Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Cei mai in "trend" termeni din dieta

De în Sport 9 apr 2009
Ultimul trend in haine, accesorii, pantofi si mai nou, ne batem in trend-uri de concepte! Termenii din diferite domenii capata noi semnificatii sau mai mult, sunt reinventati si chiar nascociti pentru a oglindi cat se poate de mult stilul de viata actual! Nutritia, unul dintre cele mai complexe domenii ale vietii si-a deschis portile catre ultimele "tendinte" ale sezonului si afiseaza termeni noi care sa ne imbunatateasca stilul de viata nu numai din punct de vedere alimentar, dar si spiritual!

Atunci cand mananc, marturisesc sincer ca singurul meu scop este acela de a-mi satisface nevoia fiziologica de foame, acordand o atentie si calitatii produsului din farfurie, nu toate alimentele fiind pe placul meu. Nu m-am gandit niciodata ca alimentele pe care le mananc au putere asupra creierului, starii de spirit sau ca atrag diferite energii pozitive in organismul meu. Traim intr-o epoca si societate in care, contrar stilului de viata alert si stresant inevitabil si irecuperabil, accentul tuturor domeniilor care implica sanatate, nutritie, sport cade pe relaxare, echilibrare spirituala, stare de Zen si alte astfel de accente terapeutice pentru corpul si mintea noastra. Ele ne ajuta sa luptam impotriva diverselor consecinte ale vietii alerte pe care o ducem zilnic si pentru a ne ajuta sa fim mai puternice si tonice in ciuda trecerii timpului peste corpul nostru.

Am invatat in timp ca alimentatia poate fi cel mai bun prieten al omului, atunci cand ii descifrezi tainele ascunse. Astfel am descoperit multitudinea de beneficii de pe urma alegerilor inteligente la fiecare masa. Insa inaintand si sapand din ce in ce mai mult in secretele unei alimentatii sanatoase, am aflat cele mai noi tendinte care inainteaza incet, dar sigur in actualitate, caracterizand reale stiluri de viata:

1. Mancare vie


Da, pana si mancarea poate fi vie, cel putin asa arata expresia de ultima ora introdusa in domeniul nutritiei. Acest concept utilizat din ce in ce mai des poate fi cu usurinta semuit cu mancarea bio, in sensul in care promoveaza naturalul in detrimentul proceselor tehnologice  de prelucrare a alimentelor.

Ceea ce ne indeamna promotorii acestui curent este sa consumam alimentele in stare naturala, cruda, pentru ca numai atunci ele contin toate substantele „vii”: fermenti, enzime, aminoacizi, vitamine si oligoelemente necesare organismului. Ei incearca sa promoveze o alimentati in care sa ingeram doar ceea ce este de folos organismului si nimic in afara acestei idei. Tot ce nu ajuta organismul pentru o functionare optima este inutil mancat.

Potrivit traditiei orientale, corpul uman functioneaza cel mai bine atunci cand exista un echilibru al energiilor Yin-Yang. Atunci cand apare un dezechilibru intre aceste doua energii, apar si maladiile. Pentru a mentine aceasta balanta, trebuie, conform ultimelor tendinte, ca si mancarea sa fie in echilibru.

Astfel ca alimente care ofera energie Yin se disting: apa rece, mancare neincalzita, cruditati, in general referindu-ne la fructe si legume; si alimente Yang care vin sa completeze balanta: condimente, mirodenii, fierturi (mancare calda, supe, ciorbe), usturoi, ginseng, ginger.

2. "Fisho-ovo-vegetarianism"

Intre vegetarianism simplu, ovo-vegetarianism sau chiar ovo-lacto-vegetarianism, a reusit sa se strecoare un termen nou, nu prea tehnic, dar adoptat usor ca stil de viata si ca o completare a ceea ce inseamna vegetarianismul. Daca exista atatea feluri mai mult sau mai putin modificate de vegetarianism, care in opinia mea, nu se mai pot numi astfel din moment ce introduci produse de origine animaliera. s-au gandit unii ca de ce nu ar exista o "deviatie" care sa includa oua, peste si legume. Astfel a luat nastere unul dintre cele mai in trend expresii de pe la noi si nu numai: acum ne putem numi "Fisho-ovo-vegetarieni".

Mai mult sau mai putin oficial si introdus printre textele de specialitate, acest termen a luat amploare si multe persoane l-au adoptat ca pe un stil de viata. Oare ne putem gandi si la fisho-ovo-lacto-vegetarianism? De ce nu...

3. Mancare bio/eco


Este cel mai in voga trend al sezonului, anului sau secolului am putea spune.  Exista o multime de adepti ai stilului de viata bio, care incearca cu tot dinadinsul sa implenteze in constiinta generala a populatiei importanta transformarii intregii lumi intr-o lume "verde". Unul dintre aceste planuri pe care se incearca implementarea unei intregi platforme eco este si alimentatia. Alimentele eco "tipa" sa fie bagate in seama in defavoarea celor chimice si preparate sub amprenta diferitelor substante care nu fac altceva decat sa imbatraneasca si sa imbolnaveasca organismul. Este timpul sa aderam si noi si sa ne incadram in tendinte, alegand produse naturale 100%, asa cum gaseam odinioara in ograda bunicii noastre, sa retraism gustul sanatatii din epoca copilariei.

4. Veganism

Printre toate cercetarile mele cu privire la diete si la diverse regimuri de viata, printre multimea de diete existente pe piata si ingredientele necesare lor, iata un termen care "m-a dat pe spate", daca mi-e permis sa spun asa. L-am citit, l-am recitit, am banuit ca este cumva in legatura cu vegetarianismul, dar nu stiam nimic despre el. Neputandu-ma abtine, am lasat toata treaba pe care o aveam deoparte su am vrut sa aflu ce fel de stil de viata ilustreaza acest termen ambiguu.

Parca ai crede ca este vegetarianism, si intr-un fel chiar este, desi intre ele exista o mare diferenta: in timp ce vegetarianismul este o dieta si are legatura doar cu alimentele, veganismul este un stil de viata care elimina din cale orice fel de lucru care provine de la animal, vorbind aici si de imbracaminte, incaltaminte sau alte accesorii. De asemenea, in veganism se elimina si mierea, ouale si tot ce mai provine de la animale, ei avand un angajament etic sau convingerea morala ca animalele au drepturi care trebuie respectate.

5. Mancare Zen


Nici aceasta expresie nu este tocmai oficial denumita in dictionare de specialitate, dar a reusit sa isi creeze un renume prin puterea unor alimente de a-ti crea o stare de relaxare asemanatoare celei Zen, iar de aici nu a mai fost mult pana la denumirea de mancare Zen. Din ce in ce mai multi specialisti si oameni incep sa adere la acest tip de alimentatie care are ca efect de-stresarea, relaxarea si combaterea insomniei, deci asigurarea unei stari de bine. Mai este denumita si mancare pentru minte: alimente bogate in tryptophan – secretul unui somn bun si al starii de calm, alimente bogate in carbohidrati – excelente cu doua ore inainte de culcare, printre care top 5 alimente cele mai bune pentru o astfel de stare sunt: banana, laptele, semintele, musetel si mar.

6. Pescetarianism


Aproximativ acum o luna o luna si jumatate am reusit sa aflu despre existenta unui alt stil de viata care, cica este consacrat si exista ca termen de specialitate. Vorbeam despre nutritie si stil de viata sanatos, despre principiile lor si despre cum le incalcam de cele mai multe ori, pentru a auzi ca interlocutoarea mea a adoptat un regim alimentar pescetarian. Stiam ca multa lume prefera un stil de nutritie bazat exclusiv pe carne de peste, dar nu stiam ca exista o denumire pentru asa ceva. Un ultim trend in materie de termeni in dieta este pescetarianismul, care este un fel de semi-vegetarianism, avand in vedere ca integreaza carne de peste si fructe de mare in meniu. Astfel, pescetarienii adera la un stil bazat pe fructe, legume, peste si fructe de mare, eliminand complet din meniu carnea provenita de la mamifere.

Este unul dintre cele mai sanatoase stiluri de viata, incorporandu-se in el cele mai importante minerale si nutrienti necesari organismului si cu efecte dintre cele mai benefice. Se poate spune ca este unul dintre cele mai potrivite si echilibrate stiluri de viata: pestele, legumele si fructele imbinandu-se intr-o reteta perfecta de alimentatie.

7. Ayurveda

Ayurveda ar fi printre cele mai in top trend-uri ale sezonului, tot mai multi adepti incepand sa faca lobby pe langa acest stil de viata si sa asimileze in viata lor benficiile multiple ale stilului de viata ayurvedic. Ayurveda nu este numai un tip de alimentatie, ea este o metoda de tratare si vindecare a trupului, a sufletului si a spiritului, si are orgini stravechi, insa abia in epoca contemporana i-au fost atribuite si constientizate toate calitatile. In afara faptului ca ne invata sa mancam cu adevarat, acest tip de alimentatie stabileste echilibrul intre minte, corp, suflet si mediul care ne inconjoara.

Vorbind strict de dieta ayurvedica, hrana pe care o ingeram trebuie conform principiilor ayurvedice sa aduca un aport sporit de prana (energie subtila a vietii). In conceptia lor hrana este o prelungire a corpului, odata mancata ea devenind parte inseparabila a fiintei noastre. Practicantii ayurvedei au descoperit in fructe, legume, seminte, cereale, condimente si verdeturi o sursa bogata de hrana si puterea de a echilibra organismul atunci cand are nevoie. Insa nu este atat de simplu pe cat pare: mananci cereale si beneficiezi de toate efectele pozitive ale lor; mancarea ayurveda are principii bine stabilite, iar preparatele finale trebuie sa contina combinatiile potrivite de ingrediente si condimente; aceasta este partea grea a intregului proces si calitatea de unicitate in ceea ce priveste alimentatia ayurveda.

Termeni in trend, dar si  stiluri de viata demne de urmat. Lasand la o parte denumirile si utilizarile frecvente de tendinte de sezon sau nu, ele au in esenta lor o insemnatate foarte mare, iar beneficiile pe care le avem de pe urma adoptarii unui asemenea diete inseamna victoria sanatatii in fata tentatiilor.

Tu ce fel de termeni de dieta "in tred" mai cunosti?

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr