles alta data. Iar asta s-a petrecut pe loc, intr-un moment in care chiar aveai nevoie de aceasta “minune”. Tumultul vietii nu iti mai permite sa meditezi asupra evenimentelor de acest gen, sa le intelegi cum se petrec, sa iti dai seama cum ajungi la astfel de concluzii sau descoperiri. Cert e ca atunci cand ti se intampla, simti ceva deosebit. Iar asta iti da incredere in tine, te stimuleaza si te propulseaza. E atat de minunat acest moment “aha”, incat atunci cand ti se intampla esti absolut convins ca numai tu puteai fi cel care sa descoperi acel ceva, in acest mod.

Astfel de clipe apar ca niste trepte ale propriei noastre evolutii. Ne certifica faptul ca nu am trait pur si simplu, dar ca am si adaugat ceva pe langa ce am primit de la inaintasii nostrii. Ne dam seama de ele tocmai pentru faptul ca ne surprind, ca ne fac sa realizam propria noastra persoana si altfel, nu “lipiti” sau dependenti de ceilalti, nu prin comparatie cu ei. Suntem pur si simplu. Existam si simtim asta la maxim atunci, cand mai facem un pas, cand ne dam seama de propria noastra existenta.

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 6

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

FMS (07.01.2009, 04:34)
Clipe de maturitate, un subiect cu adevarat interesant, mai ales ca unii cum a sugerat Michaela, se maturizeaza mai devreme decit altii.

Apoi intr-adevar, dupa cum mentiona o alta corespondenta, viata de zi cu zi, exteriorul, viata sociala, serviciul, familia te pot influenta negativ, chiar si extrem de temporar.

Lucrez in Management, ca si Manager Functional, intr-o firma de peste 50.000 de angajati. Avem o gramada de stress zilnic, de la Upper Management si de la propria echipa, de la conducerea proiectelor care sint undele de multe Milioane de $$$. Cu toate acestea ma straduiesc sa ma bine dispun singura. Imi plac oamenii cu care lucrez, adica am tins sa formez relatii de amicitie cu absolut toti, ceilalti manageri, cu subalternii, colegii pe care-i conduc in echipa. Aceasta pt. a ma stradui sa mentin acel tonus optimist si sa mearga lucrul.

Citesc f. mult beletristica sau carti motivationale, care ajuta fantastic.

Realmente, societatea si mai ales stirile negative din ziare si de la TV (cel putin din America de Nord), pot sa-ti aduca mai mult stress decit bine. Incit repet, nu poti fi tu insuti in orice moment, si sint zile cind faci eforturi pentru a te redresa si a avea aceeasi prietenie fata de ceilalti desi te simti calcat pe "amorul propriu", mintit, pacalit. Depinde enorm de profesie, dar oriunde esti societatea si mediul negativ poate avea un oarecare impact asupra individului.

Citeam dintr-o carte motivationala scrisa de un om de afaceri din anii '50, in care acesta spunea ca oamenii care pot trai aproape de natura, se pot deconecta usor si isi pot regasi acea pace si liniste interioara f. usor. Ma gindesc ca in Romania, vremea fiind frumoasa chiar si iarna, iar distantele fiind mici, oamenii pot iesi macar o plimbare intr-un parc mai des sau la o mica excursie.

Cartea se numeste: "The Magic of Believing" by Claude Bristol, daca a fost tradusa in limba romana merita citita, este una dintre cele mai bune carti motivationale aparute pina acum.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (11.12.2008, 21:04)
Cred ca fiecare detine propria "reteta" de a fi el insusi/ ea insasi. Din experientele mele de pana acum, pot spune ca te poti mentine constant atunci cand esti sincera cu tine, cand iti dai seama la timp ce e si ce nu e al tau, cand simti si iti recunosti ce e bine pentru tine si ce nu, ce poti face si ce nu. In definitiv, tot ce avem de facut este sa ne ascultam propriul instinct, sa ne stabilim niste criterii si principii, niste linii pe care sa le urmam in viata pentru a fi fericite.
Răspunde-i
rodica (10.12.2008, 09:34)
De foarte multe ori "maturitatea" in gandire te obliga la a renunta la micile placeri ale vietii,la copilul din tine cum spune michaela.Uneori,maturitatea devine o povara....nu degeaba majoritatea avem nostalgia copilariei.
Răspunde-i
lia rodica codrescu -galeteanu (09.12.2008, 17:34)
Cred ca fiecare incercare , fiecare caramida cu incarcatura emotionala a evenimentelor din viata noastra ,contribuie la zidirea maturitatii. Cu cat mai solida aceasta constructie,cu atat mai valoroasa,mai profunda maturitatea.
Răspunde-i
michaela (08.12.2008, 12:10)
unii din noi,cred ca au fost nevoiti sa se maturizeze inainte de "vreme".nu au apucat sa fie cu adevarat copii.dar totusi,am impresia ca in fiecare ,indiferent de varsta,gasim la un moment dat in noi,copilul din trecut...sau mai bine zis"copilul pierdut".
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar