12 fobii cu care oricine se poate identifica

De în Dezvoltare personala 1 ian 2019

Dacă ți-e frică de păianjeni, atunci episodul 4 al seriei 11 din Doctor Who - Arachnids, difuzat în Marea Britanie, nu este ceva ce ți-ai dori să vezi. Nu te îngrijora însă, deoarece peste 10 milioane de oameni suferă de arahnofobie și există multe alte fobii mai ciudate.

Iată 12 fobii pe care le poate înțelege oricine.

1. Nomofobia - frica de a rămâne fără telefon sau a nu-l putea folosi

Este vorba despre acea senzație de panică ce te cuprinde când cobori din autobuz și nu îți găsești telefonul, dar după ce iei o gură de aer rece realizezi că l-ai pus de fapt într-un alt buzunar. De asemenea, e și acea senzație când te afli departe de o priză sau ți-ai uitat încărăctorul acasă și bateria arată sub 5%, când nu există Wi-Fi sau cea mai gravă situație, când ești neputincioasă deoarece nu ai semnal.

2. Allodoxafobia - frica de păreri

Milenialii fac parte din generația cu cele mai multe păreri, deci nu mai miră pe nimeni că există oameni care simt această anxietate din cauza exprimării opiniilor. Ei urăsc să-și spună părerea, dar și să audă părerile altora, iar acest lucru se trage din dorința de a nu vrea să intre în vreun conflict.

3. Didaskaleinofobia - frica de a merge la școală

Multă lumea a avut această frică, dar de obicei se datorează altor motive, printre care bătaia de joc, profesorii duri sau agorafobiei. Pe de altă parte, mai există și sophofobia, adică frica de cunoaștere, dar majoritatea părinților nu vor accepta aceste scuze pentru a permite copiilor să stea acasă.

4. Harpaxofobia - frica de a fi jefuit

Aceasta nu are neapărat de-a face cu frica de a fi atacată ci mai mult cu ideea că cineva străin ar putea invada spațiul personal al casei sau sentimentul de gol care îți rămâne când ți se iau obiectele dragi. Această fobie se înrăutățește în momentul în care în zona ta are loc o spargere.

5. Tripofobia - frica de suprafețe mici, cu găuri

Probabil că nici măcar nu te-ai gândit la așa ceva ca la o fobie și dacă cineva a încercat să-ți explice ce se întâmplă ai rămas oricum nedumerită. De obicei, înțelegi despre ce este vorba doar dacă ești pusă în fața faptului împlinit și te confrunți cu flori de lotus, ghivece de flori doar cu semințe puse în ele, când vezi o căpșună de aproape sau un stup de albine. Încearcă să nu te sperii prea tare.

6. Rhytifobia - frica de a face riduri

Cu toții cunoaștem pe cineva care se teme să îmbătrânească, pentru că majoritatea oamenilor își doresc să nu facă niciodată riduri, dar foarte mulți oameni transpiră excesiv numai când se gândesc la așa ceva, iar cele mai temute riduri sunt cele din zona feței.

7. Katagelofobia - frica de a se face de rușine

Cu toții spunem și facem din când în când lucruri care ne fac de rușine, dar jena este doar o parte din natura umană. Acele momente se povestesc apoi cu drag sau în continuare jenă, copiilor și chiar nepoților, numai că unii oameni nu suportă sub nici o formă să se gândească la așa ceva. Din cauza acestei frici, unele persoane evită în totalitate interacțiunea umană.

8. Glossofobia - frica de a vorbi în public

Una dintre cele mai întâlnite fobii este frica de a vorbi în fața unei mari adunări, de a fi pe o scenă sau de a vorbi unui grup de oameni de la o petrecere. Deși cu toții avem emoții înaintea unui eveniment important, a unei prezentări sau a unui discurs, toate acestea pot fi depășite odată cu înțelegerea faptului că au aceeași rădăcină comună.

9. Ergofobia - frica de muncă

Aproape fiecare om simte această frică în fiecare luni dimineață, dar există câteva glume și obiceiuri care fac momentele respective să treacă mai repede. Unii oameni sunt însă paralizați de această frică, nu mai pot funcționa corespunzător și performanțele lor au de suferit de pe urma anxietății.

10. Dishabiliofobia - frica de a se dezbrăca în fața cuiva

O altă fobie socială în strânsă legătură cu stima de sine atacă mai mult femeile și afectează relațiile inter-umane. Unii oameni nici măcar nu se pot dezbrăca în fața oglinzii, pe când alții o pot face doar pe întuneric, ca să nu0i vadă nimeni.

11. Dentofobia - Frica de dentiști

Data viitoare când te duci la dentist, uită-te un pic în sala de așteptare și vezi dacă poți observa pe cineva căruia îi este frică. Această frică se explică prin faptul că medicina dentară este una dintre cele mai invazive, deoarece fie că ai parte sau nu de o operație pe canal, nu te poți gândi prea mult la altceva în acest timp.

12. Anuptafobia - frica de a rămâne singur

Cu cât mai mult timp trece fără ca tu să fii într-o relație cu atât mai mult te obsedează gândul că vei rămâne singură toată viața. Oamenii cu această fobie fie se asigură că au mereu pe cineva alături cu orice preț fie profită de orice ocazie de a fi cu altcineva, indiferent că este sau nu alegerea bună și că relația are vreo șansă de reușită pe termen lung.

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dezvoltare personala
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi