Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Cina si femeile de succes

De în Sport 21 noi 2008
Cina este una dintre mesele "controversate", in jurul careia se discuta mult. Sa o luam, sa nu o luam, la ora 6 sau la 8? Fiecare are un principiu si un obicei dupa care se ghideaza in aceasta privinta. Astazi vom descoperi care sunt deprinderile a trei femei de succes in ceea ce priveste masa de seara si vom analiza cu Serban Damian, nutritionist la Superfit Expert, daca se incadreaza ele intr-un stil de viata sanatos sau nu.
Masa de seara este pentru unii un ritual, pentru altii o lipsa, iar pentru altii un “pretext” de iesit in oras. Personal, servesc masa de seara de obicei acasa unde pot sa ma gandesc bine ce mananc, cand si cum, foarte rar in oras si de cele mai multe ori cu prietenele. Daca preparatele se incadreaza sau nu in “stil de viata sanatos” depinde de foarte multi factori contingenti care apar cateodata si care distorsioneaza “sirul” sanatos de alimente consumate pana in acel moment.

Dar ce se intampla cu femeile de afaceri? Cum reusesc ele sa isi mentina un stil de viata sanatos, pentru a face fata tuturor indatoririlor si sarcinilor care reies din titlul de “femeie de afaceri”? A fi femeie de succes presupune mult timp, efort, perseverenta, rabdare, neprevazut, inatlniri frecvente, disponibilitate, delegatii si multe alte lucruri care nu te lasa sa ai un program standardizat si prestabilit cu o saptamana inainte. Cum se impaca acest program cu alimentatia si mai ales cu cina, care este o masa “sensibila” si destul de disputata in general de nutritionisti si nu numai aflam chiar de la ele si trecem prin filtrul “critic” al nutritionistului:

Amalia Picleanu: la 19.30, ultima masa

O femeie cu multa experienta in domeniul resurselor umane, care a avut curajul sa se “aventureze” in domeniul coaching-ului si consultantei, a reusit sa faca fata tuturor impedimentelor si si-a deschis propria afacere. Firma sa se numeste Tandem Consulting si are proiecte de recrutare, training, coaching. evaluare si consultanta.

Nu mai este nevoie sa descriu programul ei zilnic sau chiar saptamanal, pentru ca e simplu de imaginat. Am fost curiosi insa unde isi petrece ea “cinele”: acasa in familie, la restaurant cu prietenii sau discutand afaceri cu parteneri si colaboratori. Si mai ales ce consuma: tine cont de ora, de ingrediente sau de calorii?

Primul lucru pe care mi l-a dezvaluit a fost faptul ca adora varietatea pe care o ofera diversele restaurante pe care le frecventeaza. Mananca si in oras, dar si acasa, impreuna cu sotul si serveste cam tot ceea ce gateste in principal el. Care sunt preparatele ei favorite la cina? Greu de spus, dar dupa o retrospectiva si o readucere aminte a felurilor favorite imi spune sincer ca adora in special bucataria italiana.

Pastele si orezul sunt principalele alimente prezente la cina in mod obisnuit, dar nu singurele. Orezul il prefera cu legume sau fructe de mare, iar pastele sunt foarte variate si ii plac tagliatelle cu somon, penne cu ardei, ciuperci si smantana, paste al pesto cu busuioc, seminte de pin, ulei de masline.

Este o femeie care incearca sa mentina un stil de viata sanatos prin alegerile pe care le face in alimentatie: prefera carnea de vita si pui (la gratar), pestele, orezul, legumele, uleiul de masline este indispensabil in tot ceea ce prepara, paine integrala (cu ovaz, secara).

In ceea ce priveste ora la care serveste cina, imi spune ca in general la 19:30 e ultima masa, dar ca mai exista si exceptii.

“Verdictul” nutritionistului:

I-am expus doctorului Serban Damian variantele pe care le consuma Amalia Picleanu, iar verdictul a fost imbucurator. Mananca sanatos si in conformitate cu “legile” de nutritie sanatoasa. Pastele cu somon si legume sunt recomandate, ne spune nutritionistul, daca este o persoana cu o greutate normala si activa. Important este ca ele sa nu reprezinte singura masa pe ziua respectiva pentru ca nu este indicat ca masa de seara sa reprezinte masa principala.

Orezul cu legume, gratarul de pui sau vita, pestele sunt tot atatea variante sanatoase de consum pe timp de seara.

Ora la care serveste masa este ok, in conditiile in care cina are loc cu minim o ora inainte de culcare. Doctorul Serban Damian sustine ca ora de masa nu prea conteaza, daca exista o distanta de minim o ora intre ultima masa si ora de somn.

Monica Cazan: masa de seara dupa 2-3 ore de sport!

Este Associate Coach in cadrul Rocoach. Obiectivul sau este: „continui sa-mi traiesc viata cat mai deplin cu putinta si sa-i ajut pe cei care imi cer acest lucru sa-si atinga propriile obiective.” Pentru a reusi in acest domeniu este nevoie de multa intelegere, rabdare, capacitate de ascultare si evident devotament, fara de care succesul ar fi inexistent. Insa, in cazul ei aceste calitati nu ii ocupa tot programul, ca in alte cazuri, ea reusind nu numai sa mentina un stil de viata sanatos in alimentatie, dar sa si mearga la sala de sport aproape zilnic. Cu atat mai mult am fost curioasa care este cina ei favorita si la ce ora savureaza de obicei mesele de seara.

“Cina reprezinta pentru mine cea mai linistita masa a zilei. Pe langa rolul de baza – cel de hranire, cina are pentru mine cel mai important rol de socializare cu cei dragi, alaturi de care traiesc – cel putin in timpul saptamanii, cand numai seara este momentul in care ne intalnim.”

Pentru ea mesele, alimentatia in general si stilul de viata pe care il duce in prezent reprezinta rezultatul unei cautari indelungate in timp. A experimentat foarte mult pentru a gasi acel ceva care sa o faca sa se simta plina de energie si cu foarte multa pofta de viata. Dar a reusit! Si a gasit aceste lucruri nu in produse semi-preparate sau gata preparate de la supermarket, ci in alimente cat mai naturale si mai sanatoase si bineinteles in marea ei pasiune, sportul. Acestea au reprezentat pentru ea energia necesara pentru a face fara tuturor provocarilor vietii.

A invatat acum mult timp sa manance constient si sa nu tina seama de toanele sau poftele de moment.

In privinta cinei, nu are un meniu preferat, dar in general isi compune masa de seara din nutrientii pe care nu a reusit sa ii consume suficient sau deloc in timpul zilei. Ii plac foarte mult supele si ciorbele de legume cu mult bors (simple, fara cartofi, orez, galusti sau paste fainoase),

Sunte seri in care simte nevoia sa consume ceva mai consistent si atunci mananca peste cu salate, oua fierte, legume, seminte (migdale, alunde de padure, seminte de in, seminte de dovleac), fructe de mare si seri in care un iaurt sau un grepfruit sunt de-ajuns. In schimb, cel care nu lipseste dupa nici o masa este ceaiul.

Regula de baza a mancarurilor pe care le prepara si pe care nu o incalca niciodata este: fara sare!

“22:00 – 22:30 este ora la care iau in general masa de seara in cursul saptamanii, dupa cele 2-3 ore de antrenament zilnic care se termina in general la orele 21.00. In week-end ora de cina este in general la 19.30 – 20.00.”

Nu incearca, chiar tine seama cat poate de un stil de viata echilibrat. Au fost si perioade in care a mancat haotic si fara discernamant. Si constatand diferentele dintre cea care era atunci si cea din prezent poate spune ca “este intr-adevar ceea ce mananca”.

“Verdictul” nutritionistului:


Nici in cazul ei, nutritionistul nu a avut prea multe comentarii, alimentele pe care le consuma Monica frecvent fiind adecvate cu stilul de viata foarte activ. Supele si ciorbele pe care le consuma nu creeaza nici un fel de probleme, mai ales ca le prefera fara continut, iar supa propriu-zisa nu are ce sa faca rau.

Salatele, legumele, fructele de mare sunt tot atatea alegeri sanatoase, avand in vedere continutul redus de calorii si grasimi pe care le contin.

Un singura mentiune are de facut specialistul nostru cu privire la semintele de care aminteste Monica (migdale, alune de padure, seminte de in, dovleac), si anume ca ar fi mai indicat sa le foloseasca in timpul zilei. Dar avdn in vedere programul ei activ, plus sala la care merge aproape zilnic, nu cred sa fie o mare problema.

Nu are de ce sa isi faca griji in ce priveste ora de servire a cinei, daca pastreaza distanta de minim o ora pana la culcare.

Andreea Catu

Andreea Catu este PR Specialist Avon Cosmetics Romania, o meserie ce o tine ocupata in majoritatea timpului. Sedinte peste sedinte, intalniri peste intalniri, un program in care fiecare minut conteaza. Chiar si acum cand am intervievat-o, cu greu am reusit sa obtin cateva minute pentru a discuta cu ea despre obiceiurile ei culinare la cina.

Dar oare are timp pentru cina? Sigur ca da, si nu numai ca are grija sa se hraneasca, dar are grija sa manance sanatos. Incearca pe cat poate sa mentina standardul ridicat in privinta stilului de viata.

Alimentele pe care le prefera seara sunt legumele si pestele combinate cu salate si cu un pic de “rasfat”: un pahar de vin rosu, imi spune ea. Chiar gateste si atunci cand are dispozitie necesara si timp suficient, prepara si unele retete mai “traznite”, cum ar fi melcii cu sos de vin rosu si salata.

In general, ultima masa a zilei spune ca o serveste intre 19:00-20:00.

“Verdictul” nutritionistului:

Un meniu sanatos, in care predomina pestele, foarte util pentru organismul nostru si legumele, salatele, ale caror beneficii le cunoastem prea bine.

Tu tii cont de masa de seara? Mananci sanatos? Cam ce mananci la cina?

Spune-ne mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr