chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

9 trucuri de dieta de la centenari

De în Sport 20 apr 2009
Teorii, idei, inovatii, diete si alte lucruri mirobolante s-au tot scris in legatura cu legatura dintre longevitate si alimentatie. Multe dintre alimentele existente au acest efect de a stopa imbatranirea. Dar parca nu le iei in seama ca simple sfaturi insirate pe pagini albe de internet. Vorbe, vorbe si iar vorbe. Dar daca ai avea marturiile unor persoane care au reusit sa atinga varsta de 100 de ani cu ajutorul unor mici secrete culinare? Parca totul ar parea mai palpabil si mai ancorat in realitate si parca si mai credibil. Ei bine, afla 9 secrete alimentare care te ajuta sa-ti sarbatoresti centenarul.

Stim ca legumele au efect anti-aging; mai stim ca fructele prin natura lor au antioxidanti cu efect anti-imbatranire, si totusi am observat ca si cei care le consuma frecvent sfarsesc inainte de 100 de ani. Sa existe oare vreun truc special de cum trebuie consumate, vreun preparat anume care sa contina ingredientele "minune"? Este foarte posibil ca reteta succesului sa stea intr-un singur preparat sau, de ce nu intr-un singur aliment. Deja esti curioasa...

Sa fiu sanatoasa este cea mai mare dorinta a mea. Sanatatea a devenit in ziua de azi floare rara si este greu de intretinut, in conditiile in care fiecare miscare pe care o faci: de la alimentatie la miscare, la expunere la soare si la ingrijire personala, poate fi decisiv pentru declansarea unei boli dezastruoase. In ziua de azi, intalnesc la tot pasul capcane care vor sa imi faca viata imposibila, ba chiar stau si ma gandesc ca la un moment dat vor fi atat de multe mine periculoase, incat nu voi mai avea pe unde sa "calc" in lumea asta; de zburat mi-e imposibil, deci voi cadea in mod clar si inevitabil intr-o "gaura" plina de neprevazut. Bolile ne pandesc, iar noi trebuie sa facem pana si imposibilul sa le evitam. Putem oare sa facem acest lucru? Poate ca da, poate ca nu, insa avem totusi cativa aliati de partea noastra, povestile a zece centenari dezvaluindu-ne secrete culinare pentru o viata mai lunga:

1. Herring si suc de portocale

Hendrikje van Andel-Schpper, olandeza care a reusit sa atinga varsta de 115 ani, a dezvaluit faptul ca secretul longevitatii ei consta intr-o portie zilnica de herring si suc de portocale. Ea a dezvaluit faptul ca nu a lasat sa treaca zi fara a consuma aceste produse, care au ajutat-o sa atinga fabuloasa varsta.

Explicatia pare sa fie simpla: herring-ul ca orice alt peste este o sursa bogata de acizi omega 3, care au printre altele si rolul de a proteja inima si intregul sistem cardiovascular, ceea ce inseamna ca a fost lipsita de riscul aparitiei atacului de cord; iar sucul de portocale este o bogata sursa de antioxidanti si vitamina C, doua dintre cele mai importante substante anti-aging.

2. Legume

Israeli Arab Mariam Amash este unul dintre centenarii care au reusit performanta de a atinge 120 de ani si a lasat aceasta realizare deosebita pe seama legumelor, mai excat a legumelor verzi. Explicabila aceasta performanta, sustin specialistii, avand in vedere ca aceste vegetale contin o multime de vitamine si si minerale, precum fier si caroten, dar si fibre,  reducand astfel considerabil riscul aparitiei bolilor de inima sau cancer.

3. Crema de prajituri


Paradoxal sau nu, acesta pare sa fie secretul unei japoneze, pe nume Mitoyo Kawate, care a trait pana la varsta de 114 ani. Ea a sustinut ca secretul longevitatii sale consta intr-o portie zilnica de crema de prajituri compusa din: zahar, apa, unt si extract de vanilie. Toate ca toate, dar aceste componente nu se inscriu deloc printre cele mai sanatoase sau recomandate produse de catre specialisti. Cand toti nutritionistii spun sa ne ferim de astfel de dulciuri "artificiale", mai mult chiar, sustin ca putem trai linistiti si fara zahar, aceasta japoneza vine sa darame toate principiile.

Ce spun specialistii in legatura cu acest caz? Acestia sunt destul de susceptibili in privinta declaratiilor centenarei, insa aforma ca depinde foarte mult de cantitatea de crema pe care o manca si ca, daca respectiva portie facea parte dintr-o dieta echilibrata, atunci este foarte posibil sa fi contribuit la inaintarea in varsta a respectivei femei.

4. Alcool

Mai stiti indemnul: "alcoolul dauneaza grav sanatatii!"? Ei bine, o scotianca pe nume Lucy d'Abreau sustine cu inversunare ca varsta de 113 ani pe care a reusit sa o atinga s-a datorat in cea mai mare parte unei doze zilnice de brany si bautura din ghimbir.

Sa fi fost sau nu asa, specialistii sunt destul de sceptici, dar sustin totusi ca in timp s-a demonstrat ca o cantitate moderata de alcool ajuta la scaderea riscului aparitiei bolilor cardiovascularem dar pe de alta parte, creste riscul aparitiei anumitor forme de cancer. Recomandarea este sa fim destul de atenti cu alcoolul pentru ca din dorinta de a ne face bine la indrumarea cuiva, este posibil sa fie o decizie nu tocmai inspirata pentru sanatatea noastra.

5. Sandwich cu mezeluri

Ucraineanul Hryhoriy Nestor's pune varsta sa inaintata in seama unui sandwich cu mezeluri consumat zilnic. Dieta sa alimentara a fost dintotdeauna una simpla si numai cu produse naturale, "home-made" ca varza, carnaciori de casa, cartofi copti sau herring. Nu a fost casatorit niciodata, dar viata sa a fost intotdeauna activa, el locuind la o ferma din vestul Ucrainei pana la sfarsitul vietii. Sa fi fost poate si aerul de tara un atu in plus?

Desi el a sustinut pana in ultima clipa ca longevitatea s-a datorat acelui sandwich cu mezeluri, specialistii in nutritie sunt rezervati si au suspiciuni in privinta acestei idei. ei sustin ca produsele din carne procesata nu sunt deloc sanatoase, si ca mai degraba stilul activ de viata si produsele naturale de la ferma au contrbuit la prelungirea vietii.

6. Paine, grasimi si sare


Ada Mason's dintr-o provincie din Anglia, pe nume Yorkshire, sustinea ca ea a reusit sa ajunga la varsta de 111 ani multumita: " painii cu bucati de carne grasa prajita si cu multa sare". O idee soc, as spune, care incadreaza tot ce e mai nociv din alimentatie, o fraza curajoasa, dar sa vedem ce spun specialistii despre aceasta afirmatie a longevivei noastre protagoniste.

Ei sunt sceptici si greu de convins ca aceste produse au contribuit la prelungirea vietii, avand in vedere ca grasimea din carne este bogata in grasimi saturate care cresc riscul aparitiei bolilor de inima, iar excesul da sare contribuie la cresterea tensiunii arteriale, care prezinta de asemenea riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Aceste alimente sunt extrem de daunatoare organismului, deci in nici un caz nu acestea au fost secretele anti-aging ale englezoaicei.

7. Pasat de ovaz

Se pare ca ovazul consumat la micul dejun are efecte miraculoase asupra organismului, iar acest lucru este dovedit de scotianca Scott Annie knight, care sustine ca a consumat in fiecare dimineata pasat de ovaz la micul-dejun, iar acest lucru a ajutat-o sa atinga fabuloasa etate de 111 ani.

Specialistii sunt incantati de obiceiul femeii si sustin ca astfel de produse ar trebuie sa constituie o treime din intreaga noastra dieta, ovazul fiind o bogata sursa  de fibre, iar consumat cu lapte iti asigura si necesarul zilnic de calciu.

8. Orez fiert si pui

In ciuda unei antipatii crescute fata de vegetale, Yukichi Chuganji, o femeie in varsta de 114 ani ne dezvaluie secretul longevitatii intr-o portie zilnica de orez fiert cu pui. Nu reusea sa agreeze deloc vegetalele, dar a reusit sa isi creeze un fel de mancare preferat din orez fiert cu bucati de pui.

Orezul, conform expertilor in dieta, este o bogata sursa de amidon, iar daca mai este si integral, atunci iti asigura si fibrele necesare functionarii organismului, precum si minerale si vitamine. Totusi, sustin specialistii, este important sa avem o gama diversificata de alimente in dieta noastra si sa nu ne axam pe un dingur tip de aliment.

9. Branza cottage


Se pare ca Sakhan Dosova, de origine kazahstana este considerata a fi cea mai longeviva persoana din lume. Abia a implinit 130 de ani si este cu 16 ani mai mare decat urmatoarea persoana de pe lista celor mai longevivi oameni ai lumii. ea s-a ferit o viata intreaga de dulciuri, dar s-a "dedicat" in schimb branzei cottage, care a fost nelipsita din meniul zilnic. Sa fie oare reteta succesului acest tip de branza?

Specialistii in nutritie sustin ca acest tip de branza este o bogata sursa de calciu, care este atat de importanta pentru sanatatea oaselor si a dintilor.  In ceea ce priveste grasimile continute, acest tip de branza are mult mai putine grasimi decat alte produse de acest gen - contine cam jumatate din cantitatea de grasimepe care o gasim in branza cheddar, de exemplu.

Iata 9 secrete mai multa sau mai putin avizate de specialisti, dar declarate de protagonistii unor varste care depasesc suta de ani. Poate ca ei stiu mai bine, poate ca nu; cert este ca ii admiram cat putem de mult pentru viata pe care au dus-o si actiunile pe carele-au intreprins in acest sens si traim si noi cu speranta ca avem ce invata de la ei.

Crezi ca exista vreun truc culinar care sa ne ajute sa ajungem sa ne sarbatorim centenarul?

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar