Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

"Am pierdut 5 kg in 7 zile, dar rezultatul real a fost ulcerul"

De în Sport 24 apr 2009
Aceasta este fraza prin care Iulia, o femeie de 25 de ani, odata sanatoasa tun, dar cu cateva kilograme peste media normala, isi descrie "victoria" uneia dintre dietele miraculoase, care impanzesc internetul si paginile revistelor etaland rezultate marete care ar lua ochii oricarei femei dornice de a mai slabi cateva kilograme. Cand vine vorba de slabit rapid si mult, femeile cad in capcana naivitatii: asa a patit si Iulia. Afla povestea ei si inarmeaza-te cu reguli de bun-simt de care trebuie sa tii neaparat cont atunci cand dai ochii cu dietele.

Iulia este o tanara femeie de numai 25 de ani, care ani de zile a fost frustrata de greutatea ei, un pic depasita fata de media ceruta de inaltimea ei. Ea are numai 1,65, deci in mod normal ar fi trebuit sa aiba o greutate de 50-53 de kilograme, aceasta fiind media normala pentru o astfel de inaltime. A capatat-o in timp, dar cu pretul sanatatii sale. Mai mult chiar, acum este mult mai slaba, ajungand pe la 49 de kilograme, insa bucuria ca este mai slaba este puternic umbrita de ulcerul pe care l-a capatat in urma experimentarii uneia dintre dietele-minune pe care le-a gasit in calea ei: " Am fost tot timpul complexata de greutatatea mea, insa ascensiunea frustrarii a avut loc la majorat, cand si balul de absolvire venea rapid, iar petrecerea de 18 ani era in plan si ea; vorbisem cu prietenele mele despre imbracamintea pe care o vom purta, ne gandisem la cateva idei de rochite, iar cand am ajuns la locul faptei, in magazine, furia a excelat la cel mai inalt nivel: de fiecare data auzeam acelasi lucru 'nu avem marimi mai mari, ne pare rau'. Aproape toate amicele mele isi achizitionase ceva, numai eu eram cea 'vinovata' de faptul ca aveam aproximativ 70-73 de kilograme la o inaltime de 1,65".

Tristetea si dezamagirea ca greutatea i-ar putea strica doua dintre cele mai importante petreceri din viata ei, i-a deschis apetitul pentru cele mai "provocatoare" diete, spune ea. "Sunt diete care promit marea cu sarea, care intr-o astfel de criza de imagine, te fac extrem de vulnerabila; cred ca asta este si scopul promotorilor lor - sa "agate" acele femei care sunt extrem de complexate de aspectul lor". Asa ca a trecut la fapte si a cautat cele mai rapide diete posibile si cu rezultatele cele mai bune; nu era nicio gurmanda inraita, ceea ce i-a facilitat drumul catre un trup zvelt. Problema cea mai mare a fost ca ea a combinat doua "ajutoare" ale slabitului intr-o singura perioada, ceea ce a condus-o catre un prim rezultat al gastritei, pe care insa a descoperit-o tarziu, cand deja devenise un inceput de ulcer, care astazi este deja instalat in corpul ei, devenind un adevarat chin: regim strict (de la orice aproape ca ma doare stomacul, am avut niste dureri de parca cineva imi smulgea stomacul), analize peste analize, efort  minim si o viata cat mai putin agitata.

Prima incercare prin care Iulia a trecut a fost combinatia de laxative cu ceaiuri diuretice si un aport de mancare minim mai mult din legume si fructe, fara alte ingrediente majore in alimentatie. A facut acest lucru 7 zile, in care aproximativ 5 kilograme au fost eliminate din organism. Si este un demers logic: citrice foarte multe in alimentatie (inclusiv la micul dejun) si aproape exclusiv legume in toate aceste zile (doar cateva paste integrale printre, o felie de paine integrala cu putina sunca de pui atunci cand simtea ca ii este foarte gfoame), plus ceaiul verde baut si dimineata si seara, iar laxativul dupa cina. Un adevarat soc pentru un organism sanatos: stomacul a inceput sa se resimta dupa socurile primite si a ajuns in cele din urma la apital cu sangerari stomacale.

A tinut un tratament prin care si-a revenit cat de cat (desi avea si un inceput de ulcer), iar la o distanta de vreo 2 ani a incercat o alta dieta pe care o credea sanatoasa: in primul rand dimineata bause putina apa calduta cu o lamaie stoarsa pe stomacul gol, iar apoi manca disociat, o zi numai fructe, una numai legume, in alta lactate si in urmatoarea carne. Insa nici aceasta dieta nu a fost extrem de benefica pentru ea, rezultatele mai putin vizibile decat cealalta metoda, iar starea de sanatate era foarte precara. Astfel ca pe la 21 de ani avea in jur de 60 de kilograme in urma dietei miraculoase si a tratamentului pentru gastrita, iar dupa experienta esuata cu regimul disociat si apa cu lamaie, ajunsese la vreo 57, deci doar trei kilograme reusise sa dea jos in aceasta perioada.

De la 21 de ani infrunta in fiecare zi o boala care-i afecteaza intreaga viata: "de la 21 de ani tin un regim foarte strict, fiind foarte atenta la ce consum pentru a nu provoca prea mult acid gastric sau prea putin, am tinut si tratament medicamentos. Acum am 25 de ani, mi-am mai revenit, am ajuns la o greutate de aporximativ 50 de kilograme, care este ideala pentru mine, insa nu as dori nimanui sa treaca prin toate aceste etape cumplite prin care am trecut eu, pentru a avea silueta perfecta; daca as putea da timpul inapoi cred ca nici nu as mai dori sa mai slabesc, atat de mult am suferit si m-am chinuit. Acum tin un regim de viata sanatos, in mod obligatoriu cu mese bine calculate si combinate pentru a nu dauna stomacului, dar nu este o dieta de slabire; nu am un program strict cu alimente stricte, am o lista intreaga de ingrediente pe care le pot combina in mai multe feluri, dar am foarte mare grija, pentru ca starea de bine este cea mai importanta si mai mult cred ca de teama durerilor cumplite pe care le-am avut acum nu mai ma tenteaza nici fast-food-ul, nici sucurile acidulate, nici alimentele grase, nimic; e ca un film in mintea mea care se deruleaza ori de cate ori vad astfel de preparate; un real cosmar pe care nu il doresc nimanui".

Ceea ce poate sa ne spuna despre alimentatia ei este ca fata de altadata acum are mese la ore stricte, nu sare peste nici una, mananca foarte incet si mesteca foarte bine mancarea, iar alimentele sut gatite cat mai natural: gratar, la aburi, inabusit, fara prajeli si nici mancare gatita. "Este un regim extrem de variat, nu are multe restrictii, acestea fiind mai degraba in modul de preparare, dar ca alimente am voie carne (de vita, pui, peste, vitel, si mezeluri slabe am voie mai multa pe baza de pui si de muschi, branzeturi, lactate cam de toate, si paste, cu mentiunea ca painea trebuie sa fie tare si nu proaspata in nici un caz. Am voie chiar si dulciuri, dar sa nu fie fierbinti si in nici un caz din aluat moale. Eu prefer multa paine prajita, pentru ca este cea mai indicata, si ceea ce nu prea este indicat, dar nu ma pot descotorosi de  ea, cafea pe care o 'tai' cu lapte si numai dupa ce mananc de dimineata".

Uneori sfaturile sunt de prisos, iar faptele vorbesc de la sine. Am rugat-o sa ne ofere o morala a experientei ei, o invatatura pe care a tras-o ea din intamplarile din viata ei si sa incerce nu sa ne ofere un sfat ci sa ne spuna cum ar actiona ea daca s-ar intoarce in trecut si ar dori sa slabeasca: "In primul rand nu m-as mai lua dupa vorbele nimanui cand vine vorba de diete si nici nu as mai urma dupa ureche diverse astfel de dezastre care promit rezultate uimitoare cu efort minim; in al doilea rand cred ca daca ar fi sa mai doresc sa slabesc (pentru ca asa cum am spus mai sus, daca m-as intoarce in timp nu cred ca as mai vrea sa mai tin niciun regim de slabire) as apela cu siguranta la un specialist fara a ma mai gandi la rezultate rapide, as pune accentul pe sanatate".

Morala: pai ma gandesc acum ca sanatatea este mai pretioasa decat orice corp zvelt si frumos construit, si daca ar trebui sa fiu sanatoasa si grasa, asa as ramane; bineinteles, asta nu inseamna ca nu poti slabi intr-un mod sanatos, dar cu siguranta, decat sa alerg dupa rezultate rapide, mai bine nu mai as tine nicio dieta".

Tine minte... cateva cuvinte:

Si cum altfel poti evita astfel de diete care-ti pot ruina viata, decat cu sfaturi utile, generale si de bun simt pe care sa le ai in vedere inainte sau cand incepi o dieta:

- inarmeaza-te cu multa rabdare, nu alerga dupa rezultate rapide, stabileste-ti un obicetiv pe termen lung, chiar daca rezultatele intarzie sa apara;

- cand alegi o dieta ai in vedere posibilitatea contactarii unui nutritionist; daca nu, fii atenta ca dieta respectiva sa nu se bazeze niciodata pe un singur produs (de exemplu grapefruit, ciorba de varza sau numai fructe, sau numai legume) - intotdeauna o dieta sanatoasa este una care combina alimentele, cate un pic din carbohidrati, cu fibre, cu grasimi, glucide, etc.

- trebuie sa stii ca apa va fi principala ta bautura, daca nu chiar singura: elimina sucurile acidulate, dar si pe cele neacidulate din comert, si axeaza-te pe apa plata sau pe sucuri naturale facute in casa, dar nici acestea in exces; cu alcoolul trebuie sa ai foarte mare atentie pentru ca un pahar de alcool poate contine calorii cat o intreaga masa;

- invata sa mananci: portionat, incet si fara graba, mestecand foarte bine fiecare bucatica;

- fii constienta inainte de a incepe o dieta ca prajelile, fast-foodul si alte grasimi din preparate sunt strict interzise si trebuie sa iti dai seama ca vor fi eliminate complet din viata ta.

De aceea, sfatul Iuliei, sau mai bine zis indemnul ei catre alte femei este sa puna serios in balanta care sunt costurile si beneficiile unei astfel de actiuni, pentru a nu fi slaba, dar bolnava, cum a patit ea. "Stiu ca experienta este cea mai buna invatatura, dar mai bine sa se evite astfel de experiente". Acest lucru va dorim si noi: sa analizati cu atentie ce presupune regimul vostru de slabire si sa anticipati rezultatele dezastruoase inainte de a fi prea tarziu.

Tu ai incercat astfel de diete miraculoase? Spune-mi mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr