Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Sexul prematur

De în Familie 20 mar 2008
Subiectul de fata este unul de interes mai ales pentru mamicile de adolescenti. In zilele noastre tot mai multi aleg sa-si inceapa viata sexuala cat mai devreme. Dar de ce se intampla acest lucru? Sa fie curiozitatea, ideea de "fruct interzis" sau pur si simplu se maturizeaza mai devreme…

Canalele media sunt cea mai buna sursa de materiale care ar putea sa le starneasca interesul pentru sex copiilor. De la paginile de Internet gratuite care contin poze si filme cu continut interzis, pana la stirile de la televizor sau cele din ziare. Daca pana acum cativa ani sexul era un subiect tabu, acum unele mamici aleg ma degraba sa vorbeasca cu copiii lor si sa le explice care ar putea fi pericolele, decat sa se trezeasca cu copilul bolnav sau si mai grav, in cazul fetelor, insarcinate acasa.

In Marea Britanie spre exemplu, in ultimii 40 de ani, varsta medie la care isi incep viata sexuala adolescentii a scazut cu 4 ani la fete si cu 3 la baieti. Medicii britanici au explicat acest comportament prin faptul ca si prima sangerare menstruala debuteaza mai devreme decat in trecut. Riscurile sunt cele pe care le stie toata lumea: o sarcina nedorita la o varsta frageda sau o boala venerica.

Varsta adolescentei inseamna mai ales varsta experimentarii, asa ca nu trebuie sa te surprinda daca vine acasa si iti spune ca si-a inceput viata sexuala. Sexul nu este singurul lucru pe care adolescentii aleg sa-l experimenteze la aceasta varsta, mai sunt tigarile, alcoolul sau chiar… drogurile. Acestea reduc inhibitiile si incurajeaza activitatea sexuala.

Cu cat isi incep viata sexuala mai devreme cu atat este mai riscant. In unele scoli se face educatie sexuala. "Folositi prezervativul", sunt incurajati! Dar nu stiu cate dintre voi ati vrea sa stiti ca copiii vostri deja au inceput sa foloseasca prezervativul. Pe de alta parte adolescentul nu va asculta niciodata de parinte. "Foloseste prezervativul" este pentru el un fel de interdictie si poate tocmai de aceea nu-l va folosi. Iti va spune ca stie tot ce trebuie despre aceasta tema. Daca simti ca nu comunici cu el, incearca sa-i vorbesti despre prietenie, dragoste si sex. Nu transforma totul intr-un discurs pe care il spui, apoi pleci. Intreaba-l de exemplu ce crede despre imaginile ce contin scene sexuale pe care le vede la televizor. Este mai bine sa auda de la tine lucrurile astea, decat sa le invete din Sex and the City sau Ally McBeal.

In unele societati mariajul la varsta adolescentei este traditional, iar faptul ca o adolescenta naste este un semn bun ca fata este fertila. Pe cand in alte societati astfel de mariaje nu sunt comune, iar sarcina la o varsta mica este de cele mai multe ori nedorita. Cauzele unei astfel de sarcini pot fi diverse: partenerii nu stiu despre metodele de contraceptie, nu au acces la ele sau se jeneaza sa ceara informatii de aceste gen. In alte cazuri folosirea contraceptiei se dovedeste a fi una inadecvata.

Adolescentii nu au experienta, asa ca pot folosi gresit un prezervativ, sau uneori pot uita sa ia anticonceptionalele. In general si saracia este asociata cu sarcinile nedorite la adolescenti. Sunt cazuri pe care le vedem aprope zilnic la televizor. Cauzele majore sunt: presiunea partenerului, folosirea gresita a contraceptivelor, relatiile cu parintii si mass media. Sa fii o mama tanara intr-o societate moderna implica mai multe lucruri. In primul rand cele mai mule mame adolescente aleg sa renunte la scoala pentru a avea grija de copil si este putin probabil ca se vor reapuca de studii.

Coonsecinta majora este ca acestea nu se vor putea bucura de o cariera precum celalte femei. Si acum daca ne uitam in jurul (de exemplu in metrou) nostru putem vedea ca majoritatea mamelor adolescente traiesc in saracie si nu au numai un copil, dupa primul sunt sanse mari sa apara si al doilea. Faptul ca are o mama foarte tanara il poate afecta chiar si pe copil. Anumite abilitati de dezvoltare a comportamentului scad la copiii care au mame tinere. Fetele au tendinta sa devina si ele la randul lor mame tinere, iar faptul ca traiesc intr-o familie fara studii le dauneaza la fel de mult pentru ca asa nici ele nu vor fi stimulate sa studieze. Iar ca baiat sunt sanse mari ca acesta sa ajunga dupa gratii.

Zilele trecute am vazut o stire pe CNN: Centrul National de Statistica a Sanatatii - din SUA - a facut publice niste grafice recente conform carora fetele cu varstele cuprinse intre 15 si 17 ani au avut cea mai mica rata de natalitate din ultimii 40 de ani. Vesti bune am putea spune la prima vedere, dar este normal ca fete asa mici sa nasca? Este clar ca adolescentii isi incept viata sexuala mult prea devreme. O alta parte a stirii informa ca la moda in randul liceenilor ar fi sexul oral. Peter Sheras, profesor care se ocupa de dezvoltarea adolescentului la Universitatea din Virginia spunea ca multi adolescenti nu mai sunt sensibili: "Sexul oral poate fi pentru ei ce insemna pentru noi sarutul frantuzesc cand eram pusti". Legat de acest aspect, toti adolescentii au o scuza: sexul oral nu a lasat pe nimeni insarcinat. Da asa este, dar ce se intampla cu transmiterea virusurilor?

Efecte pe termen scurt si pe termen lung

 "Efectele negative apar in cazul exceselor sau al sarcinilor nedorite. In cazul baietilor, ejacularea prea deasa poate conduce la o devitalizare a organismului, dar, de regula corpul are inteligenta lui si reduce instinctiv excesele.

In cazul fetelor, sarcinile nedorite pot duce la adevarate drame si traume. O educatie corespunzatoare in sensul acesta poate evita aceste drame.

As putea spune ca o viata sexuala armonioasa poate constitui o expresie a sanatatii. Excesele pot fi stopate la nivel de educatie si mass-media. Energia sexuala, o data declansata, trebuie exprimata sau sublimata. Ori, daca adolescentul vede la televizor scene de sex, evident ca sistemul lui hormonal intra in dinamica si cere o finalitate. Este nesanatoasa, deci, reprimarea sexuala. Ea poate duce la boli psihice si somatice. Asadar, daca vrem sa evitam problemele sexuale ale adilescentilor, va trebui sa lucram la nivel de institutii publice, cum ar fi cazul CNA-ului", spune psihologul Eugen  Popa.

Ce pot face parintii pentru a preveni acest comportament?

"In primul rand, parintii vor trebui sa creeze un climat pozitiv si securizant in familie. Copiii nu trebuie sa se teama de parinti. Au nevoie de intelegere, respect si libertate. Daca vor primi toate acestea, vor raspunde la fel. Vor putea comunica despre problemele si nevoile lor. Parintii vor trebui sa-si depaseasca propriile prejudecati si sa inteleaga ca generatiille isi schimba radical mentalitatile. Nu trebuie sa interzici categoric sexualitatea. In felul acesta, ea este fie reprimata, fie exacerbata, printr-un efect psihologic paradoxal.

O buna metoda de prevenire a comportamentelor deviante in randul copiilor este atentia acordata modului in care sunt crescuti in primii ani de viata. Fiecare parinte trebuie sa stie rolul pe care il are in viata copilului, in procesul de cristalizare a personalitatii. Mama nu trebuie sa lipseasca cu niciun pret in primii ani, iar tatal va trebui sa aiba grija, de asemenea, la prezenta sa. Deci, este tardiva lamentarea ca adolescentul are o viata sexuala prematura si dezordonata daca in primi anii de viata parintii au fost neglijenti cu educatia si cresterea lui", sfatuieste psihologul Eugen Popa.
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(05.01.2009, 11:51)
putin cam medievala concluzia la care ajungeti, doamna draghici. am 34 de ani si mi-am inceput viata sexuala la 16 - nu am nici o problema psiho-somatica si nici nu m-am simtit deloc "vlaguit" din cauza exceselor. din articol lipsea doar referirea la scriptura si la invataturile patristice, ca si ifierarea onaniei - pacat mortal.
eu cred ca ai nostri copii au nevoie de o explicatie serioasa si normala in ceea ce priveste sexul si nu de sperietorile gen bau-bau pe care dvs. le practicati aci. imi cer scuze colegului eugen popa, insa ori a fost prost citat, manipulativ, ori a furnizat o concluzie comandata. de acord cu segmetul privind sarcina nedorita. insa evitarea acesteia nu consta in abstinenta, asa cum doamna draghici lasa sa se inteleaga, ci intr-o educatie sexuala sanatoasa primita ACASA si mai putin la scoala (sa fim seriosi si sa nu idealizam scoala).
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr