armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Este regimul vegetarian elixirul tineretii?

De în Sport 11 oct 2010
"Ai 37 de ani?! Nu mi-as fi imaginat! E incredibil! Dar ce faci?". "Sunt vegetariana". Acesta este raspunsul pe care l-a dat o vegetariana la o intalnire recenta, desfasurata cu ocazia Saptamanii Internationale a Vegetarienilor! Ce inseamna sa fii vegetarian, care sunt motivatiile pentru care tot mai multi renunta la carne si care sunt virtutile acestui stil de viata sunt cateva dintre intrebarile la care raspunde intr-un interviu acordat Feminis.ro, Alina Tuica, presedintele SVR.

Stiti ce au in comun Socrate, Platon, Newton, Pitagora, Buddha sau Da Vinci cu Robert Redford, Shania Twain, Paul McCartney si Brigitte Bardot? Toti sunt vegetarieni celebri, o mica parte dintr-o lista din ce in ce mai lunga de persoane care adopta acest stil de viata, pe de o parte contestat, pe de alta parte ridicat la rang de filozofie de viata. Afla mai multe despre ceea ce inseamna sa fii vegetarian in Romania, de la Alina Tuica, presedintele Societatii Vegetarienilor din Romania ( SVR).

Ce inseamna sa fii vegetarian? Este mai mult decat un regim alimentar? Este o filozofie de viata?


Sa fii vegetarian inseamna, in esenta, sa renunti la carne. Deci am putea spune ca este un regim sau o dieta. Dar nu se reduce la asta, exista si implicatii morale ale acestei hotarari. In plus, desi nu ar parea la prima vedere, animalele si mediul au de castigat de pe urma ta, daca esti vegetarian. De exemplu, cresterea animalelor in fermele intensive polueaza mai mult decat trasportul! Este drept ca aceste informatii sunt putin mediatizate in Romania. De aceea salut initiativa Feminis de a realiza acest interviu.

De ce ar trebui sa adoptam regimul de viata vegetarian?

Voi fi putin dura prin acest raspuns. Dar din pacate realitatea este mult mai ingrozitoare decat o voi expune eu in urmatoarele randuri. Exista trei mari categorii de motive, pentru a fi vegetarian: pentru noi insine, pentru animale si pentru planeta. Voi incepe cu animalele, care traiesc in conditii ingrozitoare pentru ca apoi sa fie ucise prin electrocutare, decapitare sau arse de vii. Atunci cand afli detalii, poti decide sa refuzi sa participi indirect la toate acestea, sustinand aceasta industrie. Traim multa vreme cu impresia ca  vacutele sunt fericite ca la tara sau in reclamele la ciocolata, ca gainile si porcii traiesc cat de cat in conditii 'umane". Ei bine, nu-i asa. Li se administreaza hormoni si medicamente care apoi sunt consumate de om odata cu carnea acestora. Acestea nu sunt teorii sau speculatii. Exista mai multe documentare care contin filmari cu camera ascunsa in ferme si abatoare. Recomand Pamantenii, un film pe care l-am proiectat si noi in Romania.

Exista persoane care au plecat plangand in timpul proiectiei. Nici eu nu mai rezist sa il vad a doua oara. Sunt nevoita insa sa insist asupra animalelor, fiind aspecte putin cunoscute, dar din pacate atat de reale.

Dincolo de medicamente si hormoni, spaima de dinaintea mortii, in asteptarea din abatoare, ramane "impregnata" in animal prin hormonii si neurotransmitatorii eliberati in corpul lor in mod spontan in momentele de agonie - si preluata de om la masa...

Cum ar putea fi convins un sceptic sa adopte acest stil de viata?

Cred ca nimeni nu poate fi convins sa devina vegetarian. Este o alegere cat se poate de personala, pentru multi greu de luat din cauza obisnuintelor. Dar as putea spune ca prietenii mei eu devenit vegetarieni. Eu nu am incercat niciodata sa conving pe nimeni. Acest lucru mi-a dovedit ca orice persoana inteligenta, care se informeaza in aceasta privinta, poate alege. Problema la noi este ca nu suntem informati si nu putem alege ceva despre care nu stim mai nimic.... Pe site-ul SVR exista o multime de articole, studii internationale si diferite informatii utile cu privire la acest stil de viata. Este foarte complex si il recomand cu caldura, o echipa de voluntari a muncit mult la realizarea lui.

Care sunt cele mai solide argumente pentru asta?

Cred ca mare parte din persoanele sceptice sunt, in general, in cautare de argumente rationale. De aceea ii invit sa analizeze argumentele de a fi vegetarian. Conform Asociatei Dietetice Americane, "dupa alcoolism si fumat, consumul de carne este cea mai raspindita cauza de mortalitate in tarile din Europa, SUA, Australia". Dincolo de argumentele in favoarea animalelor, pentru ca acestea sa nu mai fie tratate asa cum descriam mai devreme, exista deci numeroase argumente solide in ceea ce priveste sanatatea noastra. Studiile arata ca vegetarienii sunt mai sanatosi: evita in mare masura afectiunile cardiovasclare, osteoporoza, mai multe tipuri de cancer, diabet, Alzheimer. De asemenea, vegetarienii stau mai bine la capitolul greutate, sunt mai longevivi si - lucru pe care nu l-as putea explica - arata mai tineri, dupa mai multi ani dupa care au adoptat un stil de viata vegetarian. Am constatat acest lucru mai ales la congresele internationale din afara tarii. Chiar si la evenimentele pe care le organizam in tara aud adesea in jur exclamatii de genul: "Ai 37 de ani?! Nu mi-as fi imaginat! E incredibil! Dar ce faci?"
si multe altele variatii pe acesta tema.

Pe langa vegetarienii convinsi exista si persoane care doar pozeaza in vegetarieni, pentru ca astazi a devenit  un fel de moda acest stil de viata, tot mai des intalnit in randul vedetelor si persoanelor publice.Credeti ca in mentalul colectiv un vegetarian este perceput  altfel decat o persoana care consuma carne, din punct de vedere al personalitatii, evident?

Am auzit si eu astfel de lucruri, dar nu am 'surprins':) pe nimeni, deci nu as putea confirma ca aceste zvonuri sunt reale. Chiar si Ana-Maria Ferentz imi povestea ca are astfel de cunostinte. Personal insa, nu pot confirma nimic in acest sens.

Exista trucuri pentru ca trecerea de la un regim alimentar care contine carne la unul vegetarian sa fie mai usor de suportat? Cum am putea sa facem aceasta trecere fara ca organismul nostru sa aiba prea mult de suferit?


Personal, cu sapte ani in urma, cand am devenit vegetariana, am slabit foarte mult. Eu, care sunt slaba de fel. Si asta pentru ca nu stiam ce sa mananc si eram foarte incapatanata in hotararea mea. Asa ca am cam sarit peste multe mese. Dar m-am simtit mult mai bine. Atat de bine, incat m-am felicitat pentru ca am luat aceasta hotarare. In timp, organismul si-a revenit la greutatea initiala. In orice caz, daca ne hranim asa cum trebuie, organismul nu are de suferit. Acum exista multe carti de bucate vegetariene, site-uri cu retete de post etc. Este multa informatie astazi, comparativ cu acea perioada din viata mea. Trebuie doar sa fii interesat si sa te inarmezi cu rabdare si vointa.

De unde luam proteiniele si substantele care se gasesc in carne si de care organismul are nevoie?


Proteinele sunt foarte simplu de luat din mazare, linte, naut, tofu, soia, arahide, ciuperci, seminte de floarea soarelui si dovleac, nuci, cereale etc.

Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta un vegetarian?

Indiferent in ce tara ai locui, daca nu esti vegetarian prin traditie, trebuie sa te confrunti la inceput cu unele obisnuinte. Ma refer la faptul ca nu prea stii ce sa gatesti. Cu atat mai mult cu cat mancare vegetariana nu prea se consuma in Romania, decat atunci cand suntem in post. Iar in aceste perioade de post, in general, oamenii nu prea stiu ce sa manance, pentru ca in cea mai mare parte a anului gatesc  cu carne. Scotand carnea din anumite produse, sigur ca va aparea o senzatie de lipsa, de incomplet, oarecum frustranta. Este fireasca, pentru ca acele preparate au fost concepute sa fie cunsumate continand carne. Din orice preparat ai scoate un ingredient, nu va fi la fel. Mai ales atunci cand esti obisnuit sa il consumi continad acel ingredient, oricare ar fi el. De aceea trebuie sa descoperi ce iti place sa mananci, incercand preparate noi. Exista o varietate atat de minunata de legume si fructe, proaspete si savuroase, cereale care pot fi pregatite acasa, integrale, condimente aromate, care iti parfumeaza bucataria.... Sute de retete vegetariene sanatoase, interesante, multe exotice, sunt postate pe site-ul SVR. Le invit pe cititoarele Feminis sa le descopere. Si asteptam parerile lor.

Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta un vegetarian in Romania?

In primul rand, sunt putine restaurante vegetariene, in Bucuresti si in tara. Apoi, din cauza ca, in timpul regimului comunist se statea ore intregi la cozi, in frig si ploaie, adesea cu noaptea-n cap, pentru o bucata de carne - care pe deasupra era si rationalizata - s-a realizat o asociere intre carne si trai bun, imbelsugat. Multi oameni au impresia ca daca nu au carne, parca nu mananca bine sau nu au energie. Suntem obisnuiti cu prajeli, tocaturi, mancare grea in general. Adesea in exces.

Si in loc sa schimbam 'dieta", noi luam medicamente care sa ne ajute, din punct de vedere al digestiei, sa putem manca mai mult si mai prost... De altfel, aceste obiceiuri culinare se reflecta si in meniurile restaurantelor, in care nu e chiar usor sa gasesti preparate vegetariene.

Credeti ca exista diferente intre tara noastra si tarile occindentale unde aceast stil de viata are o notorietate mai mare?

In ceea ce priveste diferentele despre care ma intrebai, acestea nu sunt extrem de mari. Mie imi place mult sa calatoresc si am intalnit adesea vegetarieni sau reprezentanti ai unor societati vegetariene din diferite colturi ale lumii. Desigur, nu ne putem compara, ca numar de vegetarieni, cu tari ca Olanda sau UK, unde 10% din populatie este vegetariana. Dar spre surprinderea mea am remarcat ca si acolo exista aceleasi temeri, numai ca intr-o masura mai mica: "Dar putem supravietui fara carne si proteine animale?",  "Dar animalele nu exista ca sa le mancam noi"? Desigur, aceste intrebari sunt firesti, pentru ca, asa cum spuneam, se promoveaza foarte putin in presa avantajele de a fi vegetarian.

Carnatii si produsele de post pe care le gasim in supermarket la raionul cu produse vegetariene au foarte multe E-uri. Sunt acestea acceptate intr-un regim vegetarian? La fel si soia, se stie ca 80 % este modificata genetic. Cum ne ferim de astfel de produse?

Intr-adevar, E-uri exista aproape in orice produs de pe piata, vegetarian sau nu. Din pacate nu exista atat de multi vegetarieni in Romania, incat sa se creeze produse alimentare special pentru ei, la scara mare. Dar vegetarienii pot prepara acasa astfel de produse folosind soia, naut sau linte. Pentru ca a fi vegetarian presupune, pentru cei mai multi, un stil de viata sanatos. In ceea ce priveste soia, o parte dintre produse sunt modificate genetic, altele nu. Multi producatori au inscriptionat pe ambalaj 'garantam ca acest produs nu a fost modificat genetic". Eu am gasit in supermarketuri si plafare, cu usurinta, soia nemodificata genetic.

Cat costa sa fii vegetarian in Romania?

Am constatat ca nu costa mai mult decat sa nu fii vegetarian.:) Daca ne gandim cat costa un kg de carne comparativ cu un kg de legume sau fructe, observam ca daca esti vegetarian, esti avantajat.

Care sunt alimentele care nu trebuie sa lipseasca niciodata din meniul unui vegetarian?

Daca renuntam la carne, trebuie sa ne asiguram ca vom consuma alimente bogate in proteine. Dar cred ca fiecare persoana, fie ca alege sa devina vegetariana sau nu, ar trebui sa verifice daca alimentatia sa ii asigura necesarul de vitamine, minerale, proteine. Multi dintre noi ar fi surprinsi sa constate ca le lipsesc elemente esentiale unei diete echilibrate. Este important sa ne amintim ca aceste substante ne influenteaza sanatatea, frumusetea si starea de spirit.

Se spune ca dietele vegetariene bine planificate sunt potrivite pentru toate etapele vietii, inclusiv in timpul sarcinii, lactatiei, primilor ani de viata, copilariei si adolescentei. Este adevarat?

Remarc ca esti bine documentata! :) Mitul conform caruia nu este sanatos sa fii vegetarian a fost daramat de studiile de specialitate. Medici celebri, ca Benjamin Spock, recomanda o alimentatie vegetariana copiilor.Asociatia Dietetica Americana recomanda un stil de viata vegetarian.
Exista congrese si zeci de conferinte internationale dedicate acestui stil de viata. Vedete ca Robert Redford, Shania Twain, Paul McCartney, Brigitte Bardot recomanda acest stil de viata. Pentru binele nostru, al animalelor si al planetei. Insusi Einstein spunea ca "Nimic nu va fi atat de benefic pentru sanatatea oamenilor si nu ne va mari sansele de supravietuire pe Terra ca evolutia la o dieta vegetariana." Si daca tot am ajuns la oameni care au influentat puternic omenirea, ii putem aminti si pe Socrate, Platon, Newton, Pitagora, Buddha si Da Vinci, ca vegetarieni celebri. Dar acestia sunt doar o parte dntr-o lista uriasa.

Credeti ca regimul vegetarian trebuie sa fie o alegere sau poate fi si impus? Ma gandesc aici la familiile de vegetarieni si care impun copilului acelasi stil de viata?  Care credeti ca este cea mai buna solutie in astfel de situatii?

Aceasta este o intrebare foarte interesanta, pentru ca, in general, copilul e ca un burete care absoarbe si imita cam tot ce vede in casa. Deci practic va face ceea ce faci si tu, fie ca e bine sau rau. Eu cred ca orice copil ar trebui lasat sa aleaga, in orice privinta. Dar sa aleaga dupa ce afla cum sunt crescute si ucise animalele pentru carnea din farfuria lui. Nu stiu cati copii, daca ar vedea felul in care sunt crescute animalele in fermele intensive, ar mai putea consuma carne vreodata. Dar daca el va alege sa consume carne, eu niciodata nu ii voi impune sa faca altfel.

Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr