Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Copiii de bani gata: ghid de depistare si dezvatare

De în Familie 27 mar 2008
Pentru parintii instariti nu plata facturilor e problema, ci educatia copiilor. Lasand la o parte scolile private sau bursele de studiu in strainatate, e vital felul in care acesti copii percep statutul financiar al familiei din care provin. Provocarea pentru tine ca parinte consta in a profita de banii pe care ii ai pentru a-i oferi copilului o educatie cat mai riguroasa.
Copiii de azi sunt mult mai interesati de latura materiala a vietii decat generatiile anterioare. Reclamele de la televizor, dorinta parintilor care au copilarit in comunism de a le cumpara tot ceea ce ei nu au avut si presiunea pe care o exercita importanta imaginii personale sunt in egala masura raspunzatoare. Sa cresti un copil intr-o lume in care la orice colt auzi „cumpara x sau y", cu promisiunea ca te vei simti nu stiu cum sau cutare te va vedea cu alti ochi nu e o misiune usoara. Pe de alta parte, hai sa recunoastem: copiii din ziua de azi sunt materialisti pentru ca noi le permitem sa fie. Cate nu face un parinte pentru a-si vedea copilul razand, sau macar pentru a obtine cateva clipe de liniste. Daca inainte le cumparam dulciuri, acum ii ferim de carii cumparandu-le hainute de firma, gadgeturi si jucarii scumpe. Iar ei vor din ce in ce mai mult.

Vestea buna e ca orice invat are si dezvat, fapt dovedit stiintific si in cazul atitudinii pe care o au fata de bani copiii de bani gata. Psihologii au identificat repere care te pot ajuta sa-ti dai seama daca copilul tau este doar foarte alintat, sau un materialist in fasa precum si strategii pentru a-i ridica moralul si a-i incuraja respectul fata de sine, bucurandu-se si altfel de viata decat cheltuind. Ideea e ca el/ea sa invete valoarea banului iar tu sa nu te mai simti vinovata atunci cand il/o refuzi.

Cinci cuvinte si sintagme care il dau de gol

1. "De firma". Sintagma pe care ai auzit-o cel putin o data ca parinte de adolescent. E mai interesat de numele de pe eticheta, eventual de logo, si mai putin de calitate sau de pret.

2. "Chestii". Celulare, playere, upgrade-uri, accesorii. Cine are cele mai multe castiga. Verdict: copilul tau va sfarsi consumat de… consumerism.

3. "Imaginea conteaza". E cel mai in voga cliseu al ultimilor ani. Il auzim pretutindeni in media, cu precadere din gura vip-urilor si a stilistilor. Tzoale, gadgeturi, hairstyle, look: toate conteaza. Alte atribute sunt irelevante.


4. "Vreau". Totul se reduce la el/ea si la dorintele lui/ei. Ce daca perechea de blugi costa cat jumatate din factura de intretinere! Prea putin il/o intereseaza.

5. E vesnic nemultumit. Nu trebuie sa spuna nimic; mimica vorbeste de la sine. In ciuda tuturor mofturilor pe care nu eziti sa i le faci, el/ea continua sa fie nemultumit. De ce? Vrea si mai mult!

Daca iti suna cunoscute toate cele cinci cuvinte/sintagme de mai sus, nu mai e loc de indoiala; se pare ca ai crescut un materialist. Trage aer in piept si concentreaza-te asupra modurilor in care poti remedia situatia. Psihologii americani au alcatuit un plan de bataie pe termen lung care sa-ti usureze munca.

Ce-ti ramane de facut?

Invata sa spui „nu!". Nu ceda insistentelor copilului! II faci mai mult rau decat bine. Face mofturi, are pretentii nejustificate? Refuza-l raspicat si nu te razgandi daca micutul intra in defensiva, punandu-se pe plans. Nu ai de ce sa te simti vinovata. Explica-i pe un ton calm dar in acelasi timp ferm, care sunt motivele pentru care nu poate avea ceea ce isi doreste. Nu-i spune ca nu ai destui bani la tine. Isi va da seama ca minti si ori de cate ori nu va avea chef sa faca ceea ce ii ceri se va eschiva mintind. Un raspuns mult mai matur din partea ta ar fi „Ti-am luat deja doua jucarii luna asta. Ai destule!". Daca vrea un telefon mobil pentru ca si colegul de banca are, fa-l sa inteleaga ca acesta nu este un motiv pertinent. Pe termen lung, limiteaza-i timpul petrecut la televizor. Reclamele sunt cele mai periculoase. Studiile arata ca preadolescentii si, in general, copiii care nu raman cu gurita cascata in fata calupurilor publicitare au sanse din start mai mici sa devina materialisti. Cum toate posturile TV difuzeaza reclamele cam in acelasi timp, nu-ti ramane decat sa apesi pe mute si sa-i distragi atentia copilului pentru urmatoarele 5 minute. Cel mai bine ar fi sa-l inveti sa foloseasca dvd player-ul. Astfel stii la ce se uita si pentru cat timp, fiindu-ti mai usor sa controlezi informatia pe care el o proceseaza.Investeste mai putini bani si mai mult timp. Care este cea mai frecventa activitate de weekend practicata in familie? Mersul la cumparaturi! Hipermarketurile au devenit, din locul unde ne facem cumparaturile, locul unde ne relaxam. Fiti sincere: cand v-ati distrat ultima oara in familie fara sa cheltuiti bani? Investiti mai mult timp si mai putini bani in timpul petrecut alaturi de cei dragi. Incurajati-i sa faca miscare invitandu-i la o plimbare in parc cu rolele sau cu bicicleta. Mergeti la gradina botanica, la zoo, la Antipa si invatati-l sa iubeasca si sa respecte mediul inconjurator. Construiti o relatie mai puternica intre voi facand impreuna mici nimicuri; stati de vorba, framantati aluatul pentru prajituri, plantati o floare, descifrati ce forme au norii, jucati „Nu te supara, frate" sau „Monopoly". Asculta-l si ajuta-l sa-si verbalizeze temerile, bucuriile. Ca parinte, trebuie sa stii ce-l bucura si ce-l intristeaza. Discutati despre bani, despre lucrurile pe care banii le pot cumpara, dar mai ales despre lucrurile care nu sunt de vanzare

Ridica-i moralul. Studiile efectuate de psihologii de la Universitatea din Minnesota arata ca copiii materialisti au un respect de sine mai scazut decat cei care care nu dau mare importanta banilor. Goana dupa haine in tendinte sau electronice de ultima generatie nu fac decat sa le anuleze personalitatea. Usor-usor, propria-i identitate va ajunge sa se rezume la ceea ce are, nu la ceea ce este. Aici intervii tu ca parinte. Copilul are nevoie de atentie. Dezvoltarea personalitatii lui depinde de felul in care tu il percepi. Nu-l trata cu indiferenta. Daca a rezolvat o problema dificila la matematica sau daca echipa lui a invins intr-un meci amical cu tovarasii de joaca, lauda-l. Complimentele, atata timp cat au un substrat sincer, il vor convinge ca important este cine esti, ce faci si nu neaparat ceea ce ai.

Asigura-te ca nu se plictiseste. Lucru stiut: copiii care cresc intr-o camera plina ochi de jucarii se plictisesc mai repede decat copiii care au, sa zicem, un singur ursulet de plus sau o singura masinuta. S-a saturat deja de casuta Barbie pe care acum trei luni plangea sa i-o cumperi? Dezasambleaz-o si ascunde-o in debara. Lasa-i in camera doar doua papusi si cateva obiecte de mobila. Fa-l pe cel mic sa inteleaga ca joaca poate fi distractiva si cu mai putine jucarii. Stabileste tu cu tine o regula: o data pe luna cateva jucarii din camera intra in debara. Cand se intorc in camera, dispar altele si tot asa, prin rotatie. Doar asa le va aprecia la adevarata lor valoare: jucandu-se cu acelasi entuziasm ca la inceput, cand erau noi.

Fii un exemplu. E foarte importanta atitudinea ta fata de bani fie ca e vorba de obtinerea lor, lucrurile pe care preferi sa-i cheltuiesti si modul in care ii administrezi. Ai grija cum ii comunici aceasta atitudine copilului tau. Nu-i spune, de exemplu „pune mana si invata, altfel vei ajunge ca colegul cutare, si nu cred ca ti-ar placea sa traiesti in cartierul in care locuieste el", fiindca va crede ca totul se reduce la bani. Fa-l sa inteleaga ca e un copil norocos, ca banii pe care parintii lui ii au (carora atator familii le lipsesc) trebuie folositi cu cap, in asa fel incat el sa devina un om mai bun.
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 apr