arnold

Ce alimente a exclus Arnold Schwarzenegger din meniul...

Citeste mai mult»
justin

Justin Timberlake a anunțat că suferă de boala Lyme

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Hulk Hogan a murit din cauza unui „infarct miocardic...

Citeste mai mult»
suc

Cât de mult îi afectează pe copii timpul petrecut în fața...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

O șosetă a cântărețului Michael Jackson, considerată...

Citeste mai mult»
Katy și Justin

Justin Trudeau şi Katy Perry au fost văzuţi luând masa...

Citeste mai mult»
Andi Moisescu

Andi Moisescu, declarații rare despre tatăl său care l-a...

Citeste mai mult»
P. Diddy

Rapperul P. Diddy cere să fie eliberat contra unei...

Citeste mai mult»
Cheloo

Cheloo, prins de poliţişti după ce ar fi făcut scandal în...

Citeste mai mult»
lopez

Dieta minune care o ajută pe Jennifer Lopez să arate atât...

Citeste mai mult»
Beyonce

Donald Trump o acuză pe Beyoncé că a primit din partea...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Fanii lui Ozzy Osbourne îi vor putea aduce un ultim...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Dana Budeanu, despre apariția lui Jennifer Lopez la...

Citeste mai mult»
helen

Helen Mirren, care a împlinit 80 de ani, spune că...

Citeste mai mult»
be

Produse farmaceutice fabricate în România, disponibile...

Citeste mai mult»
calc

Calculează-ți ușor greutatea ideală: folosește...

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Actorul și starul de wrestling Hulk Hogan a murit la...

Citeste mai mult»
adelina pestrițu

Adelina Pestrițu a rămas fără permis de conducere: „...

Citeste mai mult»
Mădălina Ghenea

Mădălina Ghenea, intervenție chirurgicală complicată la...

Citeste mai mult»
Jeff Daniels

Actorul Jeff Daniels, extrem de critic la adresa celui...

Citeste mai mult»
Venus Williams

Surpriză la Washington: Venus Williams a anunţat că este...

Citeste mai mult»
tripleti

Tripleți identici, un caz medical extrem de rar, născuți...

Citeste mai mult»
godzi

Artistul italian DJ Godzi a murit la 35 de ani, după o...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Brian May, după decesul lui Ozzy Osbourne - Ultima sa...

Citeste mai mult»
george

O nouă fotografie cu Prince George a fost publicată cu...

Citeste mai mult»
oasis

Oasis transmite fanilor că sunt în siguranţă la...

Citeste mai mult»
rochii

Ținute chic pentru nunți de zi, de seară sau în aer liber

Citeste mai mult»
cuplu

Directorul general al unei companii americane din...

Citeste mai mult»
ada

Ada Galeș, diagnosticată cu o formă rară de cancer....

Citeste mai mult»
ellen degeneres

Ellen DeGeneres a dezvăluit adevăratul motiv pentru care...

Citeste mai mult»
cuplu

Patronul unei firme americane, surprins cu amanta la un...

Citeste mai mult»
Stephen Colbert

CBS anulează emisiunea ''The Late Show with Stephen...

Citeste mai mult»
Mihaela Radulescu

Mihaela Rădulescu, mesaj după moartea lui Felix...

Citeste mai mult»
Oana Sîrbu

Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de...

Citeste mai mult»
Felix Baumgartner

Primul om care a sărit din stratosferă, Felix...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla marchează împlinirea vârstei de 78 de ani...

Citeste mai mult»
Miley Cyrus

Miley Cyrus nu mai pleacă în turnee din cauza 'lipsei...

Citeste mai mult»
Albert NBN

Trapperul Albert NBN, care a înjurat România pe scena...

Citeste mai mult»
Labubu

Nebunia păpuşilor Labubu. Firma chineză care le produce...

Citeste mai mult»
Thierry

Prezentatorul de televiziune și producătorul Thierry...

Citeste mai mult»

Secrete culinare pentru un Craciun fara peripetii

De în Sport 17 dec 2009
Strop de perspicacitate pentru retetele de sarbatori, dar si recomandarea bucatarului Victor Melian pentru masa de Craciun, imbinari de alimente si condimente date de bunica...pentru acel gust unic si perfect de sarbatori..da, da, doar in cele ce urmeaza!

Fiecare reteta are secretul ei, stropul ei de magie, pe care cu greu il descifrezi, si chiar si atunci cand il stii este posibil sa gresesti, pentru ca un preparat se poate rasfata in asa fel incat sa-ti rada in fata luni de zile, ba chiar ani sau chiar o vesnicie, si sa nu se lase induplecat a fi gustos, frumos si delicios.

Cam asa patesc eu in privinta cozonacului de Sarbatori, astfel ca, de cativa ani incoace, nu reusesc sa ii dezleg tainele ascunse; nu stiu ce sa mai fac, cum sa-i mai descant, ce conditii sa ii mai creez, cum sa-l mai dadacesc ca sa imi iasa si mie macar odata si sa ma pot lauda cu el. Am luat fiecare ingredient in parte, l-am analizat, l-am schimbat cu alte firme, am incercat si reteta vecinei si a vecinului si a bucatarului...a tuturor...dar nu vor, daca nu vor domne' sa iasa, ce sa le mai fac?! Undeva gresesc, dar nu stiu unde..sau poate nu prea ma plac pe mine, eu stiu...nu pot sa imi dau seama, asa ca am renuntat. poate anul asta, cu sfaturi culinare utile, voi da lovitura...

Asadar, m-am gandit sa il intreb pe priceputul bucatar Victor Melian despre trucurile din bucataria traditionala romaneasca...dar nicio sansa, niciun bucatar desavarsit sau maestru nu se mai implica in monotonia preparatelor traditionale romanesti, ci exploreaza gustul desavarsit al bucatariilor din jurul lumii, garantandu-ne experiente gustative de senzatie. cat despre trucuri si secrete..."Va voi dezvalui un secret deosebit de secret, si anume ca secretul unui Craciun deosebit este sa tii secret faptul ca deosebit de uzual toti in mare secret vor gati cele mentionate de tine, vor gati in mod deosebit de special, dar nu va fi nici un secret si mai ales toti se plictisesc deosebit de tare dupa cateva zile in care mananci exact aceleasi lucruri identice. In secret nu mai suporta nimeni, dar nu au curajul deosebit de a recunoaste. Secretul meu si fiind secretos nu vreau in mod deosebit sa il dezvalui este ca am un meniu secret de Craciun meniu care este deosebit de bun. ...si mai ales secret." :

Asadar, va sfatuieste Victor, daca v-ati saturat de carnati, sarmale si alte cele traditionale de Craciun haideti sa calatorim impreuna in tari exotice purtati de farfuria fermecata…Thailanda,Suedia,India, Rusia si Tahiti….ne asteapta!
- O masa de Craciun suedeza fara glogg(vin fiert) , lax (somon) si sunca nu e de inchipuit.
- Satay(frigarui) de pui sau creveti, cu unt  de arahide. In Thailanda de Craciun e ceva mai hot decat la noi.

- Un chicken tikka masala  dupa o reteta originala de la Sangeeta din Kashmere.
Adica din Nordul Indiei nu din un pullover…..
 
- Pelmeni si vinegret asa cum le facea bunica mea de la Moscova si vodca obligatorie.

- Tahiti soare,ocean si faimoasele “pork ribbs” marinate in miere,ghimbir,soya si ulei de migdale

Suna extrem de apetisant si interesant, si mai ales curios de explorat, asa ca daca va tine talentul, dar si buzunarul unor ingrediente nu tocmai ieftine, nu ezitati sa traiti un Craciun perfect de gustos. Iar daca nu va pricepeti, dar totusi vreti sa savurati aceste delicatese, sunati la restaurant si rezervati-va o zi cu un altfel de gust! Asa scapati si de peripetiile din bucatarie!

Nu rata pe pagina urmatoare sfaturi practice de la bunica pentru preparate traditionale romanesti!

Iar pentru cele care nu se abat de la traditia romaneasca, am si pentru ele cateva sfaturi gustoase pentru cateva dintre preparatele de baza ale bucatariei romanesti:

Cozonacul:


- ouale trebuie sa fie proaspete si atunci cand se folosesc sa fie la temperatura camerei,
- cozonacii cu mai putina cantitate de zahar cresc mai repede
- toate usile inchise! Sa nu patrunda nici strop de curent sau aer ca dau inapoi
- sa se respecte focul mic si durata de 60 de minute, pentru ca altfel iese un dezastru
- cozonacii sunt mai gustosi si mai ales, pufosi, daca se adauga in aluat un varf de cutit de bicarbonat
- niciodata nu taiati cozonacii calzi, pentru ca se incruzesc

Borsul de porc

- e mai gustos daca daugati o jumatate de ardei iute taiat marunt
- borsul se lasa sa fiarba pana ce carnea incepe sa cada de pe oase

Toba

 
- adaugarea mujdeiului de usturoi ofera un gust mai bun preparatului
- boiaua de ardei dulce ar putea fi secretul unei culori frumoase

Sarmalute

- majoritatea gospodinelor fac sarmalute fara a cali ceapa, insa daca tai marunt ceapa si o calesti un minut, doua, pana se inmoaie, va oferi un gust mult mai aromat sarmalutelor
- putin sos de rosii in carne, pentru o culoare, dar si gust de senzatie

Piftiuta

- piftia are un aspect mai placut daca pe fundul formelor in care se pune se aseaza feliute de ou (fiert), verdeata sau morcovi fierti;
- un secret din strabunici este ca atunci cand asezati la fundul formei aceste "ornamente" sa nu puneti imediat zeama de piftie, ci sa dati formele putin afar la rece, pentru ca zeama sa nu se amestece cu ele atunci cand turnati;
- racitura este mai "eleganta" si rafinata daca nu puneti bucatile de usturoi (chiar si pisat el) in ea, ci il pisati in prealabil, iar zeama o treceti printr-o sita in care se afla acest usturoi; in asa fel va prelua doar gustul subtil al usturoiului si nu ne riscam sa ne trezim cu o bucata vruta de usturoi printre dinti
- piftia se fierbe a foc foarte mic, iar zeama se strecoara de mai multe ori prin sita, pentru a se "limpezi" si pentru a se strecura grasimea zice bunica

Pateu facut in casa/lebar


- pe langa faptul ca ficatul si grasimea fierte bine se dau prin masina de tocat, secretul bunicii este acela ca adauga un pic de lapte dulce, pentru a fi mai cremos si gustos
- alte bunicute harnicute mi-au spus ca ele adauga si putina ceapa calita si o da prin masina de tocat odata cu ficatelul si grasimea, pentru a mai "taia" din amareala si a fi mai dulce.

Astept sa imi mai spuneti si voi ce secrete mai cunoasteti, pe forum! Ajutati-ma!

Citeste si:

10 reguli "coapte" de un bucatar pentru orice gastro-diva

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
02 aug